Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 4 / 2012

Helsinki, 30.11.2012

Uusi vuosi, uudet kujeet

Niin se vaan on, että pian taas ”joulu saapuu portin luo” – ja myös lumihiutaleet. Tätä kirjoittaessani vilkuilen toisella silmälläni sääennusteita ja sitä, kuinka monta kymmentä senttiä lunta onkaan tuloillaan tänä viikonloppuna myös tänne Etelä-Suomeen… Valo ja lumi ovat toki aina tervetulleita tänne Pohjolan pimeyteen, mutta toivottavasti kuitenkin ”kohtuus kaikessa”.

Mieskuorojen joulusesongin jälkeen alkaakin sitten tähtäys seuraavaan vuoteen. Suomen Mieskuoroliitossa, ja myös ilahduttavan monessa jäsenkuorossa, tämä tarkoittaa valmistautumista liiton Talvipäiville Helsinkiin 5.–7.4.2013. Kuten viime kesästä lähtien olen myös suoraan teille kaikille kirjelmöinyt, tapahtumamme näkyvyys ja merkittävyys ovat nyt omaa luokkaansa. Olen puheenjohtajana tavattoman tyytyväinen ja kiitollinen, että tämä on noteerattu kautta mieskuorokentän ja osallistujamäärä (lähes 50 kuoroa ja 1 500 laulajaa) hätyyttelee Suomen Mieskuoroliiton kaikkien aikojen suurimman tapahtuman rajoja! Suurkiitos ja tervetuloa kaikille ilmoittautuneille!!

Ensi vuonna mieskuorolaulu tulee siis näkymään ja kuulumaan entistäkin vahvempana ja elinvoimaisempana. Valtakunnallisesti pyrkimys on luoda positiivista ”pöhinää” harrastuksemme ympärille ja kohottaa taistelutahtoa ympäri Suomen, jotta kuorojemme uudistuminen jatkuisi vahvana. Yhdessä yössä asiat eivät muutu, mutta toivottavasti saamme luotua merkittävän suolapulssin, joka kantaa usealla taholla hedelmää. Erittäin suositeltavaa onkin, että tietoa huhtikuisista Talvipäivistä, mieskuorolaulun uudesta tulemisesta, oman kuoron osallistumisesta ja Musiikkitalo-visiitistä sekä kuoron ajankohtaisesta aktiviteetista markkinoidaan paikallisesti mahdollisimman laajalti omia mediasuhteita hyödyntäen.

Uudelle vuodelle on tapana tehdä myös henkilökohtaisia lupauksia. Jos laulumerkkisi puuttuvat kokonaan tai edellisestä suorituksestasi on vierähtänyt jo aikaa – mitäpä jos tällä kertaa kinkunsulatusdieetin tai tupakkalakon ohella oma uudenvuodenlupauksesi (tai koko kuoron yhteinen tavoite) olisikin suorittaa Mieskuoroliiton perus-, taito- tai jopa mestarimerkki? Merkit ovat paljon muutakin kuin pinssejä takin kauluksessa. Merkkien ohjelmiston hallitseminen lisää jopa eksponentiaalisesti omaa viihtyisyyttä niin virallisissa esiintymistilaisuuksissa kuin kuoron vapaa-ajalla. Toki laulumerkki on myös selvä näyttö harrastukseen sitoutumisesta ja ahkeruudesta, ja se myös avaa mahdollisuuden ansiomerkkien ja vuosiruusukkeiden anomiselle. Tälläkin rintamalla tapahtuu – kannattaa lukea ohesta lisää!

Oikein hyvää joulun odotusta, menestyksekkäitä joulukonsertteja ja pian alkavaa uutta mieskuorolaulun merkkivuotta itse kullekin!

Parhain terveisin,

Pj-Antti

1) Talvipäivät Helsingissä 5.–7.4.2013

Liiton seuraavista Talvipäivistä 5.–7.4.2013 Helsingissä on muotoutumassa todellinen suurtapahtuma: lokakuun loppuun mennessä tapahtumaan ilmoittautui lähes 50 kuoroa ja noin 1 500 laulajaa. Yhtä paljon osallistujia liiton järjestämässä tapahtumassa oli edellisen kerran vuonna 1955 10-vuotisjuhlien yhteydessä Helsingissä, joten ensikeväiset Talvipäivät jäävät tällä saavutuksella historiankirjoihin. Lämmin kiitos kaikille tapahtumaan ilmoittautuneille – huhtikuun ensimmäisestä viikonlopusta tulee taatusti ikimuistoinen!

