Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 6 / 2017

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 24.11.2017

Hyvät mieskuorolaulajat!

Suomen juhlavuosi lähestyy kohti huipennustaan ja tämä näkyy ja kuuluu laajalti myös mieskuorokentällä. Ei ole kovin montaa mieskuorolaulajaa, joka ei olisi joulukuun alkupäivinä laulamassa kansallisromanttista ja isänmaallista musiikkia. On hienoa, että mieskuoromusiikki assosioidaan kuuluvaksi tärkeänä osana suuriin juhlahetkiin. Tämä osa yhteistä brändiämme on varmasti se, josta me kaikki haluamme pitää kiinni. Mieskuorolaulu tekee juhlan!

Juhlahumua on ollut paljon myös jäsenkuorojemme omien merkkipäivien ympärillä kuluneen vuoden aikana. Minulla itselläni onkin ollut ilo ja kunnia vierailla kuorojen juhlakonserteissa ja vuosijuhlissa. Tämä onkin varmasti yksi antoisin osa liiton puheenjohtajien tehtäviä: kiertää ympäri Suomea kuulemassa jäsenkuorojemme kuulumisia, kuulla kuoron musisointia konsertissa ja erityisesti olla onnittelemassa ansioituneita laulajaveljiä näiden juhlien ympärillä. Aikani on rajallista, mutta otan mielelläni kutsuja vastaan kuorojen tärkeisiin hetkiin ja yritän parhaani mukaan myös osallistua niihin!

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, että kuorojen hyväksi puurtavia kuoroveljiä on syytä muistaa ja kiittää yhteisen hyvän eteen tehdystä työstä. Kiitosta voi osoittaa monella tapaa: merkeillä, huomionosoitustuotteilla tai vaikkapa nuottilahjoilla. Olen ollut itse monta kertaa jakamassa näitä muistamisia, ja koen, että on aina hienoa tavata ansioituneita laulajia ja palkita heitä tekemästään työstä näillä kiitoksilla.

Haluan myös muistuttaa kaikkia pian ilmestyvästä uusimmasta nuottikokoelmastamme, Juomalauluja II on jo tilattavissa ennakkoon liiton toimistolta. Toimitukset alkavat tämän kuun aikana. Mieskuorot ja juomalaulut kuuluvat yhteen, muistakaa tilata teos itsellenne!
 
Juhlavaa loppuvuotta toivottaen,
 
Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Ilmoittautuminen Mikkelin Talvipäiville päättyy 31.1.2018

Ilmoittautuminen Mikkelin Talvipäiville 23.–25.3.2018 on hyvässä vauhdissa! Mukaan kutsutaan ennen kaikkea kokonaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä, mutta myös yksittäiset laulajat ja kuorojen hallintoväki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Mikkelin keskeinen sijainti junaradan varrella mahdollistaa saapumisen tapahtumaan helposti lähes mistä päin Suomea vain. Talvipäivät järjestetään pitkästä aikaa Itä-Suomessa, joten erityisesti lähiseutujen kuorojen kannattaa nyt hyödyntää tämä mahdollisuus! 

Perjantai-ilta 23.3. käynnistyy Mikkelin kaupunginorkesterin konsertilla, jonka väliajalla konserttiyleisöä tervehditään poiminnoilla lauantain gaalakonsertin suurkuoronumeroista. Konsertin jälkeen vietetään iltaa vapaamuotoisesti mieskuoroseurassa. Lauantaina 24.3. kisataan lauluyhtyeiden paremmuudesta, ja lisäksi kuoroille ja lauluyhtyeille on luvassa esiintymismahdollisuuksia muun muassa aulakonserteissa. Päivän aikatauluun mahtuu myös kuorojen hallintoväen tapaaminen, ja aveceillekin on suunnitteilla omaa ohjelmaa. 

Lauantai-ilta huipentuu gaalakonserttiin, jossa kokonaisilla kuoroilla on jälleen mahdollisuus esiintyä omalla ohjelmistolla ja kuullaan lauluyhtyekilpailun parhaimmistoa sekä edustuskuoro Liiton Miehiä, joka pitää seuraavan harjoitusperiodinsa Talvipäivien yhteydessä taiteellisen johtajamme Paavo Hyökin johdolla. Gaalakonsertti päättyy suurkuoronumeroihin, joihin kaikki mieskuorolaiset ovat tervetulleita. Yhdessä lauletaan Toivo Kuulan Nuijamiesten marssi, Olavi Pesosen sovitus Kun poijat ne raitilla, Leevi Madetojan Hän kulkevi kuin yli kukkien sekä Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni. Gaalakonsertin jälkeen vuorossa on tuttuun tapaan mieskuorokaronkka. Tapahtuma päättyy liittokokoukseen sunnuntaina 25.3.

