Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2009


Helsinki, 3.12.2009

Kohti joulukonsertteja – ja Madetoja-kilpailua!

Hyvät laulajaveljet, kaikkien mieskuorojen valmistautuessa vuoden suureen sesonkiin eli joulukonsertteihin lähestyn teitä tämän vuoden viimeisellä jäsenkirjeellä, josta löytyy informaatiota ja ajatuksia mm. seuraavista teemoista:

* 5. kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu Espoossa 16.-18.4.2010
* Suomen Mieskuoroliiton liittokokous 20.3.2010 Jyväskylässä
* Valmisteilla nuottikirja ja ”kummikouluprojekti”
* Perinteinen jouluaaton (24.12.) hartaus Hietaniemen hautausmaalla


5. kansainvälinen Leevi Madetoja –mieskuorokilpailu Espoossa 16.-18.4.2010

30 kuoroa mukana kilpailussa!
Kevään suureen tapahtumaamme on tulossa komea määrä, 30 kappaletta, suomalaisia ja ulkomaisia mieskuoroja! Kokouksessaan 21.11.2009 Suomen Mieskuoroliiton hallitus vahvisti kaikkien ilmoittautuneiden kuorojen osallistumisoikeuden kilpailuun eli karsintaa ei onneksi tarvinnut tällä kertaa tehdä. Kilpailuun ilmoittautuneisiin kuoroihin ollaan vielä ennen joulua yhteydessä ja tammikuussa kaikille lähetetään tarkempi infopaketti koskien tapahtuman aikatauluja sekä myyntiin tulevia tapahtuman t-paitoja yms. oheistuotteita. Tammikuussa kilpailijat voivat myös ennakko-ostaa lippuja tapahtuman konsertteihin ja gaalakonsertin jälkeiseen juhlakaronkkaan.
Tapahtuman ohjelma
Kertauksena mainittakoon, että tapahtuman avajaiskonsertin perjantaina 16.4.2010 Tapiolan kirkossa klo 19.00 pitää siis espoolainen maineikas mieskuoro, Polyteknikkojen Kuoro, johtajanaan Juha Kuivanen, joka toimii myös kansallisen sarjan tuomariston puheenjohtajana. Kansainvälisen sarjan tuomaristoa johtaa professori Matti Hyökki. Lauantaina varsinainen mieskuorokilpailu pidetään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa noin klo 9-17 ja klo 19.30 alkaen samassa salissa pidetään tapahtuman gaalakonsertti, jossa yllätysohjelman ja osallistuvien kuorojen esitysten ohella julkistetaan kilpailun tulokset. Illan päättää mieskuorohenkinen karonkka noin klo 21 alkaen. Sunnuntaina 18.4.2010 mieskuoroväki kokoontuu vielä jumalanpalvelukseen Tapiolan kirkkoon klo 10.00. Jumalanpalveluksessa saa kantaesityksensä Kaj-Erik Gustafssonin varta vasten tätä tapahtumaa varten säveltämä uusi teos ”Paimenpastoraali” mieskuorolle ja uruille. Lauantaina ja sunnuntaina ympäri Tapiolaa järjestetään myös muita mieskuoroesiintymisiä.

Kilpailijoiden ohella toivotan tervetulleiksi Espooseen myös kaikki muut mieskuorolaiset ja mieskuorohenkiset ympäri Suomenmaan! Luvassa on viikonloppu täynnä mieskuorotoimintaa, tunnelmaa ja hyvää musiikkia, tervetuloa!
Mainosmyyntikampanja
Lopuksi vielä sama talkoopyyntö, josta jo SULASOL-lehdessäkin kirjoitettiin. Kilpailu vaatii paljon talousresursseja, joiden kattamiseksi Suomen Mieskuoroliitto pyrkii keräämään yritysten ja muiden tukijoiden mainoksia kilpailua varten painettavaan käsiohjelmaan. Käsiohjelman ilmoitusten kautta yritykset saavat positiivista näkyvyyttä merkittävässä mieskuorotapahtumassa ja ovat samalla tukemassa myös suomalaista kulttuurityötä sekä mieskuoroperinteiden ylläpitämistä. On hyvin ymmärrettävää, että yritysten kulttuurituen hankinnassa oman kuoron intressit ovat päällimmäisenä, mutta solidaarisuus myös liiton suuntaan olisi toivottavaa. 20.3.2010 pidettävässä liittokokouksessa merkittäviä määriä mainoksia hankkineita liiton jäseniä tullaan muistamaan julkisesti merkittävillä huomionosoituksilla, joiden sisällöt määritellään myöhemmin.

