Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

JÄSENTIEDOTE 4 / 2014

Helsinki, 18.9.2014

Hyvät laulajaveljet!

Uusi laulukausi on toivottavasti lähtenyt vauhdikkaasti kuoroilla käyntiin. Samoin toivon, että syksyn koelauluista moni kuoro on saanut hienon harrastuksemme pariin paljon uusia laulajia! Tämä jäsenkirje sisältää runsaan tietopaketin ensi kevään päätapahtumastamme, Tampereella järjestettävästä VI Kansainvälisestä Leevi Madetoja -mieskuorokilpailusta. Aiemmista Madetoja-kilpailuista poiketen tulevan kevään kilpailusta on rakennettu suuri mieskuorotapahtuma, ei vain pelkkä kuorojen välinen mittelö. Viikonlopun ohjelma lauletaan voimalla käyntiin perjantai-iltaisella Sibeliuksen Kullervo-sinfonialla. Esiintymässä tässä konsertissa kuorona on Suomen Mieskuoroliiton n. 120 laulajan suurkuoro, joka muodostuu Laulajien, Sirkkojen, Jussien ja Psaldon laulajista. 

Lauantain ohjelman keskiössä on itse Madetoja-kilpailu, mutta Tampere-talo täyttyy muutenkin monenlaisella mieskuoro-ohjelmalla. Suunnitelmissa on mm. non-stop -serenadiparveke, jossa halukkaat lauluyhtyeet voivat esiintyä. Kuulijoiksi toivotamme tervetulleeksi kuorolaisten avecit; serenadin kanssa voi nauttia vaikkapa samppanjaa ja suklaata. Samoin konsertointia voi harrastaa lyhyillä ad hoc -konserteilla Tampere-talon aulassa. Esiintymisilmoittautumisia otamme vastaan ensi vuoden alussa, siitä lisää tietoa myöhemmin. Aula- ja ulkotiloihin on muutenkin tulossa mieskuorohenkistä markkinahumua tarjoten niin ruumiin kuin hengen ravintoa. Tällä kertaa ei lopu olut kesken!

Itse Madetoja-kilpailussa on aiemmista vuosista poiketen kolme sarjaa: kansainvälinen, kansallinen ja uutensa sarjana katselmussarja. Nyt kisatarjonnasta pitäisikin löytyä sopiva sarja jokaiselle kuorolle ja laulajakokoonpanolle. Oikea ratkaisu kuorolta onkin lähteä mukaan sekä kisaamaan vähintään katselmussarjaan ja nautiskelemaan kisatunnelmista Tampere-talossa. Jos olit mukana Helsingin Musiikkitalossa keväällä 2013, tiedät mitä mieskuorosuurtapahtuma on parhaimmillaan. Tulevan kevään tapahtumasta on tulossa vähintään mieskuorotapahtuma potenssiin kaksi!

Lauantai-illan huipentaa suorana radioitava gaalakonsertti, jonka jälkeen tiedossa on vuoden kiistatta hienoin mieskuorokaronkka. Karonkkaankaan ei kenenkään tarvitse lopettaa juhlimista, vaan mieskuorotunnelma jatkuu sunnuntaina aamupäivällä silliaamiaisen muodossa.
 
Jos kuorosi ei ole vielä ilmoittautunut Madetoja-kilpailuun, nyt on aika toimia. Ilmoittautuminen on auki vuoden loppuun asti ja lippuja tapahtumaan voivat lokakuun alusta alkaen varata vain kisaan ilmoittautuneet kuorot. ”Kisaturistien” lipunmyynti alkaa (jos lippuja on jäljellä!) vuoden 2015 alussa.
 
Tulevista tapahtumista nostan esille myös syksyllä järjestettävät verkkoseminaarit. Ensimmäinen tällainen on torstaina 13.11. klo 18. Ensimmäisen seminaarin teemana ovat mm. kattojärjestömme Sulasolin kuulumiset. Linkki seminaariin liittymiseksi julkaistaan liiton nettisivuilla hyvissä ajoin ennen sitä. Seminaari on maksuton ja osallistuminen on mahdollista tietokoneella, tabletilla ja kännykällä.
 
