Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2015

Helsinki, 11.5.2015


Arvoisat mieskuoromusiikin taitajat, vaalijat ja valtiaat!

Olen espoolainen kuoronjohtaja Paavo Hyökki ja maaliskuusta lähtien liiton uusi taiteellinen johtaja. Monen kuoron ja kuorolaisen olenkin jo kentällä tavannut, mutta paljon lienee vielä Teitä, jotka ette minusta mitään tiedä. Siispä aivan ensimmäiseksi avaan hieman taustaani musiikin parissa:

Musiikkiopinnot aloitin Espoon Musiikkiopistossa vuonna 1987 instrumentteinani sello ja piano. Pari vuotta myöhemmin ensimmäinen kuoroharrastuskin alkoi Tapiolan Kuoron riveistä. Teinivuosina 90-luvulla tuli temmellettyä niin Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen soolosellistinä kuin oman bändimme laulavana basistina – ja kaikkea mahdollista näiden välimaastossa. Vuonna 2010 valmistuin musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta ja heti samana vuonna jatkoin opintoja kuoronjohtoluokalla. Kuoronjohdon A-tutkinnon suoritin vuonna 2012 ja seuraavana vuonna valmistuin musiikin maisteriksi.

Olen tätä nykyä päätoiminen kuoronjohtaja ja toimin taiteellisena johtajana tamperelaisessa Mieskuoro Laulajissa (elokuusta 2014). Lisäksi johdan Helsingissä juristikuoro Lain Huutoa (*2009) sekä Ahjo Ensembleä (*2013), joista molempia niiden perustamisesta lähtien. Edellisiä johtamiani kuoroja ovat mm. lääkärikuoro Medicanto (2005–2013) ja Helsingin Poliisilaulajat (2006–2014). Kuoro- ja yhtyelaulajana olen toiminut mm. Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä, Helsingin kamarikuorossa, EMO Ensemblessä, Lauluyhtye Tallassa ja Ensemble Petraloysiossa.

Toivon, että ammattitaidostani on liitolle apua ja hyötyä kaikessa tulevaisuuden taiteellisessa toiminnassa. Kenttä on laaja, samoin vastuu. Siksi onkin erittäin hienoa, että lähimpänä apunani toimii musiikkilautakunta, liiton puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkanen sekä tietysti toiminnanjohtaja Aino Herranen. Ilman näitä apuvoimia työ olisi täysin mahdotonta.

Tulen myöhemmin antamaan tietoa siitä, miten haluan Mieskuoroliiton taiteellista toimintaa edistää ja mihin asioihin liiton tulisi tällä saralla voimavarojaan fokusoida. Nk. linjapuhe seuraa siis tulevaisuudessa. Lopuksi tahdon toivottaa Teille kaikille oikein hyvää alkavaa kesää ja muistuttaa perinteisistä ja suosituista Joutsenon kursseista. Ilmoittautuminen sekä merkkilaulu- että kuoronjohtokurssille päättyy 17.5. ja vielä on tilaa molemmissa. Itse joudun valitettavasti jättämään tämän tänä vuonna väliin Latvian Nordic-Baltic-kuorofestivaalin päällekkäisyyden takia. Tuttuja kouluttajia on kuitenkin vastassa, ilmapiiri on varmasti innostava ja vapaa-aikaakin on perinteisesti löytynyt kaikenlaiseen pöllöilyyn ;) Siispä ilmoittautumaan siitä!

Palveluksessanne

Paavo Hyökki
taiteellinen johtaja

© Markku Pihlaja


1) Madetoja-kilpailu ja -tapahtuma kruunasivat mieskuorokevään 

VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu oheistapahtumineen keräsi huhtikuussa Tampereelle toistatuhatta mieskuorolaista sekä runsaasti mieskuorolaulun ystäviä. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille hienosta tunnelmasta ja onnittelut palkituille kuoroille johtajineen!

