Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2016

Helsinki, 16.2.2016


Suomen Mieskuoroliiton suuntalinjauksia

Vuodesta toiseen olemme Suomen Mieskuoroliitossa puhuneet siitä, miten kuoroihin saataisiin uusia laulajia. Usein tämä keskustelu on tarkoittanut nimenomaan iältään nuorten, selkeästi alle 25-vuotiaitten laulajien rekrytointia. Tätä toimintaa tukemaan perustettiin myös muutama vuosi takaperin Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto, joka tukee avustuksilla nuorten miesten ja poikien kuorotoimintaa. Pelkästään poikakuorotoimintaa tukemalla emme kuitenkaan pelasta mieskuoroja laulajakadolta.

Viime viikonloppuna kokoonnuimme liittohallituksen ja aluevaltuuston kanssa Helsingissä. Päivän tavoitteena oli käynnistää Liiton pitkän aikavälin suunnittelu, ja tuo tavoite toteutui mielestäni hyvin. Saimme paljon uusia näkökulmia tulevan suunnittelun tueksi. Suunnittelu jatkuu liittohallituksen voimin, ja toukokuun lopulla liittohallitus ja aluevaltuusto yhdessä hiovat suunnitelmia eteenpäin ja luovat liitolle nelivuotissuunnitelman keskeisine kehityshankkeineen.

Esille nousivat entistä vahvemmin myös ikääntyvien ja keski-ikäisten laulajien tarpeet. Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen laulajat ovat kovin eri-ikäisiä, ja meidän liittona täytyy pystyä palvelemaan eri-ikäisiä laulajia. Tämä tarkoittaa kaikkia mieskuoroissa laulavia miehiä teini-ikäisistä isoisoisäikäisiin konkareihin. Emme voi myöskään keskittyä pelkästään uusien laulajien rekrytointiin, vaan harrastuksen tulee pysyä mielekkäänä myös jo pidempään kuoroissa laulaneille.

Uusien jäsenten rekrytoinnin osalta esiin nousi yksi erittäin tärkeä kohderyhmä: 25–45-vuotiaat miehet. Monessa kuorossa juuri tuo ikäluokka on pienin, ja aiemmin heitä ei ole ehkä riittävästi huomioitu rekrytoinnissa keskityttäessä vieläkin nuorempiin laulajiin. Samoin keskusteluissa tuli esille uusien laulajien etsiminen eläkeiän molemmin puolin olevista miehistä; kuka sanoo, ettei mieskuorolaulua voisi aloittaa eläkeharrastukseksi? Nämä uudet nostot huomioidaan jatkossa entistä tarkemmin laulajarekrytoinnissa: sama viesti täytyy kohdentaa eri tavalla eri-ikäisille koelaulukandidaateille.

Samalla tavalla myös kuorossa pysymistä täytyy tukea entistä paremmin. Harrastuksen täytyy säilyä mielekkäänä ja sitouttaa jatkamaan laulua mieskuorossa niin pitkään kuin mahdollista.
Näihin haasteisiin liiton hallinto tarttuu tämä vuoden aikana. Asiaa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta: liittokokous ja aluevaltuusto linjaavat pitkän tähtäimen suunnitelmia ja liittohallitus toteuttaa ne käytännön tasolla. Musiikkilautakunta taas omalta osaltaan huomioi esimerkiksi nuottikustanteissa erilaisten laulajien tarpeen.

Tehtävää on paljon, mutta siinä onnistutaan, kun pidetään mielessä kaksi tärkeää perusperiaatetta: uudistamisen ja kehittämisen tulee olla kaiken moottorina, mutta nojaten vahvasti parhaiden traditioiden säilyttämiseen. Näistä ajatuksista kerron mielelläni lisää, ja mainio tilaisuus siihen on Talvipäivien ja liittokokouksen yhteydessä!
 
Oulussa nähdään,

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja


1) Talvipäivät ja liittokokous Oulussa 18.–20.3.2016

Liiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Oulussa 18.–20.3.2016. Luvassa on mieskuoromusiikin täyttämä kaikille laulajille suunnattu tapahtuma huomattavan korkeatasoisella ja mielenkiintoisella ohjelmalla! Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Oulun Musiikkijuhlien kanssa ja isäntinä toimivat paikalliset jäsenkuoromme Pohjan Laulu, Oulun NMKY:n Mieslaulajat, Haukiputaan Mieskuoro ja Iin Mieslaulajat.