Talvipäivien ilmoittautuminen päättyy 31.1.2018 sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://goo.gl/forms/5tDiBRqyIYoHMcly2 . Talvipäivien osallistumismaksu on 69 euroa henkilöltä ja siihen sisältyy koko lauantaipäivän ohjelma, ruokailut (lounas ja karonkkaillallinen) sekä vapaa pääsy lauluyhtyekilpailun yleisöön ja gaalakonserttiin. Myös avecien ja muun matkaseuran osallistumismaksu on 69 euroa. Perjantai-illan kaupunginorkesterin konserttiliput ovat varattavissa erikseen alennushintaan 18 euroa (norm. 24,50/22,50 euroa). Orkesteria johtaa Juha Kangas ja solistina on pianisti Kalle Randalu, konsertin ohjelma löytyy verkkosivuiltamme. Sunnuntain liittokokoukseen osallistuminen on veloituksetonta jäsenkuorolta saadun valtakirjan toimittaneille. Kutsut ja valtakirjapohjat liittokokoukseen postitetaan jäsenyhdistyksille seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä. 

Talvipäivien ohjelmaan kuuluvan lauluyhtyekilpailun tuomaristoon olemme saaneet monipuolisia kuoro-, laulu- ja yhtyemusiikin ammattilaisia. Tuomariston puheenjohtajana toimii liittomme musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén ja muina jäseninä Jussi Chydenius ja Teppo Lampela. Lauluyhtyekilpailu on suunnattu niin perinteisille mieskvarteteille kuin myös muunlaisille miehistä tai pojista koostuville yhtyeille, joissa on 3–8 pääsääntöisesti kukin omaa stemmaansa laulavaa laulajaa. Kilpailussa jaetaan palkintoina kaikkiaan 2 000 euroa. 

Liiton edellisessä lauluyhtyekilpailussa Oulussa 2016 palkitut yhtyeet. Kuva: Tomi Tanayama.
 
Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä ja ilmoittautuminen päättyy 31.1.2018. Mikäli yhtyeen laulajat haluavat osallistua myös Talvipäivien muuhun ohjelmaan, on heidän ilmoittauduttava erikseen Talvipäivien ilmoittautumislomakkeen kautta ja osallistumismaksu on sama 69 euroa kuin muillekin osallistujille. Kilpailun säännöt löytyvät kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat-2018/lauluyhtyekilpailu/saannot/   

Verkkosivuiltamme löytyy myös lisätietoja tapahtuman aikataulusta, majoituksista ja ilmoittautumisesta. Nähdään Mikkelissä maaliskuussa!


2) Edustuskuoro Liiton Miesten seuraavat koelaulut järjestetään tammikuussa

Edustuskuoro Liiton Miesten seuraavat harjoitusperiodit järjestetään Talvipäivien yhteydessä Mikkelissä 23.–25.3.2018 ja Joutsenon kesäkursseilla 27.6.–1.7.2018. Tällä hetkellä 18 laulajan kuoroon haetaan vielä lisää laulajia kaikkiin stemmoihin, ja koelaulut näille periodeille järjestetäänkin Porissa 12.1.2018 klo 17–20, Jyväskylässä 13.1.2018 klo 14–16 ja Espoossa 17.1.2018 klo 17–20. Lisäksi Joutsenon periodille on mahdollista hakea koelauluissa Mikkelissä 25.3.2018. Kuhunkin koelaulutilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen koelaulupäivää sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://goo.gl/forms/nRDNsiA2x0SEf2Gu2 , ja koelaulut järjestetään vain, jos osallistujia on riittävästi. 

Kevään koelauluissa kuoroon hyväksytyt sitoutuvat liittymään kuoron riveihin ja osallistumaan viimeistään Joutsenon kesäperiodille. Liiton Miesten Mikkelin periodin osallistumismaksu on 230 euroa (sisältäen myös Talvipäivien ohjelman ja hotellimajoituksen) ja Joutsenon kesäperiodin hinta täysihoidolla 399 euroa, ilman majoitusta ja aamiaisia 345 euroa. Liiton Miehiä johtaa itseoikeutetusti liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Lue lisää: www.mieskuoro.fi/toiminta/liiton-miehet/ 

Liiton Miehet ja Paavo Hyökki Joutsenon kirkossa järjestetyn ensikonsertin jälkeen heinäkuussa 2017. Kuva: Aino Herranen.

