Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2012

Helsinki, 21.6.2012

Hyvin ansaitulle lomalle lomps!

Kiitos ja kumarrus kaikille niille yli 40 Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorolle, jotka ovat pitäneet komeasti mieskuorolaulun lippua ylhäällä kesäkauden alkaessa! Sekä Kuopion että Tarton laulujuhliin itse osallistuneena voin ylpeänä todeta olevani erittäin iloinen ja tyytyväinen mieskuorojemme nykyiseen iskukykyyn ja aktiivisuuteen. On todella hatunnoston arvoinen asia, että yli kolmannes jäsenistämme lähti liikkeelle tutustumaan uusiin ihmisiin, kuoroihin ja ilmiöihin, ja näin ollen kehittämään itseään.

Kuopiossa mieskuorot olivat sekä ääni- että henkilömääräisesti tasavahvalla kokoonpanolla edustettuna seka- ja naiskuorojen rinnalla, ja jopa varsin haastavasta yhteisohjelmistosta selvittiin kunnialla. Laulujuhlilla oli muutoinkin positiivinen tunnelma ja monipuolista ohjelmaa riitti kaikille. Itselleni juhlakulkueen ja pääjuhlan ohella mieleenpainuvia hetkiä olivat Pohjois-Savon piirin tyylikäs konsertti Tuomiokirkossa ja The Real Groupin taiturimainen konsertti lauantai-iltana.

Viikkoa myöhemmin Tartossa kokoontuneet suomalaiset mieskuorot esiintyivät myös hyvin edukseen pohjoismaisten ja balttilaisten veljien rinnalla. Yli 3 000 mieskuorolaista keränneen tapahtuman mittasuhteet, pääkonsertin pituudesta alkaen, olivat mammuttimaisia ja varmasti elämysrikkaita osallistujille. Eestiläisten ja myös latvialaisten osallistujien ikärakenne olkoon meille hieno esimerkki ja tulevaisuuden tavoite: esimerkiksi eestiläisten kuorojen delegaatiosta toinen puolikas koostui kokonaan poikakuoroista ja ns. nuorten miesten kuoroista!

Maininnan arvoista Tarton festivaalin osalta oli myös historian lehtien havina, kun kolmea maailman huippumieskuoroa OD Ruotsista, RAM Virosta ja YL Suomesta pitivät yhteiskonsertit sekä Tartossa että Tallinnassa.

Mutta nyt on hyvin ansaitun kesäloman aika! Oikein hyvää lomataukoa kaikille mieskuorolaisille ja hyvää kuoromatkaa niille, joilla tällainen vielä siintää edessä. Tästä on hyvä jatkaa syksyllä!

Parhain terveisin,

Pj-Antti

PS. Muistakaa Suomen rakkain mieskuorolaulu -projekti ja Talvipäivät Helsingin Musiikkitalossa 5.–7.4.2013! Ilmoittautuminen polkaistaan käyntiin vielä kesäkuun aikana – varmista oma paikkasi ajoissa! 

1) Toimisto kesälomalla 9.7.–10.8.2012

Suomen Mieskuoroliiton toimisto palvelee ennen kesälomaa vielä 6.7.2012 saakka, ja sulkeutuu sen jälkeen viideksi viikoksi 9.7.–10.8.2012. Toimistomme avautuu kesätauon jälkeen jälleen 13.8.2012, mutta jos tarvitsette liiton nuottijulkaisuja, huomionosoituksia tai muita tuotteita heti laulukauden alkaessa elokuussa tai syyskuun alussa, tilaus tai anomus kannattaa toimittaa liiton toimistoon 27.6.2012 mennessä. Kesäkelejä varten ennättää myös vielä tilata suositun Mieskuorossa on munaa! -t-paidan, koot S–XXXL hintaan 15 euroa!

Elo- ja syyskuun ajan toimistomme palveluissa saattaa esiintyä viiveitä, sillä toiminnanjohtajamme Aino Herranen koordinoi 21.–22.9.2012 Musiikkitalossa järjestettävää IV Kansainvälistä Harald Andersén -kamarikuorokilpailua. Lisätietoja kilpailusta: www.siba.fi/choircompetition.

2) Laulukauden avaus elo–syyskuussa 2012

Suomen Mieskuoroliitto järjestää elo–syyskuussa 2012 Laulukauden avaus -tempauksen, jolla pyritään tehostamaan jäsenkuorojen laulajarekrytointia. Kampanja toteutetaan suurelta osin sosiaalisessa mediassa mm. YouTube-videoiden muodossa, ja lisäksi liiton internetsivuille kerätään jäsenkuorojen koelaulupäivät yhteystietoineen. Aluevaltuustomme jäsenet ovat keränneet jo tietoja koelauluaikataulustanne, mutta voitte toimittaa tietoja myös suoraan liiton toimistoon kesäkuun loppuun mennessä tai heti kun pääsykoepäivänne varmistuvat. Kannustamme myös jäsenkuoroja järjestämään omia paikallisia tempauksiaan Laulukauden avauksen merkeissä!

