Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 5 / 2015

Helsinki, 1.10.2015


Syysaurinkoinen tervehdys kaikille!

Syksyn myötä kuorojen laulukaudet on jälleen avattu. Näitä tunnelmia olemme saaneet kokea yhdessä myös liiton Facebook-sivuilla pyörineen Laulukauden avaus -kampanjan kautta. Syksyn aluksi myös suunnitellaan kuorojen tulevaisuutta ja samalla, kun tulevaa toimintaa suunnitellaan, kannattaa myös miettiä osallistumisesta ensi keväänä liiton Talvipäiville Oulussa. Tiedossa on ensi vuoden maaliskuussa monipuolisen musiikin täyttämä tapahtumaviikonloppu, koska tällä kertaa Talvipäivät järjestetään yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien kanssa. 

Tulevaisuuden suunnittelussa on aina mukana myös talouden kestävyydestä huolehtiminen; niin yksittäisen tapahtuman kuin koko organisaation osalta. Suomen Mieskuoroliiton toiminnassa oli tänä vuonna poikkeuksellisen iso tapahtuma, viime kevään Madetoja-kilpailu. Tämä tapahtuma rasittaa valitettavasti liiton taloutta koko kuluvan vuoden osalta. Liiton hallitus on analysoinut tilanteen ja todennut, että merkittävään huoleen ei ole aihetta. Liiton talouden pitämiseen positiivisessa vireessä tarvitaan kuitenkin apua. Helpoin keino antaa apuaan tässä onkin ostaa liiton myyntituotteita. Esimerkiksi ostamalla laulukokoelman ei ainoastaan paranna liiton taloutta, vaan hankkii myös itselleen kulttuurista pääomaa!

Liiton hallinto on muutaman viikon takaisessa suunnitteluviikonlopussa ideoinut paljon uusia palveluita ja toimintamuotoja liitolle. Näistä, ja monista muista liittoa koskevista asioista keräämme mielipiteitä jäsenkyselyllä, johon toivon jokaisen liiton jäsenkuoron laulajien osallistuvan. Yksi tärkeimmistä liiton tehtävistä on tuottaa palveluja jäsenilleen, ja haluamme kuulla teidän mielipiteenne siitä, mitkä palvelut ovat teille tarpeellisia. 


Hyvää lauluvuotta toivottaen!

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja


1) Tervetuloa Talvipäiville Ouluun 18.–20.3.2016!

Liiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Oulussa 18.–20.3.2016. Luvassa on pitkästä aikaa mieskuoromusiikin täyttämä laulajille suunnattu tapahtuma, ja lisäksi konserteissa kuullaan maailmanluokan lauluyhtyetähtiä. Mukaan kutsutaan ennen kaikkea kokonaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä, mutta myös pienemmät iskuryhmät ja yksittäiset laulajat ovat lämpimästi tervetulleita! Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien kanssa ja isäntinä toimivat paikalliset jäsenkuoromme Pohjan Laulu, Oulun NMKY:n Mieskuoro, Haukiputaan Mieskuoro ja Iin Mieslaulajat.

Tapahtuma alkaa perjantaina 18.3.2016 klo 19 Madetojan salissa Oulun Musiikkijuhlien konsertilla RAJATON sings THE BEATLES. Lauluyhtye Rajaton on tarttunut orkesterikonserteissaan usean legendaarisen yhtyeen tuotantoon. Huippusuosittujen Abba- ja Queen-konserttien listaan voidaan nyt lisätä The Beatles. Konsertin alkupuolella kuullaan yhden populaarimusiikin historian vallankumouksellisimman äänitteen, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -levyn musiikki kokonaisuudessaan. Toinen puoliaika koostuu The Beatlesin listaykkösistä! Orkesterisovitukset Oulu Sinfonialle ovat kapellimestari Jaakko Kuusiston käsialaa. 

Lauluyhtye Rajaton © Ville Paul Paasimaa

Konsertin jälkeen järjestetään vapaamuotoinen mieskuoroillanvietto, jossa on loistava mahdollisuus tavata mieskuoroväkeä ja vaikkapa liiton hallintoakin hieman keveämmissä merkeissä! 

Lauantaipäivän 19.3.2016 aikana Talvipäivillä järjestetään odotettu lauluyhtyekilpailu kolmen vuoden tauon jälkeen; edellisen kerran liiton lauluyhtyekuninkuudesta kisattiin keväällä 2013 Helsingin Musiikkitalossa. Tällä kertaa kutsumme mukaan mieskvartettien ja -lauluyhtyeiden lisäksi myös pojista koostuvia yhtyeitä, joista parhaalle myönnetään oma erikoispalkinto. Kilpailussa jaetaan myös Saken Kannu -kiertopalkinto. Rahapalkintoina jaetaan yhteensä 
2000 euroa. 

