Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 2 / 2018

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 9.4.2018

Hyvät lauluveljet,

Kiitos vielä kerran kaikille Mikkelin Talvipäivien osallistujille sekä erityisesti isäntäkuoro Mikkelin Mieslaulajille. Kuten jo ennakkoon hehkutin, Talvipäivillä oli todella paljon osallistujia, yli 250, ja muutenkin ne olivat mitä hienoin kokonaisuus.

Talvipäivien hallinnon seminaarissa keskustelimme kolmesta teemasta: kuorokouluista, kuorojen jäsenkyselyistä sekä viestinnästä. Kuorokouluja on kuluneen vuoden aikana kokeiltu hyvällä menestyksellä monella paikkakunnalla. Seminaarissa kuulimme Porvoon Mieslaulajien kokemuksia kuorokouluista, ja sunnuntaina liittokokouksessa julkistettiin Äänekkäimmän Ämpärin saaja: kuoronjohtaja Anna Pöyhönen, joka menestyksekkäästi yhdessä Mieskuoro Kuopio-Kvartetin kanssa polkaisi kuorokoulutoiminnan käyntiin viime vuonna. 

Jos omassa kuorossa mietitte jäsenhankintaa ja ette tällaista kuorokoulua ole vielä kokeilleet, suosittelen vahvasti sitä kokeilemaan. Sen verran menestyksekkäitä eri toteutukset tästä ovat olleet. Ohjeet kuorokoulun toteuttamiseksi julkaistiin Sulasol-lehden numerossa 3/2017, ja sen voi lukea sähköisenä täältä: https://sulasol.fi/sulasol-lehti/ 


Yksi mieskuorokeskustelun vakioteemoista on ”miten saada nuoria miehiä mukaan kuoroon”. Tämä teema liittyy vahvasti kuorokouluihin, mutta on myös aina vakiona esiin nouseva keskustelunavaus. Talvipäivien aikana tuli tästä puhuttua monen kuoron edustajan kanssa, ja jotenkin minulle jäi se kuva, että aina ei ole selvää se, mikä nuoria miehiä kiinnostaa mieskuorotoiminnassa. Ja toki jo nuoren miehen määritelmässäkin on paljon heittoa: hallinnon seminaarissa jossain puheenvuorossa määriteltiin nuoreksi mieheksi 70- tai 80-luvulla syntyneet, joissain kuoroissa nuori mies -käsite kattaa lähinnä alle 25-vuotiaat. Itse vuonna 1979 syntyneenä kuulun tuon ensimmäisen määritelmään mukaisesti nuoriin miehiin (kiitos siitä!). Omassa taustakuorossani, Polyteknikkojen Kuorossa, olen taas jo siirtynyt seniorikaartiin, koska kohta 39-vuotias nyt ei vaan enää ole mikään kovin nuori, enemmänkin ”vanha pieru”, kuten sanonta PK:ssa kuuluu. 

Mutta oli nuori mies sitten määritelty minkä tahansa mukaan, on erittäin tärkeä miettiä, millä näitä nuoria miehiä saadaan mukaan kuoroon. Yhtenä keinona näissä vakiokeskusteluissa nousee aina esiin kevyen musiikin sovittaminen mieskuorojen käyttöön ja siten harrastuksen tekeminen houkuttelevammaksi ”nuorisolle”. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun Suomen Mieskuoroliittoa on pyydetty sovittamaan ja julkaisemaan jokin juuri nyt pinnalla oleva poppisbiisi. Itse en todellakaan pidä tätä oikeana keinona. En usko, että kovin moni nuori mies innostuu mieskuoroharrastuksesta sen takia, että pääsee laulamaan (jonkun muun mielestä hänelle sopivaa) kevyttä musiikkia mieskuorosovituksina. Tuskin kovin moni alle 25-vuotias laulaja liittyisi mieskuoroon, koska tarjolla ”kuumimman hitit ja parhaimmat biisit” mieskuoroversioina. Jannika B ja Robin mieskuorosovituksina? Ei todellakaan.
Tähän väitteeseen tukea löytyi Talvipäivien lauluyhtyekilpailusta. Mukana oli muutamia nuoremmista laulajista koostuneita yhtyeitä, ja heidän ohjelmistonsa ei koostunut tsuuba-daabasta, vaan hienosti ja tunnelmallisesti tulkitusta, haastavasta ohjelmistosta, joka oli enemmän kallellaan taidemusiikkiin kuin pop-musiikkiin.


