Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2012

Helsinki, 14.2.2012

Hyvät YSTÄVÄT, juhla voi alkaa!

Hämärästi muistelen, että taitaapi olla jo toinen kerta pj-kaudellani, kun tämän vuoden ensimmäisen Suomen Mieskuoroliiton jäsenkirjeen lähettäminen osuu – täysin pyytämättä ja yllättäen – ystävänpäivälle 14.2. En ole tästä lainkaan pahoillani, koska taas on siten erinomaisen hyvä syy toivottaa Hyvää Ystävänpäivää kaikille laulajaveljille ympäri Suomenmaan!

Ystävät, jotka tukevat meitä hyvinä ja huonoina aikoina, ovat tärkeitä meille kaikille niin omassa perhe-elämässämme kuin myös työssämme ja harrastuksissamme. Monet löytävät juuri mieskuoron tai muun harrastuksen kautta ne parhaat samanhenkiset toverit, joiden kanssa ystävyys kestää läpi elämän. Ystävät tai sidosryhmät, miten niitä vaan kutsutaan, ovat tärkeitä myös instituutioille ja korporaatioille, kuten kuoroille, järjestöille ja liitoille. Toiminta muuttuisi varsin hankalaksi ja tylsäksi, mikäli ei olisi ystäväkuoroja, -kuntia, -yrityksiä tai muita tahoja, joiden kanssa yhdessä järjestää yhteiskonsertteja, -illanviettoja tai muita tapahtumia, vierailla ulkomailla tai saada rahallista tai muunlaista avustusta oman toiminnan pyörittämiseen.

Puheenjohtajana on mukava huomata, että suomalaisilla mieskuoroilla on paljon ystäviä ympärillään. Paikallisesti kuoroilla on luonnollisesti omat tukijoukkonsa, mutta lisäksi ehkäpä jopa enenevissä määrin kuorot matkustavat koti- ja ulkomailla, ja tekevät yhteisproduktioita muiden kuorojen tai yhteistyökumppaneiden kanssa. Kotimaassa kevään aikana järjestetään mm. erityinen Kuorokahakka akselilla Kokkola–Pietarsaari, perinteisiä paikallisia kvartettimestaruuskilpailuja mittelöidään mm. Länsi-Suomen neljän kaupungin kuoron ja pk-seudun akateemisen mieskuorojen kesken ja ylipäätänsä ympäri Suomen kaikuu monia yhteiskonsertteja koti- ja ulkomaisten ystävien kanssa. Esim. tänään ystävänpäivänä Porvoon tuomiokirkossa Mäntsälän Mieskuoro ja Porvoon Mieslaulajat toivottavat tervetulleiksi kaukaiset naiskuorovieraansa Japanista saakka. Mikä hienointa, mieskuorot ovat erityisen komeasti esillä tulevana kesänä pidettävissä kuorofestivaaleilla niin Kuopiossa kuin Tartossa.  

Myös Mieskuoroliiton toiminnan tähtäin on tulevassa kesässä, ja niinpä mieskuorolaiset vuosittain yhteen keräävien Talvipäivien yhtenä painopisteenä ovatkin Kuopion ja Tarton laulut, joista tuntemattomampia musiikkilautakuntamme kouluttajat äkseeraavat kuntoon tapahtuman ajan. Lisäksi Joensuussa pidettävillä Talvipäivillä julkaistaan uusi kauan odotettu viihdekokoelma, ja tarjotaan kvarteteille viihdekoulutusta alan huippujen, Teppo Salakan ja Pentti Lasasen opastuksella.

Liittokokouksessa sunnuntaina käsitellään uusi sääntöuudistusehdotus, jota liiton hallinto on valmistellut jo kahden vuoden ajan. Uudistustyötä on tehty tarkoituksella varsin verkkaisesti, jotta paitsi kaikilla hallinnon toimijoillamme (hallitus, aluevaltuusto, musiikkilautakunta), mutta myös jäsenistöllä on ollut mahdollisuus osallistua projektiin mahdollisimman avoimesti. Liittokokoukselle esiteltävä ehdotus on myös ennakkotarkastettu Patentti- ja rekisterihallituksessa talven aikana.

