Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2017

Jäsenkirje lähetetään automaattisesti liiton jäsenkuorojen puheenjohtajille, taiteellisille johtajille ja sihteereille iFest-jäsenrekisterin tietojen mukaisesti. Jäsenkirjeen voi myös tilata postituslistan kautta suoraan omaan sähköpostiin. Tilaa jäsenkirje tästä linkistä: http://goo.gl/forms/2NyX2zPNKSlTPOjo1 


Helsinki, 23.1.2017

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Vuosi 2017 on Suomi 100 -juhlien kautta merkittävä vuosi myös suomalaisille mieskuoroille. Monen kuoron ohjelmisto nostaa maamme historiaa esiin musiikin kautta, sekä osaltaan luo tunnelmaa juhlivalle kansalle. Uskallan väittää, että varmasti jokainen suomalainen mieskuoro esittää Finlandian kuluvan vuoden aikana, samoin monen kuoron ohjelmistossa on myös Kullervo-sinfonia. Kajautetaan siis yhdessä sinivalkoiset sävelet ilmoille pitkin vuotta. Keräämme liitossa yhteistä kalenteria kuorojen juhlatapahtumista. Tässä kirjeessä on myöhempänä tietoa, miten tapahtumia voi ilmoittaa meille.

Kuluvana vuonna jatketaan viime vuonna innostuneella otteella aloitettua liiton kehitystyötä. Keskiössä tässä työssä ovat mm. liiton vision ja strategian kirkastaminen ja uudelleentekeminen. Tätä työtä tehdään nyt liiton hallinnon sisällä liittohallituksen ja aluevaltuuston voimin, ja väliraportti työskentelystä annetaan tulevilla Talvipäivillä. Tähän luonnollisesti liittyy kysymys siitä, miksi kehitystyötä ja uudistusta ylipäätänsä tehdään? Jokainen löytää tähän varmasti omakohtaisen vastauksen, mutta itse näen, että liiton tulee jatkuvasti kehittyä eteenpäin. Haasteenamme on jäsenkuorojen ikärakenne, laulajamäärät ja jossain määrin myös toimintaedellytykset. Nyt kirkastamme liiton strategiaa, jolla tuetaan jäsenkuorojen toimintaedellytyksiä.

Suoria vinkkejä, uusia ajatuksia ja hyviä neuvoja kuorojen toiminnan ja toimintaedellytysten kehittämiseen on tarjolla tulevilla Talvipäivillä, jotka järjestetään maaliskuun alussa Tallinnassa. Aiempien Talvipäivien kokemuksen ja palautteen perusteella sisältöä ja sen esitysmuotoja on kehitetty entistä paremmiksi ja antoisimmiksi. Talvipäiville onkin lähdössä matkaan n. 100 mieskuoroaktiivin joukko. Tilaa on vielä muutama hajapaikka, joten jos osallistumisilmoittautuminen on jäänyt tekemättä, vielä saattaa löytyä paikka; lisätietoja tästä myös tässä kirjeessä myöhempänä.

Lopuksi haluan kannustaa kaikkia mieskuorolaisia pitämään aktiivisesti ääntä omasta tekemisestään. Suomi 100 -juhlavuosi on täynnä toinen toistaan hienompia tapahtumia ja jos joskus, niin nyt on mieskuorojen hetki pönöttää lavalla kohottamassa Suomi-henkeä. Muistakaa markkinoida konserttejanne ja tilaisuuksianne aktiivisesti ja monipuolisesti!


Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja


1) Muutama paikka vapaana Talvipäiväristeilylle 4.–5.3.2017!


Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivä-risteilyllä Helsingistä Tallinnaan 4.5.3.2017 on vielä muutama paikka vapaana. Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 31.1.2017 saakka tai niin kauan kuin paikkoja on jäljellä! Osallistujia on jo noin 100 eri puolilta Suomea, joten tapahtumassa on loistava tilaisuus oppia uutta, vaihtaa ajatuksia ja pitää hauskaa mieskuoroseurassa. Seminaarimatkalla on erityisesti jäsenkuorojemme hallintoväelle ja taiteellisille johtajille suunnattua ohjelmaa. Asiaa riittää muun muassa strategiatyöstä, tekijänoikeuksista, uusista sähköisistä työkaluista sekä kuoronjohtajien palkkauksesta. 