Vuoden 2013 kisan voittaja Stagement © Markku Pihlaja

Lauluyhtyekilpailun tuomaristoon saamme mukaan Lauluyhtye Rajattoman laulajia, tuomariston jäsenten nimet julkistetaan myöhemmin. Säännöt kokonaisuudessaan sekä ilmoittautumislomake löytyvät liiton verkkosivuilta www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat2016/saannot ! Osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä ja ilmoittautuminen päättyy tammikuun lopussa. Lauantaipäivän aikana on luvassa myös muuta mieskuorolaisille suunnattua ohjelmaa, josta tiedotamme lisää myöhemmin.

Lauluyhtyeille vinkkaamme myös Oulun Musiikkijuhlien koulutustarjonnasta Talvipäivä-viikolla: Lauluyhtye Rajaton pitää mestarikurssin lauluyhtyeille 16.–19.3.2016. Kurssin aikataulu rakennetaan niin, että yhtye voi osallistua sekä kurssille että Talvipäivien lauluyhtyekilpailuun. Haku mestarikurssille alkaa lokakuun lopulla, kun Oulun Musiikkijuhlien uudet verkkosivut avautuvat. Seuraa tiedotusta osoitteessa www.omj.fi !

Lauantai 19.3.2016 jatkuu lauluyhtyekilpailun jälkeen Madetojan salissa järjestettävällä gaalakonsertilla, jossa kokonaiset kuorot voivat esiintyä omalla ohjelmistolla. Suurkuoronumeroihin voivat osallistua niin kuorot, yhtyeet kuin yksittäiset laulajatkin; yhteisohjelmistona esitetään Kuula: Nuijamiesten marssi, Härtel: Sua tervehdin ja Sibelius: Finlandia-hymni. Gaalakonsertissa kuullaan myös lauluyhtyekilpailun parhaimmistoa ja jaetaan kilpailun palkinnot. Lauantai-iltaa vietetään karonkkaillallisen ja yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien kanssa järjestettävän iltaohjelman merkeissä SuperPark Areenalla: illallisen jälkeen iltaa tahdittavat tanskalainen lauluyhtye Touché ja Oulu All Star Big Band.

Tapahtuma päättyy sunnuntaina 20.3.2016 jumalanpalveluksiin Oulun seudun kirkoissa sekä liittokokoukseen

Talvipäivien osallistumismaksu on 99 euroa henkilöltä. Osallistumismaksu sisältää 
- pääsylipun Lauluyhtye Rajattoman konserttiin pe 18.3.2016 klo 19 
- vapaan pääsyn lauluyhtyekilpailuun la 19.3.2016 
- pääsylipun (sis. narikan) gaalakonserttiin la 19.3.2016 klo 17
- lounaan la 19.3.2016
- karonkan illallisineen la 19.3.2016 klo 19

Lippuja ja ruokailuja on myös mahdollista ostaa erikseen. Hinnat ovat erikseen ostettuina
- pääsylippu (sis. narikan) gaalakonserttiin la 19.3.2016 klo 17: 20/15 euroa
- lounas la 19.3.2016: 12 euroa
- karonkka illallisineen la 19.3.2016 klo 19: 49 euroa
Lauluyhtye Rajattoman konsertin liput (32/28 euroa) ovat erikseen myynnissä ainoastaan Oulun Musiikkijuhlien lipunmyynnin kautta Lippupalvelusta. Lauluyhtyekilpailuun on yleisöllä vapaa pääsy.

Talvipäivien ilmoittautuminen päättyy 31.1.2016, ja ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella osoitteessa goo.gl/forms/f5q2yWIfHn . HUOM! Lauluyhtye Rajattoman konserttiin on paikkoja rajoitetusti, ja voimme taata perjantai-illan konserttiliput vain joulukuun loppuun mennessä ilmoittautuneille. Toivommekin, että mahdollisimman moni ilmoittautuu jo kuluvan vuoden puolella; osallistujamääriä voi vielä tarkentaa viralliseen ilmoittautumisajan päättymiseen tammikuun loppuun asti. 

