Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 2 / 2012

Helsinki, 3.5.2012

Mieskuorot Musiikkitaloon keväällä 2013!

Joensuussa kokoontunut Suomen Mieskuoroliiton liittokokous teki monia tärkeitä ratkaisuja koskien mm. liiton sääntöjen ja hallinnon uudistamista. Vuodesta 2010 saakka valmisteltu sääntöuudistus, joka sisälsi tarkennuksia mm. liiton ja sen eri toimielinten tehtävänkuviin sekä luottamushenkilöiden toimikausien pituuksiin, hyväksyttiin yksimielisesti. Liiton hallinnossa, erityisesti hallituksessa ja musiikkilautakunnassa, tapahtui henkilövaihdoksia ja nuorentumista; uuden taiteellisen johtajan Juha Holman ohella hallintoon liittyi useita nuoria ja kyvykkäiksi tiedettyjä herroja. Sulasol-lehden sivuilla tullaan tämän vuoden aikana kuulemaan lisää näistä uusista kasvoista.

Myös allekirjoittanut kiittää ja kumartaa luottamuksesta ja kahden vuoden ”jatkoajasta” liiton puheenjohtajan saappaissa. On suuri ilo ja kunnia jatkaa vielä muutama vuosi tässä luottamustehtävässä hienon harrastuksemme hyväksi.

Liittokokous keskusteli ja siunasi myös liiton toiminnan suuntaviivat tuleville vuosille. Horisontissa siintää monia mielenkiintoisia hankkeita, joihin toivon mukaan mahdollisimman moni jäsenkuoro motivoituu osallistumaan. Alkaen kaukoputken pisimmästä päästä: keväällä 2015 kotimaiset ja ulkomaiset mieskuorot tulevat jälleen kohtaamaan Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun merkeissä. Tällä kertaa kilpailu tullaan järjestämään Tampereella, Tampere-talossa, ja tarkka ajankohta tapahtumalle on 17.–19.4.2015. Kannattaa pistää tämä aika jo nyt ylös allakoihin ja alkaa suunnitella oman kuoron huippukunnon ajoittamista tuohon hetkeen.

Toinen tärkeä viikonloppu, joka kannattaa jo nyt ruksata, tulee vastaan jo vuoden päästä keväällä eli 5.–7.4.2013, jolloin Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorot tulevat valtaamaan koko valtakunnan tämän hetken puhutuimman ja kehutuimman konserttipaikan eli Helsingin Musiikkitalon. Perinteisten Talvipäivien oheen on rakentumassa varsin harvinaislaatuinen ja myös valtakunnallista huomiota saava mieskuorotapahtuma. Tällä kertaa Talvipäivät linkittyvät tiiviisti juuri käynnistyneeseen Suomen rakkain mieskuorolaulu -projektiin, jossa SMKL yhdessä Yleisradion kanssa etsii niitä kaikkein rakkaimpia teoksia, jotka tullaan julkistamaan Musiikkitalossa tapahtuman yhteydessä. Talvipäivien isäntäkuorona toimii helsinkiläinen mieskuoro Laulu-Miehet ja yhteistyössä on vahvasti mukana myös 6.4.2013 eli mieskuorolaulun superlauantaina 130-vuotisjuhlaansa viettävä Ylioppilaskunnan Laulajat.

Koko Suomi tulee siis tietämään, että tuona huhtikuisena viikonloppuna Musiikkitalossa soi mieskuorolaulu. Kunhan lähempänä syksyä saamme yksityiskohtia lisää selville ja ilmoittautumisen käyntiin niin ei kannata aikailla vaan varata oman kuoron paikka tapahtumaan välittömästi!

Syksyä ennen kuitenkin vielä nautimme Suomen keväästä ja kesästä. Ilahduttavan monen mieskuorolaisen kesäsuunnitelmiin kuuluu tänä vuonna myös mieskuorolaulua ja festivaalitunnelmaa. Tervemenoa kaikille Kuopioon ja Tarttoon matkaaville – onnea ja menestystä matkaan, pidetään mieskuorojen lippua korkealla!

Parhain kevätterveisin,
Pj-Antti

1) Suomen rakkain mieskuorolaulu ja Talvipäivät Helsingissä 5.–7.4.2013

Suomen Mieskuoroliitto ja Yleisradio alkavat etsiä Suomen rakkainta mieskuorolaulua. Suomen Mieskuoroliitto kerää jäsenistöltään rakkaimpia mieskuorolauluja ja niihin liittyviä tarinoita elokuun 2012 loppuun saakka. Toivomme saavamme mahdollisimman laajan otoksen jäsenkuorojemme laulajien suosikeista, joten välittäkää tietoa äänestyksestä kaikille laulajillenne!

Ehdotuksia ja tarinoita voi lähettää sähköisen lomakkeen kautta, tämän jäsenkirjeen liitteenä olevalla paperilomakkeella tai puhelimitse liiton toimistoon (010 8200 236). Ehdotusten pohjalta valitaan 100 mieskuorolaulua, jotka pääsevät mukaan Ylen kaikille avoimeen äänestykseen keväällä 2013.

Kukin Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuoron jäsen voi ehdottaa korkeintaan kymmentä mieskuorolaulua. Kriteeriksi riittää, että laulu kuuluu jonkin suomalaisen mieskuoron ohjelmistoon. Sen ei tarvitse olla suomenkielinen, suomalaisen säveltäjän säveltämä eikä alun perin mieskuorolle sävelletty. Teokset voivat edustaa mitä tahansa tyylisuuntaa. Kaikkien elokuun loppuun mennessä suosikkejaan ehdottaneiden kesken arvotaan SMKL:n 100 euron arvoinen tuotepaketti.