Talvipäivien osallistujien on mahdollisuus vierailla paikallisten kuorojen konsertissa lauantai-iltana. Lisäksi Talvipäivien osallistujat voivat tavata veljesliittomme Eesti Meestelaulu Seltsin väkeä sunnuntaiaamuna. Talvipäiville saapuvien avecien on mahdollista viettää aikaa lauantaipäivän seminaarin aikana Tallink Spa & Conference Hotelin kylpyläkeskuksessa. Kylpylässä on mahdollisuus lisämaksua vastaan myös etukäteen varattaviin erilaisiin hoitoihin. Lisätietoja tapahtuman tarkemmasta ohjelmasisällöistä ja aikatauluista löytyy verkkosivuiltamme osoitteessa www.mieskuoro.fi/tapahtumat/talvipaivat2017 sekä Facebookissa! 


2) Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien ilmoittautumisaikaa jatkettu 31.1.2017 saakka!

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien ilmoittautumisaikaa on jatkettu 31.1.2017 saakka. Vielä ehtii siis mukaan juhlimaan Hämeenlinnaan 12.–14.5.2017! Laulu- ja soittojuhlille on ilmoittautunut jo yli 2 800 osallistujaa noin 120 kuorosta, ja tapahtuma onkin yksi suurimmista Suomi 100 -tapahtumista Kanta-Hämeen alueella. Mieskuorolaisia on mukana lähes 900, tämänhetkisen osallistujalistan löydätte täältä: www.laulujuhlat.fi/ilmoittautuminen/osallistujat Tällä osallistujajoukolla maamme eturivin kuoronjohtajien luotsaamat suurkuoroteokset, kuten avajaisten Venematka ja Suomen laulu sekä pääjuhlan Nuijamiesten marssi ja Finlandia, tulevat olemaan huikeita elämyksiä!

Kaikkien kuorojen on myös mahdollista esiintyä tapahtumassa omalla ohjelmistollaan. Esiintymismahdollisuudet ulottuvat kirkkokonsertista kapakkakierrokseen ja ulkoilmakeikasta illalliskonserttiin. Lisäksi tapahtuman ohjelmaan sisältyy maamme huippukuorojen ja -lauluyhtyeiden konsertteja, pistäytymiskoulutuksia sekä yhteistä hauskanpitoa muun muassa karonkan muodossa.

Tapahtuman osallistumismaksu on Sulasolin jäsenille 45 euroa henkilöltä sisältäen nuottivihkon, osallistujapassin, vapaan pääsyn lähes kaikkiin tilaisuuksiin (osaan varattava lippu erikseen) ja paikan päällä jaettavan osallistujamateriaalin. Lue lisää ja tule mukaan juhlahumuun: www.laulujuhlat.fi/ilmoittautuminen 


3) Edustuskuoro Liiton Miehet kootaan kevään aikana

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoron Liiton Miesten ensimmäinen harjoitusperiodi ja konsertti järjestetään Joutsenon kesäkurssien yhteydessä 28.6.–2.7.2017 Joutsenon Opistolla. Noin 20–30 laulajan edustuskuoroon etsitään maalis–huhtikuussa järjestettävissä koelauluissa taitavia uudesta mieskuoro-ohjelmistosta kiinnostuneita kuorolaulajia, jotka kykenevät omien stemmojen itsenäiseen harjoitteluun. Ensimmäisen periodin ohjelmistossa on myös tuttua ohjelmistoa Taito- ja Mestarimerkkilauluista. Edustuskuoron johtajana toimii itseoikeutetusti liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki

Edustuskuoro on mainio mahdollisuus aktiivisille mieskuorolaisille, jotka kaipaavat lisää haasteita harrastukseensa oman kuoron toiminnan rinnalle. Myös mieskuorojen taiteelliset johtajat ovat lämpimästi tervetulleita kokemaan tasokasta mieskuorolaulua rivistä käsin. Liiton Miehiin valittavan laulajan koko kuoro hyötyy laulajan kehittyessä ja oppiessa uutta, joten suosittelemme lähettävän kuoron osallistuvan mahdollisuuksien mukaan myös koelaulusta ja harjoitusperiodista syntyviin kustannuksiin.

