Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Jäsentiedote 1 / 2009

Helsinki, 15.5.2009

Kevätvirsiä viidakko kaikaa!

Hyvät laulajaveljet - uutena puheenjohtajana pääsen nyt ensimmäistä kertaa tervehtimään teitä tämän jäsenkirjeen kautta, joka kolahtaa postilaatikoihinne (sekä sähköisiin inboxeihin ja internetsivuille) samaan aikaan, kun viimeisetkin kevätkonsertit kaikuvat ympäri Suomea. Kiitän nöyrästi maaliskuun liittokokoukselta saamastani luottamuksesta sekä niistä monista kannustavista viesteistä, joita olen kentältä vastaanottanut. Uskon ja toivon, että saamme hyvän positiivisen yhteishengen päälle koko mieskuorokentässämme, jotta pystymme vastaamaan niihin ajankohtaisiin haasteisiin, joista mm. SULASOL-lehden tuoreimman numeron kirjoituksessani toin esille.

Tässä jäsenkirjeessä esitellään monia liiton ajankohtaisia teemoja, joihin toivon mahdollisimman monen jäsenkuoron ja kuorolaisen tarttuvan. Liitolta on jälleen ilmestynyt uusia nuottijulkaisuja, joiden avulla oman kuoron tai kvartetin ohjelmistoa voi päivittää tai toimintaan voidaan tuoda uutta tavoitteellisuutta, joka vie kuoroa eteenpäin. On ollut mukava huomata, että yhä useammat kuorot ovat mm. hankkineet koko kuorolle perus- ja taitomerkkikirjat, joiden kanssa on ryhdytty koko porukalla merkkitalkoisiin. Tällä tavalla on saatu myös koko kuoron konsertteihin aimo annos hyvää - ja laillista - nuottimateriaalia - ja karonkoissakin laulu raikaa! Kesäksi voi ottaa myös henkilökohtaisia tavoitteita ja ilmoittautua vielä pikapikaa vaikkapa Joutsenoon merkkilaulukurssille, joka järjestetään jälleen kesäkuussa.

SULASOL ja sen mukana myös Suomen Mieskuoroliiton toimisto ovat muuttamassa toukokuun aikana, mikä on pitänyt myös liittosihteerimme Sanna-Marin entistäkin kiireisempänä. Toivottavasti vielä ennen kesälomia asiat kuitenkin saadaan uudessa osoitteessa järjestykseen.

Tärkeä muistutus koskee myös ensi vuoden suurtapahtumaa eli 5. kansainvälistä Leevi Madetoja -mieskuorokilpailua. Nyt viimeistään kannattaa aloittaa oman kuoron kilpailusuorituksen ja osallistumisen suunnittelu, ettei ilmoittautuminen jää viime tippaan. Tervetuloa mukaan kilpailemaan ja nauttimaan koko viikonlopun raikuvasta mieskuoromusiikista!

Hyviä kevätkonsertteja ja mainiota Suomen suvea kaikille - pidetään ääni auki ja lippu korkealla!


Pj-Antti
Suomen Mieskuoroliitto ry


1. Liittokokouspäätöksiä

Talvipäivien yhteydessä 29.3.2009 kokoontunut Suomen Mieskuoroliiton liittokokous valitsi liiton puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmeksi vuodeksi diplomi-insinööri Antti Lindqvistin, 31, Espoosta. Mieskuoroliiton taiteelliseksi johtajaksi myös kolmivuotiseen tehtävään valittiin diplomiklarinetisti ja muusikko Teppo Salakka, 49, Sipoosta. Pitkäaikaiselle taiteelliselle johtajalle Juha Holmalle myönnettiin liittokokouksessa Suomen Mieskuoroliiton kunniamerkki.

Puheenjohtajan ja taiteellisen johtajan lisäksi liittohallitukseen valittiin vuodeksi 2009 Erkki Uusimäki Kokkolasta (varapuheenjohtaja), Markus Lumme Oulusta, Hannu Merikallio Turusta, Antti Ojalehto Helsingistä, Mikko Tanskanen Joensuusta sekä uutena jäsenenä Matti Tuominen Tampereelta.

