Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2014

Helsinki, 19.2.2014

Kerran varhain aamuyöstä laivamme lähti…

Meriaiheisista lauluista ei varmaankaan tule pulaa vajaan kuukauden päästä, kun mieskuorolaiset valtaavat MS Amorellan ja purjehtivat viettämään kautta aikain ensimmäisiä merellisiä Talvipäiviä Turusta lähtevän risteilyn muodossa. On erittäin hieno asia, että uudenlainen tapahtuma on kerännyt suuren suosion ja erityisesti monet jäsenkuorojen puheenjohtajat ja taiteelliset johtajat ovat mukana verkostoitumassa ja kuulemassa mieskuorokentän uutisia.

Uusi vuosi on tuonut uusia kujeita liittoon muutoinkin. Liiton toimisto siirtyi samassa osoitteessa muun Sulasolin väen mukana uusiin tiloihin eri kerrokseen. Liiton internetsivujen ilmeen uudistaminen on myös loppusuoralla ja uusia sivuja päästäneen juhlimaan viimeistään Talvipäivien lomassa.

Kuten jäsenkirjeestä voi tarkemmin lukea, seuraavan Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautuminen on nyt myös alkanut. Tampere-talo odottaa huhtikuussa 2015, joten nyt on aika aloittaa oman kuoron valmistautuminen kilpailuun! Uutuutena tässä ensi vuoden kilpailussa tarjolla on katselmussarja, jossa alemmalla osallistumismaksulla pääsee mukaan tapahtuman tunnelmaan ja hakemaan tuomaristolta evästystä oman kuoron esityksiin.

Joutsenon kurssillakin on tarjolla uutuudenviehätystä, kun ensi kertaa merkkilaulukurssin yhteydessä liittomme tekee yhteistyötä Suomen Naiskuoroliiton kanssa järjestäen kuoronjohtokurssin kaikille halukkaille varajohtajille ja muille kiinnostuneille.

Uudistumista on tapahtumassa myös liiton hallinnossa. Toimittuani yhteensä 12 vuotta liiton eri hallintoelimissä, viimeiset viisi antoisaa vuotta puheenjohtajana, olen luovuttamassa seuraavassa liittokokouksessa MS Amorellalla puheenjohtajan käätyni eteenpäin uusille ja tuoreille voimille. Jo tässä vaiheessa haluan lausua suuret kiitokseni kaikille teille mieskuorojemme puheenjohtajille, taiteellisille johtajille, sihteereille ja muille aktiiveille: kiitos hyvästä yhteistyöstä ja tärkeästä työstänne tämän hienon harrastuksen eteen. Kannetaan jatkossakin ylpeänä mieskuorotoiminnan lippua ja morjenstetaan kun tavataan!

Aurinkoista mieskuorokevättä kaikille, parhain terveisin,


Antti Lindqvist
Puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry
 

1) Talvipäivät 8.–9.3.2014 Turusta lähtevällä risteilyllä

Liiton historian ensimmäisille risteilymuotoisille Talvipäiville suuntaa mainio noin 120 osallistujan seurue mieskuorolaisia, liiton hallintoväkeä, kouluttajia ja aveceja. Tapahtumassa keskitytään aiemmin ilmoitetun mukaisesti jäsenrekrytointiin ja erityisesti jäsenkuorojen ydinhallinnon, puheenjohtajien ja taiteellisten johtajien sparraamiseen.  Virallisen ohjelman lisäksi risteilyllä on hyvä tilaisuus tutustua toisten kuorojen hallintoväkeen ja jututtaa myös liiton lähes kokonaisuudessaan mukana olevaa hallintoa ajankohtaisista aiheista.

Risteilyn alustava ohjelma:

la 8.3.2014

klo 7.45

Lähtöselvitys Turun Linnasatamassa
(pääsy laivaan päättyy klo 8.35)
­klo 8.30–9.30 ­Meriaamiainen
­klo 8.45 ­Lähtö Turun Linnasatamasta
­ ­
­klo 11.30–15 ­Mieskuoroseminaari
­     11.30–11.45 ­Avaussanat (Auditorio)
­     11.45–13.15

­Mieskuorojen jäsenrekrytointi,
tapauskertomukset ja paneelikeskustelu (Auditorio)
­     13.30–15.00