Joutsenon kesäkursseilla on Liiton Miesten lisäksi luvassa myös perinteiset merkkilaulukurssi ja kuoronjohtokurssi. Lisätietoja kurssien aikataulusta ja hinnoista kerromme vuodenvaihteessa liiton verkkosivuilla ja Facebookissa, pysy kuulolla!


3) Mieskuorojen tapahtumat ja loppuvuoden jäsentarjoukset juhlistavat 100-vuotiasta Suomea

Lukuisat liiton jäsenkuorot järjestävät vielä loppuvuoden aikana omia Suomi 100 -tapahtumiaan. Ilmoita tapahtumia ja tutustu muihin tilaisuuksiin täällä: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/suomi100/ 

Suomi 100 -teemaa silmällä pitäen ja sotiemme veteraaneja muistaaksemme marraskuun jäsentarjouksena 30.11.2017 saakka on nuottikokoelma Sotaveteraanien perinnelaulut hintaan vain 10 euroa/kpl (norm. jäsenille 12 euroa ja muille 17 euroa). Yli 20 kappaleen tilauksiin lisäksi 10 % lisäalennus!

Vuonna 2005 ilmestynyt kokoelma sisältää 50 laulun verran sotaveteraanien musiikillisia muistoja: sodan aikana rintamalla lauletuista lauluista sotien jälkeen sävellettyihin sotakokemuksista ammentaviin veteraanilauluihin. Erityisen hyödyllinen kokoelma on sotaveteraanikuorojen perinnekuorojen käytössä, mutta siitä löytyy kiinnostavaa ohjelmistoa kaikille mieskuoroille. 

Suomi 100 -juhlateemaan sopii mainiosti myös Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy, joka sisältää suomalaisten mieskuorojen ohjelmiston klassikkoteokset Paciuksesta Paroni Paakkunaiseen neljää suurta eli Sibeliusta, Kuulaa, Madetojaa ja Palmgrenia unohtamatta. Levy on nyt myynnissä jäsenkuoroille huikean edulliseen hintaan vain 6 euroa/kpl, kun kuoro ostaa levyä vähintään yhden laatikollisen (31 kpl). Kuoro voi myydä levyä edelleen haluamaansa hintaan vaikkapa omien Suomi 100 -tapahtumien yhteydessä tai lahjoittaa sitä omille yhteistyökumppaneilleen. Tarjoushinta on voimassa 31.12.2017 saakka tai niin kauan kuin levyvarastoa riittää. Mikäli levyä haluaa tilata pienempiä määriä, hinta jäsenkuoroille enintään 30 kpl tilauksille on 12 euroa/kpl ja muille 15 euroa/kpl. Kustakin myydystä levystä lahjoitetaan myös 1 euro liiton Tulevaisuusrahastoon poika- ja nuorten miesten kuorojen hyväksi tehtävään työhön. Lisätietoa Suomen rakkain mieskuorolaulu -levystä löydät verkkosivuiltamme www.mieskuoro.fi/tuotteet/suomen-rakkain-mieskuorolaulu/ 


4) Liiton tuoreet nuottijulkaisut soveltuvat erityisesti karonkka- ja illanviettokäyttöön

Suomen Mieskuoroliiton kuluvan syksyn nuottijulkaisujen teema kallistuu vahvasti illanvietto- ja karonkkatunnelmiin. Marraskuun lopussa ilmestyvä Juomalauluja II ja jo syyskuussa ilmestynyt pienempi kokonaisuus Nousu ja tuho (POP2) ovat molemmat hakeneet innoituksensa viisasten juomasta, ja laulut soveltuvat karonkkaohjelmiston ohella myös vaikkapa kevätkonsertteihin ja lauluyhtyeiden vapaamuotoisemmille keikoille.

Juomalauluja II -nuottikokoelma sisältää 49 laulun verran niin perinteisiä jo liiton edellisestäkin useampi vuosi sitten loppuunmyydystä juomalaulukokoelmasta tuttuja lauluja, mutta mukana on myös useita uusia juomalauluja muun muassa Olli Hurskaisen kynästä. Kokoelman jäsenhinta on 23 euroa/kpl (muille 28 euroa). Tämä on ehdoton must kaikille mieskuoroillanviettoihin osallistuville laulajille!

