Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 2 / 2017

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 23.3.2017

Tervehdys hyvä lauluveli!

Aivan ensimmäiseksi esitän kiitoksen kaikille niille mieskuorolaisille, jotka osallistuivat tämän kuun alussa liiton Talvipäiville Tallinnassa. Seminaariosuudessa saimme aikaiseksi hyvää keskustelua ja ideointia liiton toiminnan kehittämiseksi. On hienoa nähdä, että kentällä on innostusta ja hyviä ideoita liiton toiminnan viemiseksi eteenpäin. Toivon myös, että seminaarin sisällöstä on apua kuorojen oman toiminnan kehittämisessä.

Liittokokouksessa nousi esiin toive jäsenkuorojen puheenjohtajien välisille säännöllisille tapaamisille. Tämä ajatus on erittäin hyvä ja kannatettava. Tulenkin lähestymään kuorojen puheenjohtajia lähiviikkoina aikaehdotuksella ensimmäiselle tällaiselle tapaamiselle. Tuolloin on tarkoitus kokoontua verkon välityksellä, mahdollisesti tulevaisuudessa tarpeen mukaan kasvotusten.

Liiton toiminnan kehittäminen jatkuu muutaman viikon päästä liiton hallinnon yhteisellä seminaarilla. Tuohon seminaariin osallistuvat liittohallituksen jäsenten lisäksi myös aluevaltuutetut. Tervetulleita paikalle ovat myös musiikkilautakunnan jäsenet. Jokaisen kuoron kannattaa muistaa, että alueen oma aluevaltuutettu on olemassa juuri teitä varten. Pidättehän siis oman aluevaltuutettujen ajan tasalla kuoron kuulumisista. Liiton hallinnon ytimeen kuulumiset jäsenkuoroilta kulkevat luontevimmin aluevaltuutettujen kautta.

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja

1) Edustuskuoro Liiton Miehet kootaan kevään aikana

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoron Liiton Miesten ensimmäinen harjoitusperiodi ja konsertti järjestetään Joutsenon kesäkurssien yhteydessä 28.6.–2.7.2017 Joutsenon Opistolla. Noin 20–30 laulajan edustuskuoroon etsitään maalis-huhtikuussa järjestettävissä koelauluissa kokeneita uudesta mieskuoro-ohjelmistosta kiinnostuneita kuorolaulajia, jotka kykenevät omien stemmojen itsenäiseen harjoitteluun. Ensimmäisen periodin ohjelmistossa on myös tuttua ohjelmistoa Taito- ja Mestarimerkkilauluista. Edustuskuoron johtajana toimii itseoikeutetusti liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Edustuskuoro on mainio mahdollisuus aktiivisille mieskuorolaisille, jotka kaipaavat lisää haasteita harrastukseensa oman kuoron toiminnan rinnalle. Myös mieskuorojen taiteelliset johtajat ovat lämpimästi tervetulleita kokemaan tasokasta mieskuorolaulua rivistä käsin. Liiton Miehiin valittavan laulajan koko kuoro hyötyy laulajan kehittyessä ja oppiessa uutta, joten suosittelemme lähettävän kuoron osallistuvan mahdollisuuksien mukaan myös koelaulusta ja harjoitusperiodista syntyviin kustannuksiin.

Liiton Miesten koelauluja jä
rjestetään vielä kolmella paikkakunnalla. Koelauluihin tulee ilmoittautua sähköisellä lomakkeella https://goo.gl/forms/6M8X9RhwwV9foDQP2 viimeistään kaksi viikkoa ennen koelaulupäivää, ja koelaulutilaisuus järjestetään vain, jos ilmoittautuneita on riittävästi. Vielä tänään ehtii ilmoittautua Tampereen koelauluun, ja seuraavan viikon aikana tulee ilmoittautua myös Kuopion ja Espoon koelauluihin! Tarkka koelaulujen pitopaikka ja kunkin kokelaan oma koelauluaika tiedotetaan ilmoittautuneille viimeistään viikkoa ennen koelaulupäivää. Koelauluihin osallistuminen on maksutonta, matkakustannuksista vastaa kukin kokelas itse.

Liiton Miesten koelaulut:
Tampere 5.4.2017 klo 17–21 (ilm. viim. 22.3.2017)
Kuopio 9.4.2017 klo 15–19 (ilm. viim. 26.3.2017)
Espoo 12.4.2017 klo 17–21 (ilm. viim. 29.3.2017)

Mikäli laulaja tulee koelaulussa valituksi Liiton Miehiin, sitoutuu hän myös samalla osallistumaan kuoron ensimmäiseen harjoitusperiodiin ja konserttiin Joutsenon Opistolla 28.6.–2.7.2017. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Periodin hinta on 395 euroa majoituksella ja täysihoidolla, 325 euroa ilman majoitusta ja aamiaisia. Lisäksi kurssilla laulettavasta ohjelmistosta veloitetaan pieni nuottimaksu, ja osallistujilla tulee olla myös käytössään liiton merkkilaulukirjat. 