Lauluriemukasta syksyä toivotellen,
 
Tomi-Pekka Niukkanen
Puheenjohtaja
 

1) Madetoja-kilpailun lippuvaraukset käynnistyvät lokakuussa 

Ilmoittautuminen VI Kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun päättyy kuluvan vuoden lopussa 31.12.2014. Kuluvana syksynä harjoitellaankin monessa kuorossa kilpailun pakollisia, Leevi Madetojan säveltämiä teoksia ja tehdään jo matkajärjestelyjä kilpailuviikonloppua varten. Vaikka oma kuoro ei kaipaisikaan kilpailua tai palkintoja, katselmussarjaan osallistumalla saa tapahtumasta irti parhaat palat: hienon tunnelman, esiintymismahdollisuuksia ja oheistapahtumat ilman tiukan kilpailun mukanaan tuomaa jännitystä. Toivotammekin kaikki mieskuorot tavoitteista riippumatta mukaan tapahtumaan – tehdään tästä ensi vuoden mahtavin mieskuorotapahtuma!

Tapahtuman sisältö ja aikataulu

Tapahtumaviikonloppuun on suunnitteilla monenlaisia oheistapahtumia itse kilpailun lisäksi. Tapahtuma alkaa perjantaina 17.4.2015 Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden merkeissä Tampere-talon isossa salissa. Säveltäjämestarin Kullervo toteutetaan yhteistyössä Tampere Filharmonian kanssa Santtu-Matias Rouvalin johdolla, ja Suomen Mieskuoroliiton suurkuoro kootaan Akateemisen mieskuoro Psaldon, Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien, Mieskuoro Sirkkojen sekä tapahtuman isäntäkuoron Mieskuoro Laulajien riveistä. Kullervon solisteina laulavat Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw. Perjantaina järjestetään myös Tampereen kaupungin vastaanotto kuorojen edustajille.

Lauantaina keskitytään esiintymisiin tuomariston tarkkailtavana katselmuksessa sekä kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailusarjassa Tampere-talon isossa ja pienessä salissa. Päivän aikana järjestetään Tampere-talon tiloissa myös muita vapaamuotoisempia esiintymismahdollisuuksia, joista tiedotetaan ilmoittautuneille kuoroille lisää myöhemmin. Lisäksi tarjoamme päivän aikana mahdollisuuden lounastaa Tampere-talon läheisyydessä sijaitsevassa yliopistoravintolassa.

Lauantai-iltana on vuorossa on viikonlopun jännittävin tilaisuus, kun kilpailun voittajat julkistetaan ja palkinnot jaetaan Tampere-talon isossa salissa järjestettävässä gaalakonsertissa. Gaalakonsertissa kuullaan kilpailuun osallistuneiden kuorojen esityksiä, ja luvassa on myös myöhemmin paljastettava tähtiesiintyjä. Gaalakonsertin jälkeen jatketaan iltaa Tampere-talon Sorsapuistosalissa järjestettävässä karonkassa, ja sunnuntaiaamuna kokoonnutaan vielä jatkamaan juhlintaa silliaamiaiselle Tampereen Pakkahuoneelle.

Pääsylippujen ja ruokailujen varaukset

Pääsylippujen ja ruokailujen varausmahdollisuus alkaa 1.10.2014 ja päättyy 28.2.2015. Lippuvaraukset tulee tehdä sähköisellä lomakkeella Suomen Mieskuoroliiton verkkosivuilla. Lippuja voi varata sekä yksittäin että hieman edullisemmin viikonlopun tapahtumat sisältävinä total-paketteina. 

Vuoden 2014 loppuun asti liput ovat myynnissä pelkästään kilpailuun jo ilmoittautuneille kuoroille ja laulajien aveceille. Lippuja voivat varata 1.1.2015 alkaen myös muut kiinnostuneet, ja lisäksi konserttiliput tulevat keväällä 2015 myyntiin Lippupalvelun kautta, mikäli tilaa vielä on. Kaikkia lippuja on saatavana vain rajoitettu määrä, ja liput myydään varausjärjestyksessä. 

