Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Suomen mieskuoroliitto
Valikko

Leevi Madetoja

Kansainväliselle mieskuorokilpailulle nimensä antanut Leevi Madetoja (1887-1947) on säveltänyt Suomen rakastetuimpia kuoroteoksia. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös suuri määrä soitinmusiikkia, kuten oopperoita, näyttämömusiikkia, sinfonioita ja kamari- ja pianomusiikkia, mutta hän ansioitui erityisesti kuorosäveltäjänä. Hänen suunnilleen sadasta kuoroteoksestaan noin neljäkymmentä on sävelletty mieskuorolle. Madetojan tyyli on kansallisromanttinen, johon hän sekoitti vaikutteita muun muassa suomalaisista kansanlauluista ja ranskalaisesta musiikista, johon hän tutustui opiskellessaan Pariisissa 1900-luvun alussa.

Leevi Antti Madetoja syntyi Oulussa vuonna 1887 vaatimattomiin oloihin. Hän kävi koulunsa Oulussa ja kouluaikoinaan lauloi koulun kuorossa, johti toverikunnan kuoroa ja opiskeli itsenäisesti viulun- ja pianonsoittoa ja hänen pääsoittimenaan oli kantele. Madetoja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1906 ja opiskeli sävellystä Helsingin musiikkiopistossa ja Helsingin yliopistossa vuosina 1906-1910 muiden muassa Sibeliuksen ja Armas Järnefeltin johdolla. Pariisin lisäksi hän teki opintomatkat Berliiniin ja Wieniin.

Säveltämisen ohella Madetoja toimi kapellimestarina, opettajana, musiikkikriitikkona ja Teoston puheenjohtajana. Hän oli naimisissa runoilija L. Onervan kanssa vuodesta 1913 kuolemaansa asti vuonna 1947.Kaikki Madetojan mieskuorokappaleet löytyvät Spotify-listaltamme: Leevi Madetoja - Songs for Male Voice Choir