­Erilliset workshopit puheenjohtajille (a)
ja taiteellisille johtajille (b)
­ ­a) Liiton puheenjohtaja Antti Lindqvist:
Yritysmaailman oppeja ja uusia tuulia (Auditorio)
­ ­b) Liiton taiteellinen johtaja Juha Holma:
Ohjelmistoworkshop (Kokoustila)
­ ­
­klo 15.00–16.00 ­Päivällinen Viking Buffetissa
­ ­
­klo 16.30–17.00

­Liittohallituksen kyselytunti,
valtakirjojen tarkastus (Panorama)
­klo 17.00–19.00 ­Liittokokous (Panorama)
­ ­
­klo 19.00– ­Vapaa-aikaa

su 9.3.2014

 klo 7.35  Paluu Turun Linnasatamaan

Risteilylle ilmoittautuneille tiedotetaan risteilyn ohjelmasta, aikataulusta ja käytännön järjestelyistä vielä tarkemmin erillisissä infokirjeissä.

2) Madetoja-kilpailun tuomaristot julki ja ilmoittautuminen alkoi

Ensi vuoden huhtikuussa Tampereella järjestettävän VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautuminen polkaistiin käyntiin vuodenvaihteessa. Ilmoittautumisaikaa on aina kuluvan vuoden loppuun saakka, mutta päätös oman kuoron osallistumisesta kannattaa tehdä ja aloittaa valmistautuminen kilpailuun ja pakollisten teosten harjoittelu mahdollisimman pian!

Mieskuorot valtaavat Tampere-talon 18.4.2015, ja tapahtuma levittäytyy oheistapahtumineen koko viikonlopun laajuudelle perjantaista sunnuntaihin 17.–19.4.2015. Varsinainen kilpailu käydään kolmessa eri kategoriassa: kansainvälisessä, kansallisessa ja katselmussarjassa. Kannustammekin kaikkia mieskuoroja taustasta ja tavoitteista riippumatta osallistumaan kilpailuun ja saamaan kannustavaa palautetta esiintymisestään asiantuntevalta tuomaristolta!

Tuomaristojen kokoonpanot on myös nyt julkistettu. Kansainvälisen sarjan tuomariston puheenjohtajana toimii itseoikeutetusti liiton kunniajohtaja, professori Matti Hyökki (Espoo) ja muina jäseninä Sofia Söderberg Eberhard (Ruotsi) ja Matti Apajalahti (Helsinki). Kansallisen sarjan tuomariston puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Juha Holma (Tampere) ja muina jäseninä Nikke Isomöttönen (Jyväskylä) ja Kari Turunen (Helsinki). Katselmussarjan tuomariston puheenjohtajana toimii aiemmasta tiedosta poiketen Kari Pappinen (Kokkola) ja muina jäseninä Timo Lehtovaara (Turku) ja Heikki Liimola (Tampere).

Kilpailun säännöt ja tietoa käytännön matka- ja majoitusjärjestelyistä löytyy kilpailun verkkosivustolta www.mieskuoro.fi/madetoja2015, ja tarvittaessa lisätietoja saa liiton toimistosta. Kilpailun pakolliset teokset ovat myynnissä Sulasolin nuottimyymälässä (, 010 8200 221). Kilpailujärjestelyjä voi seurata myös kilpailun Facebook-sivun kautta osoitteessa www.facebook.com/madetojachoircompetition.

3) Joutsenon kurssivalikoima täydentyi kuoronjohtokurssilla

Suomen Mieskuoroliiton perinteinen merkkilaulukurssi järjestetään jälleen Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna. Kurssilla annetaan tuttuun tapaan koulutusta perus-, taito- ja mestarimerkkitasolla, ja kurssille voivat osallistua niin yksittäiset laulajat kuin valmiit kvartetitkin. Mestarimerkkikoulutusta annetaan kuitenkin vain kokonaisille valmiille kvarteteille.

Kurssin kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja muut asiantuntevat mieskuorojen johtajat. Tervetuloa oppimaan uutta ja viettämään viikonloppu hyvässä seurassa ja kannustavassa ilmapiirissä!

Merkkilaulukurssi alkaa perjantaina 27.6. noin klo 11 ja päättyy sunnuntaina 29.6. noin klo 15. Merkkilaulukurssin osallistumismaksu on täysihoidolla 250 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 205 euroa osallistujaa kohti. Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia. Kurssille ilmoittaudutaan 18.5.2014 mennessä liiton verkkosivuilta sähköisen lomakkeen kautta ifest.fi/form/?oid=8&GUID=50167640b5bd849832a3e83ccd8cf332. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa henkilötietojen lisäksi laskutusosoite, osallistujan stemma ja aiemmin suoritetut merkit, mitä merkkikokonaisuutta haluaa ensisijaisesti harjoitella sekä majoitus-, allergia- ja erikoisruokavaliotiedot.

