Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 4 / 2010


Helsinki, 29.11.2010

Ja niin joulu joutui

Vuosi on jälleen vierähtänyt loppupuolelleen kuin varkain, ja on perinteisten joulukonserttien aika. Mieskuorojen konserttikalentereita selatessa tuntuu siltä, että tänä vuonna joulukonserttien määrä on edelleen jatkanut kasvuaan, ja monille kuoroille joulukonsertit ovatkin yhä tärkeämpiä paitsi yleisön palvelemiseksi myös taloudellisesti. Suomalaiset vaikuttavat olevan joulukansaa – ehkäpä tämä pimeä vuodenaika erityisesti puhuttelee tätä meidän slaavilaismelankolista mieltämme... :)

Vuosi on ollut Suomen Mieskuoroliitossa ja sen jäsenkuoroissa muutoinkin varsin työntäyteinen. Tuntuu kuin vasta hetki sitten Madetoja-kilpailu kaikkine järjestelyineen olisi ollut meneillään tai Mies, kuoroon! -kirjan ensimmäinen uunituore kappale hypisteltävänä. Hektisen kevään jälkeen syksyllä liitossa on sentään hieman päästy hengähtämään ja kehittämään muutamia jo pidempään harkinnassa olleita asioita. Liiton huomionosoitus- ja lahjavalikoimaa on uusittu, ja vuoden alkupuolella liitto pääseekin julkaisemaan koko joukon uusia myyntiartikkeleita jäsenkuorojensa käyttöön. Lisäksi syksyllä on mm. arvioitu liiton sääntöjen päivittämistarpeita; näistä teemoista lisäinfoa on luvassa ensi vuoden puolella.

Iso muutos tuli eteemme aivan syyskauden lopulla, kun liiton asioita vuodesta 2007 hoitanut Sulasolin liittosihteeri Sanna-Mari Hiekka tuli valituksi Suomen Työväen Musiikkiliiton toiminnanjohtajan tehtäviin. Sanna-Marin panos viime vuosina liiton kehittämisessä on ollut merkittävä, mistä hänelle suuri kiitos ja lämmin onnentoivotus tuleviin tehtäviin. Onneksemme liitto ei jää kokonaan pulaan, sillä Sanna-Marin jälkeen liiton uutena toiminnanjohtajana aloittaa Aino Herranen, jonka kanssa olemmekin jo pitkään tehneet yhteistyötä useammassakin projektissa. Aino on toiminut myös syksyn ajan Sanna-Marin sijaisena ja tuntee hyvin liiton jäsenkuoroineen.

Suomen Mieskuoroliiton puolesta haluan kiittää kaikkia jäsenkuoroja jälleen yhdestä tapahtumarikkaasta vuodesta ja toivottavaa kaikille mitä parhainta joulun aikaa sekä menestystä tulevalle vuodelle 2011!

Parhain laulajaveliterveisin,

pj-Antti
Suomen Mieskuoroliitto ry
 

Tiedotusasioita

1) Liitolle uusi toiminnanjohtaja

Sulasolin liittosihteeri Sanna-Mari Hiekka siirtyy 1.1.2011 alkaen Suomen Työväen Musiikkiliiton toiminnanjohtajaksi. Suomen Mieskuoroliitto kiittää Sanna-Maria viime vuosien hyvästä yhteistyöstä ja toivottaa onnea ja menestystä uusiin tehtäviin!
 
Suomen Mieskuoroliiton toiminnanjohtajana aloittaa vuoden 2011 alusta FM Aino Herranen, joka on palvellut liiton toimistossa jo kuluvan syksyn ajan Sanna-Mari Hiekan vuosiloman ja ylityövapaiden ajan. Aino Herranen on tullut mieskuoroväelle tutuksi aiemminkin muun muassa nuottikokoelmien toimittajana, ja hän oli myös mukana toteuttamassa mm. viimekeväistä Madetoja-kilpailua. Toimiston tutut yhteystiedot säilyvät edelleen ennallaan.

2) Uusi elämäntapamerkki julkaistu

Suomen Mieskuoroliiton merkkivalikoima on laajentunut. Huomionosoitusta pitkäaikaiselle ja lauluharrastukseen paneutuneelle kuorolaiselle, jolla ei kuitenkaan ole perusmerkkiä tai lukuisia hallintovuosia, on jäsenistössämme kaivattu pitkään. Uusi elämäntapamerkki myönnetäänkin ainoastaan aktiivisten lauluvuosien perusteella, kun takana on vähintään 25 vuoden kuoroura liiton jäsenkuorossa. Merkin saajan tulee olla Suomen Mieskuoroliittoon kuuluvan yhdistyksen jäsen. Esimerkiksi ansiomerkistä poiketen sen saaminen ei siis edellytä liiton laulajamerkin suorittamista tai hallinnollisia ansioita, mutta elämäntapamerkki voidaan kuitenkin myöntää myös laulaja- tai ansiomerkin ja vuosiruusukkeen jo saaneelle.