Hanke rakkaimman suomalaisen mieskuorolaulun metsästyksestä sai alkunsa vuoden 2010 lopulla Rauman Mieslaulajien Matti Pursiheimon ideasta, joka jalostui edelleen Pursiheimon tavatessa Ylen ohjelmistojohtajan Olli-Pekka Heinosen Rauman torin kalatiskillä. Yhteistyö Ylen kanssa pyörähti todenteolla käyntiin vasta lähes vuotta myöhemmin, mutta sen jälkeen suunnitelmat ovat edenneet nopeaan tahtiin. Projektista onkin tulossa mainio näytönpaikka suomalaiselle mieskuorolaululle!

Suomen rakkain mieskuorolaulu -projekti huipentuu SMKL:n seuraaville Talvipäiville, jotka järjestetään Helsingissä 5.–7.4.2013. Suunnitelmissa on vallata tapahtumalla niin uutukainen Musiikkitalo kuin Ylen kanavatkin. Tapahtuman keskipisteenä on kaikkien aikojen rakkaimpia mieskuorolauluja esittelevä konsertti, joka järjestetään SMKL:n jäsenkuorojen voimin 6.4.2013 Musiikkitalon konserttisalissa. Tapahtuman ohjelmassa on mukana muitakin aikaisemmilta Talvipäiviltä tuttuja elementtejä yhtyekilpailusta ja karonkasta jumalanpalvelukseen – ja kaikki tämä aivan uudella vaihteella! Ensi vuoden Talvipäivien isäntäkuorona toimii vuonna 1914 perustettu Laulu-Miehet.

2) Uusi nuottikokoelma keskittyy kevyempään ohjelmistoonTalvipäivillä Joensuussa 24.–25.3.2012 julkistettiin SMKL:n uusi nuottikokoelma Muuta! ohjelmistoa miesäänille. Kokoelma tarjoaa uusia käyttökelpoisia mieskuorosovituksia kevyemmästä musiikista niin kokonaisten kuorojen kuin kvartettienkin käyttöön. Myös teosten vaikeustaso vaihtelee nopeasti omaksuttavista tutuista lauluista aina haasteellisiin, esittäjiltä paljon työtä vaativiin sovituksiin.

Kokoelma on myynnissä liiton toimistossa jäsenille hintaan 23 euroa ja muille 28 euroa kappaleelta (+ postitse toimitettavissa tilauksissa toimituskulut, sis. alv 9 %). Lisäksi yli 20 kappaleen tilauksista saa tuttuun tapaan 10 % alennuksen.

Muuta! ohjelmistoa miesäänille

Sisällys

1. Paratiisi (Rauli Somerjoki, sov. Jarkko Kiiski)
2. Hetki lyö (Gottehrer & Stroll, sov. Juha Kuivanen)
3. Du är så vacker för mina ögon (sov. Jukka Niemi)
4. Det gingo två flickor (sov. Jukka Niemi)
5. Savanni nukahtaa (Kerkko Koskinen, sov. Jouni Jyllinmaa)
6. Kaksoiselämää (Juice Leskinen, sov. Kari Pappinen)
7. Hiljainen laulu (Kim Kuusi, sov. Markku Koskela)
8. Cherbourgin sateenvarjot (Michel Legrand, sov. Reijo Kekkonen)
9. Stripteasetanssija (Asko Raivio, sov. Teppo Salakka)
10. Muistan kesän (Rauno Lehtinen, sov. Teppo Salakka)
11. Raja (Henrik Otto Donner, sov. Teppo Salakka)
12. Till we meet again (Richard Whiting, sov. Jaakko Mäntyjärvi)
13. Roses of Picardy (Haydn Wood, sov. Jaakko Mäntyjärvi)
14. Brother, can you spare a dime (Jay Gourney, sov. David Wright)
15. Eva (Tuomas Holopainen, sov. Olli Hurskainen)

3) Joutsenon perus- ja taitomerkkilaulukurssi 29.6.–1.7.2012

Perinteinen Joutsenon perus- ja taitomerkkilaulukurssi järjestetään jälleen tuttuun tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla 29.6.–1.7.2012 Joutsenon Opistolla. Niin valmiit kvartetit kuin yksittäiset laulajatkin ovat tervetulleita perehtymään Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin kouluttajien opastuksella samanmielisessä ja rennossa ilmapiirissä Saimaan rannalla. Ilmoittautuminen päättyy 20.5.2012, varmista paikkasi saman tien!
 
Kurssi alkaa perjantaina 29.6. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 1.7. noin klo 15. Kurssilla paneudutaan intensiivisesti Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin, ja kurssin lopuksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Osallistujien kiinnostuksesta riippuen kurssilla voidaan myös tutustua mestarimerkkilauluihin. Mestarimerkkikoulutusta voidaan kuitenkin antaa vain valmiille kvarteteille.

Lisätietoa kurssin ilmoittautumisesta ja osallistumismaksuista on liiton internetsivuilla osoitteessa www.mieskuoro.fi.

4) Muuta ajankohtaista

Lähetämme tämän jäsenkirjeen ohessa myös kaksi mainosta: Ylioppilaskunnan Laulajien nuottikokoelmat ovat ostettavissa Sulasolin nuottimyymälästä. Eläkeliiton Laulujuhlat järjestetään puolestaan monille mieskuorolaisille kuluneena keväänä tutuksi tulleessa Joensuussa 2.–3.8.2013. Molempiin aiheisiin kannattaa tutustua oman kiinnostuksen mukaan!