Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 2 / 2011


Helsinki, 10.5.2011

"Kevätvirsiä viidakko kaikaa!"

Kevään ja kesän tulo kuuluu tiiviisti perinteisten mieskuorolaulujen aiheistoon, ja raikkaille kevätsoinnuille onkin käyttöä vuodesta toiseen. Larin-Kyöstin sanoin ja P. J. Hannikaisen sävelin "Taas leivoset ilmoissa leikkiä lyö", kun mieskuorot huipentavat laulukautensa: vappuriennot, Floran päivän juhlallisuudet ja vuosittaiset kevätkonsertit palkitsevat pitkän talven uurastuksen jälkeen.

Yhä useamman kuoron kevään tai kesän ohjelmassa on myös konsertti- tai kilpailumatka ulkomaille. Suomalaisten mieskuorojen taso on kansainvälisellä mittapuulla huomattavan korkea, ja arvostelu- ja kilpailumenestystä on viime vuosilta plakkarissa lukuisilla kuoroilla. Tuoreen uutisen mukaan viime keväänä Madetoja-kilpailun kansainvälisen sarjan voittanut Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat jatkoi voittokulkuaan Iso-Britanniassa vappuviikonloppuna. Kotiintuomisina Cornwallin viidenneltä kansainväliseltä mieskuorofestivaalilta on kuorolla sekä oman sarjansa alle 40-jäsenisten mieskuorojen ykkössija että koko kilpailun parhaan kuoron titteli. Lämpimät onnittelut KYL:ille!

Kotimaankiertueet ja -kuorotapahtumat Vaasan kuorofestivaalista Tampereen Säveleen kuuluvat mieskuorojenkin kesäperinteisiin. Kuoron CV:tä kasvattavien saavutusten lisäksi lyhyemmätkin matkat lisäävät yhteishenkeä, synnyttävät muisteltavaa vuosiksi eteenpäin ja virkistävät kuoron arkea. Matkat lähelle ja kauas ovatkin kuorotoiminnan suola – kuoron tasoon ja tavoitteisiin katsomatta.

Itselleni kulunut kevät on ollut erityisen merkittävä, onhan se ensimmäiseni SMKL:n toiminnanjohtajana. Vaikka liiton toiminta oli minulle jo entuudestaan tuttua, on ensimmäisiin toiminnanjohtajakuukausiin mahtunut paljon uusia hienoja kokemuksia ja tuttavuuksia. Liiton kevääseen on kuulunut surujakin: liiton entisen toiminnanjohtajan ja kunniajäsenen Uolevi "Ötö" Lassanderin poismeno kosketti kaikkia mieskuoroihmisiä, ja häntä olikin saattamassa viimeiselle matkalle merkittävä joukko liittomme toimijoita puheenjohtajan ja kunniapuheenjohtajan johdolla.

Onneksi kuitenkin iloja on ollut sitäkin enemmän: Joensuun Mieslaulajien lämminhenkiset satavuotisjuhlat ja onnistuneet Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien isännöimät Talvipäivät Seinäjoella kruunasivat ensimmäisen kevääni. Talvipäivillä järjestetty tulevaisuusfoorumi osoitti, että liiton toiminta ja kehittyminen kiinnostaa laajasti jäsenistöämme. Tukenne onkin äärimmäisen tärkeää, kun alamme ensi syksynä työstää liiton pitkän tähtäimen suunnitelmia ja linjauksia.

Ennen kesälomaa minua odottaa vielä perus- ja taitomerkkilaulukurssi heinäkuun alussa Joutsenossa, jonne olen matkaamassa tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Odotan jo innolla tuota kesäistä paljon kehuttua viikonloppua Saimaan rannalla. Ehkäpä perusmerkin suoritus siintää minullakin jossain tulevaisuudessa… Kurssia voi lämpimästi suositella kaikille liittomme jäsenkuorojen laulajille ja valmiille kvarteteille, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla saman tien mukaan!

