Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 5 / 2014

Helsinki, 24.11.2014

Hyvä mieskuoroväki!


Kirjoitan tätä tervehdystä kotimatkalla Sulasolin liittokokouksesta Seinäjoelta. Liittokokouksen voi sanoa olleen monella tavalla käänteentekevä Sulasolin historiassa. Meille rakas ja tärkeä kattojärjestömme on jo pitkään ollut uudistamisen tarpeessa niin talouden kuin muutenkin toiminnan ja rakenteen suhteen. Kuluneen kahden vuoden aikana Sulasolin liittohallitus on aloittanut mittavan työn järjestön kehittämiseksi ja nyt liittokokouksessa tuolle työlle annettiin tarkempia kehityssuuntia sekä evästystä jatkoon.

Erikoisliitoilla on ollut vahva rooli tämän kehityksen käynnistämisessä, ja erityisesti Suomen Mieskuoroliitto on ollut vahvana toimijana uudistuksen takana. Liittokokouksessa käsiteltiinkin kaikkien erikoisliittojen yhdessä liittokokoukselle käsiteltäväksi tuomat asiat, joissa otettiin vahvasti kantaa mm. liittohallituksen koon pienentämiseen, järjestörakenteen tarkasteluun sekä nuottikustannustoiminnan kehittämiseen. Liittokokous katsoi nämä asiat Sulasolin tulevaisuuden ja kehittymisen kannalta tärkeiksi ja antoi ne tehtäviksi uudelle liittohallitukselle.

Erikoisliittojen esittämissä asioissa keskeisenä teemana oli Sulasolin toiminnan modernisointi ja erityisesti luottamushenkilöhallinnon tuominen nykyaikaan. Tähän merkittävä kehitysaskel oli liittohallituksen koon pienentäminen: nyt liittohallitukseen valittiin puheenjohtajan lisäksi seitsemän jäsentä. Uutta tässä oli se, että vanhastaan tutut erikoisliittojen automaattipaikat hallituksessa poistettiin ja samoin piirien kolmikantajärjestelmä purettiin. Liittohallitus muodostettiin sen periaatteen mukaan, että jokainen hallituksen jäsen tuo mukanaan jonkin erityisalueen osaamista hallitustyöhön; pelkkä erikoisliiton tai piirin edustaminen ei ollut tässä etusijalla. Mieskuorotaustalta liittohallitukseen valittiin Kaj Lindström sekä Mikko Poutanen varsinaisiksi jäseniksi, sekä varajäseniksi Tomi-Pekka Niukkanen, Kari Julén ja Pekka Nebelung. Uutta jäsenten valinnassa oli myös se, että nyt varsinainen jäsen ja varajäsen eivät välttämättä edusta samaa erikoisliittoa tai aluetta. Näin mahdollistetaan jäsenkentän laaja edustus liittohallituksessa.

Piirien toiminnasta keskusteltiin myös paljon, ja tärkeänä nähtiin tukea piirien toimintaa ja luoda piireille toimintaedellytyksiä. Parhaimmillaan elinvoimainen piiri yhdistää alueen kuorot ja orkesterit yhteisiin tapahtumiin. Kannustan vahvasti kaikkia mieskuoroja osallistumaan valtakunnallisten tapahtumien lisäksi myös paikalliseen toimintaan!

Vuosia jatkunut työ Sulasolin kehittämiseksi on nyt saanut erittäin vahvan uuden potkun. Tässä vaiheessa voidaan jo sanoa, että kuluneen viikonlopun liittokokous muodostuu todella tärkeäksi merkkipaaluksi Sulasolin historiassa, nimenomaan vanhojen kankeiden toimintatapojen muuttamisessa, positiivisen kehityksen vahvistamisessa ja liiton tulevaisuuden toimintaedellytysten turvaamisessa ja kehittämisessä.

* * *

Myös mieskuororintamalta voidaan kertoa hyviä uutisia. Aluevaltuutettujen tekemän selvityksen perusteella meillä on ennakkotietoa Madetoja-kilpailuun osallistuvien kuorojen määrästä. Nyt näyttää siltä, että kilpailuun on osallistumassa jopa ennätysmäärä kuoroja. Muistattehan kaikki kisaan osallistuvat kuorot ilmoittautua määräaikaan, eli tämän vuoden loppuun mennessä! Tuo ennätysoletus perustuu siihen, että kaikki alustavasti kisaan aikovat kuorot myös ilmoittautuvat määräaikaan mennessä kilpailuun!

