Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 3 / 2013

Helsinki, 11.10.2013

Hyvät Suomen Mieskuoroliiton jäsenet,

Parhainta syksyn alkua teille kaikille. Kuorojen syyskausi on täydessä vauhdissa ja toiminta aktiivisimmillaan, minkä johdosta liitto tervehtii teitä kaikkia kuoroja erityisellä jäsenpostilla, joka poikkeuksellisesti jaetaan sekä sähköisesti että postitse. Myös puheenjohtajan ominaisuudessa olen jälleen poikkeuksellisesti tarttunut kynään ja henkilökohtaisella viestillä haluan painottaa ajankohtaisten aiheiden tärkeyttä.
 
Oheisen jäsenkirjeen kolme tärkeintä teemaa liittyvät 1. Suomen rakkain mieskuorolaulu -äänitteeseen, 2. tuleviin Talvipäiviin & seuraavaan liittokokoukseen sekä 3. seuraavaan Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun. Nämä kaikki kolme asiaa – tässä kiireysjärjestyksessä – vaativat nyt jälleen kuorojen aktivoitumista, jotta liiton tarjoamien taloudellisten ja taiteellisten hedelmien sato tulee korjattua kuorojen hyväksi.
 
Jäsenkirjeen materiaaleista löytyy tarkempia yksityiskohtia, kaavakkeita ja esitteitä kustakin teemasta, mutta tässä alla omat ajatukseni ja puheenjohtajan vetoomukseni, miksi juuri nyt kannattaa aktivoitua:
 

1.Suomen rakkain mieskuorolaulu -äänite: ennakkotilaukset 31.10.2013 mennessä!

Keväällä 2013 Helsingin Musiikkitalossa tehtiin historiaa ja valloitettiin valtakunnan media positiivisella mieskuorosanomalla, jota luomassa ja välittämässä oli liki 1500 mieskuorolaista 50 kuorostamme. Tapahtuman kohokohta, lauantaina 6.4.2013 klo 14 järjestetty Suomen rakkain mieskuorolaulu
-konsertti, julkaistaan cd-äänitteenä, jolla liitto haluaa paitsi tallentaa historiallisen tapahtuman myös tukea jäsenkuorojensa varainhankintaa sekä ohjata varoja mieskuorojen tulevaisuustyöhön.
 
Uskomme yleisöystävällisen ja korkeatasoisen äänitteen olevan hyvä myyntituote, jonka myötä liitto tarjoaa mahdollisuutta nopeaan ja tehokkaaseen varainhankintaan aktiivisille kuoroille. Levyn ohjeellinen vähittäismyyntihinta on 20 euroa, mutta SMKL:n jäsenkuoroille hinta on määritetty 15 euroon kappaleelta. Näin ollen levyä myymällä kuoro voi tulouttaa omaan toimintaansa peräti 5 euroa jokaisesta levystä. Marraskuussa valmistuva levy ehtii hyvin joulumarkkinoille, jolloin kuorot voivat myydä levyjä suoran henkilömarkkinoinnin ohella esim. syys- ja joulukonserttiensa yhteydessä. Tapahtumassa mukana olleiden kuorojen ja kuorolaisten kohdalla levy on toki myös mitä parhain oma henkilökohtainen joululahja ystäville, tukijoille, sukulaisille, sidosryhmille tai vaikkapa potentiaalisille tuleville laulajille. Oheisten materiaalien mukana kuorot saavat käyttöönsä kätevät ennakkotilauslistat, joilla kuorolaisten tilaukset on helppo kerätä harjoituksissa ja sitten yhteen koottuna lähettää liiton toimistoon sähköisen lomakkeen kautta.
 
Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtajana haluan rohkaista ja kannustaa kuoroja paitsi tilaamaan omille laulajilleen tämän komean palan suomalaista mieskuorohistoriaa, myös hyödyntämään tarjolla olevan varainhankintamahdollisuuden. Muutamassa kuukaudessa loppuvuoden aikana aktiivinen kuoro pystyy varsin alhaisella riskillä hankkimaan lisätuloja omalle kuorolle jopa satojen eurojen verran. Esimerkiksi ottamalla vaikkapa kuoron oman käytön lisäksi 20 levyä myyntiin, ensimmäinen ylimääräinen satanen kuoron toimintaan onkin jo tienattu. Levyn sisältämä mieskuorolaulujen hittikimara, eturivin esiintyjäkaarti ja vaikuttavat suurkuoronumerot takaavat, että tuote on täyttä rautaa ja menee kyllä kaupaksi.
 
