Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 4 / 2011

Helsinki, 17.11.2011

Minne menet, suomalainen mieskuorolaulu?

Suomalaisen mieskuorolaulun kuolemaa on ollut tapana ennustaa jo vuosikymmenien ajan.  "Viime vuosina olemme Mieskuoroliiton toimintakertomuksista voineet todeta, että noin kolmannes liiton tilastoissa olevista kuoroista on niin sanottuja 'nukkuvia', siitäkin huolimatta, että uusia kuoroja syntyy vuosittain. Mitkä syyt ovat mahtaneet vaikuttaa toiminnan tyrehtymiseen?" kirjoitti Kotkan Laulumiehet liitolle osoittamassaan kirjeessä – 28.2.1961 eli yli 50 vuotta sitten!

Mieskuoroaatteen tulevaisuus ei kuitenkaan liiton toimistosta tarkkailtuna ole otsikoltaan "Kaksi laulua kuolemasta" vaan "Kun poijaat ne raitilla". Monen vakiintuneen mieskuoron toiminta on saanut viime vuosina aivan uuden vaihteen, ja myös lukuisia uusia mieskuoroja on ilahduttavasti perustettu. Näiden uusien kuorojen taustalla on usein aistittavissa totutusta poikkeava lähestymistapa mieskuoroperinteeseen, joten onkin mielenkiintoista nähdä, millaisiksi mieskuorokenttä, -aate ja -harrastus muotoutuvat tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Selkeä viesti mieskuoroharrastuksen myötätuulesta näkyy myös SMKL:n jäsenkehityksessä: pitkään laskusuhdanteinen jäsenmääräkehitys on kääntynyt jo viime vuonna nousuun. Jäsenmäärän lisääntymisen taustalla ovat ennen kaikkea vuonna 2008 lanseerattu tutustumisvuosimahdollisuus sekä viime vuonna hyväksytyt seniorijäsensäännöt.

Suomen Mieskuoroliitolla on tällä hetkellä peräti neljä tutustumisvuosijäsentä: viime helmikuussa liittynyt Ilomantsin Mieslaulajat, tänä syksynä mukaan tulleet helsinkiläinen Mieskuoro Manifestum ja Tornion Mieskuoro sekä ensi vuoden alusta tutustumisvuotensa aloittava euralainen Kauttuan Mieslaulajat. Tervetuloa osallistumaan liittomme toimintaan ja hyödyntämään palveluitamme! Tutustumisvuosi on erinomainen mahdollisuus tutustua edullisella kertakorvauksella Sulasolin ja SMKL:n toimintaan ja harkita liiton varsinaista jäsenyyttä, joten sitä kannattaa suositella lämpimästi kaikille vielä liittoon kuulumattomille mieskuoroille.

Liittomme seniorijäseniksi voivat liittyä niin itsenäiset seniorikuoroyhdistykset kuin pääkuoron ohessa toimivat seniorikuorotkin. Pääkuoron ohessa toimivia seniorijäseniä meillä on tällä hetkellä kahdeksan. Seniorijäsenet saavat kaikki samat edut kuin tavallisetkin jäsenet, mutta Sulasolin jäsenmaksuosuus on vain puolet normaalista! Lisätietoja sekä tutustumisvuodesta että seniorijäsenyydestä löytyy Sulasolin internetsivuilta.

Tässä jäsenkirjeessä kerromme mm. liiton tulevaisuusstrategiasta, jonka tavoitteena on tarjota jäsenistöllemme entistä enemmän etuja ja konkreettista tukea kuoron omaan toimintaan. Toiminnan tehostamiseen tähtää samoin seuraavalle liittokokoukselle esiteltävä liiton sääntöjen uudistusehdotus. Viimeistään nyt kannattaa laittaa myös Joensuussa 24.–25.3.2012 järjestettävät Talvipäivät kalenteriin!