Aurinkoista kevättä ja lämmintä kesää toivottaen,

toiminnanjohtajanne Aino

1) Perus- ja taitomerkkilaulukurssi Joutsenossa 1.–3.7.2011

Perinteinen Joutsenon merkkilaulukurssi järjestetään ensi kesänä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 1.–3.7.2011. Niin valmiit kvartetit kuin yksittäiset laulajatkin ovat tervetulleita perehtymään liiton merkkilaulujen saloihin kouluttajien opastuksella samanmielisessä seurassa!
 
Kurssi alkaa perjantaina 1.7. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 3.7. noin klo 15. Kurssilla tutustutaan Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin sekä osallistujien kiinnostuksen mukaan myös mestarimerkkilauluihin, ja kurssin lopuksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin.

Kurssimaksu 220 euroa sisältää opetuksen lisäksi täysihoidon majoituksineen ja ruokailuineen Joutsenon Opistolla. Ilman majoitusta ja aamiaista kurssin hinta on 175 euroa. Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia.
 
Kurssille voi ilmoittautua SMKL:n internetsivuilla (www.mieskuoro.fi) sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta tai puhelimitse liiton toimistoon (puh. 010 8200 236). Ilmoittautumisaika kurssille päättyy 20.5.2011. Ilmoittautumista varten tarvitaan seuraavat tiedot:
- yhteystiedot ja laskutusosoite
- stemma
- aiemmin suoritetut merkit (perus-, taito- tai mestarimerkki)
- mitä merkkikokonaisuutta haluaa harjoitella kurssilla
- erityisruokavaliot
 
Kurssin johtajana toimii SMKL:n taiteellinen johtaja Teppo Salakka. Joutsenon Opistolla yhteyshenkilönä toimii Leena-Marja Virtanen, puh. (05) 6100 100. Lisätietoja kurssista saa SMKL:n toimistosta: Aino Herranen, puh. 010 8200 236, .

2) Talvipäivät vuonna 2012 Joensuussa

Seuraavien Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivien suunnittelu on jo pyörähtänyt käytiin. Ensi vuonna Talvipäivät järjestetään Joensuussa 24.–25.3.2012, joten tuo viikonloppu kannattaa jo merkitä kalentereihin! Seuraavien Talvipäivien teemana on viihteellinen mieskuoro- ja yhtyemusiikki, ja aihetta lähestytään muun muassa koulutuksen kautta. Talvipäivillä julkistetaan myös SMKL:n uusi viihteellistä ohjelmistoa sisältävä nuottikokoelma.

Lisäksi Joensuussa valmistaudutaan muun muassa yhteisohjelmiston harjoittelun merkeissä kesän suurtapahtumiin, Sulasolin Laulu- ja soittojuhliin Kuopiossa 7.–10.6.2012 (www.laulujuhlat.fi) ja Pohjoismaisbalttilaiseen mieskuorofestivaaliin Tartossa 15.–17.6.2012 (www.tartu2012.eu). Lisää tietoa vuoden 2012 Talvipäivistä on luvassa SMKL:n internetsivuilla ja syksyn 2011 Sulasol-lehdissä!

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlista puheen ollen, tämän suurtapahtuman varsinainen ilmoittautumisaika päättyy 30.9.2011. Myös mieskuorojen kannattaa lähteä laulujuhlille Kuopioon sankoin joukoin mukaan! Lisätietoja viralliselta laulujuhlasivustolta www.laulujuhlat.fi ja sähköpostitse osoitteesta .

3) Uudet huomionosoitus- ja lahjatavarat

Suomen Mieskuoroliitto on syksyn 2010 ja kevään 2011 aikana uudistanut huomionosoitus- ja lahjatavaravalikoimaansa. Uusista tuotteista on tiedotettu jo aiemmissa jäsenkirjeissä ja Sulasol-lehdissä, ja kuvalliset esittely tuotteista on nyt myös koottu liiton internetsivulle. Saatavilla on niin taidegrafiikkaa erityisen arvokkaaseen muistamiseen, koruja naistoimikuntalaisten huomioimiseen kuin laulajien omaan käyttöönkin tarkoitettuja tuotteita t-paidasta äänirautaan.

