Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2015

Helsinki, 21.1.2015

Hyvää alkanutta vuotta kaikille lauluveljille!

Vuosi 2015 on monella tapaa tärkeä mieskuorolaulun kannalta. Vuosi on Jean Sibeliuksen 150. juhlavuosi ja tämä varmasti näkyy vuoden mittaan monen kuoron ohjelmistossa. Kansallissäveltäjämme juhlavuosi näkyy ja kuuluu myös Suomen Mieskuoroliiton toiminnassa, kun huhtikuussa pääsemme Tampere-talolla nauttimaan liiton suurkuoron esittämästä Kullervo-sinfoniasta.

Vuoden 2015 kohokohta on Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun 18.4.2015 ympärille rakentuva suuri mieskuorotapahtuma, joka siis lauletaan käyntiin tuolla Kullervo-sinfoniakonsertilla. Madetoja-kilpailusta on tulossa monella tapaa jo nyt historiallinen, mukaan on ilmoittautunut ennätysmäärä kuoroja ja kaikissa kilpailusarjoissa on runsaasti osallistujia. Kuten jo aiemmin olemme tiedottaneet, kyse ei ole vain kilpailusta, vaan monipuolisesta koko viikonlopun kestävästä mieskuorotapahtumasta, jossa kuultavaa ja koettavaa riittää niin kisaajille kuin kisaturisteille. Haasteeksi onkin heitetty tehdä tästä tapahtumasta vielä suurempi mieskuorotapaus kuin kevään 2013 Talvipäivät Helsingissä olivat. Tapahtuman järjestelyorganisaatio Suomen Mieskuoroliiton ja isäntäkuoro Mieskuoro Laulajien johdolla tuottaa viikonlopun ajalle monipuolista ohjelmaa, mutta suurtapahtuma tästä tulee vain suurella osallistujamäärällä. Lipunmyynti tapahtumiin onkin parhaillaan käynnissä, ja kannattaa toimia nopeasti, että varmistaa oman paikkansa! Ja jos koko kuoro ei ole lähdössä tapahtumaan, kannattaa vaikkapa kerätä omalta alueelta mieskuorolaulusta innostunut joukko kasaan ja lähteä yhdessä kimppakyydillä Tampereelle kannustamaan kilpailevia kuoroja ja nauttimaan täysillä viikonlopun mieskuoromeiningistä!

Tärkeä tapahtuma kevään aikana on myös liiton Talvipäivät Porissa 7.3.2015. Viime vuoden Talvipäivien tapaan lauantain ohjelmassa on liittokokouksen lisäksi asiantuntijoiden vetämää keskustelua, tällä kertaa mieskuorojen varainhankintaan liittyen. Talvipäivien ehkä odotetuin hetki on lauantai-iltana Porin Mies-Laulun isännöimä gaala, jota vietetään sikajuhla-teemalla. Nimensä mukaisesti tarjolla on kokonainen sika ruokkimaan nälkäistä mieskuoroväkeä.  Talvipäivät on viime vuoden tapaan suunnattu enemmän kuorojen hallinnon parissa toimiville, mutta toki mukaan voi lähteä koko kuoronkin voimin!

Ilmoittautumisohjeita ja tarkempia tietoja kevään tapahtumista on lisää tässä kirjeessä.
 

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille; lauletaan tämä(kin) vuosi mieskuorohistoriaan!
 

Tomi-Pekka Niukkanen
Puheenjohtaja
1) Talvipäivät Porissa 7.3.2015, ilmoittautuminen päättyy 1.2.2015!

Vielä ennen Madetoja-kilpailua kutsumme mieskuoroväen kautta Suomen liittokokoukseen ja Talvipäiville Poriin lauantaina 7.3.2015. Tapahtuma on suunnattu erityisesti kuorojen puheenjohtajille, sihteereille ja rahastonhoitajille sekä muulle kuorojen hallintoväelle, mutta kaikki mieskuorolaiset aveceineen ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Talvipäivien tapahtumapaikkana on Porin Mies-Laulun talo (Vapaudenkatu 10). Toivomme myös, että jäsenkuorojemme liittokokousedustajat osallistuvat koko päivän ohjelmaan. Liittokokouskutsut ja valtakirjat lähetetään jäsenyhdistyksille tämän kirjeen liitteinä, ja valtakirjat tulee palauttaa liiton toimistoon 24.2.2015 mennessä.