Rauhallista joulunalusaikaa toivotellen,

toiminnanjohtajanne Aino

1)    Talvipäivät Joensuussa 24.–25.3.2012

Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiville Joensuussa 24.–25.3.2012 on saatu viihdekoulutuksen vetäjäksi todellinen huippunimi: viihdemusiikin saloihin yhtyeitä kouluttaa Four Cats -yhtyeestä tunnettu kvartettilaulun grand old man Pentti Lasanen. Lauantaina järjestettävässä viihdekoulutuksessa on mukana itseoikeutetusti myös liiton taiteellinen johtaja Teppo Salakka, jonka ansiot viihdemusiikin säveltämisen, sovittamisen ja esittämisen saralla ovat myös moninaiset. Koulutukseen otetaan enintään kuusi yhtyettä ilmoittautumisjärjestyksessä, joten varmista paikkasi huipputason workshopissa saman tien!

Talvipäivien ohjelmassa on viihdekoulutuksen lisäksi myös paljon muuta: Lauantain 24.3.2012 toinen koulutus keskittyy Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien sekä Tarton Nordic-Baltic Male Choir Festivalin yhteisohjelmiston harjoitteluun SMKL:n musiikkilautakunnan jäsenten johdolla. Päivän tiiviin koulutuksen jälkeen julkaistaan uusi kevyitä mieskuorosovituksia sisältävä nuottikokoelma paikallisen kvartettikuuluisuuden Pienten Sievien esittelemänä. Ilta huipentuu klo 19.30 kaikille avoimeen katselmuskonserttiin, jonka tuomaristo Teppo Salakka, Pentti Lasanen ja Suomen Naiskuoroliiton puheenjohtaja Helena Toivanen antaa osallistujille palautetta saman tien karonkassa konsertin jälkeen. Lauantain tapahtumat keskittyvät Carelia-salille lukuun ottamatta viihdekoulutusta, joka järjestetään Joensuun Mieslaulajien Laulutalolla.

Sunnuntaiaamu 25.3.2012 alkaa osallistumisella jumalanpalvelukseen Joensuun kirkossa ja seppel- ja lippukulkueella kirkolta sankarihaudoille. Tapahtuma päättyy Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen Joensuun Mieslaulajien Laulutalolla sunnuntaina iltapäivällä. Tarkempaan aikatauluun voi tutustua liiton internetsivuilla www.mieskuoro.fi. Internetsivuilla ja liiton uudella Facebook-sivulla on myös lisätietoja Talvipäivien sisällöstä.

Talvipäivien ilmoittautuminen on käynnistynyt, ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy liiton internetsivuilta. Ilmoittautuminen päättyy 15.2.2012, mutta oman kuoron osallistuminen kannattaa varmistaa täyttämällä ilmoittautumislomake mahdollisimman pian. Tapahtumaan osallistuvien kokonaisten kuorojen osallistumismaksu on laulajien määrästä riippumatta 150 euroa, yksittäisten ilman kokonaista kuoroa osallistuvien laulajien osallistumismaksu on 20 euroa.  Kvartettien ja muiden pienryhmien osallistumismaksu veloitetaan edullisemman vaihtoehdon mukaan. Osallistumismaksu sisältää koulutuksen sekä vapaan pääsyn katselmuskonserttiin. Ruokailuista veloitetaan erikseen: lauantain lounaan hinta on 8 euroa ja illalliskortti 24 euroa henkilöä kohti.

Talvipäivien osallistujille on varattu majoituskiintiö Sokos Hotel Vaakunasta. Huoneiden hinnat ovat 1 hh 72 €/vrk ja 2 hh 92 €/vrk, lisävuode 20 €/vrk (2 hh). Varaukset viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa tunnuksella Joensuun Mieslaulajat: puh. 020 1234 660 tai .

2)    Sulasolin toimistolla avoimet ovet 23.11.2011

Sulasolin toimistolla vietetään avointen ovien päivää keskiviikkona 23.11.2011 klo 14–18. Silloin kuka tahansa on tervetullut tutustumaan Sulasolin ja erikoisliittojen toimistoon ja henkilökuntaan. Tarjoamme vieraillemme glögiä ja pipareita lähestyvän pikkujouluajan merkeissä.

Samassa yhteydessä on Sulasolin nuottimyymälässä penkojaiset, jolloin myymälässä voi tehdä huikean edullisia nuottilöytöjä! Myös Suomen Mieskuoroliiton tuotteita on myynnissä tarjoushinnoin. Muidenkin erikoisliittojen varastoista löytyy kaikkea kiinnostavaa edulliseen hintaan...