Levyn kolmas tärkeä tavoite on tukea mieskuorojen tulevaisuutta, ja niinpä levystä syntyvää tuottoa kanavoidaan poikakuorojen ja nuorten miesten kuorotoiminnan tukemiseen. Tämä nuorten miesten kuoroharrastustoiminnan ja poikakuorojen tukeminen ja sen käytännön muodot hakevat vielä muotoaan, mutta liiton visio asiassa on selvä. Suomen Mieskuoroliiton toiminnan pitkän aikavälin tavoitteiden yhdeksi pilariksi lisättiin jo vuosi sitten liittokokouksessa ”poikien ja nuorten miesten syrjäytymisen ehkäiseminen tarjoamalla mielekkäitä harrastusmahdollisuuksia ja sosiaalisia ympäristöjä”. Niinpä jäsenkuorojen oman varainhankinnan tukemisen lisäksi juuri tähän halutaan nyt aidosti panostaa ja ohjata levystä syntyvä mahdollinen taloudellinen hyöty juuri uusien mieskuorosukupolvien hyväksi.
 
Siispä: laittakaa listat kiertämään ja laittakaa ennakkotilaukset ajoissa sisään! Toivottavasti mahdollisimman moni tarttuu mahdollisuuteen.
 

2. Talvipäivät ja liittokokous 8.–9.3.2014: ilmoittautuminen poikkeuksellisesti jo 15.12.2013 mennessä!

Ohessa on lisäinformaatiota koskien ensi kevään Talvipäiviä, jotka vietetään tällä kertaa risteilyn merkeissä. Luvassa on kiinnostavaa ohjelmaa, joka on rakennettu erityisesti puheenjohtajien ja taiteellisten johtajien tehtävänkuvat huomioiden. Kaikki ovat tervetulleita tapahtumaan, mutta erityisesti mukaan toivotaan kuorojen johtohenkilöitä. Risteilyvarausten vuoksi lähetämme ohessa myös liittokokouskutsun. Liittokokoukseen ei luonnollisesti pysty osallistumaan rannalla ruikuttaen, ja siksi myös näitä ilmoittautumisia pyydetään jo joulukuun puoliväliin mennessä. 
 
Katsokaapa tarkemmat ohjeet ohesta ja tulkaa mukaan!!

3. VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu Tampereella 17.–19.4.2015: ilmoittautuminen alkaa 1.1.2014!

Ja kolmantena megaluokan asiana: kohta se vihdoin alkaa – nimittäin seuraavan Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautuminen! Kilpailun säännöt ja tuomaristojen puheenjohtajat onkin jo julkaistu ja päivämäärä ollut pitkään tiedossa, mutta ensi vuoden alussa on vihdoin mahdollista laittaa oma kuponki sisään ja tulla mukaan seuraavaan suureen mieskuorotapahtumaan Tampere-taloon keväällä 2015.
 
Tervetuloa kaikki mukaan! Hiphei!

 
Oikein hyvää syksyn jatkoa ja kaikkea hyvää kuoronne toimintaan, parhain terveisin,
 

Antti Lindqvist
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto

* * *

1) Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy ilmestyy marraskuussa

Koe uudelleen Suomen Mieskuoroliiton huhtikuussa 2013 järjestettyjen Talvipäivien huippuhetket! Helsingin Musiikkitalossa 6.4.2013 kuultu huikea Suomen rakkain mieskuorolaulu -konsertti julkaistaan cd-äänitteenä kuluvana syksynä. Mukana levyllä ovat kaikkien aikojen rakkaimmat mieskuorolaulut Sibeliuksesta Kuulaan, Madetojasta Palmgreniin ja Rautavaarasta Bergmaniin. Rakkaimpia mieskuorolauluja tulkitsee maamme mieskuorojen parhaimmisto yhdessä ja erikseen, ja levyn huipentaa kaikkien aikojen rakkain suomalainen mieskuorolaulu, Sibeliuksen Finlandia-hymni lähes 1 500 laulajan suurkuoron voimin.

