Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2011

Helsinki, 15.9.2011

Syysmyrsky on tulossa, oletko valmis?

Tätä kirjoittaessani sade vihmoo ikkunoita ja tuuli on yltymässä Helsingin ylle. Atlantilla raivonneen Katia-hurrikaanin jälkimainingit ovat tuomassa ensimmäisen syysmyrskyn myös Suomeen. Mennyt kesä on enää muisto vain.

Syysmyrsky tuo mieleen kiinnostavia ajatuksellisia yhtymäkohtia muihin aikamme ilmiöihin, mm. talouden ja politiikan myrskytuuliin, jotka ovat keikuttaneet Suomeakin viime aikoina. Mieskuorolaulu on onneksi taantumaa varsin hyvin kestävä harrastus, ja muistelenkin joskus jonkun Polyteknikkojen Kuorossa laulaneen ystäväni maininneen, että kuoron jäsenrekrytoinnin on lähestulkoon tieteellisesti todennettu toimivan laskusuhdanteessa paremmin kuin hyvinä aikoina. Tämä onkin ihan loogista: talouden pyörien pyöriessä kovia kierroksia aikaa uudelle harrastukselle on vaikea löytää, kun taas huonompina aikoina kalenterissa on paremmin tilaa. Myrskyssä voi siis piillä myös mahdollisuus!

Suomen Mieskuoroliiton hallitus, aluevaltuusto ja musiikkilautakunnan edustus kokoontuivat 10.–11.9. Tampereelle tekemään tärkeää pitkän tähtäimen tulevaisuustyötä. Tällaisella ajatustyöllä varaudutaan mahdollisiin tulossa oleviin myrskyihin, joita liitto ja sen jäsenkuorot joutuvat kohtaamaan vuotta 2020 kohti tähdättäessä. Ahkeroinnin tuloksena syntyi monia konkreettisia toimenpiteitä, joita liiton hallitus ja toiminnanjohtaja käyvät nyt arvioimaan ja toteuttamaan. Näistä teemoista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin syksyllä, mm. seuraavassa SULASOL-lehdessä.

Tästä jäsenkirjeestä löytyy jälleen tuhti annos ajankohtaista mieskuorotietoa. Useista teemoista haluaisin lopuksi nostaa esiin kaksi erityisen tärkeää asiaa:
  • Liiton seuraavia Talvipäiviä vietetään Joensuussa 24.–25.3.2012 Joensuun Mieslaulajien isännöiminä. Toimintaa riittää: lauluyhtyeworkshop, viihdekokoelman julkaisu, kesän 2012 kuorojuhlien yhteisteosten tiukkaa harjoittelua ja illan päätteeksi karonkka ja jatkot Wanhassa Jokelassa... Don't miss it!
  • Perus-, taito- ja mestarimerkkilaulukirjat samoin kuin muut liiton nuottikustanteet ovat vakiintuneet kaikkien mieskuorolaisten tukevaksi ohjelmistopaketiksi. Hyvä näin! Liittomme joutuu kuitenkin tarkistamaan nuottijulkaisujensa hintoja ylöspäin, sillä myyntihintoihin sisällytetään jatkossa arvonlisävero. Viimeistään 31.10.2011 tehdyt tilaukset myydään vielä nykyisin hinnoin.
Oikein hyvää syyskauden alkua kaikille – pitäkääpä takin liepeistä ja hatuistanne kiinni myrskyn iskiessä!

Parhain terveisin,

pj-Antti
Suomen Mieskuoroliitto ry

PS. Laulu- ja soittojuhlille Kuopioon 7.–10.6.2012 ehtii vielä ilmoittautua edullisemmalla hinnalla syyskuun loppuun saakka. Jos kuoronne ei vielä ole tätä tehnyt, niin rohkeasti mukaan laulujuhlatunnelmaan! Jos viikonloppu on esim. aikataulusyistä huono niin myös viikkoa myöhemmin pidettäville Tarton poika- ja mieskuorofestivaaleille ehtii vielä.
 