Tervetuloa Joensuuhun mieskuoroystäviä tapaamaan! Luvassa on painavaa asiaa ja treeniä, unohtamatta mukavaa yhdessäoloa. Nähdään Pohjois-Karjalassa – ja oikein hyvää kevättalvea kaikille!

pj-Antti
 

1) Talvipäivät Joensuussa 24.–25.3.2012

Tämänvuotiset Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivät järjestetään Joensuussa 24.–25.3.2012. Mieskuorot kerääntyvät tällä kertaa yhteen kahden tärkeän teeman merkeissä: Joensuussa on luvassa viihdemusiikkikoulutusta sekä ensikesäisten laulujuhlien yhteisohjelmiston hiomista. Tapahtumaa isännöi viime vuonna kunnioitettavat 100 vuotta täyttänyt Joensuun Mieslaulajat.

Tapahtuma alkaa lauantaina puoliltapäivin ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä liittokokoukseen. Ilmoittautuminen sulkeutuu 15.2.2012, mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella liiton toimistosta myöhemminkin.

Talvipäivien viihteellisen musiikin workshopin kouluttajana on todellinen huippunimi: viihdemusiikin saloihin yhtyeitä kouluttaa Four Cats -yhtyeestä tunnettu kvartettilaulun grand old man Pentti Lasanen. Viihdekoulutuksessa on mukana itseoikeutetusti myös liiton taiteellinen johtaja Teppo Salakka. Viihdekoulutus on suunnattu ennen kaikkea valmiille yhtyeille, jotka haluavat parantaa kevyen musiikin esitystaitojaan. Koulutukseen voivat osallistua niin kvartetit kuin muutkin lauluyhtyeet. Workshopiin otetaan enintään 6 yhtyettä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Talvipäivillä on mahdollisuus myös Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien sekä Tarton Pohjoismaisbalttilaisen mieskuorofestivaalin yhteisohjelmistojen harjoitteluun. Talvipäiviltä on kumpaankin suurtapahtumaan vain muutama kuukausi, joten Joensuussa on hyvä tilaisuus ottaa juhlaohjelmisto haltuun! Koulutukseen voi hyvin osallistua, vaikka oma kuoro ei Kuopioon tai Tarttoon matkustaisikaan. Kouluttajina toimivat SMKL:n musiikkilautakunnan jäsenet.

Lauantai-ilta huipentuu klo 19.30 kaikille tapahtumaan osallistuville kuoroille ja yhtyeille avoimeen katselmuskonserttiin, jonka tuomaristo Teppo Salakka, Pentti Lasanen ja Suomen Naiskuoroliiton puheenjohtaja Helena Toivanen antaa osallistujille palautetta saman tien karonkassa konsertin jälkeen. Katselmuskonsertissa lavalle nousee myös Talvipäivien suurkuoro, joka laulaa muutaman teoksen aikaisemmin päivällä harjoitellusta Kuopion ja Tarton laulujuhlien yhteisohjelmistosta.

Lauantaina 24.3.2012 julkaistaan lisäksi uusi kevyeen musiikkiin keskittyvä nuottikokoelma Muuta! ohjelmistoa miesäänille paikallisen kvartettikuuluisuuden Pienten Sievien voimin. Sunnuntai 25.3.2012 alkaa jumalanpalveluksella Joensuun kirkossa, josta kävellään lippukulkueena kaupungin läpi sankarihaudoille. Talvipäivät päättyvät Suomen Mieskuoroliitto ry:n varsinaiseen liittokokoukseen Joensuun Mieslaulajien Laulutalolla. Kokouksessa käsitellään sääntömääräisten asioiden lisäksi liittohallituksen esitys liiton sääntöjen muuttamiseksi. Liittokokouskutsu, valtakirja ja sääntömuutosehdotus lähetetään varsinaisille jäsenkuoroille (ei jäsenkuoron yhteydessä toimiville seniorikuoroille tai tutustumisvuosikuoroille)  jäsenkirjeen liitteenä.

Talvipäiville ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella, johon löytyy linkki liiton nettisivuilta www.mieskuoro.fi. Tapahtumaan osallistuvien kokonaisten kuorojen osallistumismaksu on laulajien määrästä riippumatta 150 euroa, yksittäisten ilman kokonaista kuoroa osallistuvien laulajien osallistumismaksu on 20 euroa. Osallistumismaksu sisältää koulutuksen sekä vapaan pääsyn katselmuskonserttiin. Ruokailuista veloitetaan erikseen: lauantain lounaan hinta on 8 euroa ja illalliskortti karonkkaan 24 euroa henkilöä kohti.