Kansainvälisen sarjan I palkinto: Mieskuoro Euga, joht. Visa Yrjölä © Markku Pihlaja

Kilpailun gaalakonsertti on kuultavissa Yle Areenassa vielä kesäkuun alkuun asti. Gaalakonsertissa kuultiin kilpailun kiinnostavimpia esityksiä sekä tähtiesiintyjäksi kutsuttua Poikakuoro Pirkanpoikia. Lisäksi jaettiin kilpailun palkinnot. Konsertin lopuksi kilpailun osallistujat yhdistivät voimansa kahteen suurkuoronumeroon: kansallisen sarjan pakollinen teos, Leevi Madetojan Soita somer, helkä hiekka, ja Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni. Gaalakonserttia pääset kuuntelemaan täältä: http://areena.yle.fi/1-2705971 

Kilpailuviikonlopun tunnelmiin voi palata myös kuvien välityksellä. Kuvat kaikista kilpailuun osallistuneista kuoroista sekä paljon tunnelmapaloja tapahtumasta löytyy osoitteesta http://foto.pihlaja.fi/Kuvat/Madetoja2015/ Kilpailu- ja konserttikuvista on verkkoalbumista ladattavissa myös painokelpoinen versio. Kuvia saa vapaasti käyttää kuorojen omassa ei-kaupallisessa tiedotuksessa, kunhan kuvien yhteydessä mainitaan © Markku Pihlaja, VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 2015.

Jos Madetoja-huppari tai t-paita puuttuu vielä vaatekaapistasi, molempia tuotteita on edelleen saatavilla liiton toimistosta: 
- musta Fruit of the Loom Valueweight t-paita oranssilla painatuksella, koot S-XXXL à 15 euroa
- oranssi Fruit of the Loom Lightweight vetoketjuhuppari mustalla painatuksella (edessä ja takana), koot M-XXL à 30 euroa
Tilaus kannattaa kerätä ja toimittaa liiton toimistoon kerralla koko kuorolta: yli 10 kpl tilauksista samaa tuotetta 10 % alennus!
2) Joutsenon kurssien ilmoittautuminen päättyy 17.5.2015

Tapahtumarikkaan kevään jälkeen kutsumme mieskuorolaisia perinteiseen tapaan Joutsenon Opiston kuorokursseille juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna. Kursseilla on vielä tilaa ja ilmoittautuminen päättyy tällä viikolla 17.5., joten varmista paikkasi pikimmiten!


Tulevana kesänä on luvassa 26.–28.6.2015 tuttu merkkilaulukurssi, jonne voi saapua harjoittelemaan perus-, taito- ja mestarimerkkiohjelmistoa asiantuntevien kouluttajien johdolla mukavassa ilmapiirissä. Leirin johtajana toimii tulevana kesänä Anneli Julén ja muina kouluttajina Juha Hilander, Juha Holma, Harri Keto ja Helge Kõrvits. Perus- ja taitomerkkikoulutukseen ovat lämpimästi tervetulleita myös yksittäiset laulajat, mutta mestarimerkkiryhmään voivat osallistua vain valmiit kokonaiset kvartetit. Myös perus- ja taitomerkkiä harjoitteleville kvarteteille pyritään tarjoamaan toiveiden ja resurssien mukaan hieman yhtyekohtaistakin koulutusta. Kurssin hinta on 260 euroa täysihoidolla ja 215 euroa ilman majoitusta ja aamiaisia. 

Joutsenon Opistolla järjestetään viimekesäiseen tapaan myös kuoronjohtokurssi 26.–30.6.2015 yhteistyössä Suomen Naiskuoroliiton kanssa. Tälle kurssille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin jo kuoronjohtokokemusta omaavatkin, sillä osallistujia jaetaan tarvittaessa pienempiin tasoryhmiin ja koulutus räätälöidään osallistujien mukaan. Erityisen hyödyllinen kurssi on kuorojen varajohtajille tai stemmaviskaaleille. Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille kuoromuodosta tai taustayhteisöstä riippumatta, ja sen pääkouluttajana toimii Timo Lehtovaara. Kurssin hinta on 290 euroa täysihoidolla ja 190 euroa puolihoidolla (ilman majoitusta, aamiaista ja päivällistä). Lisäksi osallistujien tulee maksaa Suomen Naiskuoroliiton tilille FI91 8000 1271 1580 33 (DABAFIHH) 23 euron ilmoittautumismaksu vahvistaakseen osallistumisensa kurssille. 


3) Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksualennukset anottava 31.5. mennessä

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous keväällä 2014 päätti myöntää vuoden 2015 alusta lähtien seniori- ja opiskelijakuoroille alennuksen Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 9,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat saavat 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan saa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta. Vuoden 2015 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 31.5.2015 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.


4) Laulukauden avaus -kampanja tulossa jälleen elokuussa

Mieskuorojen laulukausi käynnistetään jälleen elokuussa jo perinteeksi muodostuneen Laulukauden avaus -tempauksen tiimoilta. Kampanjasivustolle www.mieskuoro.fi/laulamaan kerätään monenlaista tietoa mieskuoroharrastuksesta ja alueittain kuorojen koelaulu- tai avoimien harjoitusten päiviä uusien laulajien rekrytointia varten.
 
