Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2018

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 23.5.2018


Aurinkoinen tervehdys laulajaveljet!

Mieskuorojen toimintavuosi on kohta taputeltu ja on aika siirtyä viettämään kesäkautta. Laulua kesästäkään ei tarvitse puuttua, siihen loistavan tilaisuuden tarjoaa mm. liiton järjestämä merkkilaulukurssi Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Monen laulajan kesän laululliseen kohokohtaan ehtii vielä ilmoittautua mukaan, jos tuo on päässyt kevätkiireiden keskellä unohtumaan.

Viime viikonloppuna liiton aluevaltuusto ja liittohallitus kokoontuivat yhteiseen suunnitteluviikonloppuun, jossa yhtenä isona asiana pohdittiin liiton hallintorakenteita ja erityisesti aluevaltuuston tehtävää, olemassaolon tarkoitus ja sitä myöten toiminnan mielekästä organisointia. Alueellinen näkyvyys ja kuuluvuus liiton ja jäsenkuorojen välillä on tärkeää, ja monet aluevaltuutetut tekevätkin tämän eteen äärimmäisen hienoa työtä. Kiitos siitä teille kaikille aktiivisille. 

Toimintaa aluevaltuuston osalta täytyy kuitenkin kehittää, kaikilla alueilla aktiivisuus ei ole aina niin korkealla tasolla kuin sen toivoisi olevan, ja ehkä jossain määrin nykymuotoinen hallintoelin kaipaakin pientä ajanmukaistamista ja byrokratian tuuletusta. Tätä suunnittelua ja mahdollisia uudistuslinjauksia työstetään eteenpäin liittohallituksen tasolla.

Hallinnon suunnitteluseminaarissa käsiteltiin kolmen työryhmän työskentelyssä liiton tärkeimpiä kehitysteemoja. Näistä haluan nostaa yhden tällä kertaa päällimmäiseksi: yritysyhteistyön. Olemme kevään aikana onnistuneet saamaan liitolle kaksi yritystukijaa: sukkatehdas Teseman sekä vaatekauppaketju Kekäleen. Tesemalta liiton myyntituotevalikoimaan onkin nyt ilmestynyt kukkosukat, ehdoton lisä jokaisen esiintymisasuun.

Kekäle taas on useammalla kivijalkaliikkeellä sekä valtakunnallisesti palvelevalla äärimmäisen hyvin toimivalla nettikaupalla varustettu suomalainen vaateliikeketju. Liiton yhteistyön myötä jäsenkuoroilla on mahdollisuus hankkia erittäin kilpailukykyiseen hintaan esiintymisasuja Kekäleen kautta. Kannattaakin miettiä, tarvitsisiko kuoro uudet esiintymispuvut tai esim. käytössä kuluneet kauluspaidat uudistuksen. Kekäleen mainos on tämän kirjeen liitteenä, suosittelen tutustumaan siihen ja kaupan tarjontaan!

Lopuksi haluan vielä muistuttaa kaikkia kuorojamme ilmoittamaan syksyn koelaulupäivämäärät liiton toimistoon tai suoraan liiton Facebook-sivulle. Tiedossa on jälleen perinteinen Laulukauden avaus -kampanja elokuussa, jolla luonnollisesti haetaan näkyvyyttä mieskuorolaululle sekä kuorojen koelauluille.
Ja myöskään ei pidä unohtaa syksyn päätapahtumaamme Oktoberfestiä Tampereella 6.10. Tapahtuma on avoin kaikille jäsenkuoroille ja edullisella 30 euron pääsylipulla pääsee nauttimaan laulusta, yhdessäolosta, oluesta ja Oktoberfest-ruuasta. Kaiken kruunaa asiaankuuluva saksalaishenkinen torvimusiikki. Tiedossa onkin jo useampi kuoro, joka on päättänyt lähteä Tampereelle juhlimaan. Jos ei kesällä Joutsenossa nähdä, niin viimeistään lokakuussa Tampereella.


Aurinkoista ja lämmintä kesää toivottaen,


Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry


1) Suomen Mieskuoroliiton jäsenkysely

Liittomme selvittää vielä näin kesän kynnyksellä jäsenkuorojen nykytilannetta ja liiton palveluvalikoiman merkitystä jäsenkuoroille. Näitä kysymyksiä varten on avattu jäsenkysely, joka on avoinna 31.5.2018 saakka. Toivomme vastauksia ennen kaikkea kuorojen hallintoväeltä mutta myös rivikuorolaisilta, ja samasta kuorosta vastaajia voi olla useita. Mielipiteesi on meille erittäin tärkeä, jotta voimme kehittää liiton toimintaa ja palvella jäsenkuorojamme entistä paremmin. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 5-10 minuuttia. Vastauksia analysoidaan kesän ja syksyn aikana, ja niitä hyödynnetään liiton toimintasuunnitelman valmistelussa ja strategian toteuttamisessa vuodesta 2019 alkaen.