Jokaisesta myydystä Suomen rakkain mieskuorolaulu -levystä käytetään
1 euro poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen hyväksi tehtävään työhön. Suomen Mieskuoroliiton jäsenet voivat hyödyntää tuotetta varsin merkittävästi myös omassa varainhankinnassaan, sillä jäsenkuorot voivat tilata levyä omaan käyttöön ja myyntiin 5 euroa normaalihintaa edullisemmin.

Tämä äänite on ehdoton hankinta jokaisen mieskuorolaisen omaan levyhyllyyn, mutta myös erinomainen lahjaidea niin joulupukin konttiin kuin kaikenlaisiin merkkipäivämuistamisiinkin. Varainhankintatarkoituksessa levyä voi myydä kuoron omien konserttien ja muiden tapahtumien yhteydessä mutta myös vaikkapa paikallisille yrityksille tai oman paikkakunnan koululuokkien ja harrastusseurojen kautta.

Levyn normaalihinta ja suositeltu jälleenmyyntihinta on 20 euroa/kpl, liiton jäsenkuoroille levyä myydään hintaan 15 euroa/kpl (sis. alv 24 %). Alennetun jäsenhinnan edellytyksenä on kuorokohtainen yhteistilaus. Ennakkotilaukset tulee tehdä viimeistään 31.10.2013 sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.mieskuoro.fi . Tämän jäsenkirjeen liitteenä on lomake, johon tilaukset voi oman kuoron piirissä kerätä ja toimittaa ennakkotilauksen kootusti liiton toimistoon. Levyt postitetaan ennakkoon tilanneille marraskuun 2013 aikana (toimituskulut lisätään hintaan) tai ne voi noutaa liiton toimistosta. Suurimman ennakkotilauksen tehneet viisi kuoroa palkitaan yllätyspalkinnolla!

* * *

Sisällys

Talvipäivien suurkuoro
, joht. Juha Holma
Fredrik Pacius: Suomen laulu

Hämeenlinnan Mieskuoro ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat
A. E. Marschner: Gute Nacht, joht. Matti Apajalahti
Jean Sibelius: Sydämeni laulu, joht. Anneli Julén

E-P:n Mieslaulajat Jussit, joht. Tommi Niskala
Erik Bergman: Eteläpohjalainen kansanlaulu

E-P:n Mieslaulajat Jussit ja Joensuun Mieslaulajat
Toivo Kuula: Iltatunnelma, joht. Kari Väänänen
Toivo Kuula: Nuijamiesten marssi, joht. Tommi Niskala

Laulu-Miehet, joht. Matti Hyökki
Nils-Eric Fougstedt: Nattlig madonna

Laulu-Miehet ja Pohjan Laulu, joht. Matti Hyökki
Heikki Klemetti: Oi, kallis Suomenmaa

Pohjan Laulu, joht. Mihkel Koldits
Leevi Madetoja: Valkeat kaupungit

Porin Mies-Laulu ja Rauman Mieslaulajat
Selim Palmgren: Sjöfararen vid milan, joht. Guido Ausmaa
Tuudur Vettik: Kuu, joht. Pekka Peltonen

Mieskuoro Sirkat, joht. Nikke Isomöttönen
P. J. Hannikainen: Kevätsointuja

Mieskuoro Laulajat, joht. Juha Holma
Frans Linnavuori: Minä laulan sun iltasi tähtihin

Mieskuorot Laulajat ja Sirkat, joht. Juha Holma
Juha Holma: Löylyloitsu

Polyteknikkojen Kuoro, joht. Saara Aittakumpu
Einojuhani Rautavaara: Laulaja

Ylioppilaskunnan Laulajat, joht. Pasi Hyökki
Toivo Kuula: Virta venhettä vie
Seppo ”Paroni” Paakkunainen: Dálvi duoddar luohti

Polyteknikkojen Kuoron kvartetti
Leevi Madetoja: Hän kulkevi kuin yli kukkien

Ylioppilaskunnan Laulajat, Polyteknikkojen Kuoro ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat, joht. Matti Apajalahti
Taneli Kuusisto: Suomalainen rukous

Talvipäivien suurkuoro, joht. Matti Hyökki
Jean Sibelius: Finlandia-hymni
 

2) Talvipäivät ja liittokokous risteilyllä Turusta 8.–9.3.2014Kaikkien aikojen ensimmäisille risteilyllä järjestettäville Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiville lähdetään maaliskuussa Turusta. Tukholman saaristoon suuntaava 23 tunnin miniristeily alkaa Viking Linen M/S Amorellalla Turun Linnansatamasta lauantaina 8.3.2014 klo 8.45, ja Turkuun palataan sunnuntaina 9.3.2014 klo 7.35. Tervetuloa nauttimaan mieskuorotunnelmasta hieman erilaisessa ympäristössä Itämeren aalloilla!