3) Etsinnässä Suomen rakkain mieskuorolaulu

Liiton Talvipäivät järjestetään ensi keväänä Helsingissä 5.–7.4.2013. Lisätietoja itse tapahtumasta on luvassa ensi viikolla ja tulevan syksyn aikana, mutta Suomen rakkaimman mieskuorolaulun etsinnät ovat käynnissä jo nyt.

Suomen Mieskuoroliitto ja Yleisradio alkavat etsiä Suomen rakkainta mieskuorolaulua. Suomen Mieskuoroliitto kerää jäsenistöltään rakkaimpia mieskuorolauluja ja niihin liittyviä tarinoita elokuun 2012 loppuun saakka. Ehdotuksia ja tarinoita voi lähettää liiton verkkosivujen kautta, paperilomakkeella tai puhelimitse liiton toimistoon (010 8200 236). Ehdotusten pohjalta valitaan 50 mieskuorolaulua, jotka pääsevät mukaan Ylen julkiseen äänestykseen keväällä 2013.

Mikä on sinulle ja kuorollesi läheisin mieskuorolaulu?
  • Onko se serenadi, laulu isänmaalle vai karonkkaviisu?
  • Kuuluvatko tärkeimmät laulut johonkin tiettyyn tilanteeseen tai vuodenaikaan vai soveltuuko rakkain mieskuorolaulu laulettavaksi koska tahansa?
  • Ovatko suosikkilaulut vakavia vai viihteellisiä?
  • Iloisia vai surullisia?
  • Isoja teoksia vai pieniä kappaleita?
  • Ovatko laulut soineet legendaarisilla kuoromatkoilla tai muistorikkaissa perhejuhlissa vai kuuluneet oman kuoron ohjelmistoon kautta sen historian?
Kukin voi ehdottaa korkeintaan kymmentä mieskuorolaulua. Kriteeriksi riittää, että laulu kuuluu jonkin suomalaisen mieskuoron ohjelmistoon. Sen ei tarvitse olla suomenkielinen, suomalaisen säveltäjän säveltämä eikä alun perin mieskuorolle sävelletty. Teokset voivat edustaa mitä tahansa tyylisuuntaa.

Kaikkien elokuun loppuun mennessä suosikkejaan ehdottaneiden kesken arvotaan SMKL:n 100 euron arvoinen tuotepaketti.

4) Lauluyhtyekilpailuun Muuta! ohjelmistoa miesäänille

Ensi kevään Talvipäivien ohjelmasta kerromme vielä ennakkotietona, että SMKL järjestää lauantaina 6.4.2013 Musiikkitalossa myös lauluyhtyekilpailun mieskvarteteille ja muille miesyhtyeille. Säännöt julkistetaan ja ilmoittautuminen alkaa syyskuussa, mutta paljastamme jo nyt pienen yksityiskohdan: kilpailun pakollisena teoksena on mikä tahansa laulu Suomen Mieskuoroliiton maaliskuussa julkaisemasta viihteellisemmästä nuottikokoelmasta Muuta! ohjelmistoa miesäänille.

Kokoelma kannattaakin ottaa aktiivikäyttöön merkkilaulujen rinnalle viimeistään nyt! Sisällysluetteloon voi tutustua liiton verkkosivuilla osoitteessa smkl.sulasol.fi/tuotteet/uutuudet, ja kokoelmaa voi tilata liiton toimistosta 23 euron kappalehintaan (+toimituskulut, sis. alv 9 %).

5) VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 2015

Ensi kevään lisäksi suuntaamme katseet jo kolmen vuoden päähän: Pohjoismaiden ainoa pelkästään mieskuoroille suunnattu kilpailu eli Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu järjestetään jo kuudennen kerran Tampereella 17.–19.4.2015. Merkitkää siis kilpailu kalenteriin jo nyt!

Osallistujat kilpailevat lauantaina 18.4.2015 kolmessa sarjassa: korkeatasoiseen kansainväliseen sarjaan voivat ottaa osaa myös ulkomaiset mieskuorot, kansallinen ja katselmussarja on suunnattu vain suomalaisille kuoroille. Kilpailuareenana toimii tällä kertaa Tampere-talo, joka on kuoroväelle Tampereen Sävelestäkin tuttu. Kilpailuviikonloppuna järjestetään myös monenlaisia oheistapahtumia.

Kilpailun säännöt ja tuomaristo julkistetaan vuoden 2013 alussa, ja ilmoittautuminen alkaa tammikuussa 2014.
Liity jo nyt postituslistalle osoitteessa www.mieskuoro.fi/madetoja2015, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusimmat uutiset Madetoja-mieskuorokilpailusta! Myös Madetoja-verkkosivustolle päivitetään uutta tietoa kilpailujärjestelyistä sitä mukaa kun valmistelut etenevät.