Jäsentiedote 2 / 2009

Helsinki, 20.10.2009

On jo kaikki ruusut kukkineet...

Hyvät laulajaveljet - kesä meni jälleen merten maille ja nyt ollaan jo pitkällä syksyn askareissa. Oikeastaan jatkuvasti lyhentyvä valoisa aika ohjaa ajatuksia jo vahvasti kohti adventtiaikaa. Vanhan kansan mukaankin Lokakuu ei ole joka kuu: Päivät pienet pilvelliset, yöt pitkät ja pimeät. Halla hanhen siiven alla, talvi joutsenen takana. Niinpä niin, aamuisin pitkät kalsarit ovat jo hyvinkin tarpeen ja kun kohta vielä kellojakin käännetään niin kyllä on taas pimeätä palailla iltaisin kuoroharjoituksista.

Mutta eipä syytä synkkyyteen - päinvastoin! Syksyllä on myös juhlan aika monessa kuorossamme. Pyöreitä kuuskymppisiä juhlivat ainakin Mieskuoro Kuopio-Kvartetti Pohjois-Savossa, Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat Helsingissä, Salon Laulu-Sepot Varsinais-Suomessa ja kakskymppisiä Semmarit Keski-Suomessa. Onnea kaikille teille ja muillekin, jotka valmistaudutte parhaillaan suuriin juhliin. Juhlan aika oli myös 14.10.2009, jolloin jäsenkuoromme Kaaderilaulajien lippu naulattiin ja vihittiin käyttöön juhlallisesti Helsingin Tuomiokirkon kryptassa. Onnea siis myös suomalaisten upseerien kuorolle ylväästi liehuvasta uudesta lipusta.

Käynnissä oleva lokakuu on muutenkin varsin erityinen, ainakin kahdesta tärkeästä syystä.

Ensinnäkin, pitkään rummutetun 5. kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautumisen takaraja umpeutuu 31.10.2009. Tähän mennessä kaikkien osallistuvien kuorojen tulee tehdä ilmoittautuminen kilpailun nettisivuilla (www.mieskuoro.fi/madetoja2010 ) olevan ilmoittautumiskaavakkeen avulla sekä toimittaa kilpailun järjestäjälle säännöissä mainitut materiaalit (mm. kuoron ja johtajan esittelytekstit, kuvat, kilpailuohjelmiston nuotit). Nyt siis viimeisetkin viime hetken vilperit mukaan kilpailuun ja ilmoittautumiskaavake eetteriin!

HUOM. Kilpailuilmoittautumisessa kannattaa huomioida liiton toimiston uusi sijainti Klaneettitiellä sekä kilpailuohjelman kokonaiskeston rajoitus 15 minuuttiin sisältäen myös lavalle siirtymiset ja tauot.

Toiseksi, haluan juuri nyt lokakuussa nostaa esiin tärkeän taloudellisen hyödyn, joka on Suomen Mieskuoroliiton ja SULASOL:n jäsenyyksien kautta kaikkien jäsenkuorojemme saatavilla. Nimittäin OK-opintokeskuksen tuen avulla parhaimmillaan jäsenkuoro voi kokonaan tai ainakin suurelta osin kattaa jäsenyydestä muutoin aiheutuvat kulut. Liittomme aluevaltuusto ja hallitus saivat syyskuussa tukevan koulutuspaketin OK-tuen perusteisiin liittyen ja jos jäsenillä jatkossa tulee kysymyksiä OK-tuesta ja sen käyttöön liittyvistä toimenpiteistä, liittomme aluevaltuutetut ovat nyt valmiina toimimaan ensimmäisenä paikallistukena jäsenkuorojen suuntaan. Todelliset OK-ammattilaiset, Sanna-Mari Hiekka ja Maija Rinne SULASOL:ssa, toki osaavat parhaiten vastata kaikkein visaisimpiin kysymyksiin, samoin luonnollisesti myös OK-opintokeskuksesta voi suoraan kysyä neuvoa.

No miksi sitten tässäkin asiassa juuri tämä lokakuu on tärkeä virstanpylväs? Siksi, että OK-tuen rahallisesti merkittävämpää osaa eli opintojaksojen OK-tukea käyttävän yhdistyksen tulee tehdä vuoden 2010 opintojaksojen tuntihakemukset OK-opintokeskukselle juuri nyt, lokakuun 2009 aikana. Joten tämänkin asian suhteen: pikaisesti työhön ja toimintaan!

Lokakuun jälkeen koittaa marraskuu ja sitten jälleen jouluun liittyvät kiireet. Muistakaahan ennen joulukonserttien sesonkia 30.11.2009 mennessä toimittaa Sulasoliin päivitetyt jäsenlistanne tai muutoin jäsenmaksut saatetaan karhuta vanhoin tiedoin ja myös SULASOL-lehti kolahtaa vain edellisen kauden laulajien - muttei vaikkapa syksyllä kuoroon liittyneiden miesten - postiluukkuun.

Ensi kevään osalta Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ohella kalentereihin kannattaa kirjata jo nyt myös Suomen Mieskuoroliiton sääntömääräinen liittokokous, joka pidetään Mieskuoro Sirkkojen isännöimänä Jyväskylässä lauantaina 20.3.2010. (HUOM! Päivämäärää on siirretty viikkoa aiemmin ilmoitettua myöhäisemmäksi.) Kilpailukeväästä johtuen liittokokouksen ympärillä ei tällä kertaa järjestetä Talvipäiviä, mutta kokouksen lisäksi luvassa pieni miniseminaari ajankohtaisista aiheista sisältäen mm. OK-tukeen liittyvää koulutusta. Lisäksi liittokokouksessa on tarkoitus julkaista uusi nuottikirja. Tämä työnimellä Mieskuorolauluja oppilaitoksiin kulkeva uusi julkaisu tuleekin olemaan aivan uudenlainen aluevaltaus, sillä sen kohderyhmänä ovat esim. lukioissa ja muissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret miehet, joiden rekrytoimiseksi mieskuorolaulun pariin - vaikkapa juuri Teidän omaan kuoroon -   aloitetaan kaikkia Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuoroja koskeva valtakunnallinen kampanja tammikuussa 2010. Tästä kirjaprojektista  ja siihen liittyvästä kampanjasta kerrotaan lisää seuraavassa jäsenkirjeessä!

Mukavaa laulusyksyä kaikille mieskuorolaisille koko valtakuntaan!

Veljellisin terveisin,

Pj-Antti
Suomen Mieskuoroliitto ry

PS. Muistakaa myös viihdelaulujen nuottien keräystalkoot! Liiton musiikkilautakunta ottaa edelleen vastaan hyväksi havaittujen suomenkielisten viihteellisten laulujen nuotteja, joita voidaan harkita käytettäväksi uudessa viihdekokoelmassa. Nuotteja voi lähettää liiton toimistoon Klaneettitielle.