Talvipäivien osallistujille on varattu majoituskiintiö 18.–20.3.2016 Radisson Blu -hotelliin (Hallituskatu 1). Standard-huoneiden hinnat ovat 90 euroa/1hh/vrk ja 105 euroa/2hh/vrk, lisävuode aikuiselle 20 euroa/vrk. Hinnat sisältävät runsaan buffetaamiaisen, aamu- ja iltasaunan, kuntosalin käyttömahdollisuuden, langattoman laajakaistan ja alv:n. Varaukset 5.2.2016 mennessä tunnuksella Suomen Mieskuoroliitto hotellin myyntipalvelusta: 020 1234 730 tai

Seuraa ajantasaista tiedotusta verkkosivuilta:
Oulun Musiikkijuhlat: www.omj.fi 


2) Mestarimerkkitentti ja -koulutus Tampereella 7.11.2015

Suomen Mieskuoroliitto järjestää mestarimerkin suoritukseen tähtäävän koulutuspäivän Tampereella lauantaina 7.11.2015. Koulutus on tarkoitettu viime hetken sparraukseksi mestarimerkkikokonaisuuden jo hallitseville laulajille, jotka aikovat suorittaa tentin koulutuksen yhteydessä. Koulutusaikaa ei siis käytetä ohjelmistoon tutustumiseen tai stemmojen opetteluun. Kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet.

Tapahtuma alkaa noin klo 10 ja päättyy noin klo 17, aikataulu vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä. Koulutuspaikkana toimii Mieskuoro Laulajien Laulumaja (Takojankatu 1). Koulutuksen hinta on 20 euroa / hlö. Osallistumismaksut laskutetaan ennen tilaisuutta.

Koulutukseen voivat osallistua kokonaiset tai vajaat kvartetit sekä yksittäiset laulajat. Koulutukseen ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella liiton verkkosivujen kautta. Ilmoittautumisaika päättyy 5.10.2015, ja koulutus toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi.

Mestarimerkkikokonaisuuteen kuuluvien vapaavalintaisten kolmen laulun nuotit on toimitettava liiton toimistoon viimeistään 5.10.2015 sähköpostitse osoitteella tai postitse Suomen Mieskuoroliitto ry, Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki.


3) Liiton jäsenkysely, vastaa 28.10.2015 mennessä!

Kartoitamme kuluvan syksyn aikana Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen ja yksittäisten laulajien palvelutarpeita ja ikääntymiseen liittyviä haasteita, jotta liiton hallinto voisi kehittää liiton toimintaa vastaamaan paremmin mieskuorokentän toiveisiin. Selvitystyö aloitetaan jäsenkyselyllä, jossa tiedustellaan kuorojen kiinnostusta ja tarvetta erilaisiin palveluihin ja kuoron ikääntymiseen liittyviin tukitoimiin. 

Toivomme, että ainakin kuoronne hallinnon toimijat vastaisivat kyselyyn, mutta kaikkien kuoronne laulajien vastaukset ovat meille tärkeitä! Kyselyyn voi vastata 28.10.2015 saakka, mutta palautetta teemoihin liittyen otamme mieluusti vastaan myöhemminkin. Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan liiton tuotepaketti. Kyselyyn voi vastata myös nimettömänä.

Linkki kyselyyn: bit.ly/SMKLjasenkysely 


4) Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros avoinna 31.10.2015 saakka

Suomen Mieskuoroliiton tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan "apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin.

Seuraava hakuaika Tulevaisuusrahaston apurahoille päättyy 31.10.2015. Hakulomake tulee täyttää sähköisesti osoitteessa ifest.fi/form/?oid=8&GUID=d3cc80c619a36730161422ed4799eb25 . Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen ja poikakuoron ulkomaanmatkaan. Tuen suuruus on enintään 1000 euroa/saaja ja sitä voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. 
 
”Jotta ei tulisi mieskuoroille loppu,
nyt on Tulevaisuusrahastoon lahjoittaa hoppu.”


Jotta Tulevaisuusrahastosta muodostuisi merkittävä avustustaho, on sen pääomaa kartutettava ja tätä varten on Suomen Mieskuoroliitto käynnistänyt erityisen rahankeräyskampanjan. Tavoitteenamme on kerätä rahastoon vuoden 2015 loppuun mennessä vähintään 3000 euroa. Kutsummekin nyt jäsenkuorojamme ja yksittäisiä laulajia tuomaan kortensa kekoon: pienikin lahjoitus on tärkeä! 