Nousu ja tuho sisältää puolestaan neljä K18-luokiteltua teosta aina nousuhumalasta dagen efter -tunnelmiin. Nämä laulut vaativat esittäjiltään erityisesti hyvää pokkaa! Keväällä ilmestyneen naisista inspiroituneen Kauniit ja rohkeat -kokoelman (POP1) tapaan tämän nuottijulkaisun ostaja saa linkin, josta voi kuunnella liiton taiteellisen johtajan Paavo Hyökin laulamia harjoitusäänitteitä erikseen stemmoittain tai yhtenä kokonaisuutena nuottikuvan kanssa. Kokoelman minimitilausmäärä on kvartetillinen eli 4 kpl, ja myyntihinta on 12 euroa/kpl. Yli 20 kpl tilauksiin myönnämme normaaliin tapaan lisäksi 10 % alennuksen. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

Molempien julkaisujen sisällys löytyy verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/tuotteet/uutuuksia/ 


5) Haaste: lahjoita osa joulukonsertin tuotosta Tulevaisuusrahastoon!

Tulevaisuusrahaston pääomaa kartutetaan jälleen rahankeräyskampanjalla. Haastamme kaikki jäsenkuorot lahjoittamaan rahastoon osan joulukonsertin tai muun syksyn aikana järjestettävän konsertin tuotosta! Tavoitteenamme on kerätä vuoden 2017 aikana rahastoon yhteensä 3 000 euroa. Verkkosivuiltamme löydät valmiin kuvan rahastolahjoituksesta konsertin käsiohjelmaan liitettäväksi: www.mieskuoro.fi/toiminta/tulevaisuusrahasto/rahankerays/ 

Myös näin voit auttaa:
- Järjestä tukikeikka, jonka tuotto lahjoitetaan rahastoon
- Ohjaa rahastoon kuoron juhla- tai omat syntymäpäivämuistamiset 
- Lahjoita konserttikukkiin varatut rahat 
- Pyydä lahjoitusta yritystukijalta
- Osta Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyä – jokaisesta myydystä levystä 1 euro Tulevaisuusrahastoon

Näin lahjoitat:
Lahjoitukset Tulevaisuusrahastoon: Suomen Mieskuoroliitto ry, FI36 1271 3000 0836 46 (NDEAFIHH), viestikenttään maininta ”Tulevaisuusrahasto”. Poliisihallituksen rahankeräyslupa POL-2016-1078 Tulevaisuusrahaston pääoman kartuttamiseksi on voimassa 18.5.2016–31.12.2017 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulevaisuusrahastoa hallinnoi Suomen Mieskuoroliitto ry.

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan "apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin. Rahastosta on sen toiminnan aikana tuettu muun muassa uusien kuorojen ja lauluyhtyeiden perustamista, kuoromatkoja, julkaisuja ja erilaisia poikiin ja nuoriin miehiin kohdistuvia tapahtumia ja hankkeita. 


6) Kaikkien aikojen ensimmäinen 70-vuotisruusuke Nokian Mieskuoron laulajalle

Suomen Mieskuoroliiton kaikkien aikojen ensimmäinen 70-vuotisruusuke myönnettiin tänä syksynä. Tämän korkeimman mahdollisen kultaisen erikoisruusukkeen sai Nokian Mieskuoron 90-vuotisjuhlien yhteydessä 1. tenori Simo Hilden, joka on laulanut Nokian Mieskuorossa koko 70-vuotisen laulu-uransa. Suomen Mieskuoroliitto onnittelee lämpimästi sekä Simo Hildeniä että kuoroa huikeasta saavutuksesta! 

Simo Hilden kertoo kuorourastaan näin: ”Liityin Nokian Mieskuoroon 16-vuotiaana 1947. Olen kokenut, että kuoro on paitsi valmentanut minua laulajana, se on antanut myös sisältöä elämääni. Kuoronjohtaja määrittelee miten laulu tulee esittää. Kuorossa olen saanut oppia ja valmiutta myös tulkintaan. Parhaimmillaan hyvä esitys vaikuttaa ja koskettaa kuulijan tunnetilaa. Tämän laulajaurani aikana olen saanut laulaa 16 eri kuoronjohtajan kaudella. Viimeaikaisilta johtajilta olen saanut opastusta myös äänenkäyttöön. Näin kuorolle saadaan yhtenäinen sointi, joka palkitsee jokaista laulajaa myös yksilönä. Työuran aikana laulu antoi voimaa työssä jaksamiseen. Nyt olen kiitollinen siitä, että eläkkeelle siirtyessäni minulla oli harrastus, joka nyt antaa sisältöä elämälleni. Kiitos kuuluu niin puolisolleni, laulajaveljille ja ystäville, joilta olen saanut runsaasti kannustusta ja tukea. Yhdessä puolisoni kanssa olemme saaneet kuorosta hyvä ystäviä ja tunteen siitä, että koko kuoro puolisoineen on kuin yhtä suurta perhettä. Mottoni on: ’Laulusta me voimaa saamme, laulu syömmen aukaisee’.”