Liiton Miesten koelaulut järjestetään neljällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Koelauluihin tulee ilmoittautua sähköisellä lomakkeella https://goo.gl/forms/6M8X9RhwwV9foDQP2 viimeistään kaksi viikkoa ennen koelaulupäivää, ja koelaulutilaisuus järjestetään vain, jos ilmoittautuneita on riittävästi. Koelaulut järjestetään kullakin paikkakunnalla sijainniltaan keskeisessä paikassa, tarkka paikka ja kunkin kokelaan oma koelauluaika tiedotetaan ilmoittautuneille viimeistään viikkoa ennen koelaulupäivää. Koelauluihin osallistuminen on maksutonta, matkakustannuksista vastaa kukin kokelas itse.

Liiton Miesten koelaulut:
Oulu 26.3.2017 klo 12–16 (ilm. viim. 12.3.2017)
Tampere 5.4.2017 klo 17–21 (ilm. viim. 22.3.2017)
Kuopio 9.4.2017 klo 15–19 (ilm. viim. 26.3.2017)
Espoo 12.4.2017 klo 17–21 (ilm. viim. 29.3.2017)

Mikäli laulaja tulee koelaulussa valituksi Liiton Miehiin, sitoutuu hän myös samalla osallistumaan kuoron ensimmäiseen harjoitusperiodiin ja konserttiin Joutsenon Opistolla 28.6.–2.7.2017. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Periodin hinta on 395 euroa majoituksella ja täysihoidolla, 325 euroa ilman majoitusta ja aamiaisia. Lisäksi kurssilla laulettavasta ohjelmistosta veloitetaan pieni nuottimaksu, ja osallistujilla tulee olla myös käytössään liiton merkkilaulukirjat. Tavoitteena on, että Liiton Miehet kokoontuu jatkossakin liiton tapahtumien yhteydessä.


4) Joutsenon kesäkursseilla perinteiseen tapaan myös kuoronjohtoa ja merkkilauluja

Liiton Miesten lisäksi Joutsenon Opistolla järjestetään ensi kesänäkin koulutusta kuoronjohdon ja merkkilaulujen tiimoilta. Perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla pidettävien kesäkurssien kesto pitenee tänä vuonna molempien kurssien osalta yhdellä päivällä: kuoronjohtokurssi alkaa jo keskiviikkona ja merkkilaulukurssi torstaina. 

Merkkilaulukurssilla 29.6.–2.7.2017 on tuttuun tapaan mahdollisuus liiton perus-, taito- ja mestarimerkkilaulujen harjoitteluun sekä tenttisuorituksiin. Perus- ja taitomerkkikoulutukseen voivat osallistua myös yksittäiset laulajat, mestarimerkkikokonaisuus on lähtökohtaisesti suunnattu vain valmiille kvarteteille. Kurssin kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja muut mieskuorojen johtajat. Kurssi alkaa torstaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Kurssin hinta on täysihoidolla 375 euroa ja ilman majoituksia ja aamiaista 315 euroa. Kurssille tulee ilmoittautua 28.5.2017 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/iciutcUshdIW8lYU2 

Kuoronjohtokurssilla 28.6.–2.7.2017 on luvassa koulutusta sekä vasta-alkajille että jo kuorojen kanssa työskennelleille johtajille. Harjoiteltava ohjelmisto on kokonaisuudessaan mieskuorolauluja: peruskurssin ohjelmisto valitaan liiton Perusmerkkilauluista ja jo kokemusta hankkineille johtajille suunnatun taitokurssin ohjelmisto Taito- ja Mestarimerkkilauluista. Taitokurssin kouluttajana toimii Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki, peruskurssilla opiskelijoita kouluttaa puolestaan Sulasolin taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Kuoronjohtokurssin hinta on täysihoidolla 395 euroa ja ilman majoituksia ja aamiaista 325 euroa. Kurssille tulee ilmoittautua 28.5.2017 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/BKScSLU0OYPpxqqh1

Kuva Kalevi Inki 2015


5) Uusissa nuottijulkaisuissa keskitytään kevyempään ohjelmistoon

Suomen Mieskuoroliitto julkaisee vuoden 2017 aikana kaksi uutta nuottijulkaisua, joissa keskitytään kevyeen mieskuorolle tai -kvartetille sävellettyyn ja sovitettuun ohjelmistoon. Suomi 100 -juhlavuosi huomioiden molemmat julkaisut sisältävät pelkästään suomalaista musiikkia. Ensimmäinen julkaisuista ilmestyy jo Talvipäivillä 4.3.2017, ja sen teemana on nainen. Toinen julkaisuista ilmestyy syyskuussa, kerromme siitä lisää myöhemmin!