Tähän kyselyyn 31.5.2018 mennessä vastanneet saavat 25 % alennuksen liiton tuotevalikoimasta alennuskoodilla JÄSEN25. Alennus ei koske anottavia huomionosoituksia (ansiomerkit, elämäntapamerkit, standaarit), laulajamerkkejä tai vuosiruusukkeita. Alennuskoodin voi käyttää joko kuoro- tai henkilökohtaiseen tilaukseen, ja yksi tilaaja voi käyttää koodin vain kerran yhteen tilaukseen. Alennuskoodi on voimassa 30.6.2018 mennessä tehtyihin tilauksiin.

Kyselyyn pääset tästä linkistä: https://goo.gl/forms/MNp1hffTGUFONyNH2 


2) Suositulla Joutsenon Taidekesän merkkilaulukurssilla 28.6.–1.7.2018 vielä tilaa!


Suomen Mieskuoroliiton merkkilaulukurssin ilmoittautumista on jatkettu 28.5.2018 saakka tai niin kauan kuin tilaa riittää. Kurssin järjestetään yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa osana Joutsenon Taidekesää. Tervetuloa mukaan nauttimaan kesästä ja oppimaan uutta hyvässä seurassa Joutsenon Opiston idyllisissä maisemissa!
 
Merkkilaulukurssi alkaa torstaina 28.6.2018 klo 15 ja päättyy sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Merkkilaulukurssilla on mahdollisuus liiton perus-, taito- ja mestarimerkkiohjelmiston harjoitteluun sekä tenttisuorituksiin. Kouluttajina toimivat Anneli Julén, Mari Sillanpää ja Visa Yrjölä. Lisäksi kurssien aikana laulutunteja antaa arvostettu kontratenori ja laulupedagogi Teppo Lampela. Samaan aikaan Joutsenon Opistolla järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi.

Perus- ja taitomerkkikoulutukseen ovat lämpimästi tervetulleita niin yksittäiset laulajat kuin kokonaiset kvartetitkin, ja mahdollisuus kvartetissa harjoitteluun pyritään järjestämään isomman ryhmän lisäksi erityisesti kurssin päätteeksi tenttiin tähtääville. Mestarimerkkikokonaisuus on lähtökohtaisesti suunnattu vain kvarteteille, mutta mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan kvartetteja kootaan myös eri puolilta Suomea saapuvista yksittäisistä laulajista - tiedustele tästä mahdollisuudesta lisää liiton toimistosta!

Kurssista saa eniten irti, jos stemmat ovat jo tuttuja kuoron piirissä tai stemmalevyiltä harjoiteltuina, mutta kurssille voi myös tulla vasta opettelemaan lauluja ilman tenttiaikeita tai kertaamaan jo aiemmin suoritettua laulukokonaisuutta. Kurssi on avoin kaikille, mutta vain Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen laulajat voivat osallistua merkkitenttiin.

Kurssin hinta on täysihoidolla 379 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 335 euroa (hinta ei sisällä Teppo Lampelan yksityislaulutunteja, joista veloitetaan niille osallistuvilta erikseen 40 euroa/30 min). Kurssin ilmoittautumista on jatkettu 28.5.2018 saakka sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/nk4tyw6IvRhAv8Lc2 


3) Laulukauden avaus käynnistää mieskuorojen syksyn

Mieskuorojen laulukausi käynnistyy jälleen kesätauon jälkeen alkusyksystä, ja kuorot etsivät samalla myös uusia laulajia riveihinsä. Liitto avustaa jäsenkuorojaan tiedotuksessa valtakunnallisella Laulukauden avaus -kampanjalla, joka keskittyy tulevana syksynä pääosin Facebookiin. Toivomme, että jäsenistömme on jälleen aktiivisesti mukana luomassa positiivista pöhinää mieskuoroteeman ympärille!

Valtakunnallinen kuorotiedote -video https://youtu.be/ErJnfnvi8Qo on jälleen jäsenkuorojen käytettävissä elo-syyskuussa. Liiton Facebook-sivulle www.facebook.com/mieskuoroliitto/ voi myös lähettää tietoja oman kuoron koelauluista, potentiaalisille uusille laulajille suunnatuista kuorokouluista tai muuta kuoron jäsenhankintaan toteutettua materiaalia vaikkapa videoiden ja kuvien muodossa. Tule mukaan rummuttamaan laulukausi käyntiin!


