Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2018

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 

Helsinki, 19.1.2018

Hyvä mieskuoroväki!

Oikein mukavaa vuoden 2018 alkua kaikille! Tämäkin vuosi on jälleen varustettu täyteen mielenkiintoisilla mieskuorotapahtumilla. Keväällä maaliskuussa järjestetään perinteiset Talvipäivät Mikkelissä ja syksyllä on tiedossa jälleen kaikille mieskuoroille yhteinen Oktoberfest-tapahtuma, tänä vuonna entistä isompana, äänekkäämpänä ja laulurikkaampana tapahtumana.

Vuosi 2017 oli meille mieskuorolaulajille yhtä suurta isänmaallista juhlaa, tältä pohjalta onkin hienoa suunnata eteenpäin uuteen vuoteen, kun mieskuorolaulu on sopivasti saanut julkisuutta erilaisten konserttien ja tapahtuminen yhteydessä. Kannattaa hyödyntää tuo viime vuonna saatu hyvä näkyvyys myös laulajarekrytoinneissa!

Viime vuoden loppupuolella Sulasol-lehdessä esiteltiin kuorokoulu-konseptia, jonka avulla jäsenkuorojen on mahdollista edistää uusien laulajien saamista mukaan mieskuoroon. Konseptia on nyt jo ehditty kokeilla muutamalla paikkakunnalla ympäri Suomea ja tulokset ovat olleet todella hyviä; kuorokoulun kautta kuoroon on saatu läjäpäin uusia lauluharrastuksesta innostuneita miehiä. Kuorokoulu-konseptin toteutuksista ja niiden onnistumisista onkin tarkoitus keskustella lisää mm. tulevilla Talvipäivillä.

Suomen Mieskuoroliiton vuotuiset Talvipäivät ovat kiistatta vuoden kohokohta. Talvipäivillä mieskuorolaiset ympäri Suomen kokoontuvat yhteen, tänä vuonna kisataan lauluyhtyekilpailussa, johon myös poikakuorolaulajat ovat tervetulleita. Edellisen lauluyhtyekilpailun voiton veikin oululaisista pojista koostunut kvartetti. Löytyykö voittaja tällä kertaa mieskuorolaulajista vai poikakuorolaisista, jää nähtäväksi kilpailuun Mikkelissä. Kannustankin kaikkia laulajia miettimään, jos oma kvartetti tai lauluyhtye olisi innostunut lähtemään kisaamaan; tai jos kuorosta löytyisi lauluyhtyeellisen verran kilpailuvietillä varustettuja miehiä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että juuri kvartettilaulu ja erityisesti kvartetilla kisaaminen ovat eniten laulutaitoa kehittäviä harjoitusmenetelmiä. Ja onhan toki voittaminen tai sen tavoittelu kutkuttavaa!

Talvipäivien ohjelmassa on toki paljon muutakin kuin lauluyhtyekilpailu. Ohjelma alkaa jo perjantai-iltana, jatkuu lauantaina päivällä mm. kuorojen hallintoväelle ja -aktiiveille suunnatulla lyhyellä seminaarilla ja toki huipentuu lauantai-iltana gaalakonserttiin ja sen jälkeiseen lauluntäyteiseen karonkkaan! Yhtenä helmenä gaalakonsertissa pääsemme myös kuulemaan edustuskuoromme Liiton Miesten laulua. Talvipäivien sunnuntai päätetään liittokokoukseen, jossa linjataan jälleen liiton viralliset suuntaviivat tuleville vuosille, tällä kertaa käsittelyssä on mm. liiton uusi strategiadokumentti.
 
Lauletaan tämäkin vuosi railakkaasti, hyvää lauluvuotta kaikille toivottaen, 

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry 


1) Ilmoittautuminen Mikkelin Talvipäiville päättyy 31.1.2018

Ilmoittautuminen Mikkelin Talvipäiville 23.–25.3.2018 päättyy tammikuun lopussa, joten päätös osallistumisesta kannattaa tehdä viimeistään nyt! Mukaan kutsutaan ennen kaikkea kokonaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä, mutta myös yksittäiset laulajat ja kuorojen hallintoväki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Mikkelin keskeinen sijainti junaradan varrella mahdollistaa saapumisen tapahtumaan helposti lähes mistä päin Suomea vain. Talvipäivät järjestetään pitkästä aikaa Itä-Suomessa, joten erityisesti lähiseutujen kuorojen kannattaa nyt hyödyntää tämä mahdollisuus! 