Aluevaltuustoon valittiin jatkamaan Lauri Kosonen (Etelä-Karjala), Rainer Vainionkulma (Etelä-Pohjanmaa), Juha-Pekka Malinen (Etelä-Savo), Antti Ojalehto (Helsinki), Heikki Leino (Häme), Erkki Uusimäki (Keski-Pohjanmaa), Jukka Koro (Keski-Suomi), Hannu Korjus (Kymenlaakso), Markus Lumme (Oulu), Matti Tuominen (Pirkanmaa), Mikko Tanskanen (Pohjois-Karjala), Jukka Vuorikari (Pohjois-Savo), Kauko Passi (Uusimaa) ja Hannu Merikallio (Varsinais-Suomi). Uusina jäseninä aluevaltuustoon liittyivät Matti Heikkilä (Lappi), Timo Räisänen (Päijät-Häme), Pekka Koskenkorva (Satakunta) ja Mikko Leppänen (ylioppilaskuorot). Valtuustosta poisjääneitä Eskö Finströmiä, Atte Levästä ja Mikko Nuorsaarta kiitettiin hienosta työstä suomalaisten mieskuorojen eteen.

Järjestäytymiskokouksessaan liittohallitus valitsi musiikkilautakunnan jäseniksi taiteellisen johtajan Teppo Salakan lisäksi entisinä jäseninä Matti Apajalahden Helsingistä, Anneli Julénin Riihimäeltä ja Tommi Niskalan Helsingistä sekä uutena jäsenenä Nikke Isomöttösen Jyväskylästä.

2. Joutsenoon laulamaan!

Merkkilaulukurssi Joutsenossa 26.-28.6.2009

Jo perinteeksi muodostunut Joutsenon merkkilaulukurssi järjestetään Joutsenon Opistolla 26.-28.6.2009. Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina n. klo 15. Kurssilla tutustutaan Suomen Mieskuoroliiton perus- ja taitomerkkilauluihin ja kurssin lopuksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Kurssille voivat osallistua niin yksittäiset laulajat kuin valmiit kvartetitkin. Kouluttajina toimivat Teppo Salakka, Juha Holma, Nikke Isomöttönen, Anneli Julén ja Tommi Niskala.

Kurssimaksu 195 € sisältää opetuksen lisäksi täysihoidon majoituksineen ja ruokailuineen Joutsenon Opistolla. Ilman majoitusta kurssin hinta on 155 € / henkilö (sis. opetuksen ja ruokailut). Joutsenon Opisto laskuttaa osallistumismaksut ennen kurssia.

Ilmoittautumisaika kurssille päättyy 20.5.2009. Ilmoittautua voi joko sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta tai puhelimitse liiton toimistoon (puh. 010 8200 236).

Kurssin johtajana toimii SMKL:n taiteellinen johtaja Teppo Salakka. Joutsenon Opistolla yhteyshenkilönä toimii Leena-Marja Virtanen, puh (05) 6100 100. Lisätietoja kurssista saa tarvittaessa SMKL:n toimistosta: Sanna-Mari Hiekka, puh. 010 8200 236,

3. Mestarimerkkilaulut vihdoin yksissä kansissa

Maaliskuussa pidetyillä Talvipäivillä julkaistiin uusi Mestarimerkkilaulut-kokoelma, johon on vihdoin koottu kaikki 22 pakollista nykyisen mestarimerkin laulua. Nuottikirja sisältää monia tunnettuja kotimaisia mieskuoroklassikkoja kuten Jean Sibeliuksen Humoreski, Leevi Madetojan Valkeat kaupungit, Selim Palmgrenin Revontulten leikki ja Einojuhani Rautavaaran Serenadi vaimolleni. Ulkomaisia mieskuorosäveltäjiä kokoelmassa edustavat mm. Franz Schubert ja Arnold Schönberg. Kirjasta toivotaankin olevan hyötyä paitsi yksittäisten laulajien merkkisuorituksissa, myös kokonaisten kuorojen tavoitteellisen ja haastavan ohjelmiston suunnittelussa.