Tapahtuman seminaarimuotoisessa koulutuksessa keskitytään tällä kertaa ennen kaikkea mieskuorojen ydinhallinnon sparraamiseen. Yhtenä tärkeänä teemana on mieskuorojen jäsenrekrytointi, johon vinkkejä antavat jäsenkuoroissamme onnistuneita laulajarekrytointihankkeita vetäneet vastuuhenkilöt eri puolilta Suomea. Keskustelussa paneudutaan myös poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen rooliin mieskuorotoiminnan uudistajana ja laulajien kasvuympäristönä. Tähän teemaan tietämystään tuo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuoromusiikin läänintaiteilija, mieskuoro Pohjan Laulun ja Oulun NMKY:n poikakuoron Ynnin Poikien taiteellinen johtaja Mihkel Koldits. Nuorten miesten rekrytoinnissa ja sitouttamisessa saadaan vinkkejä myös kuoromaailman ulkopuolelta – tämän henkilön nimen ja taustan julkistamme myöhemmin, pysy kuulolla!

Jäsenrekrytointiteeman lisäksi risteilyn seminaariosuudessa on myös erityisesti jäsenkuorojemme puheenjohtajille ja taiteellisille johtajille suunniteltua ohjelmaa. Taiteellisille johtajille järjestetään erityinen ohjelmistoworkshop liiton taiteellisen johtajan Juha Holman johdolla, ja puheenjohtajat pääsevät liiton puheenjohtajan Antti Lindqvistin isännöimänä perehtymään yritysmaailman oppien ja uusien tuulien soveltamiseen mieskuorojen toiminnassa. Toivommekin, että mahdollisimman monen jäsenkuoromme puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja lähtisivät mukaan risteilylle! Mukaan mieskuorotunnelmaan ovat luonnollisesti lämpimästi tervetulleita myös kokonaiset kuorot, jäsenkuorojen muu hallintoväki ja yksittäiset laulajat sekä avecit.

Seminaariosuuden lisäksi Talvipäivillä järjestetään tuttuun tapaan myös liittokokous. Liittokokouskutsu ja valtakirjapohja ovat tämän kirjeen liitteenä, lukuun ottamatta pääkuoron ohessa toimivia seniorijäsenkuoroja ja tutustumisvuosikuoroja. Huom! Myös liittokokousedustajien tulee ilmoittautua risteilylle ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä!

Talvipäivä-risteilylle tulee ilmoittautua liiton verkkosivuilta www.mieskuoro.fi löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen päättyy tällä kertaa poikkeuksellisen aikaisin 15.12.2013, joten päätös osallistumisesta tapahtumaan kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Liittokokoukseen osallistujien täytyy ilmoittautumisen lisäksi toimittaa valtakirja liiton toimistoon mainittuun päivään mennessä. Varmista siis paikkasi risteilyllä saman tien!

Osallistumismaksut sisältävät matkalipun ja hyttipaikan risteilylle sekä kaksi ruokailua: meriaamiaisen ja päivällisen ruokajuomineen Viking Buffetissa lauantaina 8.3.2014. Hintoihin kuuluu myös osallistuminen lauantain aikana järjestettävään mieskuoroseminaariin sekä jäsenkuorojen valtuuttamilla henkilöillä liittokokoukseen. Avecit saavat osallistumismaksuista alennuksen 10 euroa/hlö.