Mikäli haluatte kuoronne mukaan vuoden 2015 Laulamaan!-sivustolle, ilmoittakaa seuraavat tiedot 22.6.2015 mennessä sähköpostitse osoitteella :
- kuoron nimi
- kuoron verkkosivujen ja/tai Facebook-sivun osoite
- linkki kuoron omaan rekrytointivideoon tai muuhun jäsenhankintamateriaaliin
- koelaulujen tai avoimien harjoitusten päivämäärä ja paikka
- viikoittaisten harjoitusten aika, paikka ja alkamispäivä
- yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
 
Tällä kertaa lisäämme Laulamaan!-osioon myös linkkejä kuorojen omiin jäsenhankintavideoihin ja muihin rekrytointimateriaaleihin. Jos rekrytointivideonne on YouTubessa, se voidaan myös upottaa videona suoraan verkkosivuille pelkän linkin sijaan. Muu materiaali lisätään Laulamaan!-osioon linkkeinä kuoron verkkosivuille tai muulle sivustolle.

Liiton toimistoon 22.6. mennessä toimitetut tiedot päivitetään sivustolle ennen toimiston kesälomaa, viimeistään heinäkuun alussa. Jos tarkka pääsykoepäivä ei ole vielä juhannuksen jälkeen tiedossanne, voitte ilmoittaa nyt osan tiedoista ja tarkentaa niitä myöhemmin. Huom! Päivityksiä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti tehdä toimiston kesäloman aikana 2.7.–23.8.2015. Sivustoa päivitetään myös muun kampanjamateriaalin osalta kesän aikana.


5) Tulevia tapahtumia 2016–2020

Madetoja-superkevään jälkeen suuntaamme saman tien katseet tuleviin tapahtumiimme. Seuraavat Talvipäivät, Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat sekä Madetoja-kilpailu kannattaakin jo merkitä kalenteriin! Lisätietoja tapahtumista on luvassa sitä mukaa kun järjestelyt etenevät.

Liiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Oulussa 18.–20.3.2016. Ohjelmassa on ainakin lauluyhtyekilpailu kolmen vuoden tauon jälkeen ja lisäksi ohjelmaa kokonaisille kuoroille. Sisällöstä, ilmoittautumisesta ja maksuista kerromme lisää viimeistään alkusyksystä, seuraa tiedotustamme verkkosivujen ja Facebookin kautta: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat-2016 

Sulasolin viiden vuoden välein järjestettävät Laulu- ja soittojuhlat ovat jälleen vuorossa vuonna 2017, kun kuoroväki valtaa Hämeenlinnan 5.–7.5.2017. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna teemana on Suomi soi! ja suunnitelmissa on monenlaista kiinnostavaa ohjelmaa kaikille kuoromuodoille ja soittajille. Lisätietoja Laulu- ja soittojuhlien omalta sivustolta: www.laulujuhlat.fi

Seuraavan kerran mieskuorot kisaavat Madetoja-kilpailun merkeissä 17.–19.4.2020 Helsingissä. VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun areenana on vuoden 2013 Talvipäiviltä tutuksi tullut Helsingin Musiikkitalo. Sarjajako, säännöt ja pakolliset teokset julkistetaan tuonnempana, mutta luvassa on jälleen tapahtuma, jota ei kannata jättää väliin! Oman kuoron lisäksi mukaan kannattaa houkutella myös ulkomaisia ystäväkuoroja. Seuraavan kilpailun sivusto on avattu osoitteessa www.mieskuoro.fi/madetoja2020 , ja kilpailuvalmisteluja voi seurata myös Facebookin kautta: www.facebook.com/madetojachoircompetition 


6) Toimiston aukioloajat kesällä 2015

Liiton toimisto on suljettu kesäloman vuoksi 2.7.–23.8.2015. Mikäli kuorollanne on kesän aikana tai alkusyksystä tarvetta liiton nuottijulkaisuille, huomionosoituksille tai muille tuotteille, tilaukset ja anomukset kannattaakin tehdä 15.6.2015 mennessä.

Muistutamme samalla myös toimiston normaaleista aukioloajoista: pääsääntöisesti toimistomme on auki arkisin klo 9.30–15.00. Satunnaisesti toimistomme on kuitenkin kiinni myös arkisin muun muassa erilaisiin kokous- ja tapahtumajärjestelyihin liittyen. Poikkeuksellisista aukioloajoista ilmoitamme Facebook- ja verkkosivujemme kautta. 


Lämmintä ja aurinkoista kesää kaikille jäsenkuoroillemme!