Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 4 / 2017

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 15.6.2017

Kesäinen tervehdys, hyvät mieskuorolaiset!

Moni jäsenkuoroistamme on jo ansaitulla kesälomalla tapahtumarikkaan kevään jälkeen. Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat ja muut laulukekkerit ovat keränneet runsain mitoin mieskuorolaisia, ja viimeisenä kevään isoista kuorotapahtumista vietettiin Tampereen Säveltä viime viikonloppuna. 

Tampereen Sävelen kuorokatselmuksen tuomariston puheenjohtaja Heikki Liimola esitti palkintojenjaon yhteydessä pitämässään puheessa huolensa laulavien miesten ja poikien puolesta. Monessa seka-, nuoriso- ja lapsikuorossa oli huomattavasti enemmän naisia tai tyttöjä kuin miehiä tai poikia. Mieskuorojakin oli mukana katselmuksessa vain kaksi, kun naiskuoroja osallistui peräti 20. 

Haasteet saada uusia laulajia ja erityisesti poikia ja nuoria miehiä mukaan kuoroharrastuksen pariin ovat toki meilläkin tiedossa, ja liitto on eri yhteistyötahojen kanssa tehnyt aktiivisesti työtä asian eteen. Mieslaulun elinvoimaisena säilyttämiseksi tarvitaan edelleen laajaa yhteistyötä niin mieskuorojen kuin muiden kuorojärjestöjen kanssa. Kaikki ideat ja uudet aloitteet ovat tervetulleita, ja hyväksi havaittuja käytänteitä uusien laulajien saamiseksi harrastuksen piiriin kannattaa jakaa vaikkapa Facebookin Suomen mieskuoroaktiivit -ryhmässä näin kesän aikana uutta laulukautta odoteltaessa!

Mieskuorojen määrästä Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa ei kuitenkaan voi vetää suoraa yhtäläisyysmerkkiä mieskuorolaulun yleiseen tilaan Suomessa. Moni mieskuoromme on asemaltaan niin vakiintunut, ettei tarvetta kilpailuille tai katselmuksille ole, toiset taas panostavat ennen kaikkea ”siihen omaan” Kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun. Tässä on varmasti iso syy siihen, että Tampereen Sävelessä mieskuoroja ei ole aiemminkaan kovin paljon nähty. Tampereen Sävelen katselmuksessa kilpaili tällä kertaa yhteensä 54 kuoroa, kun Madetoja-kilpailuun samalla paikkakunnalla vuonna 2015 osallistui peräti 33 mieskuoroa – ja tämäkin vain alle kolmasosa liiton koko jäsenmäärästä. 

Ulkomaanmatkoillakin mieskuorot suuntaavat usein mieluiten joko mieskuorotapahtumiin tai kilpailuihin, joissa on erillinen mieskuorosarja. Monenlaisiin kuorotapahtumiin osallistuminen, myös muiden kuin mieskuorojen kanssa verkostoituminen ja erilaiset tsekkauspisteet ja välietapit matkalla kohti seuraavaa Madetoja-kisaa kehittävät kuoroa tehokkaasti eteenpäin, joten kannustammekin kokeilemaan oman mieskuoron kanssa välillä jotain uutta – ehkäpä oman mukavuusalueen rajoiltakin.

Seuraava Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuhan järjestetään Helsingissä 17. –19.4.2020 yhdessä pohjoismais-balttilaisen NSF-festivaalin kanssa, lisätietoja tapahtumasta on luvassa kaudella 2017–2018. Sitä ennen ovat kuitenkin vuorossa muun muassa Joutsenon mieskuorokurssit muutaman viikon päästä ja Talvipäivät 23.–25.3.2018 Mikkelissä, toivottavasti nähdään näissäkin tapahtumissa!

