Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2013

Helsinki, 14.2.2013

Rakkaimpia lauluja ja lauluja rakkaimmalle

Liittomme jäsenkirje osuu postitettavaksi jo kolmantena vuonna peräkkäin ystävänpäivänä. Mikäs sen sopivampaa, kun on kysymyksessä vahvasti yhteisöllisyyteen ja laulajaveljeyteen ankkuroituva harrastus – oikein hyvää ystävänpäivää siis kaikille jäsenillemme!

Useissa maissa helmikuun 14. päivää vietetään Suomesta poiketen ennen kaikkea rakastavaisten päivänä. Tähänkin tarkoitukseen mieskuorolaulu sopii varsin mainiosti, ovathan laulut rakkaimmalle olennainen osa mieskuoro-ohjelmistoa. Mieskuorojen ja erityisesti kvartettien serenadirepertuaariin kuuluu niin keskieurooppalaisia klassikoita, kuten Sua tervehdin ja Gute Nacht, kuin suomalaisia kansallisromanttisten säveltäjien lauluja, kuten Hän kulkevi kuin yli kukkien ja Palmgrenin Serenadi (Oi herää armas). Uudempia suosikkeja edustavat muun muassa taiteellisen johtajamme Juha Holman Ihanainen impi sekä barbershop-henkiset hieman vauhdikkaammat sovitukset, kuten My Evaline ja Happy Together, joista jälkimmäinen on erityisen riemastuttava suomenkielisenä versiona Mikset mua huomaa. Omaa suosikkia on lähestulkoon mahdoton valita, jokaiselle serenadille on oma täydellinen tilaisuutensa.

Valinnan vaikeudesta huolimatta etsimme tänä keväänä Suomen rakkainta mieskuorolaulua. Onko kaikkein rakkain mieskuorolaulu serenadi, isänmaallinen laulu vai kenties juomalaulu? Onko rakkain laulu se kaikkein koskettavin, ikimuistoisin, haastavin vai perinteisin mieskuorojen ohjelmistoon kuuluva teos? Siitä päätätte te, hyvät jäsenemme, sekä suurilukuinen joukko mieskuorolaulun ystäviä eri puolilta Suomea. Yleisradion verkkosivuilla yle.fi/klassinen toteutettava äänestys on avoin kaikille; kuka tahansa voi äänestää suosikkiaan helmikuun loppuun asti eli vielä kahden viikon ajan. Käyttäkää siis ääntänne ja kannustakaa näin ystävänpäivän kunniaksi myös kaikki ystävät äänestämään!

Mieskuoroystävyyttä yli kuororajojen nähdään huhtikuussa, kun lähes puolet liiton jäsenistä kokoontuu Helsingin Musiikkitaloon yhteiseen voimannäyttöön. Lämpimästi tervetuloa kaikille tapahtuman osallistujille, tehdään näistä päivistä ikimuistoiset! Tapahtumaa voi seurata myös "penkkikuorolaisena" kotisohvalta, sillä Yle Radio 1:ssä ja verkkosivuilla yle.fi/klassinen välitetään kattavasti otoksia päivien tapahtumista. Yleisradion mittava Mieskuorokevät 2013 -kokonaisuus äänestyksen, blogin ja videoanekdoottien muodossa kannattaa myös nostaa esiin omassa tiedotuksessa ja hyödyntää medianäkyvyys parhaalla mahdollisella tavalla oman kuoron hyväksi.

Näkemisiin siis 5.–7.4. Helsingissä!

toiminnanjohtajanne Aino

ps. Serenadeista puheen ollen, huomioimme tällä kertaa Talvipäivien ohjelmassa myös niiden kohteen. Tapahtumaan osallistuu aveceja ja naistoimikuntien jäseniä eri puolilta Suomea noin 400 naisen verran, joten järjestämme puolisoille oman keskustelutilaisuuden lauantaipäivänä 6.4. Musiikkitalon auditoriossa. Keskustelun avaa alustus ajankohtaisesta aiheesta. Lisätietoja on luvassa pian, seuraa tiedotustamme osoitteessa www.mieskuoro.fi sekä Facebook-sivullamme!
 

1) Talvipäivät Helsingissä 5.–7.4.2013

pe 5.4.2013
klo 18.30–21 Mieskuorokonsertti – Musiikkitalo, Camerata-sali
Kavalkadi liiton jäsenkuoroista esittäytyy. Lavalla 15 mieskuoroa aina Porista ja Torniosta saakka! Liput Lippupalvelusta, hinta toimituskuluineen 11,50–25 euroa.

la 6.4.2013
klo 10–18 Non-stop-kahvilakonsertti – Musiikkitalo, päälämpiö

klo 10.30–18.30 Koulutusta eri teemoista – Musiikkitalo, auditorio
Kiinnostaako kuoron hallinnon kehittäminen tai Toivo Kuula? Tai Eino Linnala tai naistoimikuntien toiminta? Päivän aikana järjestetään lyhyitä koulutussessioita eri teemoista, tällä kertaa myös mukaan avecit huomioiden.