Elämäntapamerkkiä kannetaan takin kauluksen oikeanpuoleisessa liepeessä tilaisuuksissa, joissa kannetaan muitakin oman kuoron ja liiton merkkejä. Merkki myönnetään muiden huomionosoitusten tapaan kuoron anomuksesta, jossa tulee ilmoittaa lauluvuosien määrä ja vuosiluvut. Elämäntapamerkkiä anotaan samalla liiton internetsivuilta löytyvällä lomakkeella kuin muitakin huomionosoituksia. Merkin myyntihinta on 35 euroa ja siihen sisältyy kunniakirja. Postitse toimitettaviin merkkeihin lisätään toimituskulut.

3) Ilmoittautuminen Talvipäiville alkaa!

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään 26.–27.3.2011 Seinäjoella. Tapahtuman isäntäkuorona toimii itseoikeutetusti ensi keväänä 60-vuotisjuhliaan viettävä Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit taiteellisen johtajansa Tommi Niskalan johdolla.

Talvipäivät polkaistaan käyntiin Jussien sävelin lauantaina puoliltapäivin. Tapahtuman keskipisteenä toimii Kampustalolla sijaitseva Seinäjoki-sali, jossa järjestetään päivän aikana kvartetti- ja yhtyekilpailu. Siitä ja jo aamupäivällä varaslähdön ottavasta varajohtajakurssista löytyy tarkempaa informaatiota tästä jäsenkirjeestä sekä liiton internetsivuilta. Nyt siis omaa kvartettia tai muuta yhtyettä kokoamaan tai varajohtajan äänirautaa teroittamaan – ja ilmoittautumaan mukaan!

Päivän aktiviteettien jälkeen illalla Seinäjoki-salissa järjestetään perinteiseen tapaan Talvipäivien pääkonsertti, jossa isäntäkuoro Jussien ja osallistuvien kuorojen yhteisesitysten ohella kuullaan kvartetti- ja yhtyekilpailun parhaita paloja sekä julkistetaan kilpailun tulokset. Illan kruunaa kunnon mieskuorokaronkka, jossa laulua ja testosteronia riittänee jälleen pitkälle yöhön.

Talvipäivät päätetään sunnuntaina Suomen Mieskuoroliiton sääntömääräiseen liittokokoukseen. Kokous alkaa sunnuntaina puoliltapäivin tulokahveilla ja hallituksen kyselytunnilla Sokos Hotel Lakeudessa ja pyritään saamaan päätökseen viimeistään klo 16 mennessä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan käynnistyy 1.12.2010 liiton internetsivuilla osoitteessa www.mieskuoro.fi ja päättyy 15.2.2011. HUOM! Ilmoittautumisen ja hotellivarausten suhteen kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä liiton varaamat huonekiintiöt Sokos Hotel Lakeudesta ovat rajalliset ja voimassa muiden tapahtumien aiheuttaman kovan kysynnän vuoksi vain 31.1.2011 saakka. Lisätietoa tapahtumasta, osallistumismaksuista ja käytännön järjestelyistä löytyy liiton internetsivuilta.

Nähdään Seinäjoella!

Varajohtajakurssista

Talvipäivillä järjestetään varajohtajakurssi lauantaina 26.3.2011 klo 10–16. Kouluttajina toimivat Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Teppo Salakka sekä musiikkilautakunnan jäsenet Nikke Isomöttönen ja Tommi Niskala. Kurssilla keskitytään ennen kaikkea kuoronjohtoon käytännössä. Osallistujille pyritään tarjoamaan mahdollisimman paljon myös henkilökohtaista ohjausta. Koulutuksessa keskitytään pala kerrallaan kuoronjohdon perusteisiin: lyöntitekniikkaan ja kaavoihin, kappaleiden aloituksiin ja lopetuksiin sekä mahdollisuuksien mukaan myös äänenantoon. Osallistujat pääsevät itse kokeilemaan kuoronjohtoa yrityksen ja erehdyksen kautta ja saavat lisäksi ohjeita itsenäiseen opiskeluun.