Yksittäisten lippujen hinnat Suomen Mieskuoroliiton kautta varattuina:
- Kullervo-konsertti (pe 17.4.2015 klo 19, Tampere-talon iso sali) 20 euroa
- Kilpailu (la 18.4.2015 n. klo 9–17, Tampere-talon salit) 10 euroa (kilpailijoille maksuton)
- Gaalakonsertti (la 18.4.2015 klo 19, Tampere-talon iso sali) 20 euroa
- Karonkka (la 18.4.2015 n. klo 21, Tampere-talon Sorsapuistosali) 34 euroa
- Silliaamiainen (su 19.4.2015 klo 9.30–13, Pakkahuone) 24 euroa

Sekä kilpailun osallistujille että aveceille on lisäksi tarjolla total-lippupaketit, jotka sisältävät kaikki yllämainitut tilaisuudet kilpailuviikonlopun aikana. Kilpailuun osallistuvien kuorojen laulajat pääsevät seuraamaan kilpailua veloituksetta, avecien total-pakettiin sisältyy lisäksi pääsylippu kilpailuun. Total-pakettien hinnat ovat 10 % edullisemmat kuin lippujen hinnat SMKL:n kautta yksittäin ostettuina.

Total-paketit, myynnissä vain Suomen Mieskuoroliiton kautta:
- Kilpailun osallistujille: 88,20 euroa
- Aveceille: 97,20 euroa (sis. myös sisäänpääsyn kilpailuun)

Total-paketit eivät kuitenkaan sisällä lounaslippuja, jotka on kaikkien halukkaiden lounastajien varattava erikseen. Lounaslippuja voivat ostaa myös laulajien avecit.

Lounas (la 18.4.2015 n. klo 11–14, Yliopiston ravintola, Kalevantie 4) 10 euroa


Viikonlopun menut:

Lounas
Lämmin ruoka
Salaatti
Leipä ja levite
Kotijuomat
(tarkka menu ilmoitetaan myöhemmin)

Karonkka
Sillikaviaaria ja ruischipsejä 
Sitruunakananpoikaa 
Kinkku-pastasalaattia 
Omena-juustosalaattia 
Vihreää salaattia ja balsamicokastiketta 
Talon luomujyväleipää ja vaahdotettua voita 
Olutpaistia 
Kermaan muhennettua perunaa

Silliaamiainen
Sillikaviaaria
Punasipulisilliä
Juustoa, kinkkuleikkelettä
Salaattia, kurkkua, tomaattia
Suolakurkkua
Hedelmiä
Maalaisleipää, ruisleipää
Tuorejuustolevitettä
Tuoremehua, kahvia, teetä 

Majoitusta varten olemme saaneet lukuisilta hotelleilta erikoistarjouksia perjantaista sunnuntaihin 17.–19.4.2015. Majoitus kannattaa myös varata pian erityisesti siinä tapauksessa, että toiveena on jokin tietty hotelli. Nyt huonevarauksia on mahdollista tehdä myös lokakuussa valmistuvaan uutukaiseen Tornihotelliin! Tietoja majoitusvaihtoehdoista ja ajantasaista tietoa myös muista kilpailuun liittyvistä asioista löytyy Madetoja-kilpailun verkkosivuilta www.mieskuoro.fi/madetoja2015.

Muistutamme lisäksi jo nyt, että vuoden 2015 liittokokousta ei järjestetä Madetoja-kilpailun yhteydessä vaan erikseen jo maaliskuussa, lauantaina 7.3.2015 Porissa. Samalla järjestetään erityisesti jäsenkuorojen hallinnolle suunnattu Talvipäivä-tapahtuma ja mieskuoroseminaari, jonka sisällöstä tiedotamme lisää myöhemmin syksyllä. Lämpimästi tervetuloa myös Poriin! 