Talvipäivien keskuspaikkana on Konserttitalo Mikaeli (Sointukatu 1). Tapahtuman alustava aikataulu:

Pe 23.3.2018

klo 19 Mikkelin kaupunginorkesterin konsertti (liput varattavissa erikseen)

Musica Serena
Juha Kangas, kapellimestari
Kalle Randalu, piano
 
Peteris Vasks: Musica Serena
W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 14 KV 449
Franz Schubert: Tyttö ja kuolema, sov. jousiorkesterille

Väliajalla suurkuoron laulutervehdys

klo 21.30 Vapaamuotoinen mieskuoroillanvietto, Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli 

La 24.3.2018

klo 10-12 Lauluyhtyekilpailun soudcheckit

klo 10-17 Osallistuvien kuorojen vapaamuotoisia esiintymisiä

klo 12-15 Lauluyhtyekilpailu

klo 14-16 Jäsenkuorojen hallintoväen tapaaminen

klo 17-18.45 Gaalakonsertin soundcheck (kokonaiset kuorot ja suurkuoronumerot)

klo 19-21 Mieskuorogaala

Lauluyhtyekilpailun parhaimmistoa ja palkintojenjako
Talvipäiville osallistuvia kuoroja
Edustuskuoro Liiton Miehet, joht. Paavo Hyökki
Talvipäivien suurkuoro

klo 21.30 Karonkka

Su 25.3.2018

klo 12 Liittokokous, Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli 

Mieskuorogaalan suurkuoronumeroina kuullaan Toivo Kuulan Nuijamiesten marssi, Leevi Madetojan Hän kulkevi kuin yli kukkien, Olavi Pesosen sovitus Kun poijat ne raitilla sekä Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni. Näistä lauluista kaksi ensiksimainittua lauletaan tervehdyksenä myös perjantai-iltana kaupunginorkesterin konsertin väliajalla. Mieskuorokaronkassa puolestaan riittää laulettavaa uudesta Juomalauluja II -kokoelmasta, joka kannattaa hankkia omaksi viimeistään tapahtuman myyntipisteeltä! 

Talvipäivien ilmoittautuminen päättyy 31.1.2018 sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://goo.gl/forms/5tDiBRqyIYoHMcly2 . Talvipäivien osallistumismaksu on 69 euroa henkilöltä ja siihen sisältyy koko lauantaipäivän ohjelma, ruokailut (lounas ja karonkkaillallinen) sekä vapaa pääsy lauluyhtyekilpailun yleisöön ja gaalakonserttiin. Myös avecien ja muun matkaseuran osallistumismaksu on 69 euroa. Perjantai-illan kaupunginorkesterin konserttiliput ovat varattavissa erikseen alennushintaan 18 euroa. Sunnuntain liittokokoukseen osallistuminen on veloituksetonta jäsenkuorolta saadun valtakirjan toimittaneille. Liittokokouskutsu ja valtakirjapohja liiton varsinaisille jäsenyhdistyksille ovat tämän jäsenkirjeen liitteenä.

Talvipäivien ohjelmaan kuuluvan lauluyhtyekilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii liittomme musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén ja muina jäseninä Jussi Chydenius ja Teppo Lampela. Lauluyhtyekilpailu on suunnattu niin perinteisille mieskvarteteille kuin myös muunlaisille miehistä tai pojista koostuville yhtyeille, joissa on 3–8 pääsääntöisesti kukin omaa stemmaansa laulavaa laulajaa. Kilpailussa jaetaan palkintoina kaikkiaan 2 000 euroa, lisäksi palkitaan mm. paras poikayhtye ja paras tulkinta liiton Kauniit ja rohkeat- ja Nousu ja tuho -nuottikokoelmiin sisältyvistä teoksista.

Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä ja ilmoittautuminen päättyy 31.1.2018. Mikäli yhtyeen laulajat haluavat osallistua myös Talvipäivien muuhun ohjelmaan, on heidän ilmoittauduttava erikseen Talvipäivien ilmoittautumislomakkeen kautta ja osallistumismaksu on sama 69 euroa kuin muillekin osallistujille. Kilpailun säännöt löytyvät kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat-2018/lauluyhtyekilpailu/saannot/   

Verkkosivuiltamme löytyy myös tietoja Sokos Hotel Vaakunan ja Kyyhkylän Kartanon majoituksista ja ilmoittautumisesta: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat-2018/. Nähdään Mikkelissä maaliskuussa! 

Liiton edellisessä lauluyhtyekilpailussa Oulussa 2016 palkitut yhtyeet. Kuva: Tomi Tanayama.


2) Perinteiset Joutsenon mieskuorokurssit järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa

Perinteiset Joutsenon mieskuorokurssit valtaavat jälleen Joutsenon Opiston 27.6.–1.7.2018. Osana Joutsenon Opiston Taidekesää järjestettävät kurssit sisältävät edellisvuotiseen tapaan merkkilauluja, kuoronjohtoa sekä edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodin ja konsertin.

Merkkilaulukurssi alkaa torstaina 28.6.2018 klo 15 ja päättyy sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Merkkilaulukurssilla on mahdollisuus liiton perus-, taito- ja mestarimerkkiohjelmiston harjoitteluun sekä tenttisuorituksiin. Perus- ja taitomerkkiryhmiin voivat osallistua yksittäiset laulajatkin, mestarimerkkikokonaisuus on lähtökohtaisesti suunnattu vain valmiille kvarteteille. Kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja muut kokeneet mieskuorojen johtajat.

Kuoronjohtokurssi alkaa myös torstaina 28.6.2018 klo 15 ja päättyy sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Kuoronjohtokurssi on tulevana kesänä suunnattu erityisesti vasta-alkajille ja vähän käytännön kokemusta kuoronjohdosta keränneille, esimerkiksi kuorojen varajohtajille. Kurssilla käsitellään kuoronjohdon perusteita, kuten lyöntikaavoja, äänenantoja ja teosten harjoittamista.