Tapahtuman ohjelma lauantaina 7.3.2015:

10–12.30 Mieskuorojen toiminnan ja projektien mahdollistaminen ja rahoitus: Jaana Simula (Porin kaupungin kulttuurijohtaja), Henri Terho (Varsinais-Suomen taidetoimikunnan erityisasiantuntija), keskustelua, tapausesimerkkejä, vinkkejä toimintaan

12.30–13.30 Lounas

13.30–14.30 Katsaus liiton lähivuosien keskeisimpiin kehityskohteisiin, "SMKL 2017"

14.30–15 Iltapäiväkahvi, liittohallituksen kyselytunti

15–17 Liittokokous

19–  Gaala ja illallinen
 
Tapahtuman koulutusosiossa keskitytään mieskuorojen toiminnan ytimeen: kuinka kehittää toimintaa, hankkia riittävästi varoja kuorolle ja löytää oikeat yhteistyökumppanit tukemaan konsertteja, matkoja ja muita projekteja. Asiaa sivutaan niin apurahojen kuin kaupunkien ja kuntien kulttuuritoimien puolesta. Aiheesta ovat kertomassa Porin kulttuurijohtaja Jaana Simula ja Varsinais-Suomen taidetoimikunnan erityisasiantuntija Henri Terho. Lisäksi seminaarissa on aikaa hyväksi havaittujen käytänteiden ja kokemusten jakamiseen ja yleiseen keskusteluun. Ennen liittokokousta on myös liittohallituksen kyselytunti, jossa on mahdollisuus kuulla liiton pitkän tähtäimen tärkeimmistä kehityskohteista ja suunnitelmista.
 
Seminaaripäivän päätteeksi päästään nauttimaan gaalasta Porin Mies-Laulun Välimiesten a cappella -show'n merkeissä. Illallinen toteutetaan mieskuorohenkeen sopivasti kunnon sikajuhlan hengessä, ja luvassa on myös mieskuoro-ohjelmistoa uudella twistillä jazz-triolle sovitettuna.Talvipäivien osallistumismaksu on henkilöä kohti 80 euroa, joka sisältää päivän koulutuksen, osallistumisen liittokokoukseen, lounaan, iltapäiväkahvin, gaalan ja illallisen. Pelkkä päiväpaketti ilman gaalaa ja illallista maksaa 50 euroa henkilöltä. Talvipäiville tulee ilmoittautua viimeistään 1.2.2015 sähköisellä lomakkeella osoitteessa http://ifest.fi/form/?oid=8&GUID=5f7bdbb7dfef311519cab783b99935ef

Lisätietoja tapahtumasta ja muun muassa hotellimajoituksista löytyy liiton verkkosivuilta.2) Madetoja-kilpailu kokoaa ennätysmäärän mieskuoroja huhtikuussa Tampereelle - tule nauttimaan tunnelmasta ja varaa pääsyliput tapahtumaan helmikuun loppuun mennessä!
VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun
ilmoittautumisaika päättyi 31.12.2014. Määräaikaan mennessä kilpailuun ilmoittautui ennätysmäärä osallistujia: 35 mieskuoroa, joista kansainväliseen sarjaan osallistuu 7 kuoroa, kansalliseen sarjaan 19 kuoroa ja katselmussarjaan 9 kuoroa (katso koko lista kilpailijoista: www.mieskuoro.fi/madetoja2015). Kilpailijat saapuvat Tampereelle yli 1200 laulajan voimin eri puolilta Suomea, ja lisäksi kansainväliseen sarjaan osallistuu latvialainen Tēvzeme-kuoro. Edellinen osallistujaennätys oli vuodelta 2005 Lahdesta, jolloin kilpailuun osallistui 33 kuoroa.

Kilpailu alkaa lauantaina 18.4. klo 9. Tarkempi aikataulu ja kuorojen kilpailujärjestys julkistetaan viimeistään kuukautta ennen kilpailupäivää. Lisäksi kilpailuviikonloppuun sisältyy monenlaista tapahtumaa: erityisesti kannattaa nostaa esiin yhteistyössä Tampere Filharmonian kanssa toteutettava Kullervo-sinfonia 17.4. sekä juhlahumua vielä sunnuntaiaamuna 19.4. jatkava silliaamiainen. Koko tapahtumaviikonlopun ohjelma löytyy kilpailun verkkosivustolta.