Varajohtajakurssille ilmoittaudutaan sähköpostitse osoitteella 15.2.2011 mennessä. Koulutuksen hinta on 40 euroa (opiskelijat 25 euroa), ja se laskutetaan ennen Talvipäiviä. Koulutus on avoin myös muille kuin Suomen Mieskuoroliiton jäsenille, mutta kurssin ohjelmisto koostuu mieskuorojen perusteoksista. Runkokuorona toimii ryhmä laulajia Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajista Jusseista. Ilmoittautumisen yhteydessä kutakin osallistujaa pyydetään arvioimaan lyhyesti (enintään 1 A4-arkki) omaa osaamistaan ja mahdollisuuksiaan (ääniraudan käyttö, soittotaito, kuoron ja stemmojen harjoittaminen) sekä kertomaan toiveistaan ja syistä osallistua varajohtajakoulutukseen.

Kvartetti- ja yhtyekilpailusta

Tuttuun tapaan Talvipäivillä järjestetään myös kvartettikilpailu, mutta tällä kertaa kilpailu on kvartettien ohella avoin myös muille 3–7-jäsenisille miesyhtyeille. Sarjajakoa tai pakollista teosta ei kilpailussa ole, eikä osallistujien tarvitse olla Suomen Mieskuoroliiton jäseniä. Kiertopalkinto Saken Kannu jaetaan kuitenkin tässäkin kilpailussa vain liiton jäsenkuorojen laulajista koostuvien nelijäsenisten kvartettien kesken. Kilpailuun on ilmoittauduttava 31.1.2011 mennessä, mutta osallistumisen voi perua veloituksetta 15.2.2011 saakka. Osallistumismaksu on 100 euroa.

Kvartetti- ja yhtyekilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii liiton musiikkilautakunnan jäsen Matti Apajalahti ja muina jäseninä samoin liiton musiikkilautakunnassa vaikuttava Anneli Julén sekä paikallisena edustajana Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopiston Nuorisokuoro Lauluflikkojen johtaja Mervi Laakso. Palkintoina kilpailussa jaetaan yhteensä 2 000 euroa. Tarkemmat kilpailusäännöt ovat luettavissa liiton internetsivuilla.

4) Laulu- ja soittojuhlat Kuopiossa 7.–10.6.2012

Kaikkien Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen kalenteriin kannattaa viimeistään nyt merkitä seuraavat SULASOL:n järjestämät Laulu- ja soittojuhlat, joita vietetään Kuopiossa 7.–10.6.2012. Perinteikäs juhla kerää jälleen suomalaiset kuorot ja orkesterit yhteen ja paikalle odotetaan jopa 4 000 laulajaa ja soittajaa ympäri Suomen. Suomalaiset mieskuorot ovat vahvasti mukana tapahtuman järjestelyissä Puijon Laulun ja Pohjois-Savon piirin puheenjohtajan Tapio Nurmen johdolla.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on alkamassa vuoden 2011 alkupuolella ja oman kuoron kanssa kannattaakin olla ajoissa liikkeellä. Lisätietoja Laulu- ja soittojuhlista löytyy osoitteesta www.sulasol.fi/laulujuhlat.

5) Nordic-Baltic Male Choir Festival Tartossa 15.–17.6.2012

Kesällä 2012 mieskuoroille on tarjolla Kuopion juhlien lisäksi toinenkin kiinnostava kuorotapahtuma. Nimittäin 15.–17.6.2012 Tartossa Virossa järjestetään Pohjoismaiden ja Baltian mies- ja poikakuorojen yhteisfestivaali. Mukana ovat myös Vanemuine-teatterin sinfoniaorkesteri sekä Eestin Puolustusvoimien Orkesteri. Tapahtuman pääkonsertti on lauantaina 16.6.2012 Tarton laulukentällä.

Ilmoittautuminen myös tähän tapahtumaan on alkamassa ja alustavat ilmoittautumiset pyydetään jo 1.2.2011 mennessä. Lisätietoja tästä tapahtumasta löytyy osoitteesta www.tartu2012.eu.

6) Perinteinen jouluaaton (24.12.) hartaus Hietaniemen hautausmaalla

Aiempien vuosien tapaan Suomen Mieskuoroliitto on mukana järjestämässä perinteistä jouluaaton hartautta 24.12.2010 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä SULASOL:n Helsingin ja Uudenmaan piirien kanssa. Hartaustilaisuuden alustava ohjelma:

klo 15.30    Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan kappelille
                 äänenavausta varten
klo 15.50    Siirtyminen paririvissä Marskin haudalle
klo 16.00    Laulu (Jouluyö, juhlayö)
                 Jouluevankeliumi, lukijana Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtaja
                 Antti Lindqvist
                 Laulu (Oi kallis Suomenmaa)
                 Lyhyt hartauspuhe, kenttäpiispa Hannu Niskanen
                 Laulu (Finlandia-hymni)
n. klo 16.20 Tilaisuus päättyy

Kuoroa johtaa perinteiden mukaisesti dir. cant. Matti Orlamo. Kaikki mieskuorot ja mieskuorolaiset, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.