Tapahtuman varsinainen ilmoittautumisaika on jo päättynyt, mutta mattimyöhäsetkin ehtivät vielä mukaan kuuntelemaan lauluyhtyekilpailua (Madetojan sali la 19.3. klo 10–14, vapaa pääsy) ja gaalakonserttia (Madetojan sali la 19.3. klo 17, liput 20/15 euroa isäntäkuoroilta ja Ticketmaster Suomi). Tapahtuman tunnelmia voi seurata myös uudenlaisen verkkolähetyksen kautta, tiedotamme tästä lisää liiton Facebook-sivulla tapahtuman lähestyessä!

Sunnuntaina 20.3. klo 13 Raatin nuorisotalolla järjestettävään liittokokoukseen toivomme myös jäsenkuoroistamme runsasta edustusta. Liittokokouskutsu ja valtakirja lähetetään liiton varsinaisille jäsenyhdistyksille tämän jäsenkirjeen liitteenä. Valtakirjat tulee toimittaa täytettyinä ja allekirjoitettuina liiton toimistoon viimeistään 11.3.2016.

Liittokokousmateriaaleihin voi tutustua etukäteen osoitteessa http://bit.ly/SMKLliittokokous2016 . Kansioon ladataan kokousdokumentteja sitä mukaa kun ne valmistuvat.

Vuoden 2013 lauluyhtyekilpailun voittaja Stagement. Kuva: Markku Pihlaja


2) Joululauluja II -kokoelma ilmestyy Talvipäivien yhteydessä

Joulukonsertit ovat monen mieskuoron talouden kivijalka. Suomen Mieskuoroliiton uusin julkaisu Joululauluja II lisää vaihtoehtoja konserttiohjelmistoihin ja tarjoaa taitotasoltaan vaihtelevan kokonaisuuden tuttua ja tuntemattomampaa musiikkia. Kokoelma on erittäin hyvä työkalu niin ohjelmistojen suunnittelutöissä painiskeleville taiteellisille johtajille kuin pienemmille yhtyeillekin. Se pitää sisällään 27 käyttökelpoista ja eri tyylejä edustavaa sovitusta. 

Joululauluja II -nuottikokoelma julkaistaan Oulun Talvipäivien yhteydessä maaliskuussa. Kokoelman normaalihinta jäsenille on 23 euroa ja muille 28 euroa (sis. alv 10 %). Nopean tilaajan etuna liiton jäsenkuorot ja niiden laulajat saavat kokoelman 20 euron kappalehintaan, kun tilaus tehdään viimeistään Talvipäivä-viikonloppuna 20.3.2016 mennessä. Lisäksi yli 20 kappaleen tilauksista 10 % lisäalennus! Nuottikokoelmatilaus on mahdollista noutaa veloituksetta liiton toimistosta tai Talvipäivien yhteydessä pidettävältä myyntipisteeltä. Varaukset noutoihin Talvipäiviltä kannattaa tehdä viimeistään 13.3.2016 saatavuuden varmistamiseksi. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään painon mukaan määräytyvät toimituskulut.

Kokoelman sisällys:

1. Ah, iloitkaatte, ystävät (sov. Janne Luneli)
2. Arkihuolesi kaikki heitä (säv. Leevi Madetoja, sov. Aatto Nietos)
3. Ding Dong, Merrily on High (sov. Charles Wood)
4. Ecce novum gaudium - Ihme suuri riemuinen (sov. Jukka Niemi)
5. Gaudete (sov. Anton Schnee)
6. Hiljainen joululaulu (säv. Martti Hela)
7. Hän seimessä nukkuu (säv. William J. Kirkpatrik, sov. Tomas Takolander)

Hakasalon joulusarja:
8. Jouluna (säv. Teuvo Hakasalo, sov. Kimmo Hakasalo)
9. Jouluiltana (säv. Teuvo Hakasalo, sov. Kimmo Hakasalo)
10. Jouluyönä (säv. Teuvo Hakasalo, sov. Kimmo Hakasalo)

11. Joulu vieraalla maalla (säv. Jaakko Linjama)
12. Jouluhymni - Rauhaa, vain rauhaa (säv. Ahti Sonninen, sov. Visa Yrjölä)
13. Joulun kellot - Hiljaa helkkyellen (säv. P. J. Hannikainen, sov. Jukka Niemi)
14. Joulupuu on rakennettu (sov. Karin Kaplas)
15. Joulutaivas tähtineen (säv. Hugh Martin & Ralph Blane, sov. Tomas Takolander)
16. Jul, jul, strålande jul (säv. Gustaf Nordqvist)
17. Kaksi kynttilää (säv. Jori Sivonen, sov. Aatto Nietos)
18. Lapsi on syntynyt - Ett barn är fött på denna dag (sov. Bert Thorsén)
19. Neitsyt Marian kehtolaulu (säv. Jaakko Linjama)
20. Psallite (sov. Michael Praetorius / Matti Hyökki)
21. Pyhä Lucia (sov. Anton Schnee)
22. Pyhä yö (säv. Mikko Sidoroff)
23. Sylvian joululaulu (säv. Karl Collan, sov. Aatto Nietos)
24. Taas kaikki kauniit muistot (säv. Sulho Ranta, sov. Aatto Nietos)
25. Talven ihmemaa (säv. Felix Bernard, sov. Juha Holma)
26. The Three Kings from Persian Lands (säv. Peter Cornelius, sov. Ivor Atkins)
27. Tähdenlento (säv. Felix Krohn) 