4) Oktoberfest 6.10.2018 Tampereella


Liitto järjestää ensi syksynä Tampereella Suomen äänekkäimmän Oktoberfestin päätapahtuman yhteistyössä Mieskuoro Laulajien kanssa. Tapahtuma toteutetaan lauantai-iltana 6.10.2018 klo 18 alkaen, ja tapahtumapaikkana on Mieskuoro Laulajien Laulumaja (Takojankatu 1).
Suomen äänekkäintä Oktoberfestiä vietetään perinteiseen tapaan ruuan, juoman, mieskuorolaulun ja hyvän seuran merkeissä. Mukaan voi tulla yksin tai isommalla porukalla ja ilman muuta kaikki mieskuorolaulusta kiinnostuneet avecit, ystävät ja tuttavat ovat tervetulleita mukaan!

Osallistumismaksu tapahtumaan on 30 euroa/hlö, sisältäen sisäänpääsyn sekä Oktoberfest-tunnelmiin sopivaa ruokaa ja juomaa. Tapahtuman osallistujat voivat myös ostaa laulua vauhdittamaan viime syksynä ilmestyneen Juomalauluja II -nuottikokoelman 19 euron kappalehintaan. Ruoan, juoman ja nuotit saa siis yhteensä vain 49 eurolla!

Tapahtumaan ilmoittaudutaan 16.9.2018 mennessä sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://goo.gl/forms/xKvRUryR0PpdliJv2 Lisätietoja tapahtumasta ja muun muassa hotellimajoituksesta kauempaa saapuville täydennetään lähiaikoina tapahtumasivulle www.mieskuoro.fi/tapahtumat/oktoberfest2018/ Lämpimästi tervetuloa mukaan mieskuorosyksyn äänekkäimpään juhlaan!

Oktoberfest-tapahtuman voi myös järjestää omalla paikkakunnalla tilaisuuteen sopivassa ravintolassa tai kapakkakierroksena. Tampereen tapahtumaa voi lisäksi seurata kotisohvalta, lisätietoja videolähetyksestä on luvassa syksyllä!


5) Mestarimerkin suoritusmahdollisuus 31.10.2018 Espoossa

Mahdollisuus Suomen Mieskuoroliiton mestarimerkin suorittamiseen järjestetään ensi syksynä Espoossa keskiviikkona 31.10.2018. Tenttitilaisuus on avoin kaikille Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen laulajille, jotka hallitsevat mestarimerkkikokonaisuuden laulut suoritusohjeissa esiteltyjen vaatimusten mukaisesti ja ovat aiemmin suorittaneet liiton perus- ja taitomerkin. Tenttiin voivat osallistua myös yksittäiset laulajat.

Tenttiin tulee ilmoittautua liiton toimistoon 8.10.2018 mennessä sähköpostitse tai puhelimitse 010 8200 236. Samalla liiton toimistoon tulee toimittaa myös valinnaisten mestarimerkkitasoisten laulujen nuotit hyväksyttäviksi. Tenttiin osallistujat hyväksytään stemmoittain ilmoittautumisjärjestyksessä; koska tentti suoritetaan kvarteteittain, joissakin stemmoissa voi olla enemmän tilaa kuin toisissa. Tenttipäivän aikataulu, paikka ja suorituskvartetit ilmoitetaan osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Mikäli omassa kuorossasi on suunnitteilla mestarimerkin suoritus isommalla joukolla ja haluatte järjestää oman tenttitilaisuuden, ota hyvissä ajoin yhteyttä liiton toimistoon käytännön järjestelyistä sopimiseksi.


6) Seuraavat Talvipäivät Keski-Uudellamaalla 8.–10.3.2019

Seuraavat Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivät järjestetään Keski-Uudellamaalla 8.–10.3.2019. Luvassa on erityisesti hallintoväelle suunnattua ohjelmaa seminaarin muodossa sekä edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi. Lisätietoja tapahtuman sisällöstä, tapahtumapaikasta, aikataulusta ja osallistumismaksuista tiedotamme alkusyksyllä, mutta päivämäärät kannattaa merkitä jo kalenteriin! Seuraa Facebook-sivuamme ja vuoden 2019 Talvipäivien tapahtumasivua: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat2019/ 


7) Toukokuun jäsentarjous: uusi Crescendo-adressi vain 12 euroa/kpl!