Voit auttaa muun muassa näin:
- järjestämällä tukikonsertin tai -keikan, jonka tulot lahjoitetaan Tulevaisuusrahastoon
- ohjaamalla kuoron juhlavuosi- tai omat syntymäpäivämuistamiset Tulevaisuusrahastoon
- lahjoittamalla konserttikukkarahat Tulevaisuusrahastoon
- pyytämällä lahjoitusta Tulevaisuusrahastoon yritystukijalta
- ostamalla Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyä; Suomen Mieskuoroliitto lahjoittaa jokaisesta myydystä levystä 1 euron Tulevaisuusrahastoon

Lahjoitukset Tulevaisuusrahastoon voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton tilille FI36 1271 3000 0836 46 (NDEAFIHH), tilisiirron viestikenttään maininta ”Tulevaisuusrahasto”. Lahjoittaa voi kuka tahansa, myös muut kuin liiton jäsenet. Toteutamme syksyn aikana Tulevaisuusrahastosta esitteen ja muuta rahankeräysmateriaalia, jota myös jäsenkuoromme voivat käyttää lahjoitusten hankkimiseen. Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa POL-2014-15327 voimassa 15.1.2015–13.1.2016 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.


5) Taiteellisen johtajan linjauksia


Paavo Hyökki © Markku Pihlaja

Arvoisat mieskuoromusiikin valtiaat!

Suomen Mieskuoroliiton vastuualueen kattaessa koko maan on selvää, että taiteellisessa työskentelyssä on otettava huomioon eri kuorojen lähtökohtia ja toimintamahdollisuuksia. Suurimmaksi kysymykseksi yleensä nousee, mihin tasoon raja toiminnan suunnittelussa vedetään ja kenelle taiteellisen suunnittelun lopputulos on kohdistettu. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä raja tulee nostaa totuttua korkeammalle. Uhkana toki on, että riman nostaminen edesauttaa genremme taiteellista nousujohdanteisuutta. Suomen Mieskuoroliiton tulee maan ainoana mieskuoromusiikkiin keskittyneenä liittona ajatella jäsenkuorojensa lisäksi myös suomalaisen mieskuoromusiikin kansainvälistä kehitystä.

Taiteellisesti ruohonjuuritason kuorotoiminnasta kansainvälisen kehittymisen turvaamiseen näen ensisijaisesti kaksi kehitystä kaipaavaa kohtaa:
1. Johtajakoulutusta on lisättävä ja ammattimaiseen johtajuuteen kannustettava
2. Liiton nuottijulkaisujen sisällön suunnittelussa määrä ei saa koskaan korvata laatua

Mieskuoron anatomiaa

Kuoron hallinto on tunnetusti perinteiden vaalimisen, historian taltioinnin, toiminnan sujumisen ja jatkuvuuden, veljeyden ylläpitämisen ja sen vahvistamisen, taloudenpidon jne. jne. kannalta elintärkeää. Demokraattisesti valitut kuoron puheenjohtaja sekä hallitus, toimikunnat ja muut käytännön asioihin paneutuvat ryhmittymät huolehtivat siitä, että kuoro toimii. Voidaan siis sanoa, että hallitus on KÄYTÄNNÖN toiminnan keho ja aivot.

Taiteellista toimintaa pyörittääkseen kuoro palkkaa johtajan. Tämän työskentelyapuna saattaa toimia esimerkiksi musiikkilautakunta, mutta vastuu taiteellisesta lopputuloksesta on aina yksin johtajalla. Yksinkertaista sinänsä, mutta käytännössä vaatii sen, että johtaja oikeasti tietää mitä tekee. Voidaan siis sanoa, että johtaja on TAITEELLISEN TOIMINNAN keho ja aivot. 

Johtaja – turha suuri kuluerä?

Minkälaisia valmiuksia tehtävänsä toteuttamiseen johtajalta sitten vaaditaan, onkin mielenkiintoisempi kysymys. Johtajan päätyminen kuoronsa eteen on aina tapaus- ja kuorokohtainen valintaprosessi. Ensimmäinen lähtökohta saattaa olla, että on muusikko tai musiikin kanssa paljon tekemisissä.
”Sen täytyy osata soittaa pianoa tai laulaa! Tai ainakin antaa äänet? Hyviä ja svengaavia biisejä sen täytyy kyllä vetää, tai sitten jotain isänmaallista.”
Monelle teistä lukijoista on onneksi ainakin periaatteessa selvää, mitä johtajalta vaaditaan, mutta kenttää tarkastelleena tiedän, että huomattavan suurelle osalle ei. Johtajien roolista tai taiteellisista valmiuksista on niin huonoja kuin jopa järjettömiä esimerkkejä ympäri maata.