Liiton puolelta käsiohjelman mainosmyyntiä koordinoi hallituksen jäsen Markus Lumme (), jolta voi tiedustella mainosmyyntiä varten tehtyjä materiaaleja (mainosmyyntikirje, ilmoitussopimuslomake). Mainosmyynnin ja ilmoitusmateriaalien toimittamisen takaraja on 28.2.2010. Kiitos etukäteen avustanne tärkeän suuren tapahtuman järjestelyjen eteen – yksikin käsiohjelmamainos on tärkeä liitollemme!


Suomen Mieskuoroliiton liittokokous 20.3.2010 Jyväskylässä

Suomen Mieskuoroliiton sääntömääräinen liittokokous pidetään ensi keväänä Mieskuoro Sirkkojen isännöimänä Jyväskylässä lauantaina 20.3.2010. Kokouspaikkana toimii Jyväskylän ammattiopisto (Sepänkatu 3). Kilpailukeväästä johtuen liittokokouksen ympärillä ei tällä kertaa järjestetä Talvipäiviä, mutta varsinaisen kokouksen lisäksi luvassa on pieni miniseminaari ajankohtaisista mieskuoroaiheista.
Seminaarissa OK-asiaa, seniorikuorojen kokemuksia, uusi nuottikirja ja HARMUS-projekti
Mieskuoroseminaarissa on tarkoitus pureutua niin uuteen kuin vanhaan. Keihäänkärjen muodostaa uuden lukioihin ja oppilaitoksiin suunnatun nuottikirjan lanseeraus. Tällä kirjalla on tarkoitus herättää kiinnostusta mieskuorolauluun etenkin nuorissa miehissä ja houkutella uusia laulajia liiton jäsenkuorojen riveihin. Toki kirjan voi hankkia varttuneempikin laulaja ja jo nykyinen mieskuorolainen. Jäsenkuorojen taloudellisen toimintakyvyn tukemiseksi paikalle on tarkoitus pyytää asiantuntijoita kertomaan OK-tuesta, sen erilaisista hyödyistä ja käyttämiseen liittyvistä yksityiskohdista. Seminaarin yhteydessä on tarkoitus järjestää myös paneelikeskustelu ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta: seniorikuorot. Mitä kokemuksia seniorikuoroista on ympäri Suomen ja mitä vaaditaan senioriperinteen luomiseen?

Sirkkojen taiteellinen johtaja Nikke Isomöttönen on lisäksi luvannut kertoa Jyväskylän seudulla toteutetun mielenkiintoisen HARMUS-projektin taustoista ja kokemuksista. Ja iltapäivän aikana kuullaan toki myös lyhyt isäntäkuoron laulutervehdys. Samana viikonloppuna Jyväskylässä järjestetään myös Nuorten Kuoropäivät, joten liittokokouksen ja seminaarin jälkeen osallistujille tarjotaan mahdollisuutta jäädä vielä illaksi kuuntelemaan Nuorten Kuoropäivien konserttia Taulumäen kirkkoon.

Lisätietoja aikatauluista ja ilmoittautumisesta tulee liiton nettisivuille ja seuraavaan jäsenkirjeeseen. Liittokokouskutsu postitetaan jäsenkuoroille helmikuussa. Tervetuloa Jyväskylään 20.3.2010!


Valmisteilla nuottikirja ja ”kummikouluprojekti”

Kuten aiemmissa jäsenkirjeissä ja SULASOL-lehdessäkin on informoitu, Suomen Mieskuoroliiton hallitus on päättänyt toteuttaa tulevana talvena suuren ns. kummikouluhankkeen, jonka yhteydessä on tarkoitus julkaista eräänlaiseksi kaikkien suomalaisten mieskuorojen käyntikortiksi nuottikirja, joka suunnitellaan erityisesti oppilaitoksissa opiskelevien nuorten miesten houkuttelemiseksi mukaan mieskuorotoimintaan. Kirjassa on tarkoitus esitellä visuaalisesti ja sisällöllisesti kiinnostavalla tavalla mistä mieskuorolaulusta on kyse sekä julkaista 14 mieskuorolaulua, joiden uskotaan kiinnostavan erityisesti lukioikäisiä musikaalisia nuoria miehiä. Kirjan voi hankkia toki myös oman kuoron jäsenillekin ja sen sisältämä tieto mieskuorolaulun historiasta ja sen nykymuodoista pitäisikin kuulua lähes jokaisen mieskuorolaulajan yleissivistykseen.