Kilpailuun osallistuvien kuorojen lisäksi tapahtuman pääsylippujen ja ruokailujen myynti on nyt avoinna myös kuoroille ja yksittäisille laulajille, jotka eivät osallistu itse kilpailuun. Tapahtumaan kannattaa siis lähteä mukaan turistiksi nauttimaan hienosta mieskuorotunnelmasta, vaikka oma kuoro ei mukana kilpailussa olisikaan! Pääsylippuja on saatavilla sekä yksittäin että hieman edullisempina total-paketteina. Pääsyliput ja ruokailut tulee varata liiton verkkosivujen kautta sähköisellä lomakkeella 28.2.2015 mennessä. Kaikkia lippuja on saatavana vain rajoitettu määrä, ja liput myydään varausjärjestyksessä. Helmikuun lopun jälkeen mahdolliset ylijäävät pääsyliput konsertteihin ja kilpailuun ovat myynnissä vain Lippupisteen kautta.

Lippuvaraukset ovat sitovia. Ilmoitettuja lipputilausmääriä voi vähentää veloituksetta 10 prosentilla 28.2.2015 mennessä. Tätä suuremmissa sekä 28.2.2015 jälkeen tehdyissä peruutuksissa pidätetään oikeus laskuttaa ylimääräiset varaukset kuorolta kokonaisuudessaan.

Yksittäisten lippujen hinnat Suomen Mieskuoroliiton kautta varattuina:
- Kullervo-konsertti (pe 17.4.2015 klo 19 Tampere-talo) 20 euroa
- Kilpailu (la 18.4.2015 klo 9–16.30 Tampere-talo) 10 euroa (kilpailijoille maksuton)
- Gaalakonsertti (la 18.4.2015 klo 19 Tampere-talo) 20 euroa
- Karonkka (la 18.4.2015 klo 21 Tampere-talo) 34 euroa
- Silliaamiainen (su 19.4.2015 klo 9.30–13 Pakkahuone) 24 euroa

Sekä kilpailun osallistujille että aveceille ja muille turisteille on lisäksi tarjolla total-lippupaketit, jotka sisältävät kaikki yllämainitut tilaisuudet kilpailuviikonlopun aikana. Kilpailuun osallistuvien kuorojen laulajat pääsevät seuraamaan kilpailua veloituksetta ja ilman lippuvarausta, avecien ja turistien total-pakettiin sisältyy lisäksi pääsylippu kilpailuun. Total-pakettien hinnat ovat 10 % edullisemmat kuin lippujen hinnat SMKL:n kautta yksittäin ostettuina.

Total-paketit, myynnissä vain Suomen Mieskuoroliiton kautta:

- Kilpailun osallistujille: 88,20 euroa
- Aveceille ja turisteille: 97,20 euroa (sis. myös sisäänpääsyn kilpailuun)

Total-paketit eivät kuitenkaan sisällä lounaslippuja, jotka on kaikkien halukkaiden lounastajien varattava erikseen. Lounaslippuja voivat ostaa myös laulajien avecit ja muut turistit.

Lounas (la 18.4.2015 n. klo 11–14 yliopiston ravintola) 10 euroa

Myös majoitukset kilpailun aikana kannattaa varata mahdollisimman pian, jos varaukset viikonlopuksi ovat vielä tekemättä. Hotellihuoneita on saatavilla tarjoushintaan vain rajoitettuna aikana ja rajoitettu määrä, tarkista tarkemmat tiedot kilpailun verkkosivustolta www.mieskuoro.fi/madetoja2015!


3) Uusi nuottikokoelma Hartaita lauluja II ilmestyy alkuvuoden aikana
Liiton musiikkilautakunnan johdolla on jo muutaman vuoden ajan valmisteltu uutta hengellisten laulujen kokoelmaa. Kymmenisen vuotta sitten ilmestynyt Hartaita lauluja I on ollut jo jonkin aikaa loppuunmyyty, mutta useimmilla kuoroilla on edelleen säännöllisesti tarvetta jumalanpalveluksiin, hautajaisiin tai juhlatilaisuuksiin sopiville hengellisille lauluille. Tätä tarvetta paikkaamaan on koottu uusi 30 laulun kokoelma Hartaita lauluja II, jonka on tarkoitus ilmestyä alkuvuoden 2015 aikana. Kokoelmaan on otettu mukaan muutama laulu myös edellisestä hartaiden laulujen kokoelmasta, mutta pääosin mukana on ohjelmistoa, jota ei ole liiton kokoelmissa aiemmin julkaistu. Teoksia valittaessa on kiinnitetty erityisesti huomiota niiden käytännöllisyyteen erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa, ja mukana on runsaasti myös konserttikäyttöön soveltuvaa ohjelmistoa.