3) Joutsenon kesäkursseilla merkkilaulukurssin lisäksi oma kuoronjohtokurssi mieskuoroväelle

Joutsenon Opisto kutsuu jälleen mieskuoroväkeä juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna kesä-heinäkuun vaihteessa. Tulevana kesänä järjestetään perinteeksi muodostuneen merkkilaulukurssin lisäksi myös Suomen Mieskuoroliiton oma kuoronjohtokurssi. Pelkästään mieskuoroväelle suunnattua kuoronjohtokurssia ei ole järjestetty moniin vuosiin, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää nyt! Kurssilla on kaksi tasoryhmää, joten se sopii kaikille kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta. 
Perustason ryhmä on suunnattu kuoronjohdosta kiinnostuneille mieskuorolaisille ja esimerkiksi varajohtajille, joilla on vähän tai ei lainkaan käytännön kokemusta. Tämän ryhmän kouluttajana toimii Sulasolin taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara, ja ohjelmistona käytetään Suomen Mieskuoroliiton Perusmerkkilauluja. Toinen tasoryhmä on puolestaan suunnattu jo mieskuorojen kanssa työskennelleille johtajille, jotka kaipaavat uusia ideoita ja vinkkejä työhönsä. Tämän ryhmän kouluttajana toimii Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki, ja ohjelmisto valitaan Taito- ja Mestarimerkkilauluista. Kuoronjohtokurssi toimii osittain yhteistyössä myös merkkilaulukurssin kanssa.

Kuoronjohtokurssi alkaa torstaina 30.6. klo 15 ja loppuu sunnuntaina 3.7. noin klo 15. Kurssin hinta on 300 euroa täysihoidolla ja 250 euroa ilman majoitusta ja aamiaisia. 

Tyylinäyte Joutsenon merkkilaulukurssin päätöskonsertista kesältä 2015. Kuvassa vasemmalta: Juha Holma, Niklas Oksman, Kari Julén ja Tuomo Heikinheimo.

Kesäiseen viikonloppuun Joutsenossa mahtuu myös tuttu merkkilaulukurssi, jossa opetellaan perus-, taito- ja mestarimerkkiohjelmistoa asiantuntevien kouluttajien johdolla mukavassa ilmapiirissä. Perus- ja taitomerkkikoulutukseen voivat osallistua yksittäisetkin kuorolaiset, mestarimerkkikoulutusta voimme valitettavasti tarjota vain kokonaisille kvarteteille. Myös valmiille perus- ja taitomerkkikokonaisuutta harjoitteleville kvarteteille tarjoamme mahdollisuuksien ja toiveiden mukaan erikseen kvartettikohtaista yhtyekoulutusta. Kurssin kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja muut mieskuorojen johtajat.

Merkkilaulukurssi alkaa perjantaina 1.7. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 3.7. noin klo 15. Kurssin hinta on 270 euroa täysihoidolla ja 225 euroa ilman majoitusta ja aamiaisia. 

Ilmoittautuminen molemmille kursseille päättyy 22.5.2016 liiton verkkosivujen kautta sähköisellä lomakkeella.


4) Tulossa syksyllä!

Laulukauden avaus elo-syyskuussa

Järjestämme jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Laulukauden avaus 
-kampanjan elo-syyskuussa. Kampanjan tavoitteena on auttaa jäsenkuorojamme uusien laulajien hankinnassa ja vastaavasti helpottaa uuden kuoron löytämistä mieskuorolaulusta kiinnostuneille. Tempaus toteutetaan tuttuun tapaan sähköisessä muodossa verkkosivujen ja sosiaalisen median, kuten Facebookin ja Twitterin välityksellä, ja toivomme mukaan myös jäsenkuorojemme omia videoita ja jäsenhankintatempauksia. Lisätietoja Laulukauden avauksesta on luvassa myöhemmin kevään aikana!

Oktoberfest 15.10.2016

Suomen Mieskuoroliitto kutsuu jäsenkuoronsa järjestämään Oktoberfest-tapahtumia eri puolilla Suomea lauantaina 15.10.2016. Oktoberfestia ovat jo järjestämässä Mieskuoro Laulajat Tampereella ja Joensuun Mieslaulajat Joensuussa, ja tavoitteenamme on koko Suomen kattava ketju mieskuorotapahtumia lokakuun puolivälissä.