Ensi kevään Talvipäivistä Porissa on myös lisätietoa myöhemmin tässä kirjeessä. Johtuen Madetoja-vuodesta liitto järjestää Talvipäivät erillään kilpailutapahtumasta. Näin itse liittokokoukselle on tarvittava kokousrauha. Talvipäivillä järjestetään jälleen viime vuoden tapaan kuoroille tärkeistä aiheista koulutusta ja keskustelua; tällä kertaa teemana on kuorojen rahoitus ja muu toiminnan mahdollistaminen. En malta myöskään olla mainostamatta Talvipäiviä siitä näkökulmasta, että tiedossa on lauantai-iltana Porin Mies-Laulun järjestämä gaalaillallinen sikajuhlien teemalla. Tarjolla todella on kokonainen sika ruokkimaan nälkäistä mieskuoroväkeä!


Lopuksi haluan toivottaa kaikille rauhallista joulunodotusta. Kuorojen joulukonsertit virittävät niin kuulijat kuin laulajat oikeaan joulutunnelmaan.


Terveisin,

Tomi-Pekka Niukkanen
Liittohallituksen puheenjohtaja1) VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 17.–19.4.2015


Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu lähestyy! Tapahtuma järjestetään Tampereella 17.–19.4.2015. Kilpailun lisäksi mukana on Kullervo-konsertti Tampere Filharmonian ja Suomen Mieskuoroliiton suurkuoron voimin, gaalakonsertti, karonkka ja silliaamiainen sekä paljon muuta mieskuoromeininkiä. Tiedossa on siis tapahtumien, jännityksen ja juhlahumun täyttämä viikonloppu, jota ei kannata jättää väliin!

Ilmoittautuminen kilpailuun jatkuu 31.12.2014 saakka,
ja kuluvan vuoden loppuun asti myös lippuvarauksia voivat tehdä vain jo kilpailuun ilmoittautuneet kuorot aveceineen. Pääsylippu- ja ruokailuvaraukset kannattaa tehdä pian, sillä kaikkia lippuja on saatavilla vain rajoitettu määrä! Tammikuun alussa lippuvarausmahdollisuus avautuu myös muille kiinnostuneille mieskuorolaisille, yleisölle ja turisteille. Lippuvaraukset tulee tehdä viimeistään 28.2.2015 mennessä, jonka jälkeen lippuja ei voi enää varata Suomen Mieskuoroliiton kautta.

Ohjeet ilmoittautumiseen sekä pääsylippu- ja ruokailuvarauksiin löytyvät kilpailun verkkosivuilta www.mieskuoro.fi/madetoja2015
. Kilpailun verkkosivuilta löytyy myös lisätietoja hotellien tarjoushinnoista. Suurin osa hotellikiintiöistä purkautuu jo helmikuussa 2015, ja varaus kannattaa tehdä hetimmiten erityisesti siinä tapauksessa, että toiveena on jokin tietty hotelli. Tarjoushotellien joukossa on myös uutukainen lokakuussa toimintansa aloittanut Sokos Hotel Torni. Varattavana on myös huoneita Tampereen muista Sokos Hoteleista, Cumuluksista, Holiday Innistä ja Scandiceista.

 Kilpailussa on kansainvälisen ja kansallisen sarjan lisäksi ensimmäistä kertaa mukana myös katselmussarja. Sarja on hyvä vaihtoehto kuoroille, jotka haluavat osallistua tapahtumaan ja saada palautetta esiintymisestään ilman kilpailun tuomia paineita. Katselmussarja on avoin kaikille suomalaisille mieskuoroille, ja erityisesti kutsumme siihen mukaan pääkuorojen ohessa toimivia usein hieman epävirallisempia kokoonpanoja, kuten seniorikuoroja ja nuorten miesten ryhmiä. Katselmussarjan pakollisena teoksena on mikä tahansa Leevi Madetojan mieskuorosävellys, ja olemmekin koonneet Madetojan tuotannosta Spotify-soittolistan Leevi Madetoja – Songs for Male Voice Choir. Soittolistalta löytyvät kaikki tunnetut Madetojan mieskuoroteokset, joten sitä kuuntelemalla voi miettiä kappalevalintaa katselmussarjaan, virittäytyä kilpailutunnelmaan tai ihan vain nauttia hienoista Madetoja-tulkinnoista.


 

Facebook-kilpailusivullamme on jo runsaasti tykkääjiä, mutta mitä enemmän sen mukavampaa! Ajankohtaisimman tiedotuksen löydätte parhaiten juuri Facebookista. Facebookista löytyy myös virallinen kilpailutapahtuma, johon voi klikata osallistuvansa ja kutsua mukaan kaikki oman kuoron laulajat ja potentiaaliset yleisön jäsenet. Facebook-sivuilla saa myös mielellään käydä kertomassa omia Madetoja-suosikkejaan ja muistojaan aiemmista kilpailuista sekä antamassa kilpailulle tähtiluokituksen 1–5 tähdellä. Saattaapa olla, että laitamme Facebook-sivun tykkääjien kesken jonkin kilpailunkin pystyyn vielä tämän vuoden aikana!