Aino Herranen
toiminnanjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry


1) Laulukauden avaus käynnistää kuorojen syyskauden

Mieskuorojen syksyn käynnistää elokuussa 10.8.2017 alkaen jo perinteeksi muodostunut Laulukauden avaus -tempaus. Kutsumme tänäkin vuonna kaikki jäsenkuoromme mukaan Laulukauden avaukseen videokampanjan merkeissä! Käykää koko kuoron tai vaikkapa kvartetin kanssa laulamassa jokin kuorolle tärkeä laulu kuorolle merkityksellisessä paikassa. Kuvatkaa laulu videolle ja lähettäkää se liiton Facebook-sivulle (sekä luonnollisesti kuoron omalle FB-sivulle ja muihin tiedotuskanaviin). Videoita voi lähettää 10.8.–21.9.2017, ja eniten tykkäyksiä saanut video palkitaan!

Jäsenkuorojemme syksyn koelaulutietoja keräämme tänä vuonna liiton Facebook-sivulle. Lähetä siis oman kuorosi koelaulujen tai avoimien harjoitusten tiedot suoraan liiton FB-sivulle https://www.facebook.com/mieskuoroliitto/ tilaisuuden lähestyessä, joko videon kanssa tai ilman! Liiton FB-sivulle voi lähettää myös oman kuoron mainoskuvia ja muuta rekrytointimateriaalia.


2) Oktoberfest eri puolilla Suomea 14.10.2017

Suomen Mieskuoroliitto kutsuu jälleen jäsenkuoronsa järjestämään Oktoberfest-tapahtumia eri puolilla Suomea lauantaina 14.10.2017. Tavoitteenamme on lokakuun puolivälissä koko Suomen kattava ketju mieskuorotapahtumia, joissa nautitaan laulusta hyvässä seurassa. Huhujen mukaan tapahtumaan osallistuu paikkakuntia Porista Joensuuhun ja Rovaniemeltä Kouvolaan, tarkat tapahtumatiedot julkistetaan syksyllä liiton verkkosivuilla!

Oktoberfestiä järjestäessäsi toimi näin: neuvottele teemaan sopivan olutravintolan tai pubin kanssa tapahtuman järjestämisestä omalla paikkakunnalla. Sovi juomatarjoiluista ja mahdollisista ruokajärjestelyistä ja kerää tarvittaessa ilmoittautumiset ennakkoon. Varmista myös, että ravintolassa saa laulaa. Tapahtuman voi toteuttaa myös kiertämällä useammassa ravintolassa tai vaikka vierailemalla esimerkiksi paikallisessa kauppakeskuksessa tai torilla laulamassa ennen ravintolailtaa. 

Itse Oktoberfest-tapahtumassa vaihdellaan laulun lomassa mieskuorokuulumisia ja nautitaan teeman mukaisesti hieman huurteista kunkin oman valinnan mukaan. Tarkoitus on myös ottaa verkkoyhteys eri Oktoberfest-paikkakuntien välille tapahtumapäivänä klo 20–22 välisenä aikana. Tätä varten Oktoberfest-paikassa tulisi olla hyvä internetyhteys, skriini tai vastaava laite kuvan ja äänen välitykseen sekä tekninen vastuuhenkilö järjestävästä kuorosta yhteyshenkilöksi ja kuvausjärjestelyjä hoitamaan.

Kun suunnitelmat ovat valmiina, ilmoita oman paikkakuntasi Oktoberfestin tiedot liittoon. Tapahtuman voi toki järjestää vain oman kuoron kesken, mutta mukaan kannattaa kutsua esimerkiksi liiton aluevaltuutetun avustuksella myös muita lähialueen mieskuorolaisia. Oktoberfest on myös mainio tilaisuus houkutella mukaan mieskuorotoimintaan uusia laulajia ja kiinnostunutta yleisöä.

Suunnittelemme Oktoberfestin yhteyteen myös teemaan sopivan nuottimateriaalin julkaisua, tiedotamme tästä lisää syksyllä!


3) Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy liiton jäsenkuoroille tarjoushintaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi 

Joulukuussa vietetään Suomen 100-vuotissyntymäpäivää, ja syksyn mittaan myös monet mieskuorot järjestävät omia Suomi 100 -juhlatapahtumia. Juhlateemaan sopii myös mainiosti Suomen Mieskuoroliiton julkaisema Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy, joka sisältää suomalaisten mieskuorojen ohjelmiston klassikkoteokset Paciuksesta Paroni Paakkunaiseen neljää suurta eli Sibeliusta, Kuulaa, Madetojaa ja Palmgrenia unohtamatta. Rakkaimpia mieskuorolauluja tulkitsee maamme mieskuorojen parhaimmisto yhdessä ja erikseen. Levyn kruunaa kaikkien aikojen rakkaimmaksi äänestetty suomalainen mieskuorolaulu, Sibeliuksen Finlandia-hymni lähes 1 500 laulajan suurkuoron voimin. Oliko sinun kuorosi tuolloin mukana?

Suomen Mieskuoroliitto myy nyt Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyä jäsenkuoroilleen huikean edulliseen hintaan vain 6 euroa/kpl, kun kuoro ostaa levyä vähintään yhden laatikollisen (31 kpl). Kuoro voi myydä levyä edelleen haluamaansa hintaan vaikkapa omien Suomi 100 -tapahtumien yhteydessä tai lahjoittaa sitä omille yhteistyökumppaneilleen. Tässä onkin loistava mahdollisuus juhlasyksyyn erityisesti sellaisille kuoroille, joilla ei ole omia teemaan sopivia äänitejulkaisuja tai jotka kaipaavat muuten lisää mieskuorotuotteita valikoimaansa. 

Tarjoushinta 6 euroa/kpl on voimassa Suomi 100 -vuoden loppuun 31.12.2017 saakka, ja se sisältää ALV 24 %. Postitse toimitettaviin levytilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa. Mikäli levyä haluaa tilata pienempiä määriä, hinta jäsenkuoroille enintään 30 kpl tilauksille on 12 euroa/kpl ja muille 15 euroa/kpl. Kustakin myydystä levystä lahjoitetaan myös 1 euro liiton Tulevaisuusrahastoon poika- ja nuorten miesten kuorojen hyväksi tehtävään työhön. Lisätietoa Suomen rakkain mieskuorolaulu -levystä löydät verkkosivuiltamme http://www.mieskuoro.fi/tuotteet/suomen-rakkain-mieskuorolaulu/ sekä oheisesta esitteestä. Esitettä voi myös käyttää kuoron myydessä levyä edelleen.

Suomen Mieskuoroliitto kerää myös verkkosivuilleen jäsenkuorojensa Suomi100-juhlatapahtumia: http://www.mieskuoro.fi/tapahtumat/suomi100/. Omat juhlatapahtumat saa liiton verkkosivuille lähettämällä tapahtuman tiedot sähköpostilla liiton toimistoon.


4) Seuraavat Talvipäivät järjestetään 23.–25.3.2018 Mikkelissä

Liiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Mikkelissä 23.–25.3.2018. Mukaan kutsutaan ennen kaikkea kokonaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä, mutta myös yksittäiset laulajat ja kuorojen hallintoväki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Paikallisena isäntänä toimii Mikkelin Mieslaulajat ja yhteistyötä tehdään myös Mikkelin Kaupunginorkesterin kanssa. Perjantai-ilta käynnistyykin kaupunginorkesterin konsertilla, jonka jälkeen vietetään iltaa vapaamuotoisesti mieskuoroseurassa. Lauantaina kisataan lauluyhtyeiden paremmuudesta, kokonaisille kuoroille on luvassa esiintymismahdollisuuksia muun muassa aulakonserteissa ja mahtuupa päivän aikatauluun myös kuorojen hallintoväen oma tapaaminen. Myös aveceille on suunnitteilla omaa ohjelmaa. Lauantai-ilta huipentuu gaalakonserttiin, jossa kokonaisilla kuoroilla on mahdollisuus esiintyä omalla ohjelmistolla, kuullaan lauluyhtyekilpailun parhaimmistoa sekä kajautetaan muutama yhteisnumerokin Talvipäivien suurkuorolla. Lauantai-ilta päättyy mieskuorokaronkkaan. Sunnuntaina järjestetään perinteiseen tapaan liittokokous.