2) Joutsenon kesäkursseilla perinteiseen tapaan myös kuoronjohtoa ja merkkilauluja


Liiton Miesten lisäksi Joutsenon Opistolla järjestetään ensi kesänäkin koulutusta kuoronjohdon ja merkkilaulujen tiimoilta. Perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla pidettävien kesäkurssien kesto pitenee tänä vuonna molempien kurssien osalta yhdellä päivällä: kuoronjohtokurssi alkaa jo keskiviikkona ja merkkilaulukurssi torstaina. 

Kuva Kalevi Inki 2015


Merkkilaulukurssilla 29.6.–2.7.2017 on tuttuun tapaan mahdollisuus liiton perus-, taito- ja mestarimerkkilaulujen harjoitteluun sekä tenttisuorituksiin. Perus- ja taitomerkkikoulutukseen voivat osallistua myös yksittäiset laulajat, mestarimerkkikokonaisuus on lähtökohtaisesti suunnattu vain valmiille kvarteteille. Kurssin kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja muut mieskuorojen johtajat. Kurssi alkaa torstaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Kurssinhinta on täysihoidolla 375 euroa ja ilman majoituksia ja aamiaista 315 euroa. Kurssille tulee ilmoittautua 28.5.2017 mennessä sähköisellä lomakkeella:  https://goo.gl/forms/iciutcUshdIW8lYU2 

Kuoronjohtokurssilla 28.6.–2.7.2017 on luvassa koulutusta sekä vasta-alkajille että jo kuorojen kanssa työskennelleille johtajille. Harjoiteltava ohjelmisto on kokonaisuudessaan mieskuorolauluja: peruskurssin ohjelmisto valitaan liiton Perusmerkkilauluista ja jo kokemusta hankkineille johtajille suunnatun taitokurssin ohjelmisto Taito- ja Mestarimerkkilauluista. Taitokurssin kouluttajana toimii Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki, peruskurssilla opiskelijoita kouluttaa puolestaan Sulasolin taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Kuoronjohtokurssin hinta on täysihoidolla 395 euroa ja ilman majoituksia ja aamiaista 325 euroa. Kurssille tulee ilmoittautua 28.5.2017 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/BKScSLU0OYPpxqqh1 


3) Maaliskuun jäsentarjouksena liittosolmiot vain 15 euroa!

Maaliskuun jäsentarjouksena on mahdollisuus täydentää mieskuoroteemaisia asusteita: Suomen Mieskuoroliiton punainen ja musta liittosolmio vain 15 euroa/kpl, lisäksi yli 20 kpl tilauksiin 10 % lisäalennus! Punainen liittosolmio soveltuu käytettäväksi missä vain ja vaikkapa koko kuorolle osaksi esiintymisasua, musta solmio taas sopii erityisesti hautajaiskäyttöön. Molemmissa solmioissa on kudottu kukkologollinen kuosi ja valmistusmateriaali on polyesteri. Solmiot on valmistanut suomalainen Petrifun.

Tarjous on voimassa viimeistään 31.3.2017 tehtyihin tilauksiin. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään painon mukaan määräytyvät postikulut. Punaisen liittosolmion normaali hinta on 18 euroa ja mustan 20 euroa kappaleelta. Aiemmin valikoimassa ollut sininen solmio on loppuunmyyty. Niitä myydään ainoastaan liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille.


4) Seniori- ja opiskelijakuoroille mahdollisuus alennukseen myös SMKL:n jäsenmaksusta

Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 9,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat voivat saada 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan lasketa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Vuoden 2017 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 31.3.2017 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi jäsenmäärä ja kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. 

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla eläkeläisiä tai yli 65-vuotiaita, ja lisäksi kuoron tulee tarvittaessa anoa Sulasolilta senioristatus ennen jäsenmaksualennusten myöntämistä. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.


5) Mestarimerkkilaulut uudistuu kokoelman 2. painoksessa

Suomen Mieskuoroliiton Mestarimerkkilaulujen vuonna 2009 ilmestynyt 1. painos on loppuunmyyty. Uudistettu 2. painos ilmestyy maalis-huhtikuun vaihteessa 2017. Samalla mestarikokonaisuuteen tehdään myös yhden laulun muutos: nro 12 Liljankukka kullankeltainen (Paavo Heininen) vaihtuu Juuso Vanosen sovitukseen Lasse Mårtensonin klassikosta Laiskotellen. Tämän lisäksi uuteen painokseen on korjattu painovirheitä. Julkaisun jäsenhinta säilyy uuden painoksen ilmestyttyä ennallaan 28 eurossa (muille kuin jäsenille 33 euroa).