Toimi näin: neuvottele teemaan sopivan olutravintolan tai pubin kanssa tapahtuman järjestämisestä omalla paikkakunnalla. Sovi juomatarjoiluista ja mahdollisista ruokajärjestelyistä ja kerää tarvittaessa ilmoittautumiset ennakkoon. Varmista myös, että ravintolassa saa laulaa. Laulujen johtamisesta tai ainakin laulun käynnistämisestä kannattaa sopia etukäteen kuoronjohtajan tai vaikkapa varalaulunjohtajan kanssa. Ohjelmaksi sopivat mainiosti esimerkiksi Perus- ja Taitomerkkilaulut. Laulun lomassa vaihdellaan mieskuorokuulumisia ja nautitaan teeman mukaisesti hieman huurteista kunkin oman valinnan mukaan. 

Kun suunnitelmat ovat valmiina, ilmoita oman paikkakuntasi Oktoberfestin tiedot liittoon. Tapahtuman voi toki järjestää vain oman kuoron kesken, mutta mukaan kannattaa kutsua esimerkiksi liiton aluevaltuutetun avustuksella myös muita lähialueen mieskuorolaisia. Oktoberfest on myös mainio tilaisuus houkutella mukaan mieskuorotoimintaan uusia laulajia ja kiinnostunutta yleisöä. Pyrimme mahdollistamaan myös videoyhteyden eri paikkakuntien tapahtumien välille, jotta esimerkiksi Tampereella voi seurata Joensuun Oktoberfestin tunnelmia. Lisäksi tavoittelemme Oktoberfest-tapahtumien ketjulle näkyvää mediajulkisuutta ja sponsoreita.

Mestarimerkkikoulutus ja -tentti marraskuussa

Suunnittelemme mestarimerkkikoulutuksen ja -tentin järjestämistä jälleen marraskuussa. Koulutuksen aika ja paikka vahvistetaan kuluvan kevään aikana, ja niihin on mahdollista vielä vaikuttaa. Jos siis suunnittelet mestarimerkin suorittamista yksin tai kokonaisen kvartetin voimin, ota yhteyttä liiton toimistoon 24.3.2016 mennessä. Näin voimme ottaa koulutuksen suunnittelussa paremmin huomioon jäsenistön toiveet. Varsinainen ilmoittautuminen koulutukseen ja tenttiin käynnistyy, kun tilaisuuden ajankohta ja paikka on vahvistettu.


5) Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksualennukset haettava 20.5.2016 mennessä


Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 9,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat voivat saada 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan lasketa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Vuoden 2016 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 20.5.2016 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi jäsenmäärä ja kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. 

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol käyttää seniorijäsenten määrittelyssä ja opiskelijakuorojen toiminta-avustusten myöntämisessä. Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla eläkeläisiä tai yli 65-vuotiaita, ja lisäksi kuoron tulee tarvittaessa anoa Sulasolilta senioristatus ennen jäsenmaksualennusten myöntämistä. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.


6) Vielä ehtii täyttää toimintalomakkeen vuodelta 2016 

Sulasolin jäsenyhdistysten on jälleen aika täyttää toimintalomakkeet viime vuoden osalta. Myös kaikki Suomen Mieskuoroliiton jäsenyhdistykset ovat saaneet Sulasolilta pyynnön lomakkeen täyttämiseksi vuodenvaihteessa. Mikäli yhdistyksenne ei ole vielä täyttänyt toimintalomaketta, sen ehtii vielä tehdä. Toivomme saavamme viimeisetkin toimintatiedot helmikuun loppuun mennessä. Mikäli kuoron yhteydessä toimii seniorikuoro, joka on liiton seniorijäsen, tulee lomake täyttää erikseen seniorikuoron osalta.

Sulasol ja Suomen Mieskuoroliitto tarvitsevat lomakkeilla kysyttäviä tietoja toimintakertomuksiinsa. Liittojen toimintakertomukset ovat tärkeitä dokumentteja, joilla osoitamme toimintamme aktiivisuutta esim. toiminta-avustuksista päättävälle opetus- ja kulttuuriministeriölle. On siis ensiarvoisen tärkeää, että kaikki Sulasolin jäsenyhdistykset täyttävät toimintalomakkeet.

Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen toimintalomake: http://ifest.fi/form/?oid=8&GUID=505f061fe50983a380a611affa4dfe4a


Liitteet:
Liittokokouskutsu (pdf)
Valtakirja (pdf) / Valtakirja (doc)