Mikä sitten saa nuoret miehet mukaan kuoroihin?

Vastaus on: korkeatasoinen, haasteita ja hienoja kokemuksia tarjoava musiikin ja taiteen tekeminen. Oma sukupolveni ja sitä nuoremmat ovat käyneet läpi monipuoliset mahdollisuudet harrastaa musiikkia jo pienestä lapsesta alkaen, ja monella nuorella on taskussaan kasa tutkintoja musiikkiopistosta harrastuksen ”sivutuotteena”. Heille korkealaatuinen, tavoitteellinen ja asiaankuuluvalla vakavuudella tehty taidemusiikki on se juttu, joka kiinnostaa harrastamisessa. Toki kvartetilla tai kuorolla voi joskus laulaa kevyempää ohjelmistoa, mutta kyllä se tärkein ydin on nimenomaan korkeatasoisen musiikin tekemisessä, ei kevyessä humpassa.

Näitä ajatuksia voi lähteä kokeilemaan vaikkapa kuorokoulussa. Ottakaa kuorokouluun ohjelmistoon musiikkia laidasta laitaan, ja löytäkää sitä kautta kontakti oman alueen laulamisesta kiinnostuneisiin nuoriin miehiin.


Jatkan mielelläni keskustelua tästä (ja muistakin) aiheista mieskuoroaktiivien Facebook-palstalla: www.facebook.com/groups/mieskuoroaktiivit . Ja ennen kaikkea toivotan kaikille menestyksekästä kevättä!


Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry


1) Uutisia liittokokouksesta 25.3.2018

Suomen Mieskuoroliiton sääntömääräinen liittokokous pidettiin Talvipäivien yhteydessä 25.3.2018 Mikkelissä. Edustettuna oli kaikkiaan 26 liiton jäsenkuoroa 30 edustajan voimin.

Liittokokouksen yhteydessä hyväksyttiin liiton strategia vuosille 2018–2020. Strategia on kokonaisuudessaan luettavissa liiton verkkosivuilla: www.mieskuoro.fi/toiminta/strategia 

Liiton puheenjohtajana valittiin yksimielisesti jatkamaan kolmannelle kaksivuotiskaudelle Tomi-Pekka Niukkanen (Vantaa). Taiteellisena johtajana jatkaa kaksivuotiskaudesta jäljellä olevan vuoden Paavo Hyökki (Espoo). Liittohallituksen jäseniksi valittiin lisäksi Pekka Horttanainen (Kontiolahti), joka nimettiin liittohallituksen järjestäytymiskokouksessa jatkamaan myös liiton varapuheenjohtajana, Pekka Koskenkorva (Pori), Pekka Mattila (Muhos), Antti Torpo (Tampere) ja Rainer Vainionkulma (Espoo) sekä uutena Antti Ilmavirta (Lappeenranta).

Suomen Mieskuoroliiton aluevaltuustoon valittiin seuraavaksi toimikaudeksi seuraavat henkilöt:  
Etelä-Karjala - Reijo Siitonen (uusi)
Etelä-Pohjanmaa - Hannu Malkamäki 
Etelä-Savo - Kari Muhonen
Helsinki - Hannu Puisto (uusi)
Häme - Yrjö Heimonen
Keski-Pohjanmaa - Hannu Pajunpää
Keski-Suomi - Juha Vantila
Kymenlaakso - Tapio Lehtinen 
Lappi - Markku Lahdenperä (uusi)
Oulu - Pekka Mattila 
Pirkanmaa - Simo Hautamäki
Pohjois-Karjala - Jorma Gröhn
Pohjois-Savo - Mikko Holopainen
Päijät-Häme - Juha Määttä
Satakunta - Johannes Tiusanen 
Uusimaa - Juhani Juutilainen
Varsinais-Suomi - Jorma Hermonen (uusi)
ylioppilaskuorot - Antti Ilmavirta (uusi)