Yksi merkittävimmistä uusista jäsentuotteista on taiteilija Esa Riipan Mieskuoroliiton tilauksesta suunnittelema grafiikkavedos ”Crescendo”, jota liiton jäsenkuorot voivat ostaa rajoitetusti omien jäsentensä tai sidosryhmien edustajien lahjaksi. Kehystetyn taulun myyntihinta on 400 euroa.



Arvokkaampiin lahjaesineisiin kuuluu myös valikoima kukkologollisia koruja erityisesti puolisoiden ja naistoimikunnan jäsenten huomiointiin. Uudesta valikoimasta löytyvät hopeiset korvakorut (30 euroa/pari), kullattu riipus ketjun kera (55 euroa), näyttävä hopeinen kaulakääty (150 euroa) sekä tyylikäs hopeinen solmioneula (90 euroa).

Pitkään loppuunmyytyinä olleet liittosolmiot ovat tehneet paluun toimiston valikoimiin. Yleisön pyynnöstä tarjolla on jälleen perinteisiä viininpunaisia ja sinisiä kukkologollisia solmioita (18 euroa) sekä uutena tuotteena hillitty kokomusta liittosolmio (20 euroa) arvokkaisiin ja vakavampiin tilanteisiin. Myös Mieskuorossa on munaa! -paidoista on yleisön pyynnöstä toteutettu uusi, sähäkkä versio jäänsinisellä painatuksella (15 euroa). Koot S–XXXL, saatavana rajoitettu erä myös naisten kokoja! Käyttöesineeksi mutta myös huomionosoitus-tarkoituksiin on liitolta saatavana myös äänirauta kukkologollisessa kotelossa (19 euroa) sekä liiton logolla varustettuja snapsilaseja (30 euroa/4 kpl).

Tutustu tuotteisiin tarkemmin osoitteessa osoitteeseen smkl.sulasol.fi/tuotteet/lahjaesineet ! Kaikki tuotteet ovat myynnissä Suomen Mieskuoroliiton toimistossa. Tuotteita voi tilata myös postimyyntinä, tilaukset puhelimitse 010 8200 236 tai sähköpostitse .

4) Toimisto kesälomalla 11.7.–14.8.2011

Liiton toiminnanjohtaja Aino Herranen on kesälomalla 11.7.–14.8.2011. Jos siis kuoronne tarvitsee liiton nuottikokoelmia, merkkejä, ruusukkeita tai muita tuotteita heinä–elokuussa, ne kannattaa tilata tai anoa jo hyvissä ajoin ennen juhannusta, viimeistään 17.6.2011.

Loman aikana toimiston sähköpostiosoitetta ei lueta eikä puhelinnumeroon 010 8200 236 vastata. Ainon loman aikana liiton asioissa voi ottaa yhteyttä puheenjohtaja Antti Lindqvistiin: , puh. 040 584 7283.

5) Tampereen Sävel 8.–12.6.2011

Suomen Mieskuoroliitto kannustaa jäsenistöään seuraamaan laajasti kuoromaailman tapahtumia. Joka toinen vuosi järjestettävä Tampereen Sävel on erinomainen paikka hakea vaikutteita, ideoita ja kontakteja, joten julkaisemme ohessa mainoksen tapahtuman ryhmälippumahdollisuuksista.


TERVETULOA SÄVELEEN!

Tampereen Sävel kutsuu jälleen kuoromusiikin ystävät yhteen 8.–12.6.2011.

Kuorokatselmukseen on ilmoittautunut 49 kuoroa Siperiasta Singaporeen. Yleisöllä on
torstaista lauantaihin käytävään katselmukseen vapaa pääsy. Festivaali esittelee lisäksi kansainvälisen yhtyelaulukilpailun kiinnostavat kokoonpanot, kuoronjohtajille ja laulajille suunnatut kurssit sekä monipuolisen konserttiohjelman. Tampereen Sävelen 2011 taiteellinen johtaja on Jussi Chydenius.

Kuorojen kesäohjelmaa suunniteltaessa kannattaa muistaa Sävelen konserttien ryhmälippualennukset:  10 hlöä  -10%, 20 hlöä -20%. Lippuvaraukset Tampereen Musiikkijuhlien toimistosta: puh. 03-5656 6172, .

Koko festivaaliohjelma www.tamperemusicfestivals.fi/vocal.