Musiikkilautakuntamme suunnittelemasta kiinnostavasta kokoelmasta löytyy myös aivan aloittelijoille sopivia 2-3-äänisiä lauluja, jotta kynnys mieskuorolaulun aloittamiseen on mahdollisimman alhaalla. Musiikkilajeja löytyy myös joka lähtöön: mukana on niin perinteisiä klassikkoja kuten Sibeliuksen Finlandia tai Madetojan Hän kulkevi kuin yli kukkien, mutta myös mm. Ultra Bran tai Veeti Kallion laulujen mieskuorosovituksia.

Liiton valmistaman nuottikirjan julkaisusta käynnistyy varsinainen kummikouluhanke, jonka menestys makaa pitkälti liiton jäsenkuorojen jäsenrekrytointiaktiivisuuden varassa. Nuottikirjan myyntihinta (10 EUR) on hyvin kohtuullinen, jotta a) jäsenkuorot voivat ostaa kirjaa itselleen liitolta ja tämän jälkeen b) omatoimisesti itse olla yhteydessä oman paikkakunnan oppilaitoksiin, erityisesti lukioihin, ja c) mennä koko kuoron voimin tai pienemmällä delegaatiolla – laulun kera – lahjoittamaan vähintään yhden kvartetin (4 kpl) verran nuottikirjoja oppilaitoksen nuorten miesten käyttöön.

Tammikuussa 2010 liiton nettisivuille avataan lomake, jonka avulla jäsenkuorot voivat tehdä ennakkotilauksia nuottikirjasta ja ilmoittamalla ”varata” ne lukiot ja oppilaitokset, joihin aikoo mennä mieskuorolaulusta kertovia nuottikirjoja viemään ja siten luoda ”kummikoulusuhteen”. Ennakkoon tilatut kirjat voi tulla kätevästi noutamaan Jyväskylän liittokokoukseen 20.3.2010, jolloin kirja myös on tarkoitus lanseerata ja käynnistää koulukampanja virallisesti.


Perinteinen jouluaaton (24.12.) hartaus Hietaniemen hautausmaalla klo 16.00

Aiempien vuosien tapaan Suomen Mieskuoroliitto mukana järjestämässä perinteistä jouluaaton hartautta Hietaniemen hautausmaalla yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä SULASOL:n Helsingin ja Uudenmaan piirien kanssa. Hartaustilaisuuden alustava ohjelma:

klo 15.30           Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan kappelille äänenavausta varten
klo 15.50 Siirtyminen paririvissä Marskin haudalle
klo 16.00 Laulu (Jouluyö, juhlayö)

Jouluevankeliumi

Laulu (Suomalainen rukous)

Lyhyt hartauspuhe

Laulu (Finlandia-hymni)
n. klo 16.20
Tilaisuus päättyy

Kaikki mieskuorot ja mieskuorolaiset, erityisesti pääkaupunkiseudulta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.


Hyvät laulajaveljet, lauluvuoden jälleen päättyessä on aina kiitoksen ja kiitollisuuden hetki. Suomen Mieskuoroliiton puolesta lähetän lämpimät kiitokset teille kaikille jäsenkuoroille hienosta suomalaisen mieskuorotaiteen hyväksi tehdystä työstä. Suomalainen mieskuorolaulu on taas komeasti raikunut yhden kalenterivuoden ajan niin koti- kuin ulkomailla, monia kiinnostavia konsertteja on tehty ja monen paikkakunnan kulttuurielämää on rikastutettu mieskuoroesiintymisillä. Kiitos tästä tärkeästä kulttuurityöstä kaikille – pidetään mieskuorolaulun lippu korkealla ja jatketaan samaan malliin myös ensi vuonna 2010!

Tsemppiä joulukonsertteihin ja sen jälkeen: oikein rauhallista joulua kaikille ja kaikkea menestystä vuoteen 2010!


Veljellisin terveisin,

Pj-Antti
Suomen Mieskuoroliitto ry


PS. SMKL:n toimisto sulkeutuu hyvin ansaitun joululoman ajaksi 21.12.2009 – 8.1.2010.

PS2. Kannattaa tarkistaa oman kuoron nettisivujen linkin oikeellisuus liiton sivuilla (http://smkl.sulasol.fi/jasenkuorot/) ja ilmoittaa virheistä suoraan liittosihteeri-Sanna-Marille!