2) Mestarimerkkikoulutus ja -tentti 8.11.2014 Tampereella

Jos mestarimerkin suoritus kiinnostaa, mutta sopiva kvartetti puuttuu tai Joutsenon jokakesäinen kurssi ei sovi aikatauluihin, kannattaa suunnata marraskuussa Tampereelle. Suomen Mieskuoroliitto järjestää nimittäin kaupungissa mestarimerkin suoritukseen tähtäävän koulutuspäivän lauantaina 8.11.2014. Koulutus on tarkoitettu viime hetken sparraukseksi mestarimerkkikokonaisuuden jo hallitseville laulajille, jotka aikovat suorittaa tentin koulutuspäivän yhteydessä. Kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet.

Alustava aikataulu:
Viime hetken sparraus mestarimerkkiohjelmistosta klo 10–15
Mestarimerkkitentti klo 16

Koulutuksen tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin. Koulutuksen hinta on 20 euroa / hlö. Osallistumismaksut laskutetaan ennen tilaisuutta.

Koulutukseen voivat osallistua kokonaiset tai vajaat kvartetit sekä yksittäiset laulajat. Tilaisuutta ei kuitenkaan ole tarkoitettu stemmojen opetteluun eikä kaikkien laulujen kattavaan läpikäymiseen. Koulutukseen ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella liiton verkkosivujen kautta. Ilmoittautumisaika päättyy 30.9.2014, ja koulutus toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi.

Mestarimerkkikokonaisuuteen kuuluvien vapaavalintaisten laulujen nuotit on toimitettava liiton toimistoon viimeistään 30.9.2014 sähköpostitse osoitteella tai postitse Suomen Mieskuoroliitto ry, Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: smkl.sulasol.fi/tapahtumat/mestarimerkkikoulutus2014


3) Tulevaisuusrahaston ensimmäiset apurahat jaetaan tänä syksynä 

Suomen Mieskuoroliiton hallitus päätti vuoden 2013 lopulla perustaa tulevaisuusrahaston, joka sääntöjensä mukaan "myöntää apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin. Rahastosta ei tueta jo olemassa olevien poikakuorojen perustoimintaa, vaan ensisijaisesti uusien kuorojen perustamista sekä muita hankkeita ja projekteja. Lisäksi suositaan useamman toimijan yhteistyössä toteuttamaa toimintaa. 

Ensimmäisen kerran avustusta voi rahastosta hakea kuluvan vuoden lokakuussa. Tukea voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. Hakijatahon ei tarvitse olla Suomen Mieskuoroliiton jäsen. Rahastolla on vuosittain kaksi hakuaikaa, 31.10. ja 30.4., ja avustusta haetaan sähköisellä lomakkeella. Sama hakija voi kuitenkin saada vain yhden apurahan vuodessa. Avustusten suuruus on enintään 1 000 euroa/saaja, ja jaettava summa päätetään tapauskohtaisesti tarveharkinnan mukaan. Tarkemmat hakuohjeet julkaistaan Suomen Mieskuoroliiton verkkosivuilla syyskuun aikana.


4) Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy myynnissä kampanjahinnoin 

Musiikkitalon Talvipäivillä huhtikuussa 2013 taltioitu Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy on mitä hienoin lahja mieskuorolaulun ystävälle tai varainhankintatuote oman kuoron toiminnan tukemiseksi. Lisäksi liiton Tulevaisuusrahaston pääomaa kartutetaan ensisijaisesti tämän levyn myynnillä: kustakin myydystä levystä ohjataan yksi euro suoraan Tulevaisuusrahaston käyttöön. Myymme levyä Tulevaisuusrahaston lanseeraamisen yhteydessä edullisemmin kampanjahinnoin. Erikoishinnat ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun asti tai niin kauan kuin varastoa riittää, joten nyt kannattaa tehdä yhteistilaus oman kuoron piirissä!

Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyn hinnat 31.12.2014 saakka (sis. alv 24 %):
- Yksittäisten levyjen tilaukset: 16 euroa/kpl
- Jäsenkuorojen yhteistilaukset: 12 euroa/kpl
- Jäsenkuorojen yli 100 kpl tilaukset: 10 euroa/kpl
Levyn ohjeelliseksi jälleenmyyntihinnaksi suosittelemme edelleen 20 euroa kappaleelta, mutta kuorot voivat hinnoitella levyt haluamallaan tavalla myydessään niitä edelleen. Levytilauksen voi tehdä liiton toimistoon puhelimitse tai sähköpostilla, ja postitse toimitettavissa tilauksissa veloitetaan lisäksi toimituskulut.