Ajantasaiset tiedot Talvipäivien ohjelmasta ja käytännön järjestelyistä löytyvät liiton internetsivuilta osoitteesta smkl.sulasol.fi/tapahtumat/talvipaivat-2013/. Tietoja päivitetään sivustolle jatkuvasti sitä mukaa kun ne tarkentuvat. Seuraa päivityksiä myös liiton Facebook-sivun kautta!
Lauluyhtyekilpailun tuomaristossa yhtyeosaajia
Talvipäivillä järjestetään lauantaina 6.4.2013 lauluyhtyekilpailu, joka on avoin kaikille mieslauluyhtyeille. Kilpailun tuomaristoon on saatu kaksi hyvin erityyppistä lauluyhtyeosaajaa: Club For Five -yhtyeestä tunnetuksi tullut Tuomas Ahola sekä liiton musiikkilautakunnan jäsen, Lauluyhtye Tallassa vaikuttava Paavo Hyökki. Tuomariston kolmantena jäsenenä toimii itseoikeutetusti liiton taiteellinen johtaja Juha Holma.

Kilpailun pakollisena teoksena on mikä tahansa laulu kokoelmasta Muuta! ohjelmistoa miesäänille (Suomen Mieskuoroliitto ry 2012, smkl.sulasol.fi/tuotteet/uutuudet/). Kokoelma on tilattavissa liiton toimistosta jäsenhintaan 23 euroa/kpl. Muilta osin ohjelmisto on vapaa, kunhan kukin yhtyeen laulaja laulaa pääsääntöisesti omaa stemmaansa.

Lauluyhtyekilpailuun tulee ilmoittautua 31.1.2013 mennessä sähköisellä lomakkeella liiton verkkosivujen kautta. Tiukan aikataulun vuoksi kilpailuun voidaan kuitenkin ottaa vain rajallinen määrä yhtyeitä, joten oman ryhmän osallistuminen kannattaakin varmistaa ilmoittautumalla kilpailuun mahdollisimman pian. Mikäli ilmoittautuneita on enemmän kuin kilpailuun mahtuu, valitaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Kilpailun säännöt löytyvät kokonaisuudessaan liiton internetsivuilta ja Sulasol-lehdestä 3/2012.
Suomen rakkain mieskuorolaulu -äänestys käyntiin helmikuussa
Talvipäiviin kuuluu olennaisena osana Suomen rakkain mieskuorolaulu -projekti, johon liittyvä äänestys toteutetaan kaksivaiheisena: Liiton jäsenet saivat ensin ehdottaa teoksia julkista äänestystä varten. Seuraavaksi näiden teosten pohjalta toteutetaan kaikille avoin äänestys kaikkein aikojen rakkaimmasta mieskuorolaulusta Yleisradion internetsivuilla. Äänestyksen tulokset julkistetaan Talvipäivillä Suomen rakkain mieskuorolaulu -konsertissa Musiikkitalon konserttisalissa lauantaina 6.4.2013. Kaikkein rakkaimmaksi valittu teos esitetään yhteisnumerona kaikkien Talvipäiville osallistuvien kuorojen eli noin 1 500 laulajan suurkuoron voimin liiton kunniajohtajan Matti Hyökin johtamana.

Liiton jäsenten sisäisessä keräyksessä kukin äänestäjä sai ehdottaa enintään 10 laulua julkista äänestyksestä varten. Yksittäisiä ääniä annettiinkin liki tuhat, ja ne jakaantuivat noin 250 laulun kesken. Näiden teosten pohjalta asiantuntijaraati valitsi 50 laulua avoimeen äänestykseen. Raatiin kuuluivat puheenjohtajana Ylen toimittaja Inari Nuutero, SMKL:n taiteellinen johtaja Juha Holma, kuoronjohdon professori Matti Hyökki, emeritusprofessori Reijo Pajamo sekä sihteerinä SMKL:n toiminnanjohtaja Aino Herranen.

Valitut 50 teosta julkistetaan ja yleinen äänestys avautuu Ylen klassisen musiikin internetsivuilla Runebergin päivänä 5.2.2013 ja päättyy Kalevalan päivänä 28.2.2013. Muista käyttää ääntäsi myös näissä vaaleissa ja osallistua Suomen rakkaimman mieskuorolaulun valintaan!
Juhlajumalanpalvelus jatkaa Suomen rakkain mieskuorolaulu -teemaa
Talvipäivien sunnuntain ohjelman perinteisesti aloittava jumalanpalvelus toteutetaan tällä kertaa yhteistyössä Töölön seurakunnan kanssa sunnuntaina 7.4.2013 Temppeliaukion kirkossa. Myös jumalanpalvelus jatkaa Suomen rakkain mieskuorolaulu -teemaa: mukana on suosituimpia hengellisiä mieskuorolauluja, joihin kaikki jumalanpalvelukseen saapuvat mieskuorolaiset voivat osallistua. Lisäksi kuullaan Tommi Niskalalta tilattu uusi Kyrie-sävellys ja edellisen Madetoja-mieskuorokilpailun jumalanpalvelukseen Kaj-Erik Gustafssonilta tilattu Paimenpastoraali Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien, Hämeenlinnan Mieskuoron sekä Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien esittämänä.