Liittohallitus nimitti järjestäytymiskokouksessaan liiton musiikkilautakuntaan taiteellisen johtajan Paavo Hyökin lisäksi edellisen vuoden musiikkilautakunnan jäsenet Saara Aittakumpu (Helsinki), Anneli Julén (Riihimäki) ja Visa Yrjölä (Helsinki) sekä uusina edustajina Kristian Heberg (Kempele) ja Mari Sillanpää (Kokkola).

Liiton jäsenmaksu päätettiin pitää vuonna 2019 ennallaan 10,50 eurossa jäsenkuoron henkilöjäsentä kohden, lisäksi seniori- ja opiskelijajäsenten on mahdollista anoa jälkikäteen palautuksena 50 % alennus jäsenmaksusta. Liitto kuuluu edelleen yhteispohjoismaiseen mieskuoroliittojen kattojärjestöön Nordisk Sangerforbundiin.

Liittokokouksen yhteydessä jaettiin lisäksi Vuaren Kukkoo -kiertopalkinto vuonna 2017 suoritetuista liiton laulajamerkeistä. Palkinto myönnettiin Lahden Mieskuorolle. Lisäksi julkistettiin Äänekkäimmän Ämpärin saaja vuodelle 2018. Palkinnon sai Mieskuoro Kuopio-Kvartetin entinen johtaja Anna Pöyhönen tunnustuksena kuorokoulukonseptin kehittämisestä.


2) Perinteiset Joutsenon mieskuorokurssit järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa

Perinteiset Joutsenon mieskuorokurssit valtaavat jälleen Joutsenon Opiston 27.6.–1.7.2018. Osana Joutsenon Opiston Taidekesää järjestettävät kurssit sisältävät edellisvuotiseen tapaan merkkilauluja, kuoronjohtoa sekä edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodin ja konsertin.

Merkkilaulukurssi alkaa torstaina 28.6.2018 klo 15 ja päättyy sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Merkkilaulukurssilla on mahdollisuus liiton perus-, taito- ja mestarimerkkiohjelmiston harjoitteluun sekä tenttisuorituksiin. Perus- ja taitomerkkiryhmiin voivat osallistua yksittäiset laulajatkin, mestarimerkkikokonaisuus on lähtökohtaisesti suunnattu vain valmiille kvarteteille. Kouluttajina toimivat Guido Ausmaa, Anneli Julén, Mari Sillanpää ja Visa Yrjölä.

Kuoronjohtokurssi alkaa myös torstaina 28.6.2018 klo 15 ja päättyy sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Kuoronjohtokurssi on tulevana kesänä suunnattu erityisesti vasta-alkajille ja vähän käytännön kokemusta kuoronjohdosta keränneille, esimerkiksi kuorojen varajohtajille. Kurssilla käsitellään kuoronjohdon perusteita, kuten lyöntikaavoja, äänenantoja ja teosten harjoittamista. Kouluttajana kurssilla on kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa toimiva Markus Yli-Jokipii.

Lisäksi kurssien aikana laulutunteja antaa arvostettu kontratenori ja laulupedagogi Teppo Lampela.

Merkkilaulu- ja kuoronjohtokurssien hinta on täysihoidolla 379 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 335 euroa. Ilmoittautuminen kursseille päättyy 20.5.2018 sähköisillä lomakkeilla liiton verkkosivujen kautta: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/joutsenonkesa2018 

Edustuskuoro Liiton Miehet aloittaa oman periodinsa jo keskiviikkona 27.6.2018 klo 15. Periodi huipentuu konserttiin lauantaina 30.6.2018 klo 19 Joutsenon kirkossa ja päättyy yhtä aikaa muiden mieskuorokurssien kanssa sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Edustuskuoroa johtaa liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Liiton Miesten harjoitusperiodin hinta täysihoidolla on 399 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 345 euroa. 