Maaliskuussa Talvipäivillä ilmestyvä julkaisu sisältää neljä laulua:
säv. ja san. Markku Pihlaja: Ihanainen
säv. ja san. Ismo Sajakorpi, sov. Saima Hyökki: Tankeros Love
säv. ja san. Ilja Teppo, sov. Olli Hurskainen: Kauneusihanteet
säv. ja san. Aki Sirkesalo, sov. Matti Kallio: Naispaholainen

24-sivuisen julkaisun myyntihinta on 12 euroa, ja sen minimitilausmäärä on kvartetillinen eli 4 kpl. Talvipäiviin eli 5.3.2017 saakka julkaisu on myynnissä ennakkotilaushintaan 10 euroa/kpl! Lisäksi yli 20 kpl tilauksista 10 % lisäalennus. Julkaisun ostamalla saa myös linkin äänitteisiin, joilla laulut ovat kuunneltavissa sekä kokonaisuudessaan että erikseen stemmoittain sähköisessä muodossa.


6) Mestarimerkkilaulut uudistuu kokoelman 2. painoksessa

Suomen Mieskuoroliiton Mestarimerkkilaulujen vuonna 2009 ilmestynyt 1. painos on loppuunmyyty. Uudistettu 2. painos ilmestyy alkuvuoden 2017 aikana. Samalla mestarikokonaisuuteen tehdään myös yhden laulun muutos: nro 12 Liljankukka kullankeltainen (Paavo Heininen) vaihtuu Juuso Vanosen sovitukseen Lasse Mårtensonin klassikosta Laiskotellen. Tämän lisäksi uuteen painokseen on korjattu painovirheitä. Julkaisun jäsenhinta säilyy uuden painoksen ilmestyttyä ennallaan 28 eurossa (muille kuin jäsenille 33 euroa).

Siirtymäaika uuteen painokseen on vuoden 2017 loppuun saakka, ja tänä aikana mestarimerkkitentteihin käy lauluista kumpi tahansa, Liljankukka kullankeltainen tai Laiskotellen. Laiskotellen-laulun irtonuotti on myös ostettavissa Sulasolin nuottimyymälästä 2,50 euron kappalehintaan. Tiedotamme Mestarimerkkilaulujen uuden painoksen ilmestymisestä julkaisuaikataulun tarkentuessa.


7) Merkit ajan tasalle ja Suomi 100 -juhlatilaisuudet liiton verkkosivuille!

Suomi 100 -juhlavuosi ja sen mukanaan tuomat erilaiset tilaisuudet on hyvä syy tarkistaa ja päivittää kuorolaisten merkit ajan tasalle. ”Kuoro organisaationa on monella tapaa riippuvainen laulajistaan. Ei pelkästään laulajina, vaan myös kuoron eteen työtä tekevinä työmyyrinä. Oman kuoron työmyyriä kannattaa huomioida ja palkita myös muulloin kuin kuoron juhlavuosina.” Näin kirjoitti Tomi-Pekka Niukkanen jäsenkuorojen puheenjohtajille syksyllä osoittamassaan kirjeessä. Totta on, että kiitos ja sopiva huomionosoitus auttavat jaksamaan ja innostavat tekemään työtä oman kuoron hyväksi. 

Kuoron hallinnossa ansiokkaasti toimineille aktiiveille voi anoa liiton ansiomerkkiä ja vähintään 25 vuotta liiton jäsenkuorossa laulaneelle elämäntapamerkkiä. Suomi 100 -juhlavuosi on myös hyvä hetki laulajamerkkien suorittamiseen, ne kun ovat edellytyksenä vuosiruusukkeiden ja ansiomerkkien myöntämiselle. Suomen Mieskuoroliiton merkkeihin ja merkkiohjesääntöön voi tutustua tarkemmin liiton verkkosivuilla: www.mieskuoro.fi/tuotteet/huomionosoitukset 

Muistattehan, että Suomen Mieskuoroliitto kerää verkkosivuilleen jäsenkuorojensa Suomi 100 -juhlatapahtumia: www.mieskuoro.fi/tapahtumat/suomi100 . Omat juhlatapahtumat saa liiton verkkosivuille lähettämällä tapahtuman tiedot sähköpostilla liiton toimistoon:


8) Tammikuun jäsentarjous: jäsenmerkki merkiksi liiton jäsenyydestä!