Tervetuloa tutustumaan, nauttimaan glögiä ja tekemään edullisia löytöjä!

3)    Perinteinen jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla

Aiempien vuosien tapaan Suomen Mieskuoroliitto on mukana järjestämässä perinteistä jouluaaton hartautta 24.12.2011 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä SULASOL:n Helsingin ja Uudenmaan piirien kanssa. Hartaustilaisuuden alustava ohjelma:

klo 15.30     Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan kappelille
                  äänenavausta varten
klo 15.50     Siirtyminen paririvissä Mannerheimin haudalle
klo 16.00     Laulu (Jouluyö, juhlayö)
                   Jouluevankeliumi
                   Laulu (Suomen laulu)
                   Lyhyt hartauspuhe, kenttärovasti Seppo Ahonen
                   Laulu (Finlandia-hymni)
n. klo 16.20  Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa perinteiden mukaisesti director cantus, everstiluutnantti Matti Orlamo. Kaikki mieskuorot, mieskuorolaiset ja muidenkin kuoromuotojen mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.

4)    SMKL:n säännöt uudistuvat

Liitossa on valmisteltu vuoden 2011 aikana sääntöuudistusta, jonka tavoitteena on ennen kaikkea selkeyttää ja helpottaa liiton hallintoelinten toimintaa. Näin pyritään suuntaamaan resursseja entistä enemmän jäsenkuorojen tukemiseen ja mieskuorotoiminnan profiilin kohottamiseen. Pyrkimyksenä on myös uudistua ja avata ovia myös muunlaisille ryhmille kuin perinteisille mieskuoroille.

Liittokokoukselle 25.3.2012 esiteltävässä sääntöehdotuksessa on muun muassa seuraavanlaisia muutoksia nykyisiin, vuonna 2006 hyväksyttyihin sääntöihin verrattuna:
  • Liiton tehtävänkuvaa sekä eri hallintoelinten rooleja terävöitetään.
  • Liiton jäseniksi voidaan hyväksyä mieskuoroyhdistysten lisäksi myös mieslauluyhtyeet ja poikakuorot sekä seniorikuorot, joita ei ole säännöissä aiemmin mainittu.
  • Etäosallistuminen liittokokoukseen on mahdollista, jos liittohallitus niin päättää.
  • Liittokokouksessa hyväksytään nykyiseen tapaan toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvaksi vuodeksi sekä lisäksi puitetoimintasuunnitelma ja puitetalousarvio seuraavaksi vuodeksi.
  • Liittokokouksessa päätetään jäsenmaksun suuruudesta kuluvan vuoden sijaan seuraavaksi kalenterivuodeksi.
  • Liiton puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja valitaan nykyisen kolmen vuoden sijaan kahden vuoden toimikaudeksi, joita voi olla peräkkäin korkeintaan kolme eli yhteensä kuusi vuotta.
  • Muiden hallinnon (hallitus, aluevaltuusto ja musiikkilautakunta) jäsenten toimikausi on nykyiseen tapaan yksi vuosi, mutta toimikausien määrä rajataan enintään neljään peräkkäiseen vuoteen.
  • Liiton huomionosoitukset siirretään kokonaisuudessaan erilliseen merkkiohjesääntöön.
Liittohallituksen ja aluevaltuuston käsittelemä sääntöuudistus on parhaillaan patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastuksessa. Jäsenistöltä on jo kerätty kannanottoja uudistukseen, ja muutosehdotusta voi kommentoida vielä liittokokoukseen 25.3.2012 saakka. Olemme kuulolla!

5)    SMKL:n tulevaisuusstrategia

Suomen Mieskuoroliitossa on pyritty kuluvan vuoden aikana katsomaan tulevaisuuteen: millainen liittomme on vuonna 2020? Viime keväänä Seinäjoen Talvipäivillä järjestettiin tulevaisuusfoorumi, ja visiointia on jatkettu aluevaltuuston ja liittohallituksen voimin. Joitakin konkreettisia aloitteita on jo tehty, ja tulevaisuustyö jatkuu edelleen.