5) Liiton merkit ja lahjaesineet juhlistavat merkkipäiviä

Monet kuorot juhlivat kuluvan syksyn tai ensi kevään aikana pyöreitä vuosia, ja mahtuupa joukkoon jokunen sataa toimintavuottaankin juhliva kuoro. Onnistuneen juhlakonsertin toteuttaminen vaatii monenlaista muistettavaa ja paljon talkootyötunteja, joten usein on paikallaan muistaa juhlan yhteydessä tärkeimpiä puuhamiehiä ja muita ansioituneita laulajaveljiä. Liitolla on kuorolaisten, hallinnon ja taiteellisen johdon muistamiseksi monenlaisia huomionosoituksia, joista sopivan valinnassa neuvomme mielellämme liiton toimistossa.

Liiton huomionosoituksista tärkeimpiä ovat erilaiset merkit: ansiomerkki ja erityisansiomerkki edellyttävät ansioita kuoron hallinnossa tai taiteellisessa johdossa, ja ne voidaan myöntää vain liiton perusmerkin suorittaneille. Elämäntapamerkki puolestaan edellyttää vähintään 25 aktiivista lauluvuotta liiton jäsenkuoron riveissä. Ansioituneelle mieskuorolaiselle voidaan ojentaa myös liiton standaari. Näitä kaikki huomionosoituksia voi anoa liitosta erityisellä huomionosoitusten anomiseen tarkoitetulla lomakkeella, joka löytyy liiton verkkosivuilta. Anomusten käsittelyyn on hyvä varata aikaa noin kuukausi. Lisäksi liitolla on kaksi merkkiä, joita ei voi anoa: liiton kaikkein korkein huomionosoitus, kunniamerkki, sekä erityisesti tärkeitä sidosryhmiä edustaville henkilöille tarkoitettu impressaarimerkki.

Kuorojen vuosijuhlien yhteydessä jaetaan usein myös vuosiruusukkeita, joita on saatavilla viiden vuoden välein 5–70 lauluvuoden merkiksi. Ruusukkeita voi myös anoa liiton verkkosivuilta ladattavalla lomakkeella. Lauluvuosiksi hyväksytään liiton jäsenkuoroissa sekä kaikissa poikakuoroissa lauletut vuodet, jotka on eriteltävä anomuslomakkeessa. Ruusukkeen saamisen edellytyksenä on perusmerkin suoritus. Ruusukeanomusten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.

Liiton tuotevalikoimassa on anottavien huomionosoitusten lisäksi myös lahjaesineitä, jotka soveltuvat vaikkapa kuoron tärkeiden tukijoiden muistamiseen. Erityisen merkittävä lahjaesine on Esa Riipan Crescendo-grafiikkatyö, jota liitto lahjoittaa myös juhlavuotta viettäville jäsenilleen. Taulu on ostettavissa liiton toimistosta kehystettynä 400 euron hintaan. Kukkoaiheiset riipus (55 euroa), kääty (150 euroa) ja korvakorut (30 euroa) on suunnattu erityisesti laulajien puolisoille ja naistoimikuntien jäsenille. Solmioneula, kukkologolla sekin (90 euroa), sopii erityisesti merkkipäiväänsä viettävälle kuorolaiselle tai kunniajäsenelle. Laulajaveljien muistamiseen käyvät hyvin myös äänirauta kukkokuvioidussa kotelossa (19 euroa) tai liiton logolla varustettu snapsilasisetti (4 kpl, 30 euroa). Mieskuorolaulun ystävälle puolestaan soveltuu Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy (norm. 20 euroa, ks. syksyn kampanjahinnat yllä). Näitä tuotteita voi ostaa liiton toimistosta ilman erillistä anomusta. 


Jäsenkirje tulostettavassa muodossa (pdf)