Talvipäivien osallistujille on varattu majoituskiintiö Sokos Hotel Vaakunasta. Huoneiden hinnat ovat 1 hh 72 €/vrk ja 2 hh 92 €/vrk, lisävuode 20 €/vrk (2 hh). Varaukset viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa tunnuksella Joensuun Mieslaulajat: puh. 020 1234 600 tai .

Lisätietoja tapahtuman sisällöstä ja aikataulusta on liiton nettisivuilla osoitteessa smkl.sulasol.fi/tapahtumat/talvipaivat-2012/!

2) Uusi nuottikokoelma keskittyy kevyempään ohjelmistoon


Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivillä julkistetaan SMKL:n uusi nuottikokoelmaMuuta! ohjelmistoa miesäänille. Kokoelma pyrkii tarjoamaan uusia käyttökelpoisia mieskuorosovituksia kevyemmästä musiikista niin kokonaisten kuorojen kuin kvartettienkin käyttöön. Mukana on 15 kappaletta monipuolisesti eri kevyen musiikin alueilta aina kansanlauluista Nightwishiin ja iskelmäklassikoista Ultra Brahan.

Kokoelma on myynnissä Talvipäivillä ja tilattavissa ennakkoon liiton toimistosta hintaan 20 euroa/kpl (+ postitse toimitettavissa tilauksissa toimituskulut, sis. alv 9 %). Ennakkotilaushinta koskee jäsenkuorojen ja niiden laulajien 25.3.2012 mennessä tekemiä tilauksia, ja lisäksi yli 20 kappaleen tilauksista saa tuttuun tapaan 10 % alennuksen. Kokoelman normaalihinta on jäsenille 23 euroa ja muille 28 euroa kappaleelta.

3) Joutsenon perus- ja taitomerkkilaulukurssi 29.6.–1.7.2012

Perinteinen Joutsenon perus- ja taitomerkkilaulukurssi kerää jälleen ensi kesänä yhteen innokkaita mieskuorolaisia eri puolilta Suomea. Kurssi järjestetään tuttuun tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla 29.6.–1.7.2012 Joutsenon Opistolla. Niin valmiit kvartetit kuin yksittäiset laulajatkin ovat tervetulleita perehtymään Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin kouluttajien opastuksella samanmielisessä ja rennossa ilmapiirissä.
 
Kurssi alkaa perjantaina 29.6. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 1.7. noin klo 15. Kurssilla paneudutaan intensiivisesti Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin, ja kurssin lopuksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Osallistujien kiinnostuksesta riippuen kurssilla voidaan myös tutustua mestarimerkkilauluihin. Mestarimerkin suorittamiseen tähtäävää koulutusta voidaan kuitenkin antaa vain valmiille kvarteteille.

Kurssimaksu 230 euroa sisältää opetuksen lisäksi täysihoidon majoituksineen ja ruokailuineen Joutsenon Opistolla. Ilman majoitusta ja aamiaista kurssin hinta on 185 euroa. Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia.

Kurssille voi ilmoittautua helmikuun lopulta alkaen SMKL:n internetsivuilla (www.mieskuoro.fi) sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta tai puhelimitse liiton toimistoon (puh. 010 8200 236). Ilmoittautumisaika kurssille päättyy 20.5.2012. Ilmoittautumista varten tarvitaan seuraavat tiedot:
- nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
- laskutusosoite
- stemma
- aiemmin suoritetut merkit (perus-, taito- tai mestarimerkki)
- mitä merkkikokonaisuutta haluaa harjoitella kurssilla
- erityisruokavaliot
 
Lisätietoja kurssista saa SMKL:n toimistosta: Aino Herranen, puh. 010 8200 236, . Joutsenon Opistolla yhteyshenkilönä toimii Leena-Marja Virtanen, puh. (05) 6100 100.

 

4) Täytä Sulasolin toimintakertomuslomake 27.2.2012 mennessä

Sulasolin jäsenkuoroja pyydetään jälleen ilmoittamaan toimintatietonsa vuodelta 2011 Sulasolin toimintakertomusta varten 27.2.2012 mennessä. Myös tutustumisvuosikuorojen ja pääkuoron yhteydessä toimivien seniorikuorojen tulee toimittaa tiedot edellisvuoden toiminnastaan. Lomakkeella kysytään muun muassa tietoja kuoron harjoituksista, esiintymisistä sekä osallistumisesta koti- ja ulkomaisiin tapahtumiin. Toimintakertomuslomakkeet löytyvät Sulasolin nettisivuilta www.sulasol.fi/jasenille/ajankohtaista/.