Kaikkien tilaisuuteen osallistuvien kuorojen voimin esitetään Taneli Kuusiston Suomalainen rukous sekä Jean Sibeliuksen Finlandia kokonaisuudessaan sovitettuna uruille ja mieskuorolle. Saarnan pitää kuoro- ja yhtyelaulajanakin tunnettu Kai Vahtola ja urkurina toimii Tapio Tiitu, virret ilmoitetaan myöhemmin. Jumalanpalvelus radioidaan suorana Yle Radio 1:llä.

2) Mahdollisuus mestarimerkin suorittamiseen 8.2.2013

Suomen Mieskuoroliitto järjestää jälleen helmikuussa yleisen mestarimerkkitenttitilaisuuden liiton korkeinta laulajamerkkiä havitteleville kvarteteille ja yksittäisille laulajille. Suoritusmahdollisuus järjestetään Helsingissä perjantaina 8.2.2013, tarkka aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Tutkintolautakuntana toimii Suomen Mieskuoroliiton musiikkilautakunta.

Tenttitilaisuuteen voivat osallistua kaikki taitomerkin suorittaneet Suomen Mieskuoroliiton jäsenet. Ilmoittautumiset tenttiin ja vapaavalintaisten laulujen nuotit tulee toimittaa liiton toimistoon (; Klaneettitie 6–8, 00420 Helsinki) 15.1.2013 mennessä. Tervetuloa!

3) Ruusukevalikoima laajenee

Suomen Mieskuoroliiton huomionosoitusvalikoima laajenee vuoden 2013 alussa, kun anottavaksi tulee jäsenistön toiveiden johdosta kuusi uutta vuosiruusuketta. Aikaisemmin ensimmäiset ruusukkeet ovat tulleet anottaviksi 10 ja 20 vuoden laulajauran jälkeen, mutta jatkossa ensimmäisen ruusukkeen voi saada jo viiden mieskuorovuoden jälkeen edellyttäen, että liiton perusmerkki on suoritettu. Ensimmäisten kymmenten väliin lisätään myös aiemmin uupunut 15-vuotisruusuke.

Ruusukevalikoima laajenee samalla myös loppupäästä. Laulajaurat ovat yhä pidempiä ja seniorikuorojen toiminta entistä aktiivisempaa. Yli viisi vuosikymmentä kestävä mieskuoroharrastus on huikea saavutus, ja jatkossa pitkäaikaisia laulajaveljiä onkin mahdollista muistaa aina 70 laulajavuoteen saakka ulottuvilla ruusukkeilla. Nämäkin ruusukkeet ovat anottavissa viiden vuoden välein: uudet ruusukkeet myönnetään 55-, 60-, 65- ja 70-vuotisesta laulajaurasta. Myös seniorikuoro voi anoa ruusukkeita laulajilleen, mikäli se on ilmoittautunut Sulasolin seniorijäseneksi.
Ruusukkeiden hinnat 1.1.2013 alkaen
 5 v
12 €
­40 v
­28 €
­10 v
­15 €
­45 v
­32 €
­15 v
­16 €
­50 v
­35 €
­20 v
­17 €
­55 v
­38 €
­25 v
­19 €
­60 v
­40 €
­30 v
­21 €
­65 v
­42 €
­35 v
­24 €
­70 v
­45 €

Uusien ruusukkeiden kuvat ja uusi anomuslomake päivitetään liiton internetsivuille vuodenvaihteessa.

4) Perinteinen jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla

Suomen Mieskuoroliitto on jälleen tänä vuonna mukana järjestämässä perinteistä jouluaaton hartautta 24.12.2012 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirien kanssa. Hartaustilaisuuden alustava ohjelma:

klo 15.30
                   
Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan kappelille äänenavausta varten
klo 15.50 ­Siirtyminen paririvissä Mannerheimin haudalle
­klo 16.00    
­Laulu: Jouluyö, juhlayö
Jouluevankeliumi, Suomen Mieskuoroliiton pj. Antti Lindqvist
Laulu: Suomalainen rukous
Lyhyt hartauspuhe, kenttäpiispa Pekka Särkiö
Laulu: Finlandia-hymni
­n. klo 16.20 ­Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa perinteiden mukaisesti director cantus, everstiluutnantti Matti Orlamo. Kaikki mieskuorot, mieskuorolaiset ja muidenkin kuoromuotojen mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.

5) Toimiston aukioloajat joulukuussa

Liiton toimisto on suljettu itsenäisyyspäivän jälkeen perjantaina 7.12.2012 sekä joululomien ja inventaarion vuoksi 24.12.2012–4.1.2013. Jouluruuhkien välttämiseksi tämän vuoden puolella toimitettavaksi toivottavat huomionosoitusanomukset ja tilaukset kannattaa tehdä viimeistään torstaina 13.12.2012.

Onnistunutta joulukonserttikautta, hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille jäsenillemme!