Merkkilaulukurssin lisäksi Joutsenon Opistolla järjestetään ensimmäistä kertaa kuoronjohtokurssi yhteistyössä Suomen Naiskuoroliiton kanssa. Kurssi on suunnattu erityisesti kuorojen varajohtajille ja muille kuoronjohdosta kiinnostuneille, mutta sinne ovat tervetulleita kaikentasoiset kuoronjohtajat taustayhteisöön ja kuoromuotoon katsomatta. Kuoronjohtokurssi palaa liiton koulutusvalikoimaan monen vuoden tauon jälkeen, joten nyt myös kuoronjohdosta kiinnostuneet pääsevät nauttimaan Joutsenon Opiston tunnelmasta!

Kuoronjohtokurssi alkaa perjantaina 27.6. noin klo 16 ja päättyy tiistaina 1.7. noin klo 18. Kurssin pääkouluttajana toimii Sulasolin taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara, ja opetusta kurssilla antavat myös Suomen Mieskuoroliiton merkkilaulukurssin ja Suomen Naiskuoroliiton leirien kouluttajat. Kurssin ohjelmisto koostuu mies-, seka- ja naiskuoroteoksista ja harjoituskuoroina toimivat kurssin osallistujat sekä mahdollisuuksien mukaan myös samaan aikaan Joutsenon Opistolla järjestettävien SMKL:n ja SNKL:n kurssien kuorolaiset.

Kuoronjohtokurssin hinta on täysihoidolla 280 euroa ja puolihoidolla 185 euroa osallistujaa kohti. (Huom! Sulasol-lehdessä 1/2014 ilmoitettuja hintoja tarkistettu.) Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia. Lisäksi osallistujien tulee vahvistaa ilmoittautumisensa maksamalla sen yhteydessä ilmoittautumismaksu 23 euroa, jota ei palauteta, vaikka kurssille osallistuminen peruuntuisi. Ilmoittautumismaksu maksetaan Suomen Naiskuoroliiton tilille FI91 8000 1271 1580 33 (DABAFIHH). Kurssille ilmoittaudutaan 18.5.2014 mennessä liittojen verkkosivuilta löytyvän sähköisen lomakkeen kautta ifest.fi/form/?oid=8&GUID=0fd979992d5746e2a7aec21c3cea6d04. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa henkilötietojen lisäksi laskutusosoite, lyhyt esittely omasta kuoro- ja kuoronjohtotaustasta sekä majoitus-, allergia- ja erikoisruokavaliotiedot.

4) Suomen rakkain mieskuorolaulu -levystä jo toinen painos

Suuren suosion saaneesta Suomen rakkain mieskuorolaulu -levystä otettiin ennen vuodenvaihdetta jo toinen painos. Levy on myynnissä liiton toimistossa 20 euron kappalehintaan, jäsenkuoroille kuorokohtaisissa yhteistilauksissa hinta on 15 euroa kappaleelta. Hinnat sisältävät alv:n 24 %, ja postitse toimitettavissa tilauksissa hintoihin lisätään postikulut. Levyä voi tilata liiton verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella ifest.fi/form/?oid=8&GUID=873fe01fe8a221ae58b33e2b693203dd, sähköpostitse tai puhelimitse. Levyä myyvät myös Fuga, muut hyvinvarustellut levykaupat sekä liiton jäsenkuorot.

Kuten liiton kunniajohtaja, professori Matti Hyökki kirjoittaa levyn kansitekstissä Tuntemattoman sotilaan Hietasta mukaillen: "Mieskuorolaului, kui pal niit voi ihmine rakasta…?" Levyllinen maamme mieskuorojen parhaimmiston esityksiä Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa onkin loistava keino tutustua ja rakastua mieskuorolauluihin tai syventää jo aiemmin syttynyttä ihastusta Paciuksesta Sibeliukseen ja Kuulasta Rautavaaraan!

Levy on mainio hankinta jokaisen mieskuorolaisen ja mieskuorolaulun ystävän levyhyllyyn, mutta sitä on mahdollista hyödyntää myös jäsenkuorojen omassa varainhankinnassa. Levyä voikin tarjota lahjaesineeksi tai myyntiin paikallisille yrityksille, harrastusseuroille ja koululuokille. Juuri nyt kannattaa hyödyntää levyn uutuusarvo ja käyttää mielikuvitusta markkinoinnissa! Levyyn liittyvää mainosmateriaalia voi tilata liiton toimistosta sähköisessä muodossa tai paperiversioina.