Kultaiset erikoisruusukkeet ovat muiden ruusukkeittemme tapaan anottavissa erillisellä anomuslomakkeella Suomen Mieskuoroliiton toimistosta. Ruusukkeen saaminen edellyttää liiton jäsenyyttä ja laulajamerkin suorittamista.


7) Perinteinen jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla

Suomen Mieskuoroliitto on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä jouluaaton hartautta 24.12.2017 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirin kanssa.

Hartaustilaisuuden alustava aikataulu:
klo 15.30 Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan uuden kappelin lämpiöön
klo 15.50 Siirtyminen parijonossa Mannerheimin haudalle
klo 16 Laulu: Kaunehin maa
Jouluevankeliumi, Juhani Talvela
Laulu: Jouluyö, juhlayö
Lyhyt hartauspuhe, kenttärovasti Janne Aalto
Laulu: Finlandia-hymni
n. klo 16.20 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa Viipurin Lauluveikkojen taiteellinen johtaja Ilkka Aunu. Kaikki mieskuorot ja yksittäiset mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.


8) Jäsentiedot ajan tasalle jäsenmaksulaskuja varten

Sulasolin ja Suomen Mieskuoroliiton jäsenyhdistysten tulee hoitaa Sulasolin iFest-jäsenrekisterissä olevat tietonsa ajan tasalle 22.12.2017 mennessä. Ensi vuoden jäsenmaksulaskutus tehdään jäsenrekisterissä olevien jäsenmäärien perusteella, ja tiedot poimitaan rekisteristä vuodenvaihteessa. Lähetettyjä jäsenmaksulaskuja ei muuteta jälkikäteen, joten huolehdittehan kuoronne tiedot ajan tasalle hyvissä ajoin!

Kuorot ovat itse vastuussa tietojensa oikeellisuudesta. Yhdistykset pääsevät ylläpitämään tietojaan kirjautumalla iFest-järjestelmään. Mikäli yhdistyksellänne ei vielä ole jäsenrekisterin ylläpitoon vaadittavia tunnuksia, tai jos tunnukset ovat hukassa, pyytäkää uudet lähettämällä sähköpostia osoitteeseen


9) Suomen Mieskuoroliiton jäsenille 15 % alennus WellO2-hengitysharjoituslaitteesta

Suomen Mieskuoroliitto ja äänen huoltoon soveltuvaa WellO2-hengitysharjoituslaitetta valmistava Hapella Oy:n ovat tehneet yhteystyösopimuksen. Suomen Mieskuoroliiton jäsenet saavat 15 % alennuksen WellO2-laitteen verkkokaupassa voimassa olevasta hinnasta ja lisäksi yli 10 kappaleen kertatilaukseen yhden laitteen kaupan päälle. Jäsenedun saat, kun hankit laitteen Hapella Oy:n verkkokaupasta shop.wello2.com syöttämällä koodin SMKL2017 Kupongit-kenttään. Samalla tuet Suomen Mieskuoroliiton toimintaa. Lue lisää: www.wello2.com !


10) Joulun aukioloajat Suomen Mieskuoroliiton toimistossa

Suomen Mieskuoroliiton toimisto on joulun ja vuodenvaihteen aikaan suljettu joululoman ja inventaarion vuoksi 20.12.2017–7.1.2018. Ennen joulua toimitettavaksi toivottavat tilaukset kannattaa tehdä viimeistään 17.12.2017, ja ruusukkeet ja huomionosoitukset anoa jo marras–joulukuun vaihteessa. Ensi vuonna 8.1. alkaen toimisto on jälleen avoinna jokaisena arkipäivänä maanantaista perjantaihin.

Joulukuussa on luvassa jälleen uusi jäsentarjous liiton tuotteista jäsenkuoroillemme ja niiden laulajille. Seuraa tiedotustamme liiton verkkosivujen ja Facebookin kautta ja hyödynnä omaksi ja kuoron iloksi rahanarvoiset tarjouksemme!

Mukavaa joulunodotusta kaikille mieskuoroille laulajineen!