1)    Talvipäivät 24.–25.3.2012 Joensuussa

Pohjois-Karjalassa kajahtaa maaliskuussa, kun tänä vuonna kunnioitettavaa 100-vuotista taivalta juhliva Joensuun Mieslaulajat isännöi Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä Pielisjoen suulla. Mieskuorot kerääntyvät tällä kertaa yhteen kahden tärkeän teeman merkeissä: Joensuussa on luvassa viihdemusiikkikoulutusta sekä ensikesäisten laulujuhlien yhteisohjelmiston hiomista.

Viihteellisen musiikin workshop on suunnattu ennen kaikkea valmiille yhtyeille, jotka haluavat parantaa kevyen musiikin esitystaitojaan. Workshopiin osallistuvat yhtyeet saavat käytännön vinkkejä viihteellisen musiikin laulutyyliin ja oman esiintymisensä kehittämiseen ja pääsevät soveltamaan oppimaansa heti samana iltana Talvipäivien katselmuskonsertissa. Koulutukseen otetaan enintään kuusi yhtyettä ilmoittautumisjärjestyksessä. Kouluttajien nimet julkistetaan myöhemmin, seuraa liiton internet- ja FB-sivuja!

Talvipäivillä on mahdollisuus myös Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien sekä Tarton Pohjoismaisbalttilaisen mieskuorofestivaalin yhteisohjelmistojen harjoitteluun. Talvipäiviltä on kumpaankin suurtapahtumaan vain muutama kuukausi, joten Joensuussa on hyvä tilaisuus ottaa juhlaohjelmisto haltuun! Koulutukseen voi hyvin osallistua, vaikka oma kuoro ei Kuopioon tai Tartoon matkustaisikaan. Kouluttajina toimivat SMKL:n musiikkilautakunnan jäsenet.

Koulutukset järjestetään lauantaipäivän 24.3.2012 aikana Carelia-salissa ja Joensuun Mieslaulajien Laulutalolla, ja päivän päätteeksi julkistetaan SMKL:n uusi viihdelaulukokoelma. Ilta jatkuu Carelia-salissa katselmuskonsertilla, jossa kaikki Talvipäiville osallistuvat kokonaiset kuorot ja lauluyhtyeet voivat esittää parasta osaamistaan enintään 7 minuutin ohjelmistolla. Konsertissa esiintyneet saavat suullisen palautteen saman tien karonkassa.

Talvipäivät päättyvät sunnuntaina 25.3.2012 jumalanpalvelukseen Joensuun kirkossa, seppel- ja lippukulkueeseen sankarihaudoille sekä liittokokoukseen Joensuun Mieslaulajien Laulutalolla. Liittokokouksessa on käsittelyssä liiton sääntöjen muutosesitys, josta tiedotetaan lisää tuonnempana.

Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa marraskuussa ja päättyy 15.2.2012. Tapahtumaan osallistuvien kokonaisten kuorojen osallistumismaksu on laulajien määrästä riippumatta 150 euroa, yksittäisten ilman kokonaista kuoroa osallistuvien laulajien osallistumismaksu on 20 euroa.  Kokonaisten kuorojen osallistuminen voi siis tulla laulajaa kohti hyvinkin edulliseksi, jos kuorolaisia on paljon! Osallistumismaksu sisältää koulutuksen sekä vapaan pääsyn katselmuskonserttiin. Ruokailuista veloitetaan erikseen: lounaan hinta on 8 euroa ja illalliskortti 24 euroa henkilöä kohti.

Talvipäivien osallistujille on varattu majoituskiintiö Sokos Hotel Vaakunasta. Huoneiden hinnat ovat 1 hh 72 €/vrk ja 2 hh 92 €/vrk, lisävuode 20 €/vrk (2 hh). Varaukset tunnuksella Joensuun Mieslaulajat: puh. 020 1234 660 tai .