Lisätietoja: www.mieskuoro.fi/madetoja2015


2) Talvipäivät ja liittokokous 7.3.2015 Porissa

 
Vielä ennen Madetoja-kilpailua kutsumme mieskuoroväen Poriin Talvipäivä-seminaarin ja liittokokouksen merkeissä lauantaina 7.3.2015. Tapahtuma on suunnattu erityisesti kuorojen puheenjohtajille, sihteereille ja rahastonhoitajille sekä muulle kuorojen hallintoväelle, mutta kaikki mieskuorolaiset aveceineen ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Tapahtumapaikkana on Porin Mies-Laulun talo (Vapaudenkatu 10). Tapahtuma alkaa lauantaina 7.3.2015 klo 10 ja päättyy samana iltana klo 19 alkavaan gaalaan illallisineen.
 
Tapahtuman teemana on mieskuorojen toiminnan ja projektien mahdollistaminen ja rahoitus. Asiaa sivutaan niin apurahojen kuin kaupunkien ja kuntien kulttuuritoimien puolesta. Aiheesta ovat kertomassa Porin kulttuurijohtaja Jaana Simula ja Varsinais-Suomen taidetoimikunnan erityisasiantuntija Henri Terho. Lisäksi seminaarissa on aikaa hyväksi havaittujen käytänteiden ja kokemusten jakamiseen ja yleiseen keskusteluun.
 
Talvipäiville tyypilliseen tapaan seminaariin kuuluu myös liittokokous ja liittohallituksen kyselytunti, jossa on mahdollisuus kuulla liiton pitkän tähtäimen tärkeimmistä kehityskohteista ja suunnitelmista. Liittokokouskutsut lähetetään jäsenistölle vuoden 2015 alkupuolella. Toivomme kuitenkin myös kaikkien liittokokousedustajien osallistuvan seminaaripäivään kokonaisuudessaan!


Seminaaripäivän päätteeksi päästään nauttimaan gaalasta Porin Mies-Laulun Välimiesten a cappella -show'n merkeissä. Illallinen toteutetaan ihka oikean sikajuhlan hengessä, ja luvassa on myös mieskuoro-ohjelmistoa uudella twistillä jazz-triolle sovitettuna.
 
Talvipäivien osallistumismaksu on henkilöä kohti 80 euroa
, joka sisältää päivän koulutuksen, osallistumisen liittokokoukseen, lounaan, iltapäiväkahvin, gaalan ja illallisen. Pelkkä päiväpaketti ilman gaalaa ja illallista maksaa 50 euroa henkilöltä. Talvipäiville voi ilmoittautua 1.2.2015 mennessä liiton verkkosivujen kautta sähköisellä lomakkeella. Liiton verkkosivuilta löytyy myös tarkempaa tietoa tapahtuman ohjelmasta.

Talvipäivien osallistujia varten on varattu majoituskiintiö 6.–8.3.2015 Cumulus Porista (Yrjönkatu 24). Huoneiden tarjoushinnat ovat:
-    1hh 74 euroa/vrk
-    2hh 84 euroa/vrk
Huonevaraukset tulee tehdä viimeistään 6.2.2015 tunnuksella ”Suomen Mieskuoroliitto” suoraan hotelliin: , puh. 02 550 900.
 
Lisätietoja Talvipäivistä päivitämme liiton verkkosivuille sitä mukaa kun tapahtuman valmistelut etenevät.


3) Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy myynnissä kampanjahinnoin 
Joulu lähestyy ja jouluahjat mietityttävät varmasti itse kutakin. Musiikkitalon Talvipäivillä huhtikuussa 2013 taltioitu Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy on mitä hienoin joululahja mieskuorolaulun ystävälle! Lisäksi liiton Tulevaisuusrahaston pääomaa kartutetaan ensisijaisesti tämän levyn myynnillä: kustakin myydystä levystä ohjataan yksi euro suoraan Tulevaisuusrahaston käyttöön. Myymme levyä Tulevaisuusrahaston lanseeraamisen yhteydessä edullisemmin kampanjahinnoin. Erikoishinnat ovat voimassa kuluvan vuoden loppuun asti tai niin kauan kuin varastoa riittää, joten nyt kannattaa tehdä yhteistilaus oman kuoron piirissä!

Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyn hinnat 31.12.2014 saakka (sis. alv 24 %):
-    Yksittäisten levyjen tilaukset: 16 euroa/kpl
-    Jäsenkuorojen yhteistilaukset: 12 euroa/kpl
-    Jäsenkuorojen yli 100 kpl tilaukset: 10 euroa/kpl
Levyn ohjeelliseksi jälleenmyyntihinnaksi suosittelemme edelleen 20 euroa kappaleelta, mutta kuorot voivat hinnoitella levyt haluamallaan tavalla myydessään niitä edelleen. Levytilauksen voi tehdä liiton toimistoon puhelimitse tai sähköpostilla, ja postitse toimitettavissa tilauksissa veloitetaan lisäksi toimituskulut.


4) Tulevaisuusrahaston ensimmäiset apurahat jaettu


Suomen Mieskuoroliiton liittohallitus on päättänyt kokouksessaan 13.11.2014 apurahojen jakamisesta Tulevaisuusrahaston ensimmäisellä, 31.10.2014 päättyneellä hakukierroksella.

Apuraha myönnettiin kolmelle hakijalle:
-    Chorus Cathedralis Iuniorum 800 euroa: Valtakunnallisten poikakuoropäivien järjestämiseen Turussa 24.-26.4.2015
-    Musiikkiyhdistys Cecilia ry 300 euroa: Scholares Americantusin kilpailumatkaan Nyköpingiin Ruotsiin 23.-26.4.2015
-    Kristian Hebergin työryhmä 200 euroa: uuden nuorten miesten lauluyhtyeen toiminnan käynnistämiseen

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto perustettiin vuoden 2013 lopulla, ja se sääntöjensä mukaan "myöntää apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin". Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin.

Tulevaisuusrahaston seuraava hakukierros on huhtikuussa 2015. Lisätietoja: http://smkl.sulasol.fi/toiminta/tulevaisuusrahasto/


5) Jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla


Suomen Mieskuoroliitto on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä jouluaaton hartautta 24.12.2014 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirien kanssa.

Hartaustilaisuuden alustava ohjelma:

klo 15.30    
Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan uuden kappelin lämpiöön

klo 15.50    
Siirtyminen parijonossa Mannerheimin haudalle

klo 16.00    
Laulu: Jouluyö, juhlayö
Jouluevankeliumi, Viipurin Lauluveikkojen puheenjohtaja Juhani Talvela
Laulu: Suomalainen rukous
Lyhyt hartauspuhe, kenttäpiispa Pekka Särkiö
Laulu: Finlandia-hymni

n. klo 16.20    
Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa perinteiden mukaisesti director cantus, everstiluutnantti Matti Orlamo. Kaikki mieskuorot ja yksittäiset mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.


6) Seuraava Nordic-Baltic Male Choir Festival 12.–14.5.2016 Islannissa Reykjavíkissa


Nordic-Baltic Male Choir Festival järjestetään seuraavan kerran 12.–14.5.2016 Islannissa Reykjavíkissa. Tapahtuman järjestää Nordisk Sangerforbund yhteistyössä paikallisen mieskuoron Karlakórinn Fóstbræðurin kanssa, jonka 100-vuotista toimintaa samalla juhlistetaan. Edellisen kerran pohjoismaisbalttilainen mieskuorofestivaali järjestettiin Virossa Tartossa kesäkuussa 2012.

Tapahtumapaikkoina ovat Blue Lagoon, Reykjavíkin uusi konserttisali Harpa, Laugardalshöll ja Hallgrimskirkja, ja aikaa jää myös Islannin luontoon tutustumiseen. Suunnitteilla on muun muassa kvartettikilpailu ja lisäksi erityistä aveceille suunnattua ohjelmaa.

Festivaalin verkkosivu avautuu marraskuussa, ja alustava ilmoittautumisdeadline on 1.2.2015.
Lisätietoja: www.choirfestival.is.


7) Liiton toimiston aukioloajat vuodenvaihteessa


Suomen Mieskuoroliiton toimisto on suljettu joululoman ja inventaarion vuoksi 17.12.2014–6.1.2015
. Ennen joulua toimitettaviksi toivotut tai heti vuoden alussa tarvittavat tuotteet kannattaa tilata viimeistään keskiviikkona 10.12., jotta toimitus ei joululoman vuoksi viivästy.

Liiton toimisto on lisäksi poikkeuksellisesti suljettu marraskuun lopussa 27.–28.11.2014. Muina aikoina palvelemme normaalisti arkisin klo 9.30–15.00.Jäsenkirje tulostettavassa muodossa (pdf)

Eino Linnala -mieskuorolaulut -esite (pdf)