Toukokuun jäsentarjouksenamme on liiton myyntituotevalikoiman uutuus, Crescendo-adressi vain 12 euroa/kpl (norm. 15 euroa). Tänä keväänä ilmestynyt uusi adressimme soveltuu niin onnitteluihin kuin surunvalitteluihin, ja se on tavanomaisesta poiketen toteutettu vaakasuuntaisena. Vähäeleisen tyylikkään adressin kuvituksena on taiteilija Esa Riipan liitollemme vuonna 2010 tekemä grafiikkatyö Crescendo ja painotyön on toteuttanut Painotalo Varteva Oy Vaasassa. Uusi adressi on nyöritetty ja siinä on erillinen viivoitettu sisälehti ilman valmista tekstiä. Adressi ja hintaan sisältyvä valkoinen kirjekuori on pakattu yksittäin sellofaaniin. Adressin tuotto käytetään Suomen Mieskuoroliiton toiminnan hyväksi.

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.5.2018 mennessä tehtyihin tilauksiin. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.


8) EU:n uusi tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018

EU:n uutta tietosuoja-asetusta ryhdytään soveltamaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen käsittelyyn. Monet periaatteet säilyvät ennallaan, mutta tietosuoja-asetus tuo myös uusia tietosuojaa ja henkilötietojen käsittelyä koskevia velvoitteita, joihin rekisterinpitäjien ja henkilötietojen käsittelijöiden on valmistauduttava. Asetus koskee myös kuorojen jäsen- ja muita henkilörekistereitä.

Henkilötietojen käsittely edellyttää aina laista löytyvää käsittelyperustetta. Yhdistysten osalta käsittelyperusteena on sopimus: henkilön liittyessä esimerkiksi kuoron jäseneksi syntyy henkilön ja kuoron välille sopimus, joka sallii henkilötietojen käsittelyn sopimuksen (jäsenyyden) täytäntöön panemiseksi. Käsittely tulee rajata vain yhdistyksen toiminnan kannalta välttämättömiin henkilötietoihin – tarpeetonta tietoa ei tule kerätä. 

Sulasol on antanut vastikään ohjeistuksen jäsenyhdistyksilleen henkilötietojen käsittelystä iFest-jäsenrekisterissä, joka on Sulasolin, erikoisliiton, alueellisen piirin ja kuoron yhteisrekisteri. Ohjeistus on lähetetty kaikille Sulasolin jäsenyhdistysten puheenjohtajille, sihteereille ja taiteellisille johtajille, ja tämä ohjeistus löytyy kokonaisuudessaan myös Sulasolin verkkosivuilta: https://sulasol.fi/jasenille/jasenrekisteri/informaatiota-eun-tietosuoja-asetuksesta-sulasolin-jasenyhdistyksille/ 


9) Sävelten siivin Itämerelle – Sulasolin jäsenedut Viking Linella

Muistathan, että Sulasolin jäsenenä matkustat Punaisilla laivoilla etuhintaan. Alennukset koskevat niin ryhmä- ja kokousmatkoja, ryhmien reittimatkoja kuin jäsenten vapaa-ajan matkoja. Lisätietoja varaamisesta www.vikingline.fi/sulasol Tutustu ja varaa merielämys musiikin ystävälle sovitettuun hintaan!


10) Suomen Mieskuoroliiton jäsenille 15 % alennus WellO2-hengitysharjoituslaitteesta

Suomen Mieskuoroliitto ja äänen huoltoon soveltuvaa WellO2-hengitysharjoituslaitetta valmistava Hapella Oy:n ovat tehneet yhteystyösopimuksen. Suomen Mieskuoroliiton jäsenet saavat 15 % alennuksen WellO2-laitteen verkkokaupassa voimassa olevasta hinnasta ja lisäksi yli 10 kappaleen kertatilaukseen yhden laitteen kaupan päälle. Jäsenedun saat, kun hankit laitteen Hapella Oy:n verkkokaupasta shop.wello2.com syöttämällä koodin SMKL2017 Kupongit-kenttään. Samalla tuet Suomen Mieskuoroliiton toimintaa. Lue lisää: www.wello2.com !


11) Toimiston kesäaukioloajat

Liiton toimisto on suljettu kesäloman vuoksi 9.7.–19.8.2018. Lisäksi toimisto on suljettu Joutsenon kurssien järjestelyiden vuoksi 27.6.–2.7.2018. Mikäli haluatte anoa merkkejä tai ruusukkeita toimitettavaksi vielä ennen kesälomaa, kannattaa se tehdä 20.6.2018 mennessä. Muut tuotetilaukset ehtivät vielä toimitukseen heinäkuussa, kun tilauksen tekee liiton toimistoon 4.7.2018 mennessä. 

Aurinkoista kesää kaikille mieskuoroille!


Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)
Yhteistyökumppanimme Kekäleen liite (pdf)