5) Lähetä kuorosi toimintatiedot helmikuun loppuun mennessä

Sulasol kerää jälleen tietoja jäsenyhdistysten viimevuotisesta toiminnasta toimintakertomusta varten. Sähköisen lomakkeen voi täyttää kätevästi netissä 28.2.2014 mennessä. Eri kuoromuodoille ja orkestereille on omat lomakkeensa, linkit lomakkeisiin löytyvät osoitteesta sulasol.fi/jasenille/ajankohtaista. Suora linkki mieskuorojen lomakkeeseen: ifest.fi/form/?oid=8&GUID=09696bf4d6ec4ea1f8dd3114ebbf86e4. Myös liiton seniorijäsenten on täytettävä lomake oman toimintansa osalta.

6) Sulasolin jäsenrekisteri haltuun!Sulasolin uuden iFest-jäsenrekisterin käyttäjätunnuksia on viime syksystä alkaen jaettu jäsenyhdistyksille. Yhdistykset tekevät jäsenistönsä tietojen päivitykset suoraan netissä toimivaan rekisteriin, jolloin muutokset näkyvät saman tien Sulasolissa. Tämä varmistaa esim. Sulasol-lehden toimittamisen oikeaan osoitteeseen. Uuden järjestelmän myötä kuorojen ja orkesterien ei tarvitse enää lähettää jäsenlistoja Sulasoliin. Jäsenyhdistysten tehtävänä on huolehtia siitä, että yhdistyksen tiedot rekisterissä ovat ajan tasalla.

Mikäli yhdistyksenne ei ole vielä saanut jäsenrekisterin käyttäjätunnusta, sen voi tilata nettilomakkeella. Linkki lomakkeeseen löytyy osoitteesta sulasol.fi/jasenille/jasentiedot. Myös jäsenrekisterisovelluksen käyttöohje löytyy samasta osoitteesta Sulasolin nettisivuilta. Jäsenrekisteriä koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen .

Nuorten Kuoroliitto ja Sekakuoroliitto järjestävät myös maaliskuussa omien tapahtumiensa yhteydessä jäsenrekisterikoulutusta, joka on maksuton ja avoin kaikille Sulasolin jäsenyhdistyksille. Jos rekisterin käyttö vielä arveluttaa, nyt on mahdollisuus käytännössä päästä kokeilemaan sen toimintaa! Molemmissa tilaisuuksissa kouluttajana toimii Eeva-Maria Seppäläinen.

Nuorten Kuoroliiton järjestämä jäsenrekisterikoulutus Porissa

Lauantaina 15.3.2014 klo 14.30–15.30 Cygnaeuksen koulun tietokoneluokassa (Tasavallankatu 1).
Koulutusta ennen on myös mahdollista tulla myös konserttiin kuulemaan porilaisia lapsi- ja nuorisokuoroja klo 13.30 alkaen Cygnaeuksen koulun kirjastohalliin.

Sekakuoroliiton järjestämä jäsenrekisterikoulutus Tampereella
Sunnuntaina 23.3.2014 klo 10–11 Johanneksen koululla (Erkkilänkatu 10).
Rekisterikoulutuksen jälkeen on mahdollista kysellä myös OK-tuista.
Tähän koulutukseen suosittelemme ottamaan mahdollisuuksien mukaan omia kannettavia tai tabletteja, jotta jokainen pääsisi myös käytännössä kokeilemaan rekisterin käyttöä!

Ilmoittautumiset koulutuksiin viimeistään 9.3.2014 oheisella ilmoittautumiskaavakkeella:
ifest.fi/form/?oid=8&GUID=97b1b83d000e82fc8fe2670a9cb5402b. Tervetuloa!

7) Talouskoulutusta tulossa syyskuussa

Sulasol järjestää yhteistyössä Suomen Työväen Musiikkiliiton kanssa taloushallintopainotteisen yhdistystoiminnan kurssin Tampereella lauantaina 27.9.2014. Kurssi on tarkoitettu kaikille kuorojen ja orkestereiden hallinnossa mukana oleville, erityisesti taloudenhoitajille. Lisätietoa kurssista on luvassa kevään aikana.