klo 14–15.15 Suomen rakkain mieskuorolaulu -konsertti – Musiikkitalo, konserttisali
suora lähetys Yle Radio 1:ssä
Kaikkien aikojen rakkaimmiksi äänestettyjä mieskuorolauluja saapuu esittämään 12 SMKL:n jäsenkuoroa eri puolilta Suomea. Konsertti huipentuu 1 500 miehen suurkuoronumeroon. Liput Lippupalvelusta, hinta toimituskuluineen 16,50–35 euroa.

klo 15.45 Lauluyhtyekilpailu – Musiikkitalo, Camerata-sali
Mieskvartetit ja muut lauluyhtyeet ottavat mittaa toisistaan kilpailussa, jossa jaetaan palkintoina yhteensä 2 000 euroa. Lisäksi SMKL:n jäsenkuorojen laulajista koostuvien kvartettien kesken jaetaan Saken Kannu -kiertopalkinto. Kilpailun pakollisena teoksena on mikä tahansa laulu SMKL:n vuosi sitten julkaisemasta kokoelmasta Muuta! ohjelmistoa miesäänille. Vain tapahtuman osallistujille.

klo 19–21.15 YL 130 vuotta -juhlakonsertti – Musiikkitalo, konserttisali
suora lähetys Yle Radio 1:ssä
130-vuotias Ylioppilaskunnan Laulajat juhlii niinikään vuonna 1883 syntynyttä säveltäjämestaria, Toivo Kuulaa. YL julkaisee keväällä 2013 Kuulan mieskuoroteosten kokonaislevytyksen ja nuottikirjan. Juhlakonsertin ohjelmassa on Kuulan mestariteosten lisäksi varta vasten tilattuja kantaesityksiä. Liput Lippupalvelusta 5.3. alkaen.

klo 21.30–24 Karonkka – Musiikkitalo, päälämpiö
Vain illalliskortin etukäteen varanneille.

su 7.4.2013
klo 10–11 Juhlajumalanpalvelus – Temppeliaukion kirkko
suora lähetys Yle Radio 1:ssä
Suorana radioitavassa juhlajumalanpalveluksessa kuullaan niin rakkaimpia hengellisiä mieskuorolauluja kuin Tommi Niskalan uusi teos Kyrie mieskuorolle ja uruille. Urkurina toimii itseoikeutetusti director musices Tapio Tiitu ja saarnan pitää jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan johtajana Kirkkohallituksessa työskennellyt pastori Kai Vahtola – kuoromies hänkin.

klo 13 Suomen Mieskuoroliiton liittokokous – Ravintola Laulumiehet
Talvipäivät päättyvät perinteiseen tapaan Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen. Valtakirjojen tarkistus ja hallituksen kyselytunti alkaa jo klo 12, tervetuloa kuulemaan ja päättämään liiton toiminnasta! Kutsu liittokokoukseen on tämän jäsenkirjeen liitteenä.

Talvipäivien järjestelyistä tiedotamme tarkemmin kevään mittaan internet- ja Facebook-sivuillamme sekä osallistujille lähetettävissä infokirjeissä.

Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääyhteistyökumppanina LähiTapiola. Talvipäivien isäntäkuorona toimii Laulu-Miehet ja muina yhteistyökumppaneina Yleisradio, Töölön seurakunta, Ylioppilaskunnan Laulajat, Sulasolin Helsingin piiri ja Savonlinnan Oopperajuhlat. Viimeksimainittu taho tarjoaa jäsenistöllemme laajamittaisempaa yhteistyökumppanuutta kuorojen varainhankinnan tueksi, lue lisää tämän kirjeen liitteenä olevasta esitteestä!

2) Suomen rakkain mieskuorolaulu -äänestys

Suomen Mieskuoroliitto ja Yleisradio etsivät tänä keväänä Suomen rakkainta mieskuorolaulua. Kaikille avoin valtakunnallinen yleisöäänestys on käynnissä yle.fi/klassinen-verkkosivuilla helmikuun loppuun saakka, muista käyttää ääntäsi!
 
Suomen Mieskuoroliiton jäsenistö ehdotti viime kevään ja kesän aikana omia mieskuorosuosikkejaan julkista äänestystä varten. Asiantuntijaraati valitsi viime syksynä äänestykseen 50 laulua noin 250 ehdokkaan joukosta. Näistä teoksista äänestetään nyt Suomen kaikkien aikojen rakkainta mieskuoroteosta. Äänestyksessä mukana olevien laulujen ääninäytteisiin ja Veikko Ylikojolan kirjoittamiin esittelyteksteihin voi tutustua Ylen Elävässä arkistossa. Tämä mieskuorolaulun teemapaketti jää Ylen verkkosivuille vielä projektin päätyttyäkin.
 
Äänestä siis suosikkiteostasi 28.2.2013 mennessä! Äänestäjien kesken arvotaan Ylioppilaskunnan Laulajien ja Laulu-Miesten tuoreita levyjä sekä pääsylippuja Suomen rakkain mieskuorolaulu- ja Ylioppilaskunnan Laulajien 130-vuotisjuhlakonsertteihin 6.4.2013.