Osallistumismaksut/hlö:
  • A4-luokka, ikkunahytti – 1 hlö hytissä 130,50 euroa, 2 hlö hytissä 100,50 euroa
  • B4-luokka, sisähytti – 1 hlö hytissä 120,50 euroa, 2 hlö hytissä 95,50 euroa
  • B2p- tai C4-luokka, sisähytti – 1 hlö hytissä 110,50 euroa, 2 hlö hytissä 90,50 euroa
Hyttiluokkien esittely: www.vikingline.fi/fi/suomi/merella/hytit/ms-amorella
Huom! Eri hyttiluokkia on saatavilla rajoitetusti, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Talvipäivien osallistujia varten varataan hotellimajoituskiintiö yöpymiseen Turussa pe–la 7.–8.3.2014. Majoitusmahdollisuuksista tiedotetaan lisää liiton internetsivuilla osoitteessa smkl.sulasol.fi/tapahtumat/talvipaivat2014 . Lisäksi tapahtuman osallistujat saavat tarvittaessa osallistumistodistuksen, joka oikeuttaa 50 % alennukseen VR:ltä risteilyyn liittyvistä junamatkoista. Lisätietoja tapahtuman sisällöstä ja seminaarin tarkemmasta aikataulusta on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

3) VI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 17.–19.4.2015 TampereellaVI Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu lähestyy! Tampereella 17.–19.4.2015 järjestettävän kilpailun ilmoittautuminen alkaa 1.1.2014. Samalla tiedotamme lisää käytännön järjestelyistä, tapahtuman muusta sisällöstä ja tuomaristoista.

Kilpailussa on tällä kertaa kolme sarjaa:
- kansainvälinen sarja, tuomariston puheenjohtajana Matti Hyökki
- kansallinen sarja, tuomariston puheenjohtajana Juha Holma, sekä
- katselmussarja, tuomariston puheenjohtajana Paavo Hyökki.
Kannustamme kaikkia jäsenkuorojamme mukaan tapahtumaan ja osallistumaan ainakin katselmussarjaan, vaikka varsinainen kilpailu ei kiinnostaisikaan!

Toivomme saavamme tapahtumaan mukaan mahdollisimman kattavan otoksen liiton jäsenkuoroista ja muista suomalaisista mieskuoroista. Koska kyseessä on ainakin Pohjoismaiden ainoa pelkästään mieskuoroille suunnattu kilpailu, nyt on myös oivallinen tilaisuus kutsua Suomen-vierailulle ulkomaisia ystäväkuoroja! Madetoja-kilpailun lisäksi vierailun ohjelmaan voi sisällyttää vaikkapa ystäväkuoron konsertin omalla paikkakunnalla. Hyödyntäkää siis kontaktejanne ja kutsukaa mieskuorot kautta maailman mukaan tapahtumaan! Esitteitä ja tiedotusmateriaalia saatte tarvittaessa lisää liiton toimistosta.

Kilpailun säännöt ja muuta ajankohtaista tietoa löytyy kilpailun omalta verkkosivustolta www.mieskuoro.fi/madetoja2015 . Kilpailulla on myös tuore Facebook-sivu www.facebook.com/madetojachoircompetition – tykkää kuullaksesi uusimmat uutiset ja suosittele myös kaikille muille mieskuorolaisille!

4) Sulasolin logo kuoron nettisivuille – toimi 31.10.2013 mennessä!

Sulasol on organisoinut yhdessä erikoisliittojen kanssa logokampanjan jäsenyhdistyksille. Ideana on se, että jäsenyhdistykset liittävät Sulasol-logon omalle verkkosivulleen. Kun logo on laitettu jäsenyhdistyksen sivulle, lähettää kukin jäsenyhdistys omalle erikoisliiton toiminnanjohtajalleen sähköpostissa linkin sille yhdistyksen verkkosivulle, missä logo on. Mieskuorot voivat siis lähettää tiedot logosivusta toiminnanjohtaja Aino Herraselle, .

Kampanja jatkuu 31.10.2013 asti. Palkintona arvotaan esittelyjuttu Sulasol-lehteen/verkkosivuille. Voittaja arvotaan erikoisliittojen puheenjohtajien kokouksessa 4.11. prosentuaalisesti eniten logoja verkkosivuille saaneen erikoisliiton kilpailuun osallistuneiden jäsenyhdistysten kesken.

Sulasolin logon voi ladata osoitteesta www.sulasol.fi/info/logot . Suomen Mieskuoroliiton logoilla ei tällä kertaa kilpailla, mutta ne löytyvät tarvittaessa osoitteesta smkl.sulasol.fi/toiminta/logot .

Liitteet:

Suomen rakkain mieskuorolaulu -äänitteen esite (pdf)
Äänitetilauspohja (pdf)
Liittokokouskutsu (pdf)
Liittokokousvaltakirja (pdf, myös doc-tiedosto)