Liiton Miehissä laulaa tällä hetkellä 26 laulajaa eri puolilta Suomea aina Helsingistä Ouluun ja Porista Joensuuhun. Liiton Miesten harjoitusperiodille osallistumisen edellytyksenä on hyväksytty koelaulu. Ennen Joutsenon kesäperiodia järjestetään vielä yksi koelaulutilaisuus keskiviikkona 16.5.2018 klo 19–21 Espoossa. Koelauluun tulee ilmoittautua viimeistään 9.5.2018. Lue lisää ja ilmoittaudu: www.mieskuoro.fi/toiminta/liiton-miehet 


3) Liiton tuotevalikoimaan uusi Crescendo-adressi


Suomen Mieskuoroliiton tuotevalikoimaan saatiin tänä vuonna jo toinen uusi tuote kukkosukkien rinnalle: uusi adressi, joka soveltuu niin onnitteluihin kuin surunvalitteluihin. Samalla aiemmat adressit poistuvat myynnistä. Adressin hinta on 15 euroa/kpl.
  
Adressi on tavanomaisesta poiketen toteutettu vaakasuuntaisena. Sen kuvituksena on taiteilija Esa Riipan liitollemme tekemä grafiikkatyö Crescendo vuodelta 2010 ja painotyön on toteuttanut Painotalo Varteva Oy Vaasassa. Uusi adressi on nyöritetty ja siinä on erillinen viivoitettu sisälehti ilman valmista tekstiä. Adressi ja hintaan sisältyvä valkoinen kirjekuori on pakattu yksittäin sellofaaniin. Adressin tuotto käytetään Suomen Mieskuoroliiton toiminnan hyväksi.


4) Huhtikuun jäsentarjous: Mestarimerkkilaulut -25 % alennuksella!

Huhtikuussa jäsentarjouksenamme on keväänvihreä Mestarimerkkilaulut -25 % alennuksella eli vain 21 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 28 euroa, muille 33 euroa). Lisäksi yli 20 kappaleen tilauksiin 10 % lisäalennus!

Liiton merkkilaulukokonaisuuden huipentava Mestarimerkkilaulut ilmestyi yksissä kansissa ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Viime keväänä kokoelmasta otettiin toinen painos, ja samalla laululistaan tehtiin yksi muutos ja korjattiin painovirheitä. Kokoelma sisältää 22 mieskuoroteosta, jotka soveltuvat mestarimerkkitenttiin tähtäävien laulajien lisäksi mainiosti myös kuoroille monipuoliseen konserttikäyttöön. Koko laululistan löydät täältä: www.mieskuoro.fi/tuotteet/merkkilaulut  

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 1.5.2018 mennessä tehtyihin tilauksiin. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.


5) Seniorijäsen- ja opiskelija-alennukset anottava 30.4.2018 mennessä

Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 10,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat voivat saada 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan lasketa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Vuoden 2018 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 30.4.2018 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi jäsenmäärä ja kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. Anomukset tulee toimittaa liiton toiminnanjohtajalle Aino Herraselle joko sähköpostitse tai postitse Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla yli 65-vuotiaita, ja lisäksi kuoron tulee tarvittaessa anoa Sulasolilta senioristatus ennen jäsenmaksualennusten myöntämistä. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.


6) Tulevaisuusrahaston kevään apurahat haettavina 30.4.2018 saakka

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan "apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin.

Seuraava hakuaika Tulevaisuusrahaston apurahoille päättyy 30.4.2018. Sähköinen hakulomake löytyy liiton verkkosivuilta: www.mieskuoro.fi/toiminta/tulevaisuusrahasto . Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen ja poikakuoron ulkomaanmatkaan. Tuen suuruus on enintään 1 000 euroa/saaja ja sitä voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt.


Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)