Ylen Mieskuorokevät 2013 -kokonaisuuteen sisältyy myös kaksi kertaa viikossa päivittyvä blogi ja Yle Areenassa videoanekdootteja mieskuoroista vuosien varrelta. Hanketta seurataan myös Yle Radio 1:n ja yle.fi/klassinen-verkkosivujen Kantapöytä-ohjelmassa keskiviikkoisin klo 14.

Linkkejä:
Ylen Klassinen -pääsivu, jossa ajankohtaisia nostoja aiheesta: yle.fi/klassinen
Facebook-sivut: www.facebook.com/Yleklassinen, www.facebook.com/mieskuoroliitto
Äänestyslomake: yle.fi/radio1/musiikki/rakkain_mieskuorolaulu_aanestys.html
Äänestyksen laulut Elävässä arkistossa: yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen%20koostama/Mieskuorolaulu%20on%20tunteiden%20jylh%C3%A4%C3%A4%20tulkintaa/kieli/fi
Mieskuorokevät 2013 -blogi: yle.fi/musiikki/klassinen/juttuarkisto/ylen_toimitusjohtaja_lauri_kivinen_aloittaa_mieskuorokevat_2013_-blogin_39411.html
Mieskuoroanekdootteja: areena.yle.fi/tv/1806552

3) Muista täyttää toimintalomake!

Sulasolin jäsenyhdistysten tulee vuosittain toimittaa tiedot toiminnastaan Sulasolille. Kerättyjä tietoja käytetään kertomuksissa Sulasolin ja erikoisliittojen toiminnasta. Tietojen toimittaminen tapahtuu täyttämällä sähköinen toimintalomake 28.2.2013 mennessä.

Toimintalomake SMKL:n jäsenille: ifest.fi/form/?oid=8&GUID=4cee0e5edc11dee903792407e29d6ebc

4) Uudet ruusukkeet huomionosoitusvalikoimaan

Liiton huomionosoitustuotteet laajenivat vuodenvaihteessa, kun valikoimaan lisättiin uusia ruusukkeita niin lauluvuosien alku- kuin loppupäähänkin. Kuorouran alkupuolella on aiemmin voinut saada vuosiruusukkeen vain tasakymmenistä, joten valikoiman täydennykseksi onkin nyt lisätty ruusukkeet 5 ja 15 laulajavuodesta.

Useissa kuoroissa on erityisesti viime vuosina merkittävästi kehittyneen seniorikuorotoiminnan myötä havahduttu ongelmaan: kuinka muistaa laulajaveljeä, jonka kuoroura on alkanut jopa 60 tai 70 vuotta sitten? Ratkaisuna tähän on huomionosoitusvalikoimaamme lisätty myös kultaiset erikoisruusukkeet 55–70 vuotta mieskuoroissa laulaneille.

Kuorovuosia ruusukkeiden myöntämistä varten laskettaessa otetaan huomioon SMKL:n liiton jäsenkuoroissa lauletut vuodet. Nykyään lauluvuosiin lasketaan lisäksi mukaan myös mahdolliset poikakuoroissa lauletut vuodet, joten entistä useampi on oikeutettu uusiin erikoisruusukkeisiimme. Ruusukkeen saamisen edellytyksenä säilyy edelleen liiton perusmerkin suorittaminen. Ruusukkeita voi anoa liiton verkkosivuilta (www.mieskuoro.fi) löytyvällä anomuslomakkeella.


5) Joutsenon kurssi 2013

Suosittu Joutsenon merkkilaulukurssi kerää tulevana kesänä perinteiseen tapaan yhteen innokkaita mieskuorolaisia eri puolilta Suomea. Kurssi järjestetään jälleen juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna 28.–30.6.2013 Joutsenon Opistolla. Toivotamme niin valmiit kvartetit kuin yksittäiset laulajatkin tervetulleiksi oppimaan ja hiomaan Suomen Mieskuoroliiton merkkilauluja osaavien kouluttajien opastuksella samanmielisessä ja rennossa ilmapiirissä!
 
Kurssi alkaa perjantaina 28.6. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 30.6. noin klo 15. Kurssilla paneudutaan intensiivisesti Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin, ja kurssin lopuksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Mestarimerkin suorittamiseen tähtäävää koulutusta voidaan antaa vain valmiille kvarteteille.

Kurssimaksu 240 euroa sisältää opetuksen lisäksi täysihoidon majoituksineen ja ruokailuineen Joutsenon Opistolla. Ilman majoitusta ja aamiaista kurssin hinta on 195 euroa. Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia.

Kurssille tulee ilmoittautua 19.5.2013 mennessä liiton internetsivuilla osoitteessa www.mieskuoro.fi. Lisätietoja kurssista saa SMKL:n toimistosta: Aino Herranen, puh. 010 8200 236, . Joutsenon Opistolla yhteyshenkilönä toimii Leena-Marja Virtanen, puh. (05) 6100 100.


LIITTOKOKOUS: kutsu (pdf), valtakirja (pdf)

SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAT, TEAM OPERA: esite (pdf), yhteistyösopimus (pdf)