Kuoron johtamiseen vaaditaan käytännön kokemuksen lisäksi opintoja, kuten minkä tahansa ammatin harjoittamiseen. Sitä ei opita kertakurssilla tai kahdella. Varhaisiän musiikkiopinnot ja myöhemmät ammattiopinnot antavat vahvaa perustaa. Parhaimmassa tapauksessa johtaja saa kuoronjohdon A-tutkinnon suoritettua kunnialla ja vieläpä musiikin maisterin paperit kouraan. Tätä hetkeä edeltää keskimäärin noin 15-20 vuotta opiskelua. Sitten alkaa varsinainen tämän alan taiteilijaksi kasvaminen ja syntyy kovan luokan ammattilaisia.

Olen toki tietoinen siitä valitettavasta tosiasiasta, ettei kuoronjohto ole monellekaan taiteellisena johtajana toimivalle päätyö. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tilanteeseen on vain tyytyminen – katsoo asiaa sitten kuoron tai johtajan silmin. Kannustankin laulajia etsimään keinoja johtajiensa koulutuksen mahdollistamiseksi, jos sellaiselle koetaan tarvetta.

Epäpätevyyttä voidaan siis aina koulutuksen kautta pyrkiä korjaamaan, mutta kaikista tärkein ominaisuus johtajalla on kuitenkin intohimo. Sen puute tekee kuoron johtamisen hyvin vaikeaksi, pitkällä tähtäimellä jopa mahdottomaksi. Laulajat tahtovat eteensä jonkun, jolla on uskallusta, näkemystä ja kykyä laittaa itsensä likoon musiikin vuoksi – siitä meikäläisille maksetaan. 

Kysymykseen siitä, kuinka paljon kuoronjohtajalle täytyy maksaa palkkaa työstään, vastaan vastakysymyksellä: Kuinka paljon itse tahtoisit palkkaa työstä, joka
- syö ajankäytöllisesti kaiken ajan (viikoittaiset harjoitukset, taiteellinen suunnittelu, ohjelmiston etsintä, sen opettelu ja läpikäynti, oma kouluttautuminen, verkostoituminen jne. jne.)
- ei sisällä lounasetua
- ei sisällä terveydenhuoltoa
- ei sisällä sairaslomia tai palkallisia lomia
Toki jossain voi olla toisinkin, mutta tämä lista monine muine puutoksineen on valtaosalle kuoronjohtajista arkipäivää. Väistämättä tulee mieleen, miten johtaja jaksaa olla innostava, kouluttaa itseään ja vielä jakaa ammattitaitonsa kuorolle, joka maksaa hänelle palkkaa mahdollisimman vähän? Eikö johtaja tosiaankaan ole kuoron tärkein henkilö? Pitäisi varmaan olla. Kuorolaulussa pääpaino nimittäin on yhteisöllisyyden ja hauskanpidon lisäksi kuitenkin musiikin ja taiteen tekemisessä. Jos näin ei ole, suosittelen kokeilemaan jotain muuta harrastusmuotoa, kuten vaikkapa nousukiidossa olevaa frisbeegolfia. Lähden mieluusti opastamaan lajin saloihin, eikä maksa mitään!

Nuottijulkaisut

Mielestäni liiton tärkeimpien tehtävien joukkoon kuuluva uuden mieskuoromateriaalin julkaisu on tuuletuksen tarpeessa. Aikaisempi toimintatapa, jolla teokset päätyvät kustannettavaksi, ei ole ollut paras mahdollinen. Tämä asia on kuitenkin jo langetettu musiikkilautakunnan huolehdittavaksi ja töihin on ryhdytty. Vastuun kustannettavaksi päätyneestä materiaalista kannan luonnollisesti taiteellisen johtajan roolissa yksin minä.

Yhteenveto

Liiton toiminnassa on maamme eturivin kuorojen tapaan otettava huomioon taiteen tekeminen nousujohteisesti siten, että koko ala kehittyy. Yleinen rima täytyy pitää ylänurkassa. Mitä alempana tämä rima on, sitä vähemmän ala kehittyy – samoin johtajat. Johtajat ovat kuorolaulun taiteellisen kehityksen tärkein elin. On siis koko maan mieskuoromusiikin kehittymisen etu, jos johtajien taidot kasvavat ja uusia ammattilaisia syntyy.

Toivotan laulajille antoisaa jatkoa maailman parhaan harrastuksen parissa, ja johtajille
kärsivällisyyttä ja intohimon paloa tulevissakin haasteissa!

Apunanne

Paavo Hyökki
Taiteellinen johtaja