Nuottikokoelman sisällysluettelo ja myyntihinta päivitetään liiton verkkosivuille lähiaikoina. Seuraa myös tiedotustamme Facebookin kautta!


4) Seniori- ja opiskelijakuoroille mahdollisuus alennukseen myös SMKL:n jäsenmaksusta

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous keväällä 2014 päätti myöntää vuoden 2015 alusta lähtien seniori- ja opiskelijakuoroille alennuksen Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 9,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat saavat 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan saa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta. Vuoden 2015 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 31.5.2015 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.5) Mukaan SMKL:n hallintoon tai tekemään vapaaehtoistyötä liiton hyväksi?

Vaikka Suomen Mieskuoroliitossa työskentelee palkattua henkilökuntaa, liiton toiminta perustuu suurelta osin vapaaehtois- ja talkootyöhön. Muun muassa liiton hallinnon jäsenet ovat palkattomia luottamushenkilöitä ja myös suurten tapahtumien järjestämisessä talkooväen rooli on äärimmäisen tärkeä. Jos olet halukas antamaan aikaasi ja osaamistasi liiton hyväksi vaikkapa jonkin tapahtumamme järjestelyissä tai varainhankinnassa tai olet kiinnostunut toimimaan liiton hallinnossa, ota yhteyttä!

Liiton hallintoelinten jäsenet valitaan jälleen vuosittaisen liittokokouksen yhteydessä 7.3.2015, joten erityisesti kiinnostuksesta hallintotehtäviin kannattaa ilmoittaa pikimmiten. Liiton toimintaan osallistumisesta kertovat lisää puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkanen (, puh. 0400 106 106) ja toiminnanjohtaja Aino Herranen (, puh. 010 8200 236).


6) Sulasol ja Sumu-Fimu järjestävät: Kuorolaulun Talvipäivät 7.–8.2.2015

Kattojärjestömme Sulasol ja suomalaisten musiikkijärjestöjen yhteenliittymä Sumu-Fimu järjestävät yhteistyössä Kuorolaulun Talvipäivät – Vinterdagar Meilahden kirkossa Helsingissä 7.–8.2.2015. Ohjelmassa on työpajoja ja muuta koulutusta kuoronjohtajille ja laulajille teemaan ”Minä laulajana” liittyen. Kouluttajina toimivat Sören Lillkung, Kari Turunen, Camilla Wiksten-Rönnbacka, Säde Bartling, Hanna Lehtonen, Laura Salovaara ja Erik ’Miki’ Pöysti.

Koulutusviikonlopun hinta on 100 euroa järjestävien liittojen/yhdistysten jäseniltä ja 130 euroa muilta. Hinta sisältää lounas- ja kahvitarjoilut Meilahden kirkolla. Pelkkä lauantain koulutus maksaa 70/80 euroa, ja pelkkä sunnuntain koulutus 40/50 euroa.

Ilmoittautuminen tapahtuu Sulasolin nettisivujen kautta. Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 28.1.2015 saakka. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy osoitteesta www.sulasol.fi.


7) Täytä Sulasolin toimintalomake vuoden 2014 toiminnasta tammikuun aikana!

Muistutamme vielä lopuksi, että jälleen on aika käydä  täyttämässä viime vuoden toimintaa koskeva toimintalomake Sulasolin nettisivuilla. Toimintalomakkeesta on eri versiot kunkin erikoisliiton jäsenille, ja SMKL:n jäsenten tulee täyttää mieskuorojen lomake. Linkit lomakkeisiin löytyvät Sulasolin nettisivuilta. Lomakkeet pyydetään täyttämään 31.1. mennessä osoitteessa www.sulasol.fi/jasenille/ajankohtaista.

Toimintalomakkeessa kysyttävät asiat ovat elintärkeitä Sulasolin toimintakertomuksen tekemisessä. Ilmoittamienne tietojen pohjalta tehtävät toimintatilastot vaikuttavat mm. Sulasolin saamaan toiminta-avustukseen ja siten koko Sulasolin ja erikoisliittojen toimintaan. Pyydämme teiltä pientä vaivannäköä, jotta saamme kootuksi mahdollisimman kattavasti viime vuoden toimintaa koskevat tiedot.

Jäsenkirje tulostettavassa muodossa (pdf)

Liittokokouskutsu (avautuu uuteen ikkunaan)

Valtakirja liittokokoukseen (pdf)
Valtakirja liittokokoukseen (doc)