Mestarimerkkilaulut-kokoelmaa voi tilata Suomen Mieskuoroliiton toimistosta jäsenhintaan 25 €/kpl. Yli 20 kappaleen tilauksista annetaan 10% alennus jäsenkuoroille.

4. Uusi viihteellinen kokoelma ilmestynyt

Suomen Mieskuoroliitto julkaisi Talvipäivien aikana myös uuden viihteellisiä mieskuorosovituksia sisältävän laulukokoelman nimeltään Vantaa - New York. Nuottikirja on syntynyt yhteistyönä Polyteknikkojen Kuoron (PK) ja Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) jäsenistä koostuvan taidokkaan Lauluyhtye Saundin kanssa.

Nyt julkaistu 14 laulun kokoelma tarjoaa musiikillisesti hienon läpileikkauksen paitsi Lauluyhtye Saundin omaan ohjelmistoon ja kehityshistoriaan, myös suomalaisen ja ulkomaisen viihdemusiikin parhaimmistoon. Mukana olevista ikivihreistä sävelmistä mainittakoon Esko Kallion mainiot sovitukset Kivikasvojen Tankeros Lovesta tai TV-sarja Lemmenlaivan tunnusmusiikista sekä Kare Ollisen käsissä uuden muodon saaneet kaksi teosta; Sinatra-klassikko Vantaa, Vantaa! (New York, New York) ja Tahiti-humppafoxi.

Joidenkin vaikeampien sovitusten harjoittelun tueksi ja myös Saundin esitysperinteen dokumenttina nuottikokoelman oheen on liitetty lauluyhtyeen tasokas levy, joka sisältää lähes kaikki nuottikirjassa julkaistut kappaleet. Kirja+levypakettia voi tilata Suomen Mieskuoroliiton toimistosta jäsenhintaan 25 €/kpl. Myös tämän nuottikokoelman kohdalla yli 20 kappaleen tilauksista annetaan 10% alennus jäsenkuoroille.

5. Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu Espoossa 17.4.2010

Ilmoittautuminen viidenteen kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun on alkanut vilkkaana. Ilmoittautumisen voi suorittaa kilpailun omilla internetsivuilla osoitteessa www.mieskuoro.fi/madetoja2010, josta löytyy myös tarkempia lisätietoja kilpailusta. Ilmoittautuminen kilpailuun päättyy 31.10.2009.

Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 17.4.2010 pidettävään kilpailuun on vielä runsaasti aikaa, mutta jo nyt keväällä on oikea aika aloittaa omankin kuoron pitkän tähtäimen valmistautuminen tähän viiden vuoden välein pidettävään suomalaisten ja ulkomaisten mieskuorojen merkkitapahtumaan. Käytännön järjestelyjen varmistamiseksi kilpailun järjestäjällä eli liitolla on oikeus rajoittaa kansalliseen sarjaan osallistuvien kuorojen lukumäärää ja osallistujat vahvistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisen suhteen kannattaa siis toimia ajoissa!

Tervetuloa kilpailemaan ja nauttimaan hyvästä mieskuoromusiikista Espooseen huhtikuussa 2010!

6. Liiton toimisto muuttaa toukokuun lopulla

Suomen Mieskuoroliitto muuttaa yhdessä Sulasolin ja muiden erikoisliittojen kanssa toukokuun lopulla Helsingin Kannelmäkeen. Virallisesti palvelemme uudessa toimistossamme 1.6.2009 alkaen. SMKL:n toimisto on kiinni muuton vuoksi 21.-29.5.

Suomen Mieskuoroliiton osoite on 1.6.2009 alkaen Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki. Puhelin- ja faksinumerot sekä sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan. Lue lisää Sulasolin verkkosivuilta (www.sulasol.fi)!Suomen Mieskuoroliiton toimisto on suljettu kesäloman vuoksi 6.7.-4.9.2009. Kiireellisissä asioissa voitte ottaa tuolloin yhteyttä puheenjohtaja Antti Lindqvistiin.

MUKAVAA KESÄÄ!

Suomen Mieskuoroliitto ry

Antti Lindqvist
puh. 040 584 7283


Sanna-Mari Hiekka
puh. 010 8200 236