Talvipäivien ohjelmaan kuuluvan lauluyhtyekilpailun säännöt on julkistettu ja ne löytyvät verkkosivuiltamme: http://www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat-2018/lauluyhtyekilpailu/saannot/ Lauluyhtyekilpailu on suunnattu perinteisten mieskvartettien lisäksi myös muunlaisille miehistä tai pojista koostuville yhtyeille, joissa on 3–8 pääsääntöisesti kukin omaa stemmaansa laulavaa laulajaa. Kilpailuohjelmisto on vapaa ja sen kokonaiskesto siirtymisineen on maksimissaan 10 minuuttia. Kilpailussa jaetaan palkintoina kaikkiaan 2 000 euroa. Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä, ilmoittautuminen on jo käynnissä ja päättyy 31.1.2018.

Talvipäivien tarkan ohjelman sekä osallistumismaksut julkistamme syksyllä, pysy kuulolla!


5) T-paidat myynnissä alennushinnoin 2.7.2017 saakka!

Kesäkuun jäsentarjouksen myötä toivomme samalla kelien hieman lämpenevän: mustat t-paidat Peruskallio- ja Mieskuorossa on munaa! -painatuksilla ovat nyt saatavilla tarjoushintaan vain 10 euroa/kpl (norm. 15 euroa)! 

Rakkaimpia mieskuorosäveltäjiä esittelevästä Peruskallio-paidasta on saatavilla koot M sekä XL–XXL ja räväkästä Mieskuorossa on munaa! -paidasta koot S–XXXL. Jälkimmäisestä myynnissä on myös naisten kokoja, kysy lisää liiton toimistosta! Paidat ovat laadukkaita Fruit of the Loom Valueweight -malleja 100 % puuvillaa. Muista myös pysyvästi alennetut Madetoja-paidat: musta t-paita 10 euroa (aikaisemmin 15 euroa) ja oranssi huppari vain 22 euroa (aikaisemmin 30 euroa)!

Tarjoushinnat ovat voimassa Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille Joutenon mieskuorokurssien loppuun eli viimeistään 2.7.2017 tehtyihin tilauksiin. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.


6) Liiton toimisto kesälomalla 10.7.–27.8.2017

Jätimme vastikään haikeat hyvästit liiton toimistossa viime elokuusta saakka palvelleelle toimistokoordinaattorille Eevukka Seppäläiselle. Kiitos kuluneesta vuodesta ja onnea uusiin haasteisiin! Jatkossa liiton toimistosta vastaa tuttuun tapaan toiminnanjohtaja Aino Herranen (puh. 010 8200 236, ). 

Toiminnanjohtajan kesäloman vuoksi liiton toimisto on suljettu 10.7.–27.8.2017. Ennen lomaa toimitettavat tilaukset kannattaa tehdä viimeistään maanantaina 3.7.2017 ja ruusukkeet ja huomionosoitukset anoa viimeistään 26.6.2017. Nyt onkin hyvä hetki täydentää vaikkapa nuottikokoelmavarastoa syksyn tarpeita silmällä pitäen ja tilata merkkilaulukirjat ja stemmalevyt tuleville uusille laulajille ja Joululauluja II -kokoelmat joulukonsertteja varten!

Liiton toimisto palvelee syksyllä jälleen 28.8.2017 alkaen. Syys–joulukuussa toimisto on avoinna poikkeuksellisesti vain tiistaista perjantaihin, eli maanantaisin toimisto on pääsääntöisesti suljettu koko syksyn ajan. Normaali aukioloaikamme on ti–pe klo 9.30–15, mutta toimistolla vieraillessa kannattaa tarkistaa jo etukäteen, että olemme varmasti paikalla.

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)
Suomen rakkain mieskuorolaulu -esite (pdf)