2)    Kesä 2012 on laulujuhlien juhlaa

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat järjestetään Kuopiossa 7.–10.6.2012, ja pääjuhlan mieskuorolauluiksi on valittu seuraavat teokset:

Juha Holma: Ahma
Seppo "Paroni" Paakkunainen: Dálvi duoddar luohti
Jean Sibelius: Sortunut ääni
Jean Sibelius: Venematka

Laulujuhlien varsinainen ilmoittautumisaika päättyy 30.9.2011, jonka jälkeen ilmoittautumismaksu nousee. Nuottivihko yhteisohjelmistosta sisältyy osallistumismaksuun. Lisätietoja: www.laulujuhlat.fi.

Pohjoismaisbalttilainen mieskuorofestivaali järjestetään Tartossa seuraavalla viikolla eli 15.–17.6.2012. Kaksi suomalaista mieskuoroliittoa, SMKL ja Finlands svenska manssångarförbund, yhdistävät voimansa festivaalin pääkonsertissa Suomen kansalliseksi kuoroksi. Suomalaisten kuorojen yhteisnumeroina kuullaan seuraavat mieskuorolaulut:

Leevi Madetoja: Kaunehin maa
Leevi Madetoja: Hän kulkevi kuin yli kukkien
Juha Holma: Löylyloitsu
Selim Palmgren: Sjöfararen vid milan
Fredrik Pacius: Suomen laulu - Suomis sång

Lisäksi kaikki tapahtumaan osallistuvat mieskuorot esittävät yhdeksän laulua tapahtumaan osallistuvista maista, Suomesta Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin. Festivaalille voi vielä ilmoittautua 1.10.2011 saakka tai niin kauan kuin tilaa riittää. Lisätietoja: www.tartu2012.eu.3)    Nuottijulkaisujen myyntihintoihin muutoksia

SMKL tarkistaa nuottijulkaisujensa myyntihintoja ylöspäin 1.11.2011 alkaen. Syynä hintojen korotukseen on verohallinnon ennakkoratkaisu, jonka mukaan liiton nuottijulkaisujen myynti on arvonlisäverollista toimintaa. Arvonlisävero lisätään jatkossa kaikkiin liiton nuottikokoelmiin, muihin nuottijulkaisuihin sekä cd-levyihin. Huomionosoitustuotteet, kuten merkit ja ruusukkeet, sekä lahja- ja muut esineet, kuten t-paidat ja korut, ovat jatkossakin verovapaita.

Uudet myyntihinnat julkistetaan lokakuun aikana. Viimeistään 31.10.2011 tehdyt tilaukset myydään vielä nykyisillä hinnoilla, mutta ruuhkan välttämiseksi isommat tilaukset on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen lokakuun loppua.
 

4)    Uusi nuottikokoelma tulossa keväällä 2012

Suomen Mieskuoroliitto julkaisee Joensuussa 24.–25.3.2012 järjestettävien Talvipäivien yhteydessä uuden nuottikokoelman. Uusi kokoelma sisältää viihdelauluja sanan laajimmassa merkityksessä: mukana on niin kansanlaulusovituksia, ikivihreitä sävelmiä, suomalaisia popklassikoita kuin sinfonista metalliakin. Nuottien kartoitus kokoelmaan aloitettiin vuonna 2009: tavoitteena oli löytää mieskuorojen nuotistoista käyttökelpoiseksi osoittautunutta ohjelmistoa ja saattaa se koko jäsenistön käyttöön. Teemaan sopivia nuotteja pyydettiin myös suoraan hyväksi havaituilta mieskuorosovittajilta.