Tammikuussa voi hankkia merkiksi liiton jäsenyydestä jäsen- eli arkimerkin vain 5 euron kappalehintaan. Tilaus kannattaa nyt tehdä kerralla vaikka koko kuorolle, sillä yli 10 kappaleen tilauksista saa vielä 10 % lisäalennuksen (4,50 euroa/kpl)! 

Jäsenmerkkiä voi toisen nimityksensä arkimerkin mukaisesti käyttää kaikissa sellaisissa tilaisuuksissa, joissa ei kanneta ansiomerkkejä tai ruusukkeita. Esimerkiksi pikkutakin liepeessä on usein valmistajan oma logopinssi, jonka tilalle jäsenmerkki mainiosti sopii. Merkkien siirtämisen vaivaltakin säästyy, kun tilaa kerralla useamman jäsenmerkin eri takkeja varten!

Tarjous on voimassa viimeistään 31.1.2017 tehtyihin tilauksiin. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään painon mukaan määräytyvät postikulut. Jäsenmerkin normaalihinta on 6 euroa/kpl, ja sitä myydään ainoastaan liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille.


9) Seniori- ja opiskelijakuoroille mahdollisuus alennukseen myös SMKL:n jäsenmaksusta

Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 9,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat voivat saada 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan lasketa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Vuoden 2017 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 31.3.2017 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi jäsenmäärä ja kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. 

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla 65 vuotta täyttäneitä, ja lisäksi kuoron tulee tarvittaessa anoa Sulasolilta senioristatus ennen jäsenmaksualennusten myöntämistä. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.


10) Vielä ehtii täyttää toimintalomakkeen vuodelta 2016

Sulasolin jäsenyhdistysten on jälleen aika täyttää toimintalomakkeet viime vuoden osalta. Myös kaikki Suomen Mieskuoroliiton jäsenyhdistykset ovat saaneet Sulasolilta pyynnön lomakkeen täyttämiseksi vuodenvaihteessa. Mikäli yhdistyksenne ei ole vielä täyttänyt toimintalomaketta, sen ehtii vielä tehdä 31.1.2017 mennessä. Mikäli kuoron yhteydessä toimii seniorikuoro, joka on liiton seniorijäsen, tulee lomake täyttää erikseen seniorikuoron osalta.

Sulasol ja Suomen Mieskuoroliitto tarvitsevat lomakkeilla kysyttäviä tietoja toimintakertomuksiinsa. Liittojen toimintakertomukset ovat tärkeitä dokumentteja, joilla osoitamme toimintamme aktiivisuutta esim. toiminta-avustuksista päättävälle opetus- ja kulttuuriministeriölle. On siis ensiarvoisen tärkeää, että kaikki Sulasolin jäsenyhdistykset täyttävät toimintalomakkeet.

Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen toimintalomake: 


11) Suomen Mieskuoroliiton jäsenille 15 % alennus WellO2-hengitysharjoituslaitteesta!

Suomen Mieskuoroliitto ja äänen huoltoon soveltuvaa WellO2-hengitysharjoituslaitetta valmistava Hapella Oy:n ovat tehneet yhteystyösopimuksen. Suomen Mieskuoroliiton jäsenet saavat 15 % alennuksen WellO2-laitteen verkkokaupassa voimassa olevasta hinnasta ja lisäksi yli 10 kappaleen kertatilaukseen yhden laitteen kaupan päälle. Jäsenedun saat, kun hankit laitteen Hapella Oy:n verkkokaupasta shop.wello2.com syöttämällä koodin SMKL2017 Kupongit-kenttään. Samalla tuet Suomen Mieskuoroliiton toimintaa. 

Lisätietoa WellO2-laitteesta oheisesta liitteestä sekä www.wello2.com !