SMKL pyrkii jatkossa keskittämään entistä aktiivisemmin voimavarojaan yhteydenpitoon ja yhteistyöhön jäsenkuorojen taiteellisten johtajien ja puheenjohtajien kanssa, sillä tärkeimmät toiminnan muutokset kulkevat heidän kauttaan. Laulajien rekrytointi ja jäsenkuorojen uudistuminen ovat puolestaan olleet liiton toiminnan painopisteinä jo muutaman vuoden ajan. Näitä teemoja on tuotu esille kaikessa viestinnässä ja kannustettu jäsenkuoroja pitämään huolta näistä elinvoiman lähteistä. Jäsenrekrytointia varten julkaistiin viime vuonna myös Mies, kuoroon! -kirja.

Kuluvan talven aikana aloitetaan kokeiluluontoinen "remonttiklinikka"-projekti, johon mm. ikääntymisestä ja rekrytointiongelmista kärsivät jäsenkuorot voivat hakeutua. Kyse on räätälöidystä konsultointipalvelusta, jossa liiton nimeämä tiimi tutustuu tarkemmin jonkin tietyn kuoron tilanteeseen, olosuhteisiin, perinteisiin jne. Perehtymisen pohjalta liitto tekee lyhyen raportin niistä kuorokohtaisista toimenpiteistä, joihin kuoron suositellaan ryhtyvän tilanteensa korjaamiseksi. Kaikki yhteistyöhön hakeutuminen, itse arviointi ja toimenpiteiden toteuttaminen tapahtuvat täysin kuoron omin ehdoin, ja kiinnostuneet voivat ilmoittautua liiton toimistoon jo nyt. Lisätietoja on luvassa liiton internet- ja Facebook-sivuilla sekä seuraavassa Sulasol-lehdessä.

Liiton hallinto on pohtinut myös muita tulevaisuustoimenpiteitä: mm. konkreettisemman tiedotusavun tarjoamista jäsenkuoroille, jäsenrekrytointia tukevia tempauksia ja mieskuorolaulun medianäkyvyyden lisäystä. Myös liiton perustyö tapahtumien ja kilpailujen, julkaisutoiminnan sekä asiantuntijapalveluiden muodossa tukee itsessään mieskuorojen tulevaisuutta.

6)    Muista sähköiset kanavat!

Suomen Mieskuoroliitolla on oma Facebook-sivu, jonka kautta tiedotamme liiton toiminnasta: tapahtumista, tuotemyynnistä sekä kiinnostavista mieskuoroteemaa sivuavista aiheista. Ryhdy nyt Suomen Mieskuoroliiton faniksi ja vinkkaa asiasta myös kuoroveljille: kun sivullamme on sata tykkääjää, arvomme kaikkien kesken mieskuoroaiheisen yllätyspalkinnon! Jos kuorollasi on oma FB-sivu, lisää Suomen Mieskuoroliitto sen suosikkeihin, ja me tykkäämme vastavuoroisesti kuorosi sivusta.

Olemme myös laatineet liiton Facebook-sivulle Spotify-listan palvelussa saatavilla olevista Mestarimerkkilauluista. Mestarimerkkilaulut-stemmalevyä tiedustellaan säännöllisesti, mutta Perus- ja Taitomerkkilaulujen kaltaista cd-kokonaisuutta ei valitettavasti ole suunnitteilla. Kaikki laulut on kuitenkin äänitetty eri kuorojen esittäminä, ja näistä äänitteistä koottu lista on nyt Spotifyssa (vaatii kirjautumisen Facebook- tai Spotify-tunnuksilla). Aivan kaikkia teoksia ei palvelusta löydy, joten listalta puuttuvat laulut nro 1, 4, 8, 15 ja 19. Kattavamman listan äänitteistä olemme koonneet erilliseksi dokumentiksi liiton internetsivuille. Lisäyksiä äänite- ja Spotify-listalle voi ehdottaa liiton toimistoon.

7)    Toimisto suljettu lomien vuoksi

Suomen Mieskuoroliiton toimisto on suljettu syysloman vuoksi 29.11.–6.12.2011 sekä joululoman ja inventaarion vuoksi 22.12.2011–6.1.2012. Kaikki tilaukset ja erityisesti huomionosoitusanomukset kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, jotta toimitus ei viivästy lomien takia. Yksittäisistä poikkeuksista toimiston aukioloaikoihin (ma–pe 9.30–15.00) tiedotamme sekä internet- että Facebook-sivuillamme.