Keräyksen tuloksena oli lopulta pitkästi toista sataa viihteellistä mieskuorolaulua, joista liiton musiikkilautakunta valikoi kokoelmaan 15. Valinnassa punnittiin toimivaa kokonaisuutta, sovitusten haasteellisuutta ja toki myös niiden innovatiivisuutta. Tulokset ovat koko jäsenistömme nähtävillä Joensuun Talvipäivillä, joiden yhteydessä kokoelma julkaistaan. Julkaisutilaisuudessa kuullaan myös tuoreeltaan maistiaisia kokoelmasta Pienten Sievien esittämänä. Kokoelma on myynnissä Talvipäivillä ja Talvipäivien jälkeen liiton toimistossa hintaan 20 euroa/kpl.

5)    SMKL:n uusia tuotteita – kvartettilaulajan selviytymispakkaus

Suomen Mieskuoroliitossa toteutettiin kevätkaudella 2011 pitkään suunniteltu myyntituoteuudistus, jossa pyrittiin huomioimaan monipuolisesti jäsenistömme erilaiset lahja- ja käyttöesinetarpeet. Tällä kertaa esittelyvuorossa on kvartettilaulajan selviytymispakkaus: t-paita, äänirauta ja snapsilasit.

SMKL teetti keväällä uuden version kaivatusta Mieskuorossa on munaa! -paidasta. Edellisestä keltamustasta painoksesta poiketen t-paita on saanut nyt sähäkän jäänsinisen painatuksen, jota on muutenkin hiottu entistä särmikkäämmäksi. Paita sopii vaikkapa kevyemmäksi esiintymisasuksi esimerkiksi kvartettikeikoille! Musta korkealuokkainen Fruit of the Loom -t-paita on sataprosenttista puuvillaa. Saatavilla on kokoja S–XXXL hintaan 15 euroa/kpl, tiedustele toimistosta myös naisten kokoja!

Jotta laulu raikaisi ajasta ja paikasta riippumatta, kuuluu äänirauta jokaisen kvartettilaulajan perusvarusteisiin. Liiton tuotevalikoimassa onkin nyt laadukas äänirauta tyylikkäässä kukkologollisessa kotelossa. Kotelo soveltuu niin ääniraudan säilytykseen kuin lahjapakkaukseksikin. Äänirauta koteloineen maksaa 19 euroa/kpl.

Mieskuorolaisten kohdatessa saattaa joskus käydä niin, että joku laulajaveljistä tarjoaa pullostaan lämmikettä muille. Tällöin sivistynyt henkilö ei toki nauti juomaa pullonsuusta, vaan tempaisee povitaskustaan kukkologolla koristetun snapsilasin. Neljän kappaleen pakkauksesta riittää lasi jokaiselle kvartetin jäsenelle! Luminarc-lasien vetoisuus on 7 cl, ja neljän snapsilasin sarja maksaa 30 euroa.

Tuotteet ovat ostettavissa SMKL:n toimistosta (os. Klaneettitie 6–8, 00420 Helsinki), ja niitä voi tilata myös postipakettina puhelimitse (010 8200 236) tai sähköpostitse (). Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut.

6)    Uusia sähköisiä kanavia

Suomen Mieskuoroliitto on avannut uuden Facebook-sivun, joka kantaa liiton nimeä. Tämän sivun kautta tiedotamme liiton ja koko mieskuorokentän ajankohtaisista asioista – virallisesti mutta liiallista vakavuutta kaihtaen! Kutsummekin siis kaikki mieskuorojen jäsenet, ystävät ja tuttavat tykkäämään sivustamme ja suosittelemaan sitä myös muille. Kaikenlaiseen mieskuorotoimintaan liittyvään mainontaan ja yleiseen mieskuoroaiheiseen jutusteluun on edelleen käytössä Facebook-ryhmä mieskuoro.fi, joka on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Liiton hallinnon käyttöön on myös perustettu kolme uutta sähköpostiosoitetta, joista liiton johtoportaan tavoittaa entistäkin helpommin:

puheenjohtaja Antti Lindqvist:
taiteellinen johtaja Teppo Salakka:
toiminnanjohtaja Aino Herranen:

Yleisosoitteena liiton toimistoon toimii edelleen . Ota yhteyttä!