Merkkilaulu- ja kuoronjohtokurssien hinta on täysihoidolla 379 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 335 euroa. Ilmoittautuminen kursseille päättyy 20.5.2018 sähköisillä lomakkeilla liiton verkkosivujen kautta: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/joutsenonkesa2018 .

Edustuskuoro Liiton Miehet aloittaa oman periodinsa jo keskiviikkona 27.6.2018 klo 15. Periodi huipentuu konserttiin lauantaina 30.6.2018 klo 19 Joutsenon kirkossa ja päättyy yhtä aikaa muiden mieskuorokurssien kanssa sunnuntaina 1.7.2018 klo 15. Edustuskuoroa johtaa liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Liiton Miesten harjoitusperiodin hinta täysihoidolla on 399 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 345 euroa. 

Liiton Miesten harjoitusperiodille osallistumisen edellytyksenä on hyväksytty koelaulu, koelaulutilaisuuksia järjestetään ennen Joutsenon periodia vielä ainakin Mikkelissä Talvipäivien yhteydessä 25.3.2018 sekä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan vielä huhti-toukokuussa 2018 ennen kurssien ilmoittautumisajan päättymistä. Ota yhteyttä liiton toimistoon, mikäli kiinnostusta koelauluihin on!


3) Liiton tuotevalikoima laajeni kukkosukilla

Saimme uuden vuoden alkajaisiksi liiton tuotevalikoimaan uuden tuotteen: kukkosukat. Hopeanharmaalla liiton logolla varustetut mustat sukat on valmistettu suomalaisen Teseman tehtaalla Nurmeksessa ja ne ovat laadukkaat 60 asteen konepesun kestävät pukusukat (75 % merssipuuvillaa, 20 % polyamidia ja 5 % elastaania). Kukkosukat sopivatkin pisteeksi i:n päälle jokaiseen esiintymisasuun!

Sukkia on saatavilla koot 40–42, 43–45 ja 46–48. Yhden sukkaparin hinta on 10 euroa, yli 20 parin tilauksiin 10 % alennus. Toimitamme yhden parin sukkia veloituksetta sukkatilauksesta kiinnostuneiden kuorojen yhteyshenkilöille näytteeksi tilausten keräämistä varten. Ota yhteyttä liiton toimistoon, mikäli kuorossanne on kiinnostusta sukkien tilaamiseen!

Tesema on Suomen Mieskuoroliiton yhteistyökumppani vuoden 2018 ajan. Lue lisää yrityksestä: www.tesema.fi 

4) Muutoksia liiton tuotehintoihin 1.2.2018 alkaen

Liiton tuotehintoja tarkistetaan hieman vastaamaan tuotteiden hankintakustannuksia. Uudet hinnat ovat voimassa 1.2.2018 alkaen saapuneisiin tilauksiin. Vielä tammikuun ajan tehdyt tilaukset toimitetaan vanhoin hinnoin, joten kannattaa toimia nopeasti, mikäli vaikkapa kuoron nuottikokoelmakaappi kaipaa täydennystä!


Seuraavien tuotteiden hinnat muuttuvat:

Perusmerkkilaulut, Taitomerkkilaulut, Muuta! ohjelmistoa miesäänille, Hartaita lauluja II, Joululauluja II, Juomalauluja II: uusi jäsenhinta 24,-/kpl (aiemmin 23,-, muille 29,-)

Stemmalevyt: uusi jäsenhinta 17,-/kpl (aiemmin 15,-, muille 22,-)

Perusmerkki: uusi hinta 27,-/kpl (aiemmin 25,-)

Jäsenmerkki: uusi hinta 6,50/kpl (aiemmin 6,-)

Ansiomerkki: uusi hinta 47,-/kpl (aiemmin 45,-)

Erityisansiomerkki: uusi hinta 67,-/kpl (aiemmin 65,-)

Muiden liiton tuotteiden hinnat säilyvät toistaiseksi ennallaan.


5) Toimintalomakkeet vuodelta 2017 täytettävä tammikuun loppuun mennessä

Sulasolin jäsenyhdistysten on jälleen aika täyttää toimintalomakkeet kuluneen vuoden osalta. Suomen Mieskuoroliiton jäsenyhdistykset täyttävät lomakkeen osoitteessa http://ifest.fi/form/?oid=8&GUID=fd466c6a1ed0ec1c73561121f6d8bee1 Täytättehän lomakkeen 31.1.2018 mennessä!

Sulasol ja erikoisliitot tarvitsevat lomakkeilla kysyttäviä tietoja toimintakertomuksiinsa. Liittojen toimintakertomukset ovat tärkeitä dokumentteja, joilla osoitamme toimintamme aktiivisuutta esim. toiminta-avustuksista päättävälle opetus- ja kulttuuriministeriölle. On siis ensiarvoisen tärkeää, että kaikki Sulasolin jäsenyhdistykset täyttävät toimintalomakkeet.Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)

Liittokokousvaltakirja (pdf / doc)