Siirtymäaika uuteen painokseen on vuoden 2017 loppuun saakka, ja tänä aikana mestarimerkkitentteihin käy lauluista kumpi tahansa, Liljankukka kullankeltainen tai Laiskotellen. Laiskotellen-laulun irtonuotti on myös ostettavissa Sulasolin nuottimyymälästä 2,50 euron kappalehintaan (tilaukset: ). Tiedotamme Mestarimerkkilaulujen uuden painoksen ilmestymisestä vielä erikseen verkkosivujan ja Facebookin kautta.


6) Tulevaisuusrahaston avustukset haettavina 30.4.2017 saakka

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan "apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin.

Seuraava hakuaika Tulevaisuusrahaston apurahoille päättyy 30.4.2017. Sähköinen hakulomake avautuu liiton verkkosivuilla huhtikuun alussa. Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen ja poikakuoron ulkomaanmatkaan. Tuen suuruus on enintään 1 000 euroa/saaja ja sitä voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. 


7) Oktoberfest eri puolilla Suomea 14.10.2017

Suomen Mieskuoroliitto kutsuu jälleen jäsenkuoronsa järjestämään Oktoberfest-tapahtumia eri puolilla Suomea lauantaina 14.10.2017. Tavoitteenamme on lokakuun puolivälissä koko Suomen kattava ketju mieskuorotapahtumia.

Toimi näin: neuvottele teemaan sopivan olutravintolan tai pubin kanssa tapahtuman järjestämisestä omalla paikkakunnalla. Sovi juomatarjoiluista ja mahdollisista ruokajärjestelyistä ja kerää tarvittaessa ilmoittautumiset ennakkoon. Varmista myös, että ravintolassa saa laulaa. Tapahtuman voi toteuttaa myös kiertämällä useammassa ravintolassa. Laulun lomassa vaihdellaan mieskuorokuulumisia ja nautitaan teeman mukaisesti hieman huurteista kunkin oman valinnan mukaan. Kun suunnitelmat ovat valmiina, ilmoita oman paikkakuntasi Oktoberfestin tiedot liittoon. Tapahtuman voi toki järjestää vain oman kuoron kesken, mutta mukaan kannattaa kutsua esimerkiksi liiton aluevaltuutetun avustuksella myös muita lähialueen mieskuorolaisia. Oktoberfest on myös mainio tilaisuus houkutella mukaan mieskuorotoimintaan uusia laulajia ja kiinnostunutta yleisöä

8) Seuraavat Talvipäivät Mikkelissä maaliskuussa 2018

Liiton seuraavat Talvipäivät järjestetään maaliskuussa Mikkelissä. Ohjelmassa on ainakin lauluyhtyekilpailu, ja tapahtuma on suunnattu niin kokonaisille kuoroille ja yhtyeille kuin yksittäisille laulajille ja hallintoväellekin. Tarkempi ajankohta ja lauluyhtyekilpailun säännöt julkistetaan huhtikuun aikana. Seuraa siis tiedotusta liiton verkkosivuilla ja Facebookissa!


9) Merkit ajan tasalle ja Suomi 100 -juhlatilaisuudet liiton verkkosivuille!

Kuoron hallinnossa ansiokkaasti toimineita aktiiveja kannattaa muistaa ja kiittää erilaisin huomionosoituksin. Oman kuoron juhlien ohella myös Suomi 100 -juhlallisuudet ovat hyvä tilaisuus tarkistaa ja päivittää laulajien ruusukkeet ja merkit ajan tasalle. Aktiivisille hallinnossa toimineille voi anoa liiton ansiomerkkiä ja vähintään 25 vuotta mieskuorossa laulaneelle elämäntapamerkkiä. Kannattaa muistaa myös päivittää laulajamerkkisuoritukset, ne kun ovat edellytyksenä vuosiruusukkeiden ja ansiomerkkien myöntämiselle. Suomen Mieskuoroliiton merkkeihin ja merkkiohjesääntöön voi tutustua tarkemmin liiton verkkosivuilla: http://www.mieskuoro.fi/tuotteet/huomionosoitukset/ 

Mieskuoroliitto kerää verkkosivuilleen jäsenkuorojensa Suomi100-juhlatapahtumia: http://www.mieskuoro.fi/tapahtumat/suomi100/. Omat juhlatapahtumat saa liiton verkkosivuille lähettämällä tapahtuman tiedot sähköpostilla liiton toimistoon:


10) Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa 12.-14.5.2017

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa lähestyvät! Tapahtumaan osallistuu yli 800 mieskuorolaista eri puolilta Suomea. Tapahtuma on myös Suomen Mieskuoroliiton vuoden 2017 päätapahtuma ja virallinen Suomi 100 -juhlatapahtuma. Vaikka oma kuoro ei juhlilla mukana olisikaan, tapahtumaan voi osallistua myös turistina nauttimalla juhlatunnelmasta, laulusta ja soitosta. Perjantaina 12.5. klo 18 Hämeenlinnan torilla järjestettävien avajaisten ja sunnuntaina 14.5. klo 15 jäähallissa vietettävän pääjuhlan väliin mahtuu kymmenittäin yleisölle avoimia juhlatapahtumia kuorojen kapakkakierroksesta torijumalanpalvelukseen ja maratonkonsertista kauppakeskuskeikkaan. Liput pääkonsertteihin ja pääjuhlaan ovat myynnissä Ticketmasterin kautta: http://www.ticketmaster.fi/search/?keyword=laulu-+ja+soittojuhlat Valtaosaan muista konserteista ja tapahtumista on vapaa pääsy tai vapaaehtoinen ohjelmamaksu. Osallistuvien kuorojen konsertit julkistetaan huhtikuun alussa.

Mikäli oma kuoro on osallistumassa Laulu- ja soittojuhlille, kannattaa ehdottomasti osallistua oman tai naapuripiirin järjestämiin ohjelmistokoulutuksiin, jos sellaisia on vielä tulossa. Suomen Mieskuoroliitto ei valitettavasti järjestä omaa koulutusta juhlaohjelmistosta. Jos yhteisiin harjoituksiin ei ole mahdollista osallistua, juhlalauluihin on syytä käyttää riittävästi aikaa oman kuoron harjoituksissa. Paikan päällä pääjuhlan harjoituksiin on käytettävissä hyvin rajallinen aika, ja Ylen radioinnin takia kaikkien laulajien tulee hallita yhteinen ohjelmisto erittäin hyvin. Toivomuksena on, että avajaisten ja pääjuhlan suurkuoroteokset osataan ulkoa, jotta itse tapahtumassa voidaan keskittyä musiikin tekemiseen yhdessä! 

Lisätietoja Laulu- ja soittojuhlista: www.laulujuhlat.fi 


11) Tampereen Sävel 6.–11.6.2017

Tampereen Sävel kutsuu kaikki mukaan festivaalille 6.–11.6.2017. Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan keskiviikkona 7.6. Yhtyelaulukilpailua, johon on valittu 12 yhtyettä yhdeksästä maasta. Kuorokatselmukseen on ilmoittautunut yhteensä 57 kuoroa, jotka tulevat Saksasta, Ruotsista, Tšekistä, Venäjältä, Ukrainasta, Latviasta ja Suomesta. Tampere-talon Isossa salissa 8.–10.6. järjestettävä Kuorokatselmus on yleisölle maksuton. 

Jos kuorosi on kiinnostunut tulemaan kuuntelemaan Kuorokatselmusta, teillä on mahdollista laulaa myös Tampere-talon aulassa 8.–11.6. järjestettävällä Kuorotorilla. Lisätietoja voi tiedustella:

Tampereen Sävelen konserteissa esiintyvät Young People’s Chorus of New York City, Indonesian Children and Youth Choir Cordana, Vox Aurea, Tampere Filharmonia, Tampereen Filharmoninen kuoro, Pirkanpojat & Sympaatti, Iva Bittová, Maarja Nuut, ONAIR, Philomela, Topi Lehtipuu, Spira Ensemble, Nordic Voices, Rajaton, UMO sekä Yhtyelaulukilpailun ja Kuorokatselmuksen päätöskonsertteihin valitut kokoonpanot.

Konserttilippuihin on tarjolla ryhmäalennukset, 10–19 hlöä 10% ja alkaen 20 hlöä 20%. Kaikki liput voi ostaa osoitteesta www.lippu.fi

Koko festivaaliohjelma: www.tamperemusicfestivals.fi/vocal


12) Suomen Mieskuoroliiton jäsenille 15 % alennus WellO2-hengitysharjoituslaitteesta!

Suomen Mieskuoroliitto ja äänen huoltoon soveltuvaa WellO2-hengitysharjoituslaitetta valmistava Hapella Oy:n ovat tehneet yhteystyösopimuksen. Suomen Mieskuoroliiton jäsenet saavat 15 % alennuksen WellO2-laitteen verkkokaupassa voimassa olevasta hinnasta ja lisäksi yli 10 kappaleen kertatilaukseen yhden laitteen kaupan päälle. Jäsenedun saat, kun hankit laitteen Hapella Oy:n verkkokaupasta shop.wello2.com syöttämällä koodin SMKL2017 Kupongit-kenttään. Samalla tuet Suomen Mieskuoroliiton toimintaa. 

Lisätietoa WellO2-laitteesta www.wello2.com !